08 ianuarie 2021

Testul pentru sănătatea inimii: urcă patru etaje fără oprire

Cercetătorii susțin că cu cât o persoană urcă mai repede scările, acesta ar putea fi un indicator al sănătății inimii sale. Experții notează că medicii cardiologi folosesc urcatul scărilor în unele examene fizice, dar exercițiile nu ar trebui să substituie consultul regulat. De asemenea, acestea susțin că și alte activități precum căratul bagajelor către mașină poate fi folosit ca indicator al sănătății inimii.

 

Cercetătorii din Spania susțin că dacă reușești să urci patru etaje fără oprire, în mai puțin de un minut, acesta este un bun indicator pentru sănătatea cardiacă.

 

”Testul cu scările este un mod simplu de a verifica sănătatea inimii”, spune Dr. Dr. Jesús Peteiro, medic cardiolog la Spitalul Universitar Coruña. ”Dacă îți ia mai mult de un minut și jumătate să urci patru etaje, sănătatea este suboptimă și trebuie să consulți un medic”, a precizat specialistul.

 

Studiul a fost prezentat la o întâlnire științifică de la Societatea Europeană de Cardiologie, unde s-au comparat rezultatele testului cu scările și cele obținute în laborator. Deocamdată, studiul nu a fost publicat în niciun jurnal.

 

La studiu au luat parte 165 de participanți care au mers sau alerga pe bandă până la epuizare, fiind măsurată capacitatea exercițiilor. După o perioadă de pauză, grupul studiului a trebuit să urce patru etaje (60 de trepte) la pas rapid, dar nu alergat, din nou echivalentul metabolic fiind măsurat. Participanții care au reușit să urce scările în mai puțin de 40-45 de secunde au obținut un echivalent metabolic 9 spre 10.

 

Citeste continuarea articolului pe csid.ro:

https://www.csid.ro/noutati-sanatate-frumusete-dieta/testul-pentru-sanatatea-inimii-urca-patru-etaje-fara-oprire-19707465/