De la penele păsărilor la coaja unor fructe, lumea naturală își arată culorile spectaculoase în diverse feluri, prin pigmenți care permit absorbția selectivă a culorii sau prin culoarea structural, adică folosirea structurilor microscopice pentru a controla reflecția luminii.
Acum, oamenii de știință au dezvoltat un model computerizat care explică de ce structurile mate cele mai „vii” din natură sunt aproape mereu albastre și verzi. Motivul este că acelea sunt limitele culorii structural din spectrul vizibil de lumină.
În afară de faptul că ne oferă o înțelegere mai bună asupra modului în care nuanțele cele mai aprinse de albastru și verde sunt create în lumea naturală, noile cercetări pot fi importante și pentru dezvoltarea de vopsele prietenoase cu mediul, care nu se vor estompa în timp și nu vor elibera chimicale toxice.
„Pe lângă intensitate și rezistență, o vopsea mată care folosește culoare structurală ar putea fi mult mai prietenoasă cu mediul înconjurător, pentru că pigmenții și coloranții toxici nu ar mai fi necesari”, a explicat Gianni Jacucci, fizician la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.