11 martie 2020

De ce nu este sănătos să pui capacul invers la cratiță, când o depozitezi în frigider

Atunci când punem o cratiță sau o oală în frigider, avem uneori tendința să întoarcem capacul cu mânerul spre interior, pentru ca recipientul să intre mai ușor sau pentru a putea așeza o farfurie sau un alt obiect peste vasul respectiv.

 

Dar este acest obicei sănătos? Gândește-te că pe mâinile tale și în mediul în care gătești sunt o mulțime de microorganisme, care se pot distribui pe fața exterioară a capacului și pe mânerul acestuia. Atunci când întorci capacul invers, bacteriile și alți agenți patogeni din mediu pot pătrunde în hrana preparată, infestând-o. Cu atât mai mult atunci când mânerul pe care l-ai atins cu mâna vine în contact cu preparatul din cratiță. 

 

Ce bacterii putem avea pe mâini

Există aproximativ 400.000 de agenți patogeni pe o palmă. Dintre aceștia, multe bacterii care pot fi luate de pe obiecte uzuale sunt foarte periculoase. Trei dintre cele mai frecvente sunt Salmonella, E. coli și Shigella, care pot provoca tulburări digestive grave. Dacă atingi diferite alimente, cum sunt ouăle sau carnea de pui te poți contamina cu Campylobacter, un agent patogen care determină o formă destul de severă de enterocolită. 

 

Iată care este lista celor mai frecvente bacterii sau virusuri cu care ne putem contamina atunci când gătim:

 

Citeste continuarea articolului pe divahair.ro:

 

https://www.divahair.ro/sanatate/de-ce-nu-este-sanatos-sa-pui-capacul-invers-la-cratita-cand-o-depozitezi-in-frigider