22 martie 2020

20 curiozităţi despre Irlanda, singura ţară din Europa unde nu există şerpi

Irlanda este o ţară din Arhipelagul Britanic care face parte din Uniunea Europeană.

 

Irlanda sau Republica Irlanda, pentru a fi mai exacţi, este un stat din Arhipelagul Britanic care ocupă mare parte din insula cu acelaşi nume, pe care o împarte cu Irlanda de Nord, una dintre ţările care constituie Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord. Dat fiind distanţa fizică, dar şi culturală dintre România şi Irlanda, cunoaşterea comună despre această ţară şi locuitorii ei poate să fie limitată. Europedia a compilat o listă de informaţii importante despre Irlanda.

 

1. Irlanda este o insulă pe care nu se găsesc şerpi de la ultima epocă glaciară. Datorită izolării sale de continentul european, în Irlanda nu pot fi găsite mai multe specii comune în alte părţi din Europa, cum ar fi cârtiţele, nevăstuicile sau căprioarele.

 

2. Multe nume de familie irlandeze încep cu „Mac” sau „O" ..., ceea ce înseamnă, „fiul lui ..." şi respectiv „nepotul lui ..." în gaelică.

 

Credit foto: Profimedia

 

3. În medie, irlandezii consumă 131,1 litri de bere, pe locul doi după locuitorii din Republica Cehă.

 

4. Printre cele mai cunoscute mărci de bere irlandeze se numără: Guinness, Smithwicks (Kilkenny) şi Harp Lager. Unul dintre cele mai de succes mărci de bere la nivel mondial, Guinness a fost cândva cea mai mare fabrică de bere din lume în anul 1914. În prezent, Guiness este considerat cel mai mare producător de bere brună.

 

5. Cele mai cunoscute trei simboluri ale Irlandei sunt trifoiul, harpa şi crucea celtică.

 

6. Halloween-ul îşi are originile în festivalul gaelic de Samhain, un festival al recoltei care era organizat la 31 octombrie pentru a marca sfârşitul verii. Samhain a devenit asociat cu sărbătoarea creştină a Tuturor Sfinţilor din 1 noiembrie încă din Evul Mediu timpuriu şi cele două s-au contopit progresiv de-a lungul secolelor, creând Halloween-ul aşa cum îl ştim.

 

7. 88% dintre cetăţenii irlandezi au declarat că sunt romano-catolici. Irlanda are una dintre cele mai mari rate de participare la serviciile religioase din lumea occidentală, aproximativ 45%.

 

Citeste continuarea pe descopera.ro:

 

https://www.descopera.ro/cultura/18999905-20-curiozitati-despre-irlanda-singura-tara-din-europa-unde-nu-exista-serpi