Iei medicamente în fiecare zi? Atenție la ce mănânci! Ca medic geriatru pot să declar că mare parte dintre vârstnicii din țara noastră iau mai mult de trei tipuri de “pilule” pe zi, în unele cazuri ajungând și la peste 10 pastile.
La vârstnici trebuie acordată și mai mare atenție, întrucât modificările fiziologice legate de îmbătrânire influențează absorbția, distribuția, metabolismul și excreția de medicamente, dar acestea sunt influențate și de anumite produsele alimentare. Iată cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi atunci când urmezi un tratament cronic sau temporar cu diverse medicamente, pentru că uneori aceste greșeli îți pot pune sănătatea și chiar viața în pericol.
Warfarină (Coumadin) este un medicament pentru “subțierea“ sângelui care ajută la tratarea și prevenirea formării cheagurilor de sânge, împiedicând astfel apariția accidentelor vasculare. Anumite alimente, în special cele bogate în vitamina K, pot însă diminua eficacitatea warfarinei. Cele mai mari concentrații de vitamină K se găsesc în legumele cu frunze verzi, cum ar fi varză, spanac, napi verzi, varză de Bruxelles, broccoli, ceapă verde, sparanghel și andive. Însă vitamina K se întâlnește și în ceaiul verde.
Suplimentele și alimentele care conțin vitamina K pot reduce efectul warfarinei prin accelerarea eliminării acesteia din organism, ceea ce înseamnă că cei care iau warfarină pot suferi consecințe grave, inclusiv un accident vascular cerebral. De aceea, este important ca medicul să știe dacă urmează să faci niște modificări în dietă, astfel încât doza de warfarină să poată fi ajustată în consecință.
O băutură alcoolică poate crește sau prelungi efectele insulinei sau a medicamentelor orale, situație care duce astfel la hipoglicemie. Acțiunea alcoolului de scădere a glicemiei poate dura între 8 și 12 ore. Simptomele de hipoglicemie includ nervozitate, transpirații, tremurături, foame intensă, slăbiciune, palpitații, confuzie, somnolență și în cele din urmă comă.
Cu aprobarea unui medic, iar în lipsa altor condiții de sănătate, cum ar fi pancreatită, trigliceridele crescute și neuropatie, adulții mai în vârstă cu diabet zaharat pot fi în măsură să se bucure de până la două pahare de alcool slab pe zi, precum o halbă mică de bere, un pahar de de vin. Persoanele pot reduce acest risc consumând băuturile alcoolice în timpul mesei sau servind o gustare, împreună cu băutură. În plus, anumite medicamente orale recomandate diabeticilor, cum ar fi clorpropamida (Diabinese), pot provoca amețeli, înroșirea feței și greață atunci când sunt administrate cu alcool.
Digoxina este recomandată pentru a întări contracția mușchiului cardiac, încetini ritmul cardiac și stimula fluxul sangvin în toate țesuturile din organism. Fibrele alimentare, mai ales fibrele insolubile cum ar fi tărâțele de grâu, pot încetini absorbția de digoxină și pot reduce eficacitatea acesteia. Pentru a preveni acest lucru, vârstnicii ar trebui să ia Digoxină cu o oră înainte de masă sau la două ore după masă.
Utilizarea plantelor medicinale poate afecta acțiunea digoxinei. De exemplu, ginsengul poate crește nivelul sangvin cu până la 75%, în timp ce sunătoarea scade concentrațiile sangvine ale acestui medicament cu 25%. Este important ca pacientul să recunoască semnele toxicității. Acestea includ colorarea vederii în galben, apariția de halouri în jurul obiectelor, precum și slăbiciune, confuzie, amețeli și greață și vărsături.
Statinele sunt medicamente eficiente care scad colesterolul în exces. Consumul de suc de grepfrut sau grepfruturile proaspete cresc cantitatea de statine din sânge și duc la efecte secundare ale acestor medicamente. Efectele secundare ale statinelor includ dureri musculare și anomalii hepatice (niveluri ridicate ale transaminazelor).
Blocantele canalelor de calciu sunt prescrise pentru tensiune arterială ridicată. O substanță care se găsește în grepfrut acționează asupra unei enzime intestinale numită CYP3A4, care modifică acțiunea blocantelor canalelor de calciu, rezultând o creștere a nivelului lor și apariția de complicații grave. De exemplu, un singur pahar de suc de grepfrut poate reduce nivelurile de CYP3A4 cu aproape 50%. Acest efect se disipă lent. Același efect se pare că îl au și tangerinele, citrice utilizate pentru a face marmalade.
https://doc.ro/sanatate/12-medicamente-ce-pot-avea-efecte-adverse-in-combinatie-cu-unele-alimente