Implicarea emoţională este foarte importantă pentru un cuplu. Este foarte important să comunicăm afectiv, să ne complimentăm reciproc, să ne oferim feedback pozitiv, să ne spunem des cât de mult ne iubim şi apreciem reciproc.
Verbalizarea nu reprezintă comunicare. Tonul ridicat, injuriile, certurile, scandalurile nu au legătură cu comunicarea normală dintr-un cuplu. Comunicarea adevărată conţine complimente, emoţii şi afecte pozitive, dorinţa de a asculta ceea ce spune celălalt până la capăt, chiar dacă greşeşte, şi răbdarea de a-l face să înţeleagă că a greşit fără să îl traumatizăm.
Comunicarea ne ajută să ne sfătuim în privinţa planurilor de viaţă, să găsim cele mai bune căi de a ajunge acolo unde ne dorim. Personal, eu am o vorbă pe care le-o spun celor care vin la psihoterapie: „Pentru orice problemă există o soluţie ce poate fi descoperită comunicând corect.”
Dacă nu am găsit soluţia, înseamnă că nu am comunicat corect, înseamnă că am verbalizat anumite frustrări în loc să învăţ să comunic.
Dacă consideraţi că aveţi astfel de probleme, poate fi momentul să apelaţi la un psiholog cu experienţă pentru a le rezolva.
Timpul petrecut împreună este bine să fie de calitate pentru amândoi. Asta înseamnă să avem activităţi comune care să ne facă plăcere, cum ar fi spectacole, filme, un sport, un joc de societate. Astfel, viaţa de cuplu va fi plăcută şi plină de elemente care să ne aducă buna-dispoziţie şi să ne stimuleze stima de sine şi încrederea în celălalt.