28 martie 2021

10 efecte negative pe care le poate avea trecerea la ora de vară

De la insomnie la tulburarea afectivă sezonieră, iată 10 efecte negative pe care le poate avea trecerea la ora de vară.

 

1. Trecerea la ora de vară poate cauza tulburări ale somnului

 

Având în vedere că lumina este principalul indiciu temporal, nu este surprinzător faptul că ne modificăm ritmul circadian după ce trecem la ora de vară.

Tocmai de aceea, după ce dăm ceasurile înainte cu o oră, „ceasurile noastre interioare” pot resimți schimbarea la fel ca disconfortul resimțit atunci când călătorim cu avionul într-o zonă cu fus orar diferit.

 

2. Trecerea la ora de vară afectează sănătatea mintală

 

Un studiu din 2014 al cercetătorilor din Germania, publicat în jurnalul Economics Letters, a indicat o legătură directă între trecerea la ora de vară și starea de spirit individuală. Potrivit studiului, „satisfacția față de viață se deteriorează după trecerea la ora de vară”. Efectul este și mai accentuat pentru oamenii care sunt angajați cu normă întreagă. Totodată, ora de vară a fost asociată cu o creștere a ratelor de suicid, potrivit unui studiu australian din 2008.

 

3. Ora de vară crește riscul de boli cardiovasculare

 

Trecerea la ora de vară poate crește riscul de infarct miocardic și accidente vasculare cerebrale. Potrivit American Heart Association, ora de vară cauzează un risc crescut de atacuri de cord. Un studiu din Suedia a descoperit o creștere medie de 6,7% a riscului pentru infarctul miocardic în primele trei zile după trecerea la ora de vară.

 

4. Trecerea la ora de vară poate duce la mai multe accidente de muncă

 

Schimbarea ceasurilor poate însemna un pericol crescut pentru cei ale căror joburi implică muncă fizică. Cercetătorii au descoperit o creștere a accidentelor de muncă în timpul lunilor de vară și o scădere în noiembrie și decembrie, atunci când ne întoarcem la ora oficială standard.

 

5. Trecerea la ora de vară duce la o creștere a numărului de accidente rutiere

 

Un studiu din 2014 a descoperit o creștere de 6,3% a numărului de accidente rutiere mortale în primele șase zile după trecerea la ora de vară. Cercetarea a fost desfășurată de profesorul Austin C. Smith de la Universitatea din Miami, potrivit Insider.

 

Citeste continuarea articolului pe descopera.ro:

 

https://www.descopera.ro/dnews/19684637-10-efecte-negative-pe-care-le-poate-avea-trecerea-la-ora-de-vara