08 mai 2020

Studiu: Deficitul de fier poate provoca depresie și anxietate

Deficitul de fier, la baza bolilor psihice? Ce spun cercetările!

 

Fierul este un mineral esențial bunei funcționări a organismului tău. Participă la transportul oxigenului către fiecare celulă a corpului, contribuind astfel la menținerea sănătății tuturor organelor.

 

Atunci când nu ai rezerve suficiente de fier, te vei simți slăbită și obosită, iar sistemul nervos nu va mai da randamentul necesar. De aici și până la înclinația spre depresie și anxietate mai e, din păcate, doar un pas.

 

Ce mai e de remarcat? Deficiența de fier este prezentă mai ales la femei, din cauza pierderilor de sânge din timpul menstruației. Mai mult, necesarul de fier este și mai mare în timpul sarcinii, atunci când fătul consumă din rezervele mamei (iar noi le cedăm cu drag).

Și mai periculoasă este anemia feriprivă (anemie prin carență de fier). Atunci când nu ai suficient fier în organism, va fi afectată producția de hemoglobină (proteină din globulele roșii), ceea ce cauzează anemie.

 

Însă ceea ce e și mai interesant este faptul că studiile au constatat că există o corelație între incidența depresiei și prezența anemiei feriprive. Edificator în acest sens este un studiu japonez, din iulie 2018, care s-a bazat pe ajutorul a 1000 de participanți cu istoric de depresie (dintre care 499 de femei). Cercetarea a scos în evidență că anemia feriprivă era prezentă într-un procent mai mare atât la femeile, cât și la bărbații diagnosticați cu depresie. Astfel, cu cât pacienții prezentau un nivel mai scăzut de fier, cu atât afecțiunile psihice erau mai preponderente.

 

Rezultatele erau aceleași și în cazul unei cercetări pakistaneze mai restrânse, desfășurate în 2017. În cadrul subiecților, depresia a fost diagnosticată de un medic psihiatru, iar nivelurile de fier au fost măsurate prin intermediul analizelor de sânge. Corelația a fost la fel de edificatoare: nu numai că pacienții depresivi prezentau într-un procent mai mare anemie feriprivă decât cei sănătoși, dar severitatea simptomelor creștea în raport cu gradul de deficiență de fier.

 

Cu alte cuvinte, este posibil: poți suferi de depresie în urma deficienței de fier!

 

Citeste continuarea articolului pe divahair.ro:

 

https://www.divahair.ro/sanatate/studiu-deficitul-de-fier-poate-provoca-depresie-si-anxietate?utm_source=divahair&utm_medium=slider&utm_campaign=from-slider