30 martie 2020

Șomajul tehnic, o soluție pentru companiile afectate de criză. Ce trebuie să facă angajatorii

Guvernul liberal a luat noi măsuri care vin în sprijinul mediului de afaceri afectat de criza sanitară. Printre aceste măsuri se numără și somajul tehnic achitat de stat în procedură simplificată.

 

Guvernul a adoptat noi măsuri privind șomajul tehnic acordat în perioada de urgență, astfel că au fost incluși în categoriile de beneficiari, pe lângă angajații companiilor și firmelor care au fost afectate de criza coronavirus și cei care au venituri din PFA, drepturi de autor sau angajații cluburilor sportive.

 

Șomaj tehnic, plata în termen de 15 zile de la depunerea documentelor. Unde se depun acestea

 

În primele zile ale lunii aprilie se vor depune documentele solicitate pentru plata somajului tehnic. Procedura este foarte simplificată: o declarație pe propria răspundere din partea angajatorului, însoțită de o listă cu angajații, cu contractele de muncă individuale suspendate. În termen de 15 zile de la depunerea documentelor, Ministerul Muncii, prin ANOFM, face plata către angajatori. Angajatorii au obligația ca în trei zile de la primirea acestei indemnizații să facă plata către angatori.

 

Sunt două mari categorii de beneficiari: pentru cei cu contracte individuale de muncă - angajatorul depune documentele la ANOFM, la structurile județene teritoriale, iar pentru cei care nu au contracte individuale de muncă, respectiv persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și alte categorii de profesioniști, profesii liberale, documentele se depun individual la structurile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Plăți și Intervenții Sociale, tot din cadrul Ministerului Muncii. Dacă ești angajat, trebuie să soliciţi angajatorului să trimită solicitarea la ANOFM.

 

Citeste continuarea articolului pe digi24.ro:

 

 https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/somajul-tehnic-o-solutie-pentru-companiile-afectate-de-criza-ce-trebuie-sa-faca-angajatorii-1283213