11 aprilie 2020

Palatul de apă Tirta Gangga, un vechi palat regal din estul insulei indoneziene Bali (Video)

Denumirea pare o metafora cu nuante filosofice care evoca deopotriva curgerea continua (timpul, viata, la fel ca apa fluviului) si efemerul. Vorbim insa despre Tirta Gangga, un vechi palat regal din estul insulei indoneziene Bali, important loc de pelerinaj si rugaciune pentru hindusii din zona, construit in 1948 de ultimul rajah din Karangasem.

 

Palatul de apă este numele sub care e cunoscut intregul complex in centrul caruia se afla palatul propriu-zis si care include gradini luxuriante decorate din plin cu fantani, un labirint de piscine, statui de piatra si alte felurite sculpturi maiestrit lucrate.

Complexul a fost primul realizat, inaintea palatului, in anul 1946, dar in 1963 a suferit distrugeri aproape totale din cauza eruptiei vulcanului Agung. A renascut insa din propria sa cenusa in scurt timp, oferind vizitatorilor si prilejul de a admira o fascinanta fantana de unsprezece etaje numita Nawa Sanga, inconjurata de numeroase orezarii terasate.

 
 

Iar totul a fost construit conform proiectului regelui Anak Agung Anglurah Ketut Karangasem, un om absolut remarcabil, nu doar fiindca era rege si un arhitect stralucit, ci si fiindca in mod frecvent el era vazut in mijlocul lucratorilor de rand, muncind cot la cot cu ei pentru a sapa bazinele si iazurile complexului, in noroiul pana la genunchi.

 

Gradina cu apa, intinsa pe circa 1,2 ha, este formata din trei complexe separate, cu iazuri si multe sculpturi....

 

Mai multe detalii si video pe cunoastelumea.ro:

 

http://www.cunoastelumea.ro/palatul-de-apa-tirta-gangga-un-vechi-palat-regal-din-estul-insulei-indoneziene-bali-video/