24 iulie 2020

Depresia doare, la propriu! Ce efecte fizice poate avea depresia

7 dintre cele mai comune efecte fizice ale depresiei

 

 

Dureri de spate

Probabil mulţi dintre voi ştiţi deja că durerea de spate este o consecinţă a posturii incorecte, a sedentarismului şi a surplusului ponderal, dar poate avea şi alte cauze, cum ar fi stresul sau depresia.

Noi studii arată că depresia poate favoriza dezvoltarea inflamaţiilor în corp, care sunt un factor de risc în apariţia durerilor de spate şi a tensiunii musculare în general.

 

Dureri de cap

Cred că nu există om să nu fi acuzat, o dată în viaţă, nesuferita durere de cap. Este atât de comună încât deseori aproape că o ignorăm şi credem că e ceva firesc. Însă nu e deloc aşa! Durerea de cap poate avea numeroase cauze, de la oboseală, stres, gripă, o tumoare cerebrală până la depresie.

Durerea de cap indusă de depresie are însă o particularitate, şi anume nu este atât de puternică încât să nu mai putem funcţiona, dar destul de deranjantă încât să nu ne putem concentra. Potrivit National Headache Foundation, durerea de cap provocată de depresie este resimţită cu precădere în jurul tâmplelor şi pleoapelor, fiind uşor ascuţită.

Chiar dacă astfel de dureri dispar cu ajutorul medicamentelor, ele au tendinţa să reapară frecvent, mai ales atunci când ne simţim trişti, iritabili şi lipsiţi de energie.

 

Dureri de stomac

Acea senzaţie de gol în stomac, însoţită de crampe dureroase similare celor din timpul menstruaţiei, poate fi pusă şi pe seama depresiei. Durerea de stomac care se înrăutăţeşte în situaţii stresante este, de asemenea, un semn al depresiei.

 

Cercetătorii de la Harvard Medical School spun că disconfortul abdominal – caracterizat prin crampe, balonare şi senzaţie de greaţă – este deseori un simptom al depresiei sau al altor tulburări psihice, cum ar fi anxietatea sau atacurile de panică.

De ce apare acest disconfort în cazul persoanelor deprimate? Din nou, din cauza inflamaţiilor survenite la nivelul sistemului digestiv declanşate de anumiţi neurotransmiţători.

Sistemul digestiv este deseori numit de cercetători „al doilea creier”, deoarece există o strânsă legătură între starea de bine şi sănătatea gastrointestinală. Stomacul nostru este un „rezervor” de bacterii, iar anxietatea şi depresia sunt doar câteva dintre cauzele care pot perturba acest echilibru.

De aceea este frecvent recomandată dieta bogată în probiotice, bacterii „bune” care pot influenţa inclusiv buna-dispoziţie.

 

 

Citeste continuarea articolului pe csid.ro:

 

https://www.csid.ro/health/sanatate/depresia-doare-la-propriu-ce-efecte-fizice-poate-avea-depresia-19436655/