13 octombrie 2020

Comunicat de presă: Torturile cu personaje ajută copiii să traverseze mai ușor restricțiile pandemiei

De la începutul anului, comenzile de torturi colorate, decorate cu cele mai iubite personaje din filme sau desene animate au crescut semnificativ. Tuffli, o cunoscută cofetărie din Iași, a vrut să afle motivul și, printr-o serie de sondaje realizate în mediul online, a alcătuit inclusiv un top al celor mai îndrăgiți supereroi din această perioadă.

 

Lunile de distanțare socială impuse de criza sanitară au schimbat multe dintre obiceiuri. Printre cei care au simțit cel mai mult schimbarea au fost copiii, odată ce școlile s-au închis, iar interacțiunea la joacă a fost limitată. Dacă anterior părinții organizau petreceri cu fast pentru cei mici, astăzi aniversările sunt mai restrânse și mai precaute, dar nu mai puțin dulci. Din acest motiv, la dorința copiilor, aleg să comande torturi ornate cu supereroi în miniatură.

 

Psihologii au o explicație pentru acest trend: identificarea cu supereroi este o modalitate prin care copiii fac față contextelor solicitante din punct de vedere emoțional.

 

Andreea Chirilă, psihoterapeut integrativ, profesor asociat în cadrul UAIC, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, detaliază: „Pe parcursul dezvoltării copiilor, există chiar o „perioadă magică” - între 2 și 6 ani - în care acest mecanism poate susține o funcționare psihologică sănătoasă. Este o reală resursă pentru cei mici, iar părinții pot folosi metafora supereroilor atunci când copiii sunt copleșiți, pentru a-i sprijini să-și activeze resursele prin care să depășească o situație cu potențial stresant. În contextul pandemiei, poate reduce tendințele anxioase ale copiilor”.

 

Torturile decorate sunt complexe și solicită ore bune de lucru, însă bucuria copiilor este pe măsură. „Bătăliile personajelor” desfășurate pe Facebook, arată care sunt cele mai populare figurine de pus pe tort - inspirate din filme, jocuri video sau serii de jucării:

 

•            Eroi în pijama

•            Păpușile LOL

•            Clubul lui Mickey Mouse

•            Frozen, Regatul de Gheață

•            Fortnite

 

Pe lista mențiunilor se află și Maeștrii Ninjago, Ariel – Mica Sirenă, Cars și Brawl Stars.