13 septembrie 2020

O grădină zoologică a clonat cu succes un cal dintr-o specie aflată pe cale de dispariție

Grădina Zoologică din San Diego a anunțat recent nașterea unui Takhi, o specie de cai sălbatici pe cale de dispariție. Cunoscut drept și Calul lui Przewalski, aceasta este prima clonare cu succes a unui Takhi pe care grădina zoologică l-a avut în 1980.

 

Caii lui Przewalski au corpuri distincte, mai mici decât cele ale cailor domesticiți din zilele noastre. Culoarea părului lor este de obicei cafeniu-deschis, având o nuanță mai deschisă pe stomac. Părul este scurt pe timpul verii, însă devine mai des în timpul iernii.

 

Această specie de cai sălbatici obișnuia să cutreiere în voie în Mongolia de Vest și China de Nord, înainte ca populația să treacă printr-un declin dramatic. În anii 1960, au dispărut oficial din sălbăticie. Până în 2008, au fost declarați ca fiind în pericol critic de dispariție de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii.

 

Ce a dus la dispariția aproape totală a speciei

 

Dispariția lor aproape totală a fost asociată cu activitățile umane care au dus la pierderea habitatelor, vânatul și lipsa surselor de apă. Pentru a ajuta la protejarea speciei, mai multe specimene au fost capturate, împerecheate și reintroduse în Mongolia, Kazahstan și China.

 

Citeste mai multe detalii si vezi foto pe descopera.ro:

 

https://www.descopera.ro/stiinta/19475589-o-gradina-zoologica-a-clonat-cu-succes-un-cal-dintr-o-specie-aflata-pe-cale-de-disparitie