Bananele vin într-o varietate de forme şi dimensiuni, de la cele în miniatură de dimensiuni deget, până la bananele gigantice. Există un număr considerabil de oameni care consumă zilnic banane. Dar, deşi sănătoase, dacă mâncăm în fiecare zi banane s-ar putea să resimţim anumite schimbări.
Ce se întâmplă dacă mănânci banane zilnic
Mâncarea sănătoasă nu este întotdeauna gustoasă. Dar dacă vorbim despre banane, nu este cazul. Motiv pentru care este de două ori mai plăcut să afli că acestea nu numai că aduc satisfacţie papilelor tale gustative, ci şi multe beneficii pentru sănătatea ta.
1. Presiunea arterială va reveni la normal
Bananele reduc tensiunea arterială crescută. Cconţin aproximativ 420 mg de potasiu.
2. Greutatea în exces dispare
Bananele sunt bogate în fibre, ceea ce te face să nu mai vrei să mănânci odată consumate. Bananele conţin şi un fel de amidon care îţi reduce pofta de mâncare şi te împiedică să te îngraşi. Reduce nivelul zahărului din sânge şi creşte sensibilitatea organismului la insulină. Dacă celulele corpului nu sunt sensibile la insulină, nu pot absorbi glucoza, iar pancreasul începe să o producă în cantităţi mai mari. Dacă organismul acumulează grăsime depinde de insulina prezentă.
3. Riscul de anemie scade
Anemia provoacă paloare, oboseală şi senzaţie de respiraţie. Este rezultatul unei reduceri a globulelor roşii şi a unui nivel scăzut de hemoglobină în sânge. Fructele de banane conţin mult fier, ceea ce stimulează producţia de celule roşii din sânge. Bananele conţin şi vitamina B6, care reglează nivelul glicemiei, ajutând persoanele cu anemie.
4. Digestia se îmbunătăţeşte
Bananele sunt uşor de digerat şi nu irită tractul gastro-intestinal. Amidonul rezistent conţinut în banane nu este digerat şi ajunge în intestinul gros, unde serveşte ca mediu nutriţional eficient pentru bacteriile sănătoase. Bananele pot fi consumate atunci când o persoană are gastrită şi arsuri la stomac şi restabileşte mineralele pierdute atunci când o persoană suferă de diaree.
5. Nivelurile de stres vor scădea
Bananele îţi îmbunătăţesc starea de spirit. Acestea conţin triptofan, care este cerut de corpurile noastre pentru a primi serotonină („hormonul fericirii”). În medie, fiecare banană conţine aproximativ 27 mg de magneziu. Acest mineral este responsabil pentru producerea unei bune dispoziţii şi a unui somn sănătos.
6. Deficitul de vitamine va fi refăcut
Bananele sunt bogate în vitamina B6. În medie, o banană conţine aproximativ 20% din necesarul zilnic de vitamina B6. Acest lucru vă ajută corpul să producă insulină, hemoglobină şi aminoacizi care sunt necesari pentru crearea de celule sănătoase. Deşi de obicei credem că portocalele şi căpşunile conţin cea mai mare cantitate de vitamina C, bananele conţin de fapt 15% din norma noastră zilnică de substanţă importantă. Vitamina C este un important antioxidant care neutralizează radicalii liberi dăunători (molecule active cu electroni insuficienţi care pot distruge celulele corpului). De asemenea, ajută la menţinerea sănătăţii vaselor de sânge şi produce colagen.
7. Nivelurile tale de energie vor creşte
Potasiul conţinut în banane vă protejează muşchii de crampe, în timp ce carbohidraţii vă oferă suficientă energie pentru a suporta un antrenament greu.
Schimbările imediate care au loc în corpul tău
Crampele musculare sunt unul dintre cele mai neplăcute efecte secundare ale antrenamentului. Desigur, pentru că viaţa nu este corectă, aceste evenimente dureroase se pot întâmpla chiar şi atunci când nu transpiri şi, uneori, apar doar dacă te uiţi la televizor sau te plimbi dintr-o parte în alta a camerei.
Crampele se pot datora deshidratării sau lipsei de nutrienţi. Nutrienţii care au fost asociaţi cu ameliorarea crampelor musculare sunt potasiu, calciu, sodiu şi magneziu. Fructele de banane conţin trei dintre aceşti patru nutrienţi, lipsiţi doar de sodiu.