08 ianuarie 2021

Calendar astronomic pentru 2021. Fenomenele spectaculoase și importante care vor avea loc anul acesta

Echinocţiul de primăvară (martie)

Echinocţiul de primăvară va avea loc în data de 20 martie, la ora 11:37. Fenomenul marchează începerea primăverii astronomice în emisfera nordică. La momentul echinocţiului de primăvără, Soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând din emisfera sudică a sferei cereşti în cea nordică.

 

Ploaia de meteori Lyride (aprilie)

Lyridele reprezintă cel mai vechi curent de meteori, prima observație a fenomenului datând din anul 687 î.Hr., potrivit NASA. Anul acesta, ploaia va avea loc între 16 și 25 aprilie, iar punctul culminant va avea loc înainte de răsăritul soarelui la data de 22 aprilie, potrivit Earthsky.

Totodată, Lyridele pot aduce până la 100 de meteori pe oră, însă în medie pot fi văzuți între 10 și 15 meteori pe oră în timpul punctului culminant. Reziduurile spațiale care interacționează cu atmosfera planetei pentru a crea Lyridele provin de la cometa C/1861 G1 (Thatcher), informează NASA.

 

Eta Aquaridele (mai)

Acest curent de meteori va oferi un spectacol deosebit pentru cei din emisfera sudică. Punctul culminant va avea loc cu o oră sau două înainte de răsăritul soarelui la data de 5 mai. Însă, această ploaie de meteori are un „vârf culminant îndelungat”, ceea ce înseamnă că vom putea să observăm meteori înainte și după punctul culminant propriu-zis. Acești meteori provin de la cometa Halley, fiind cunoscuți pentru viteza lor.

 

O eclipsă totală de Lună (mai)

O eclipsă totală de Lună sau o „Lună sângerie” va împodobi cerul nopții la data de 26 mai, fenomenul putând fi văzut din Asia de Est, Australia, regiunile din jurul Oceanului Pacific și mare parte din continentul american, potrivit NASA. De asemenea, fenomenul poate face ca satelitul nostru natural să capete o nuanță roșiatică, cauzată de lumina de la Soare care trece prin atmosfera Pământului și ajunge spre Lună, potrivit Space.com.

 

Eclipsa inelară de Soare (iunie)

La data de 10 iunie, vom putea vedea o „eclipsă inelară de Soare”, care mai este numită și „inelul de foc”. Această eclipsă are loc atunci când Luna trece între Soare și Pământ, însă nu acoperă în totalitate Soarele, astfel creând un „inel de foc” în jurul umbrei sale. Această eclipsă parțială va fi vizibilă doar din nordul Canadei, Groenlanda și Rusia.

 

Solstiţiul de vară (iunie)

Solstiţiul de vară de anul acesta va avea loc în data de 21 iunie, la ora 06:31, fenomen ce reprezintă începutul verii astronomice. Denumirea de solstiţiu („Soarele stă”) este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mişcării Soarelui în raport cu declinaţiile acestuia.

 

Perseidele (august)

 

Citeste continuarea articolului pe descopera.ro:

 

https://www.descopera.ro/stiinta/19604635-calendar-astronomic-pentru-2021-fenomenele-spectaculoase-si-importante-care-vor-avea-loc-anul-acesta