15 august 2020

Motivele pentru care îţi este poftă să mănânci ciocolată

Inainte de a te simţi vinovată că îţi este poftă de ciocolată, ar trebui să înţelegi ce anume se află în spatele acestei pofte alimentare.

 

Foarte mulţi dintre noi ne confruntăm cu pofta de a mânca ciocolată. Însă, este important de ştiut ce anume declanşează acea poftă.

 

Din fericire, ciocolata, mai cu seamă cea neagră, are o mulţime de beneficii de care ar trebui să ne bucurăm, precum faptul că este o sursă excelentă de antioxidanţi şi poate ajuta la scăderea riscului de boli cardiovasculare. Iar dacă te regăseşti în situaţia în care simţi mereu nevoia de a mânca ciocolată, ei bine, nu eşti singura, aşa că iată care sunt motivele care se află în spatele acestei pofte:

 

1. Ar putea reduce simptomele sindromului premestrual

În perioadele premenstruale, pofta de a mânca dulciuri, în special ciocolată este cu atât mai mare. Însă, acest lucru este mai mult un mit care a ajuns să fie perpetuat şi în zilele noastre. Cu toate astea, beneficiile ciocolatei sunt multe, iar printre ele se numără şi faptul că e sursă foarte bună de magneziu, care te poate ajuta în acea perioadă a lunii.

 

2. Reduce stresul

Stresul este la ordinea zilei şi căutăm cu toţii metode prin care să îl gestionăm mult mai uşor. Fiind bogată în antioxidanţi, ciocolata te poate ajuta să scapi de stres. Însă, ar trebui să ai grijă deoarece este o soluţie de scurtă durată care va creşte nivelul glicemiei.

 

3. Are un adaos de zahăr

Chiar dacă tânjim după o ciocolată cu lapte, fructe de pădure, caramel sau alte arome, tot cea neagră este potrivită datorită beneficiilor sale. Ciocolata care are un conţinut mic de cacao şi o cantitate mare de zahăr şi carbohidraţi nu este indicată de specialişti, însă tocmai asta ne determină să ne fie mai des poftă. Aşa că, ar trebui să te orientezi către una care are cel puţin 75% cacao.

 

4. Ai o deficienţă de magneziu

Pofta de ciocolată este asociată şi cu deficienţa de magneziu. Aproximativ 20% din populaţie nu se confruntă cu această deficienţă, iar magneziul este esenţial sănătăţii noastre deoarece ajută sistemul imunitar, nervos, dar şi muscular. Înainte de toate, ar trebui să consumi alimente bogate în magneziu, precum banane, kiwi, ananas, frunze verzi, seminţe de in, susan sau floarea soarelui.

 

5. Îţi este foame

Atunci când îţi este foame, ai tendinţa de a apela la soluţii rapide, dar care nu sunt sănătoase. Şi pentru că organsimul tău simte nevoia de a mânca carbohidraţi, alegi ciocolata. Însă, asta îţi va spori şi mai mult pofta de mâncare şi ar trebui să te orientezi către o gustare sănătoasă.

 

6. Ai nevoie de cofeină

Ciocolata conţine cofeină, iar foarte multe persoane aleg să o mănânce deoarece le-ar da un plus de energie. Pe lângă asa, poate stimula şi sistemul nervos.

 

7. Provoacă o serie de reacţii

În momentul în care consumi alimente care conţin o cantitate mare de zahăr, aşa cum este ciocolata, creierul eliberează dopamină, acea substanţă chmică care oferă senzaţia de plăcere. Preferinţele alimentare şi consumul de ciocolată joacă un rol important în creşterea sau scăderea nivelului de dopamină.

 

Citeste continuarea articolului pe jurnalulph.ro:

 

https://jurnalulph.ro/food/48762-motivele-pentru-care-iti-este-pofta-sa-mananci-ciocolata.html