La estul coastei Peloponezului, în prefectura Laconia, la o aruncătură de băţ de ţărm se găseşte frumoasa insulă Monemvasia, insula fortăreţei ascunse sau "Corabia de piatră", după cum a numit-o cunoscutul poet Yiannis Ritsos. Despre Monemvasia au vorbit mulţi de-a lungul timpului şi i-au atribuit şi alte nume precum "Oraşul fortăreaţă", "Gibraltarul estului", "Castelul de flori", "Stânca" sau "Castelul dintre nori".
Mica insulă Monemvasia are o lungime de doar un kilometru, iar din inima ei se înalţă, la 100 de metri deasupra nivelului mării, un platou impresionant care-i ascunde "secretul" - o masivă fortăreaţă bizantină care a rezistat perfect trecerii timpului. În vremea sa de glorie, Monemvasia era considerată cea mai puternică fortăreaţă a Greciei bizantine.
FOTO: monemvasia.gr
FOTO: Wikipedia
Oraşul vechi cuprinde o aşezare medievală încă locuită, bine păstrată, cu străzi înguste, numeroase biserici şi peisaje pitoreşti, de poveste. Arhitectura impresionantă de pe Monemvasia cuprinde influenţe bizantine, otomane şi veneţiene.
FOTO: monemvasia.gr
FOTO: monemvasia.gr
Insula grecească le oferă, totodată, turiştilor, dar şi localnicilor, numeroase plaje de o frumuseţe deosebită.
FOTO: Wikipedia
Monemvasia este legată de ţărm printr-un pod şi are astfel "o singură intrare", aşa cum se şi traduce din greacă numele insulei.