Pentru că sunt atât de multe dileme şi pentru că vrem să ne bucurăm de aceste „buruieni” pline de nutrienţi acum, când sunt în plin sezon, am întrebat-o pe Ramona Duna, consultant în nutriţie şi fondator al conceptului Farfuria Sănătoasă, cum să mâncăm aceste delicatese şi, mai ales, de ce. Iată ce am aflat!
Leurda este un aliment-medicament bogat în vitamina C, calciu, magneziu, potasiu şi sulf.
Susţine sistemul imunitar, are proprietăţi carminative, diuretice, vermifuge, antivirale şi antibiotice, datorită conţinutului de alicină. Ajută la reducerea colesterolului şi tensiunii, reglează nivelul zahărului din sânge şi, ca mai toate alimentele bogate în sulf, are un puternic efect detoxifiant.
Pentru a-şi păstra proprietăţile nutritive, ideal este ca aceasta să fie consumată crudă sau preparată termic cât mai puţin.
Se poate consuma ca atare în salate, boluri nutritive, pateuri, omlete, sandvişuri etc.
Femeile care alăptează ar trebui să evite consumul de leurdă, deoarece aceasta poate schimba gustul laptelui. De asemenea, persoanele cu afecţiuni gastrice ar trebui să consume leurdă cu prudenţă!
În 5 minute am pregătit un humus plin de nutrienţi şi culoare din câteva ingrediente:
Mod de preparare: se pun toate ingredientele în blender şi se omogenizează până se obţine consistenţa dorită.Atenţie! Este un preparat neaşteptat de iute, din cauza aromei puternice a usturoiului sălbatic.
În topul preferinţelor mele rămân urzicile şi leurda, pentru beneficiile extraordinare aduse organismului, ideal de consumat crude sau cât mai puţin preparate termic.
Urzica este bogată în: vitamine, mai ales A, betacaroten C şi E, acid folic, minerale (sodiu, potasiu, fier, fosfor, magneziu, seleniu, sulf) şi secretină, o substanţă care stimulează digestia.
Citeste continuarea articolului pe csid.ro: