26 aprilie 2020

Avertisment de la SRI: În niciun caz nu deschideți mesajele cu sintagma "Detalii secrete COVID-19"!

Pandemia de COVID-19 este o nouă ocazie pentru infractorii cibernetici care vor să obțină acces la conturile și corespondența noastră, prin intermediul telefoanelor mobile. Este avertismentul Serviciului Român de Informații, care anunță că a identificat o campanie de acest tip, bazată pe transmiterea unor SMS-uri care conțin sintagma "Detalii secrete COVID-19" și un link care, odată accesat, descarcă în telefon un troian imposibil de detectat de sistemul de operare al telefonului.

 

"Din punct de vedere tehnic, acțiunea ilicită are la bază distribuirea unui mesaj tip text care conţine o versiune nouă a troianului Cerberus Android Banker. Mesajul este redactat în limba română și invită utilizatorii să acceseze un link pentru descărcarea de informaţii privind SARS-CoV-2. Sintagma utilizată în conţinutul mesajului este „Detalii secrete! (COVID-19)”.

 

Link-ul iniţiază descărcarea unui fișier denumit File.apk care infectează cu respectivul troian dispozitivele mobile cu sisteme de operare Android, versiunile cuprinse între 4.0 și 10.

 

Funcţionalităţile Cerberus Android Banker împiedică atât detectarea acestuia de către serviciul Play Protect specific Android, cât şi dezinstalarea ulterioară a aplicaţiei de către utilizator.

 

Principalul pericol este acela că troianul oferă acces ilicit la date din aplicațiile bancare......

 

Citeste continuarea articolului pe digi24.ro:

 

https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/lumea-digitala/avertisment-de-la-sri-in-niciun-caz-nu-deschideti-mesajele-cu-sintagma-detalii-secrete-covid-19-1297297