14 martie 2020

La ce temperatură se spală hainele pentru a distruge coronavirusul

Da, coronavirusul poate supravieţui şi pe haine! Chiar dacă cea mai eficientă metodă de prevenţie a infecţiei cu noul coronavirus este spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun, există şi alte recomandări pentru a reduce riscul de infecţie. 

Printre acestea se numără dezinfectarea hainelor cu care am fost îmbrăcaţi în afara casei.

Să nu uităm de prosoape, mai ales dacă sunt folosite la comun!

 

Specialiştii recomandă să evităm spălarea hainelor la o temperatură mică, de obicei 30 de grade Celsius, pentru că aceasta nu distruge eficient virusurile. Iată, în schimb, temperatura optimă pentru dezinfectarea corectă a rufelor şi alte sfaturi utile.

 

Cu cât mai fierbinte, cu atât mai bine!

 

Temperatura corpului uman este, în medie, de 37 de grade Celsius, ceea ce constituie un mediu ideal de dezvoltare şi proliferare a bacteriilor şi virusurilor. Aşadar, este de la sine înţeles că pentru distrugerea acestora este necesară o temperatură mai ridicată a apei în care ne spălăm hainele.

Majoritatea virusurilor nu rezistă la temperaturi peste 60 de grade Celsius, aşa că este indicat să setăm temperatura la maşina de spălat peste această valoare. În special prosoapele, lenjeria de pat, eşarfele, lenjeria intimă şi hainele copiilor trebuie spălate la temperaturi ridicate.

Dar şi hainele de zi cu zi trebuie dezinfectate, pentru că intră în contact cu multe suprafeţe posibil contaminate. Pentru că multe articole vestimentare sunt realizate din materiale sensibile la temperaturile ridicate, este indicată folosirea unor produse pe bază de alcool, care nu pătează hainele, dar elimină foarte eficient bacteriile şi virusurile, chiar şi la o temperatură mai mică a apei.

Pentru un plus de siguranţă, puteţi pune hainele spălate la un ciclu de uscare de 20 de minute.

 

Călcaţi rufele şi igienizaţi periodic cuva maşinii de spălat!

 

O altă recomandare este să călcaţi hainele. Temperatura fierului de călcat poate ajunge până la 100 de grade Celsius, temperatură la care nu rezistă niciun microb.

 

Citeste mai multe csid.ro:

 

https://www.csid.ro/health/sanatate/la-ce-temperatura-se-spala-hainele-pentru-a-distruge-coronavirusul-18971076/