08 mai 2020

Iată ce flori sunt comestibile

Iată ce flori sunt comestibile şi în consecinţă folosite la decorarea preparatelor culinare sau la prepararea salatelor. Aşa, de curiozitate… Ceea ce a fost la început o curiozitate a devenit mai apoi un curent, şi încă unul bine primit de amatorii de extravaganţe.

 

Hibiscusul

Este o plantă care creşte în regiunile tropicale şi subtropicale. Florile de hibiscus sunt destul de mari şi pot atinge până la 15 cm. Pot fi de diferite culori, de exemplu roşu, galben sau alb. Floarea de hibiscus, uscată, este ingredient în multe amestecuri de ceaiuri, ea fiind cea care îi conferă ceaiului culoarea roşie. În bucătăria „de fiţe' este folosită în stare proaspătă, la salate şi deserturi.

 

Păpădia

Păpădia este o plantă binecunoscută pentru toată lumea. Florile sale galbele pot decora diverse preparate şi, în consecinţă, pot fi consumate. Adepţii „gătitului cu flori' susţin că păpădia poate fi integrată într-o mare varietate de specialităţi culinare şi că, de fapt, poate fi consumată oricare parte a acestei plante.

 

Lavanda

Din şifonierul bunicii direct în ibric sau cratiţă. Asta pentru că delicata lavandă, cu mirosul ei inconfundabil, poate fi folosită sub formă de ceai, condiment sau ingredient într-o serie de băuturi medicinale.

 

Caprifoiul

În peste 200 de specii diferite, caprifoiul, cu florile lui de culoare albă sau galbenă şi cu aroma sa puternică poate fi consumat sub formă de ceai dar şi pe post de îndulcitor.

 

Năsturelul

În stare proaspătă sau tratată termic, planta cu flori galbene, portocalii sau roşii dă culoare oricărei banale salate, motiv pentru care este utilizată pe scară largă în prepararea acestora. Şi nu numai.

 

Trandafirul

Să zicem că în privinţa folosirii în scopuri alimentare a trandafirilor nu este nimic nou. E drept, este vorba despre anumite soiuri de trandafiri. Căci doar nu ar face cineva dulceaţă sau şerbet din trandafiri Baccara sau Ingrid Bergman! Ideea este că dacă pot fi consumaţi în cele două forme mai sus amintite, pot la fel de bine să decoreze unele preparate destinate de asemenea consumului.

 

Floarea de dovleac

Că este comestibilă, asta am aflat cu ceva ani în urmă într-o emisiune culinară a vestitului Jamie Oliver. În perioada de documentare a acestui articol vorbeam cu o prietenă şi ea mi-a spus că pesemne Jamie nici nu se apucase de gătit când Radu Anton Roman frigea pe grătar flori de dovleac sau le tăvălea prin ou şi făină pentru a le prăji. Ideea este aceeaşi: florile de dovleac sunt comestibile.

 

Panseluţa

Gingaşa floare care m-a impresionat să o văd „răstignită' pe o tartă cu brânză este – spun cei care au folosit-o şi consumat-o – gustoasă. Că ar avea un un gust dulce, uşor mentolat, care o face potrivită pentru salate şi deserturi. Eu una nu am cum să confirm…

Muşeţelul

Pe lângă proprietăţile sale vindecătoare binecunoscute când este folosit sub formă de ceai, muşeţelul a câştigat un loc şi pe farfurie, nu doar în cană. Aşa că dacă vă place gustul, vă puteţi delecta cu flori de muşeţel în diverse salate.

 

Violeta

Şi ea se află pe lista florilor care au „ghinionul' de a putea fi consumate în băuturi, salate, garnituri şi deserturi.

 

Floarea-soarelui

Că seminţele ei au utilizari de mare importanţă, ştim. Acum mai ştim şi că petalele de floarea-soarelui sunt bune de mâncat. Şi că mugurii pot fi preparaţi la steamer şi consumaţi cu toată încrederea.

 

Salvia

 

Citeste continuarea pe jurnalulph.ro:

 

https://jurnalulph.ro/food/47075-iata-ce-flori-sunt-comestibile.html