29 august 2020

Uleiul din semințe de muștar: efecte benefice și riscuri

Utilizarea uleiului este destul de controversată, astfel încât în SUA a fost interzisă folosirea lui pentru gătit din cauza riscurilor pentru sănătatea copiilor în mod special. În continuare vom analiza efectele pozitive și riscurile pentru sănătate.

 

Beneficiile pentru inimă

 

Uleiul din semințe de muștar este bogat în grăsimi mononesaturate, care sunt asociate cu un risc redus de boli cardiace. În cadrul studiilor de specialitate s-a constatat că persoanele care au un meniu bogat în acizi grași mononesaturați au un procent mai redus de țesut adipos și o valoare mai scăzută a tensiunii arteriale față de cele care nu îi includ în dieta zilnică.

 

În acest mod sunt prevenite și afecțiunile cardiovasculare.

Deși uleiul din semințe de muștar conține o cantitate semnificativă de grăsimi de acest tip, avocado și uleiul de măsline îl depășesc. De asemenea, trebuie luat în calcul și faptul că bolile cardiace sunt influențate și de alți factori. De exemplu, consumul unui ulei care conține grăsimi sănătoase nu va putea compensa lipsa activității și a exercițiilor fizice, iar sedentarismul exacerbează riscurile pentru inimă.

 

Efectul antiinflamator

 

Uleiul din semințe de muștar conține compuși care pot neutraliza inflamațiile din organism. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că protejează celulele împotriva efectelor nocive ale inflamațiilor și previne agravarea infecțiilor.

 

De asemenea, s-a demonstrat că poate diminua inflamațiile localizate la nivelul colonului, fiind foarte util pentru tratarea colitei.

 

Profilul nutrițional

 

Planta de muștar este originară din Europa. Există mai multe tipuri de semințe de muștar, fiecare dintre ele fiind utilizate în cadrul unei varietăți de rețete gustoase. Uleiul se obține prin presarea semințelor, reprezentând baza pentru muștarul pe care îl cumperi de la magazin.
 
100g de ulei din semințe de muștar conțin:
- 59g de acizi grași mononesaturați;
- 21g de acizi grași polinesaturați;
- 11g de acizi grași saturați.
Componentele antiinflamatoare dau uleiului aroma specifică și intensifică gustul preparatelor la care este folosit.

 

Riscuri și efecte adverse

 

Citeste mai multe detalii pe eva.ro:

 

https://www.eva.ro/sanatate/medicina-alternativa/uleiul-din-seminte-de-mustar-efecte-benefice-si-riscuri-articol-206535.html