19 octombrie 2020

Ora de iarnă 2020. Când se schimbă ora în România și cum ne afectează sănătatea

România trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică – în weekendul 24 -25 octombrie – la ora oficială de iarnă 2020, ora 4.00 urmând să devină ora 3.00. Vom dormi astfel cu o oră în plus, iar ziua de 25 octombrie va fi cea mai lungă din an.

România trece astfel la ora oficială de iarnă în noapte de 24 spre 25 octombrie, iar ziua de duminică, 25 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lungă din an. Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră.

 

Ora oficială de vară este aplicată între ultima duminică din luna martie, iar ora de iarnă în ultima duminică din luna octombrie.

 

Ora de iarnă 2020. Efectele schimbării orei asupra sănătății

 

Joseph Gannon, șef al unei clinici pentru tulburări de somn, din Marea Britanie, crede că schimbarea bruscă ar putea fi un motiv de îngrijorare, dar asta doar pentru o minoritate de oameni, care au diverse afecțiuni.

 

„Dacă ești sănătos, ai un somn bun și ești tânăr, nu există prea multe consecințe”, spune el. Persoanele pe care le poate afecta sunt cele care nu se odihnesc, de obicei, în special cei cu afecțiuni precum apneea de somn, potrivit The Telegraph.

 

Gannon explică faptul că ora de vară ne schimbă ritmul circadian. „Ritmul tău este modul în care corpul tău reglează ceasul corpului tău de 24 de ore și este dictat de lumină.

 

Cu o oră mai puțin de lumină, nivelurile noastre de melatonina ar putea crește, oamenii fiind puțin mai letargici decât de obicei. Specialistul spune că ar putea dura câteva săptămâni până vom scăpa de această senzație. „Sunt oamenii care se simt mai bine dimineața și oameni care se simt mai bine seara, iar de data aceasta, oamenii care prefer dimineața se vor avea puțin mai mult de suferit (din cauza lipsei de lumina n.r.).”

Sunt dovezi însă că nu doar starea de spirit se va schimba în weekendul cu trecerea la ora de iarnă, însă oamenii sunt chiar mai predispuși la accidente de mașină sau accidente vasculare cerebrale.

 

Citeste continuarea articolului pe csid.ro:

 

https://www.csid.ro/lifestyle/ora-de-iarna-2020-cand-se-schimba-ora-si-cum-ne-afecteaza-sanatatea-19644629/