Poate zahărul să ne reprogrameze creierul? Deserturile și bomboanele acționează precum drogurile? Cercetătoarea Amy Reichelt, specializată în neuroștiințe și nutriție, a făcut o serie de investigații științifice în încercarea de a răspunde la această întrebare.
Adorăm dulciurile. Dar prea mult zahăr în alimentația noastră poate duce la creștere în greutate și la obezitate, la diabet de tip 2 și la carii dentare. Știm că e mai bine să evităm bomboanele, înghețata, biscuiții, prăjiturile și băuturile carbogazoase, dar adesea e dificil să rezistăm tentației, ca și cum creierul nostru ar fi programat să tânjască după aceste alimente.
Amy Reichelt spune într-un articol că alimentația modernă e „obezogenă”. Ea a vrut să înțeleagă în ce fel ceea ce mâncăm ne schimbă comportamentul și dacă transformările cerebrale pot fi atenuate de alte aspecte ale modului nostru de viață.
Organismele funcționează cu zahăr, mai precis cu glucoză. Este un termen care provine din grecesul „glukos”, care înseamnă „dulce”. Glucoza este cea care alimentează celulele care formează corpul nostru, inclusiv pe cele ale creierului (neuronii).
Cum alimentele dulci constituie o excelentă sursă de energie, evoluția umană a făcut în așa fel, încât să le considerăm deosebit de bune. Alimentele cu gust dezagreabil, amar sau acru pot fi toxice, stricate sau necoapte, așa că ar putea duce la îmbolnăvire. Astfel, pentru a ne maximiza șansele de supraviețuire ca specie, avem un sistem cerebral care ne face să iubim alimentele dulci, care ne dau energie.
Atunci când mâncăm alimente dulci, se activează sistemul de recompensare al creierului - se numește sistemul dopaminergic mezolimbic.
Dopamina este o substanță chimică eliberată de neuroni care semnalează că un eveniment este pozitiv.....