03 mai 2020

10 lucruri inedite despre Suedia

Aproximativ 86% din populaţia Suediei trăieşte în mediul urban

.

Suedia este o ţară din Europa de Nord, care ocupă partea estică a Peninsulei Scandinave şi care se învecinează cu Norvegia şi Finlanda şi care este recunoscută la nivel internaţional pentru calitatea vieţii cetăţenilor săi. Statisticile arată faptul că locuitorii acestei ţări folosesc în proporţie de 52% energie din surse regenerabile şi chiar 99% din deşeurile pe care această ţară le produce ajung să fie reciclate, notează Swedish Nomad.

Acest stat este o monarhie constituţională, condusă în prezent de către regele Carl XVI Gustaf şi are capitala la Stockholm. Statisticile arată că mare parte din populaţia Suediei, 86%, trăieşte în mediul urban. În cele ce urmează se află o listă cu zece lucruri inedite despre această ţară:

 

1. Pădurile

Statisticile arată faptul că 2/3 din suprafaţa Suediei este acoperită de către păduri, acestea întinzându-se pe 280.650 kilometri pătraţi.

 

2. Suprafaţa 

Cu o suprafaţă de 447.435 kilometri pătraţi, Suedia se află pe locul al cincilea din acest punct de vedere în Europa, dar, în acelaşi timp, se află pe locul doi în termeni de cea mai mică densitate umană raportată la kilometrul pătrat.

 

3. Elanii

Există aproximativ 3- 400.000 de elani sălbatici care trăiesc în păduri; aceştia ar putea forma unul dintre cele mai mari oraşe din Suedia dacă s-ar aduna împreună. Trebuie precizat faptul că această populaţie este ţinută sub control cu ajutorul vânătorilor.

 

4. Oraşele

Dat fiind faptul că mare parte din populaţia Suediei trăieşte în mediul urban face ca, în general, oraşele să aibă populaţii destul de mari, aceasta este lista celor mai mari cinci oraşe, din punctul de vedere al populaţiei:

  • Stockholm
  • Göteborg (Gothenburg)
  • Malmö
  • Uppsala
  • Linköping

 

5. Libertatea de a hoinări

Cetăţenii suedezi au dreptul de hoinări, Allemansratten, ceea ce înseamnă că aceştia pot să facă plimbări sau excursii în pădurile din Suedia, indiferent dacă aparţin statului sau persoanelor private. 

Evident, există şi o serie de limite ale acestui drept, dar ele sunt restrânse la suprafeţele agricole şi grădinile din apropierea aşezărilor umane. Totuşi, chiar şi cu aceste limite, suedezii se pot aventura în păduri pentru a culege ciuperci sau fructe de pădure.

 

Citeste continuarea articolului pe descopera.ro:

 

https://www.descopera.ro/cultura/19107654-10-lucruri-inedite-despre-suedia-pe-care-sigur-nu-le-stiai