28 martie 2021

Verile ar putea dura aproape jumătate din an în emisfera nordică

În lipsa eforturilor de atenuare a schimbărilor climatice, verile care vor dura aproape șase luni ar putea deveni o normalitate până în 2100 în emisfera nordică, potrivit unui nou studiu. Verile lungi vor avea efecte ample asupra agriculturii, sănătății umane și mediului.

 

În anii 1950, în emisfera nordică, cele patru anotimpuri au ajuns într-un model previzibil și destul de uniform. Schimbările climatice determină, însă, acum schimbări dramatice și neregulate ale lungimii și a datelor de începere ale anotimpurilor, care ar putea deveni mai extreme în viitor.

 

„Verile devin din ce în ce mai lungi și mai calde, în timp ce iernile sunt mai scurte și mai calde din cauza încălzirii globale”, a afirmat Yuping Guan, expert în oceanografie fizică la un laborator din cadrul Institutului de Oceanologie al Mării Chinei de Sud, Academia de Științe din China, și autorul principal al noului studiu.

 

Guan a condus o echipă care a investigat schimbările în ciclul sezonier. „Deseori, am citit unele rapoarte meteo nefavorabile, de exemplu, primăvara falsă sau zăpada din mai și altele asemenea”, a spus Guan, citat de Schitechdaily.

 

În aproape 60 de ani, perioada de vară a crescut constant

 

Cercetătorii au folosit datele istorice zilnice despre climă din 1952 și până în 2011 pentru a măsura schimbările în lungimea și debutul celor patru anotimpuri în emisfera nordică.

 

Ei au definit începutul verii ca apariția temperaturilor cu 25% mai fierbinți într-o perioadă de timp, iar începutul iernii cu temperaturi mai reci cu 25%. Ulterior, echipa a folosit modele de schimbări climatice stabilite pentru a prezice modul în care se vor schimba anotimpurile în viitor.

 

Noul studiu a constatat că, în medie, vara a crescut de la 78 la 95 de zile între 1952 și 2011, în timp ce iarna a scăzut de la 76 la 73 de zile. Totodată, primăvara și toamna s-au contractat de la 124 la 115 zile și, respectiv, de la 87 la 82 de zile. În consecință, primăvara și vara au început mai devreme, în timp ce toamna și iarna au început mai târziu. Regiunea mediteraneană și Platoul Tibetan au cunoscut cele mai mari schimbări ale ciclurilor sezoniere.

 

Citeste continuarea articolului pe descopera.ro:

https://www.descopera.ro/natura/19671282-verile-ar-putea-dura-aproape-jumatate-din-an-in-emisfera-nordica