24 iulie 2020

Este oficial: Discriminarea și bullying-ul salariaților, amendate cu până la 20.000 de lei. Legea a fost promulgată de președinte

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi Legea pentru modificarea şi completarea Legii 53/2003 privind Codul muncii, a anunțat Administrația Prezidențială. Potrivit noii legi, discriminarea angajaților va fi pedepsită prin amenzi între 1.000 şi 20.000 lei pentru discriminarea sau concedierea salariaţilor pe motive etnice, religioase, de rasă, trăsături genetice, orientare sexuală sau opţiune politică.

 

Legea interzice orice fel de discriminare directă sau indirectă faţă de un salariat, hărţuire sau faptă de victimizare, bazată inclusiv pe criteriul de rasă, cetăţenie, etnie, culoare, limbă, religie, origine socială, trăsături genetice, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică, infectare cu HIV, opţiune politică, activitate sindicală sau apartenenţă la o categorie defavorizată.

În noua lege, prin care este modificat Codul muncii, a fost definit mai exact conceptul de discriminare în domeniul relaţiilor de muncă, inclusiv reglementarea discriminării prin asociere, a hărţuirii, a victimizării şi a violenţei psihice (bullying).

Proiectul de lege a fost iniţiat de deputaţii PSD Andrei Pop şi Petre-Florin Manole şi susţinută de PNL, ALDE, PMP, neafiliaţi şi minorităţi. Propunerea legislativă a fost adoptată decizional de Camera Deputaţilor pe 30 iunie.

 

  „Orice discriminare directă sau indirectă faţă de un salariat, discriminare prin asociere, hărţuire sau faptă de victimizare, bazată pe criteriul de rasă, cetăţenie, etnie, culoare, limbă, religie, origine socială, trăsături genetice, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare cu HIV, opţiune politică, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, apartenenţă la o categorie defavorizată, este interzisă”, arată legea promulgată de şeful statului.

Hărţuirea constă în orice tip de comportament care are ca scop sau ca efect lezarea demnităţii unei persoane şi duce la crearea unui mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator, se mai arată în noua lege.

 

Citeste continuarea articolului pe realitatea.net:

https://www.realitatea.net/stiri/actual/este-oficial-discriminarea-si-bullyingul-salariatilor-amendate-cu-pana-la-20000-de-lei-legea-a-fost-promulgata-de-presedinte_5f19c5161400b651894a378b?fbclid=IwAR3dj4BRr6sXYt1exIoKUMWxvzKIh9U3NOFVXLNXBbg6Ao0jCOCruETBtmk