03 mai 2020

Zece lucruri inedite despre îngheţată


1.Cea mai populară aromă de îngheţată în lume este vanilia. Este urmată de aromă de ciocolată şi cea de căpşune.

2. Pe lângă aromele clasice, producătorii de îngheţată au scos pe piaţă şi arome mai puţin obişnuite: ardei iute, usturoi, bere, avocado, brânză cu mucegai sau bacon (creaţia lui Heston Blumenthal pentru restaurantul său, The Fat Duck).

3. Cornetul de îngheţată a apărut din întâmplare, în 1904, la un târg din St. Louis, SUA, când un vânzător de îngheţată a rugat un vânzător de waffe să îi pregătească nişte cornete în care să servească clienţii. Prima îngheţată pe băţ a apărut în 1920.

4. Îngheţată era prezentă din Grecia antică, iar Alexandru cel Mare consuma adesea un amestec de gheaţă îndulcită cu de miere şi nectar.

5. Prima îngheţată a fost făcută în China, în jurul anului 100, şi conţinea gheaţă, lapte de bivoliţa, faina şi camfor.

6. Îngheţată aşa cum o ştim azi a apărut abia în secolul XVII şi se spune că a fost inventată de Francesco Procopio. Era făcută din smântână, ouă şi zahăr.

7. E nevoie să lingi de 50 de ori o cupă de îngheţată ca să o termini.

8. Cel mai mare cornet cu îngheţată din lume a fost pregătit în Marea Britanie, la Gloucester, în 2012. Întreaga îngheţată măsură mai mult de 4 metri în înălţime şi cântărea o tonă. A fost nevoie de o lună întreagă ca să fie îngheţată la congelator.

9. Cercetătorii au demonstrat ca îngheţată ne face mai fericiţi. Asta pentru că atunci când mâncăm îngheţată este activată o parte din zona frontală a creierului, asociată cu fericirea.

10.Cei mai mari consumatori de îngheţată sunt neo zeelandezii. Aceştia mănâncă 28.4 litri de îngheţată pe cap de locuitor. Sunt urmaţi de americani şi australieni. La polul opus, cel mai mic consum se înregistrează în India şi Indonezia.

Articol preluat de pe jurnalulph.ro:

https://jurnalulph.ro/food/508-zece-lucruri-inedite-despre-inghetata.html