05 august 2020

Floarea pasiunii te ajută să te calmezi și să dormi bine

Floarea pasiunii este folosită ca remediu împotriva stresului și anxietății și ca ajutor din natură pentru un somn odihnitor.

 

Există aproximativ 500 de specii cunoscute de floarea pasiunii, căreia i se mai spune și passiflora. Unele studii sugerează că anumite specii pot avea beneficii medicinale: de exemplu, se pare că Passiflora incarnata poate ajuta la tratarea anxietății și a insomniei. 

 

Ce beneficii are floarea pasiunii

 

Este nevoie de mai multe cercetări pentru a evalua utilizările potențiale ale Passiflorei incarnata, însă unele studii sugerează că poate ajuta la atenuarea anxietății și a insomniei. Alte specii de floarea pasiunii au arătat rezultate promițătoare pentru tratarea unor probleme stomacale.

 

Passiflora poate calma psihicul și combate insomnia

 

Anlizând cercetările științifice, până în prezent se poate spune că floarea pasiunii este posibil eficientă pentru combaterea anxietății (s-ar putea să funcționeze la fel de eficient ca unele medicamente) și a stărilor anxioase apărute înainte de intervenții chirurgicale (atunci când este luată cu 30-90 minute înainte de operație). S-ar putea să funcționeze la fel de eficient ca și alte tratamente cum ar fi melatonina sau midazolamul pentru anxietatea preoperatorie.

Într-un studiu clinic realizat pe șoareci, cercetătorii au descoperit că Passiflora incarnata a avut rezultate similare cu medicația anxiolitică. Alte două studii clinice efectuate pe modele animale au constatat că planta are efecte sedative. Un studiu clinic din 2016 a descoperit că floarea pasiunii a scăzut anxietatea și a îmbunătățit memoria la șobolani. Cu toate acestea, concluziile despre gradul în care funcționează acest remediu variază de la studiu la studiu. Într-o recenzie se arată că are un efect sedativ și calmant semnificativ, în timp ce alte cercetări o recomandă ca adjuvant la tratamentele tradiționale pentru anxietate.

Studiile timpurii legate de beneficiile speciei Passiflora incarnata sugerează că această plantă ar putea ajuta la combaterea insomniei și a anxietății. Acest beneficiu se obține datorită faptului că stimulează nivelul acidului gama-aminobutiric (GABA) din creier. Acest compus scade activitatea creierului, ceea ce te poate ajuta să te relaxezi și să dormi mai bine.

Într-un studiu¹ publicat în jurnalul Phytotherapy Research, participanții au băut o doză zilnică de ceai de floarea pasiunii, iar după șapte zile, au raportat îmbunătățiri ale calității somnului. Cercetătorii sugerează ca Passiflora incarnata poate ajuta adulții să gestioneze tulburările ușoare ale somnului. De asemenea, suplimentele care conțin floarea pasiunii, luate timp de 2 săptămâni, îmbunătățesc și ele somnul persoanelor afectate de insomnie, similar cu zolpidemul (medicament utilizat în tratamentul insomniilor).

Alte lucrări științifice sugerează că această specie de floarea pasiunii poate atenua și anxietatea. Un studiu² publicat în jurnalul științific Anesthesia and Analgesia a examinat efectele acestei plante asupra pacienților programați pentru operații. Aceștia au raportat un nivel mai scăzut de anxietate decât cei care au primit un placebo.

O cercetare din 2017 efectuată pe șoareci sugerează că Passiflora incarnata poate avea un efect pozitiv asupra somnului. Un alt studiu efectuat pe șobolani a descoperit că această plantă a crescut semnificativ cantitatea de somn profund, a redus somnul REM (mișcarea rapidă a ochilor) și a ajutat șobolanii să adoarmă mai repede.

 

Floarea pasiunii poate să liniștească stomacul

 

Citeste mai multe detalii pe doc.ro:

https://doc.ro/sanatate/floarea-pasiunii-te-ajuta-sa-te-calmezi-si-sa-dormi-bine