18 mai 2020

Mersul pe jos zilnic poate reduce riscul de diabet și hipertensiune [studiu]

În prezent, se estimează că există 415 milioane de persoane bolnave de diabet în lume, adică o persoană din 11 suferă de această afecțiune, în rândul populației adulte. În ceea ce privește hipertensiunea, aproximativ 1,13 miliarde de oameni pe planetă sunt hipertensivi. 

 

Din păcate, numerele sunt în creștere, iar cercetătorii caută diverse metode inovative de gestionare și prevenție a acestor boli de largă răspândire. Cu toate acestea, există un lucru foarte simplu, pe care oricine îl poate face, pentru a reduce riscul de hipertensiune și diabet, și acesta este mersul pe jos.  Durata zilnică recomandată de mers pe jos este de 10,000 de pași. Dar, potrivit celor mai noi cercetări, chiar și un sfert din acest număr este suficient pentru a contracara numeroase riscuri de afecțiuni de sănătate. 

 

În cadrul unui studiu1 recent, s-a constatat faptul că persoanele care parcurg, zilnic, între 4000 și 8000 de pași pot reduce riscul dezvoltării de cancer sau afecțiuni cardiovasculare. Mai mult, un alt studiu2 sugerează faptul că persoanele adulte și vârstnice care practică mersul pe jos zilnic au șanse cu 43% mai scăzute de a dezvolta diabet și cu 31% mai mici pentru hipertensiune. 

 

Cercetătorii susțin că beneficiile mersului pe jos au fost studiate, de-a lungul timpului, suficient de mult pentru ca aceste concluzii să fie validate. Studiul publicat în JAMA Network a evaluat activitatea fizică a 1923 de participanți, cu media de vârstă de 45 ani (60% femei și 40% bărbați), pe o durată de 9 ani. Pe lângă evitarea riscurilor de diabet și hipertensiune, cercetătorii au descoperit faptul că fiecare 1000 de pași făcuți pe zi, pe parcursul a 9 ani, scad riscul de obezitate, cu aproximativ 13%, la femeile de vârsta a doua. 

Deși multe persoane nu consideră mersul pe jos exercițiu fizic propriu-zis, cele mai noi cercetări indică opusul. Mai mult, pentru persoanele diabetice, chiar și 30 de minute de mers pe jos pe zi, înainte sau după masă, au un impact profund în scăderea nivelului de zahăr din sânge. 

 

Cei 10,000 de pași

 

Standardul de 10.000 de pași a fost impus în anul 1965, de către un om de știință din Japonia, prin invenția pedometrului. Primul pedometru s-a numit Manpo-kei, care se traduce prin ”măsuratorul celor 10.000 de pași”. 

 

Din anii 60 și până în prezent s-au demarat numeroase studii pe acest subiect, așadar, în prezent, norma zilnică recomandată de pași este între 4.000 și 8.000. Pe lângă numărul propriu-zis, ”calitatea” acestor pași este la fel de importantă. Așadar, 4.000 de pași în natură, pe un traseu în pădure sau pe un drum forestier vor fi mai intenși și vor avea mai multe beneficii pentru sănătate față de 8.000 de pași parcurși într-un mall sau prin oraș.  

 

Citeste continuarea articolului pe doc.ro:

 

https://doc.ro/controlul-greutatii/mersul-pe-jos-zilnic-poate-reduce-riscul-de-diabet-si-hipertensiune-studiu