O porţie de 150 de grame de struguri are doar 100 de calorii, dar aceste fructe minunate vin „la pachet” cu numeroase substanţe nutritive:
Strugurii sunt surse excelente de antioxidanţi care ajută la repararea celulelor degradate de radicalii liberi, adică molecule care duc la inflamaţii şi stres oxidativ, asociat cu apariţia multor boli cronice, precum diabetul, artrita, cancerul sau afecţiunile cardiace.
Cea mai mare concentraţie de antioxidanţi, în special resveratrol, dar şi vitamina C, betacaroten, quercitină, luteină, licopen şi acid elagic, se regăseşte în coaja şi seminţele strugurilor, cu precădere în cei roşii, iar aceşti compuşi benefici se menţin inclusiv după fermentaţie, motiv pentru care şi vinul roşu este indicat, un pahar pe zi.
Resveratrolul din struguri a fost intens studiat în ultimii ani, datorită potenţialului său enorm anticancerigen. Astfel, s-a descoperit că acest antioxidant reduce semnificativ inflamaţiile, blochează dezvoltarea şi propagarea celulelor cancerigene în corp.
Totodată, resveratrolul ar putea proteja împotriva bolilor de inimă şi reduce în mod natural nivelul de zahăr din sânge.
Alţi antioxidanţi cu proprietăţi anticancerigene prezenţi în struguri sunt quercitina, antocianinele şi catehinele.
Deşi studiile pe subiecţi umani sunt limitate, rezultate preliminare indică un efect benefic al consumului de struguri în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer de colon sau de sân.
Există mai multe căi prin care strugurii pot proteja inima şi creierul. În primul rând, datorită potasiului pe care îl conţin, strugurii pot regla nivelul tensiunii arteriale, prevenind astfel boli precum hipertensiunea, infarctul sau accidentul vascular cerebral.
Un studiu realizat pe un eşantion de peste 12.000 de subiecţi umani a arătat că nivelul crescut de potasiu din sânge este asociat cu un risc mult mai mic de a dezvolta boli de inimă.
Pe de altă parte, compuşii din struguri (în special din strugurii roşii) pot regla în mod natural nivelul colesterolului „rău” (colesterol LDL) din sânge.
O porţie de 150 de grame de struguri conţine 27 de grame de carbohidraţi, adică zaharuri, motiv pentru care mulţi pacienţi cu diabet se întreabă dacă este o alegere înţeleaptă să consume aceste fructe.
Trebuie menţionat însă că, în ciuda cantităţii, aparent mare, de zaharuri, strugurii au un indice glicemie scăzut, de 53, în comparaţie cu un cartof, de exemplu, care are un indice glicemic peste 100.