11 aprilie 2020

Află ce beneficii are leurda sau usturoiul sălbatic

Leurda este o plantă care apare primăvara și al cărei miros semănă cu cel al usturoiului. Din acest motiv mai este numită și usturoiul sălbatic.

 

Ce este leurda și ce nutrienți conține

 

Leurda este una dintre plantele vedetă ale primăverii, în special fiindcă se folosește proaspătă, în plin sezon. Este o plantă medicinală folosită pentru aromarea preparatelor, ca un condiment verde. Are un gust și un miros asemănătoare cu ale usturoiului. Frunzele sunt plate, ovale, de un verde intens, iar planta poate fi recunoscută cu ajutorul unor flori mici, albe.

 

Majoritatea nutrienților sunt conținuți de către frunze, singura parte a plantei pe care o consumăm. Leurda conține sulfură de alil (substanța care îi oferă mirosul specific), carotenoizi, vitaminele A și C, uleiuri volatile și săruri minerale de calciu, fier, fosfor, natriu și cupru.

 

Beneficiile pentru organism

 

Principala acțiune apreciată a leurdei este cea depurativă - curăță sistemul digestiv și sângele, favorizând eliminarea toxinelor. Are și efecte antiseptice, antibacteriene și antifungice similare cu cele ale usturoiului. De aceea este un aliat important în tratarea virozelor de primăvară.

 

Leurda acționează activ în cazul viermilor intestinali, a diareei, indigestiei, balonării și colicilor abdominale. Este utilă și pentru sănătatea rinichilor: elimină excesul de acid uric, favorizează urinarea și vindecarea infecțiilor urinare.

 

Printre beneficiile asupra sistemului cardiovascular se numără scăderea tensiunii arteriale, scăderea colesterolului și favorizarea dizolvării plăcilor de colesterol, dar și fluidificarea sângelui și implicit scăderea riscului de tromboză sau accident vascular.

 

Citeste continuarea articolului pe doc.ro:

https://doc.ro/dieta-si-sport/leurda-sau-usturoiul-salbatic-proprietati-si-beneficii