02 martie 2020

Cele mai sănătoase „buruieni” de primăvară şi reţete delicioase pe care trebuie să le încerci

Pentru că sunt atât de multe dileme şi pentru că vrem să ne bucurăm de aceste „buruieni” pline de nutrienţi acum, când sunt în plin sezon, am întrebat-o pe Ramona Duna, consultant în nutriţie şi fondator al conceptului Farfuria Sănătoasă, cum să mâncăm aceste delicatese şi, mai ales, de ce. Iată ce am aflat!

Leurda sau usturoiul sălbatic – ajută imunitatea, reglează glicemia, tensiunea şi colesterolul

Leurda este un aliment-medicament bogat în vitamina C, calciu, magneziu, potasiu şi sulf.

Susţine sistemul imunitar, are proprietăţi carminative, diuretice, vermifuge, antivirale şi antibiotice, datorită conţinutului de alicină. Ajută la reducerea colesterolului şi tensiunii, reglează nivelul zahărului din sânge şi, ca mai toate alimentele bogate în sulf, are un puternic efect detoxifiant.

Pentru a-şi păstra proprietăţile nutritive, ideal este ca aceasta să fie consumată crudă sau preparată termic cât mai puţin.

Se poate consuma ca atare în salate, boluri nutritive, pateuri, omlete, sandvişuri etc.

Femeile care alăptează ar trebui să evite consumul de leurdă, deoarece aceasta poate schimba gustul laptelui. De asemenea, persoanele cu afecţiuni gastrice ar trebui să consume leurdă cu prudenţă!

Humus cu leurdă

În 5 minute am pregătit un humus plin de nutrienţi şi culoare din câteva ingrediente:

  • O cană de năut (am folosit fiert, la borcan)
  • O mână de leurdă
  • Zeama de la o jumătate de lămâie
  • Două linguri de tahini (pastă de susan)
  • Sare, piper
  • Cimbru (opţional)

Mod de preparare: se pun toate ingredientele în blender şi se omogenizează până se obţine consistenţa dorită.Atenţie! Este un preparat neaşteptat de iute, din cauza aromei puternice a usturoiului sălbatic.

Urzicile conţin fier şi stimulează digestia

În topul preferinţelor mele rămân urzicile şi leurda, pentru beneficiile extraordinare aduse organismului, ideal de consumat crude sau cât mai puţin preparate termic.

Urzica este bogată în: vitamine, mai ales A, betacaroten C şi E, acid folic, minerale  (sodiu, potasiu, fier, fosfor, magneziu, seleniu, sulf) şi secretină, o substanţă care stimulează digestia.

 

Sos pesto de urzici

 

Citeste continuarea articolului pe csid.ro:

 

https://www.csid.ro/diet-sport/dieta-si-nutritie/cele-mai-sanatoase-buruieni-de-primavara-si-retete-delicioase-pe-care-trebuie-sa-le-incerci-18890807/