16 mai 2021

Comunicat de presă: Asociația Zi de Bine aduce în România bastoanele smart We Walk pentru nevăzători

Asociația Zi de Bine lansează proiectul „OCHII CARE NU SE UITĂ”, prin care 70 de nevăzători vor primi bastoane smart We Walk, cu soft în limba română. Persoanele selectate vor beneficia de training-uri în București, Iași și Cluj, în cadrul cărora vor învăța cum să utilizeze bastoanele. Suma necesară pentru întregul proiect este de 45.000 euro.

 

În România trăiesc peste 100.000 de persoane cu deficienţe de vedere. În deplasările lor folosesc bastonul alb, însă din cauza mediului construit inaccesibil și a unei societăți care conștientizează prea puțin dificultățile de care se lovesc nevăzătorii, puțini sunt cei care ies din case fără însoțitor. O realitate ce îi condamnă la o viață socială limitată.  

 

Asociația Zi de Bine, în colaborare cu Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială (AMAIS), aduc în România bastoanele smart We Walk. Ce le diferențiază de cele clasice? Detectează obstacole atât la nivelul solului, cât și deasupra acestuia, folosind ultrasunete. Bastonul WeWalk poate fi folosit în navigare ca o extensie a telefonului mobil. Astfel, cu ajutorul touchscreen-ului de pe baston, acesta se conectează la hărțile telefonului și anunță care sunt locurile din proximitatea beneficiarului.

 

Pentru a fi și mai ușor de folosit, softul a fost tradus în limba română cu ajutorul Continental Automotive și al echipei AMAIS. Totodată, s-au adus îmbunătățiri semnificative ce permit utilizarea aplicației și ale componentelor smart: ajustarea detectorului de obstacole și crearea unei rute către un punct de interes din apropiere. De asemenea, a fost inclusă și o husă pentru ploaie.

 

Proiectul este susținut de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul EON România și UniCredit Bank.

 

Uneori ne rătăcim sau ne împiedicăm pe străzi nereparate sau nesemnalizate. Ne pierdem în instituțiile publice cu ghișee fără număr. Ne înfuriem dar mergem mai departe. Pentru un nevăzător însă, o groapă sau o instituție publică neaccesibilizată poate fi diferența între o viață independentă și una plină de limitări. Ne bucurăm că prin proiectul lunii mai aducem în viața nevăzătorilor un plus de independență prin bastoanele smart, a căror performanță a fost îmbunătățită chiar de o echipă din România”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE

 

Beneficiarii sunt selectați de către echipa AMAIS, în special, dar nu exclusiv, dintre elevi sau studenți, tineri parțial independenți sau dependenți, din toată țara. Pentru ca cei 70 de participanți să se bucure din plin de toate funcționalitățile bastoanelor “WeWalk” și să le folosească pentru  o viață din ce în ce mai independentă, beneficiarii vor participa la trainingurile și evenimentele de mobilitate realizate pe parcursul lunii mai în București, Iași și Cluj.

 

În plus, Asociația Zi de Bine va încheia luna mai cu un eveniment public de conștientizare: sărbătorirea zilei de naștere a lui George. Deplasarea la locul petrecerii se va face în echipe de câte trei: un nevăzător cu baston clasic, un tipic (persoană publică) legat la ochi cu ochelari opaci și cu baston, un voluntar (tipic/nevăzător). Evenimentul va consta într-o probă de mobilitate (mers cu bastonul din punctul A în punctul B pe un traseu prestabilit) și premierea participanților: nevăzătorii sau slab-văzătorii vor primi bastoanele smart WeWalk testate anterior, iar persoanele tipice, ochelarii opaci pe care i-au purtat pe parcursul probei.

 

Scopul acestui #challenge este incluziunea persoanelor cu dizabilități în societate și  încurajarea lor în drumul spre independență. În același timp, persoanele tipice vor putea să înțeleagă dificultățile cu care se confruntă persoanele nevăzătoare. 

 

Mobilitatea este foarte importantă pentru persoanele cu deficiențe de vedere, iar tehnologia, care schimbă aproape totul, atinge și acest segment. Este o bucurie mare pentru noi că putem aduce schimbare în viața oamenilor prin acest baston smart care face trecerea la un alt nivel de independență față de ce oferea bastonul clasic”, transmite Alex Cucu, tech lead AMAIS.

 

Alte metode prin care se poate susține această cauza pot fi găsite aici:

https://www.zidebine.ro/doneaza

 

***

 

Despre Asociația Zi de BINE

 

Scopul Asociației Zi de Bine este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația va susține câte un ONG în fiecare lună a anului. Fiecare cauză selectată de Asociația Zi de Bine se adresează unei comunități și se implementează cu ajutorul unui ONG local.

 

Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se va anunța cauza susținută și se vor descrie nevoia și beneficiarii. La finalul lunii, donatorii vor afla ce s-a întâmplat cu banii și vor fi invitați să vadă rezultatul implicării lor.

 

Dacă aveți un proiect în care credeți dar pentru care nu ați găsit încă finanțare, îl puteți înscrie pe www.zidebine.ro.

 

Despre AMAIS

 

AMAIS (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială) este o organizație non-profit, înființată în 2015. Misiunea noastră este de a construi o societate incluzivă. Facem asta prin aplicarea principiilor designului incluziv în proiectare, consultanță și organizare de evenimente incluzive.

 

Urmărim creșterea empatiei comunității și conștientizarea asupra problemelor întâmpinate creand contexte comune de socializare între persoanele cu dizabilități și cele tipice (fără dizabilități reglementate) folosind mediul construit și tehnologia ca resurse principale.

https://amais.ro/

 

 

Pentru mai multe informații:

Asociația Zi de Bine

Tel: 0725.565.375

Email: contact@zidebine.ro