Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeşte mai mult...

Prunele – beneficii si retete sanatoase

August 31, 2013 7:11 pm 0 comentarii

Prunele sunt fructe cu gust dulce intens, ce apartin familiei Rosaceae si genului Prunus, care mai include si piersicile, nectarinele si migdalele.

Ele aduc multiple beneficii sanatatii, gratie continutului bogat de vitamine, minerale si fibre, in opozitie cu aportul sarac de calorii.

Consumate in stare proaspata sau incluse in retete sanatoase, prunele sunt tot la fel de recomandate pentru mentinerea sanatatii si a greutatii corporale.

Valori nutritionale

In stare proaspata, prunele ofera o gama larga de nutrienti pretiosi pentru sanatate, in schimbul unui numar redus de calorii. Astfel, 100 de grame de prune coapte si neprocesate termic prezinta urmatoarele valori nutritionale

- Calorii 46 kcal
- Carbohidrati 11,42 grame
- Proteine 0.70 g
- Grasimi totale 0.28 g
- Fibre 1.40 g
- Folati 5 g
- Niacina 0.417 mg
- Acid Pantotenic 0.135 mg
- Piridoxina 0.029 mg
- Riboflavina 0.026 mg
- Tiamina 0.028 mg
- Vitamina A 345 IU
- Vitamina C 9.5 mg
- Vitamina E 0.26 mg
- Vitamina K 6.4 g
- Sodiu 1 mg
- Potasiu 157 mg
- Calciu 6 mg
- Cupru 0.057 mg
- Fier 0.17 mg
- Magneziu 7 mg
- Mangan 0.052 mg
- Fosfor 16 mg
- Seleniu 1.0 g
- Zinc 0.10 mg

Beneficiile prunelor pentru sanatate

- Reglarea greutatii corporale. In ciuda gustului dulce foarte placut, prunele sunt slab calorice si nu contin grasimi saturate, ci doar nutrienti benefici sanatatii (minerale, vitamine si fibre).

- Reglarea tulburarilor gastrointestinale. O serie de compusi benefici din prune (fibre alimentare, sorbitol si isatina) regleaza functionarea sistemului digestiv si amelioreaza afectiunile tractului intestinal, in special constipatia.

- Protectia impotriva cancerului si imbatranirii celulare premature. Prunele sunt o sursa pretioasa de antioxidanti, care protejeaza celulele sanatoase ale organismului si impiedica instalarea diverselor tipuri de cancer sau imbatranirea celulara.

- Cresterea absorbtiei fierului in organism. Prunele furnizeaza din belsug vitamina C, care ajuta la o mai buna absorbtie a fierului. Astfel, se previne dezvoltarea de afectiuni asociate cu carentele in acest mineral, precum anemia.

- Imbunatatirea vederii si a esteticii pielii. Tot prunele sunt o sursa generoasa de vitamina A si beta caroten. Aceste doua vitamine sunt esentiale pentru sanatatea vederii (consumul de prune poate preveni degenerarea maculara) si a membranelor mucoase de la nivelul pielii. Anumite studii au demonstrat si ca un consum regulat de fructe bogate in vitamina C contribuie la dezvoltarea rezistentei corpului impotriva cancerului pulmonar sau al cavitatii bucale.

- Completarea aportului esential de minerale. Fierul din prune contribuie la procesul natural de formare a celulelor rosii, iar potasiul este o componenta de baza a celulelor si fluidelor corpului, ajutand la reglarea ratei cardiace si a tensiunii sangelui.

- Completarea aportului esential de vitamine. Prunele furnizeaza si complexul de vitamine B (niacina, vitamina B 6 si acid pantotenic), importante pentru metabolizarea carbohidratilor, proteinelor si grasimilor. Vitamina K din prune contribuie la functia de coagulare a sangelui si in metabolizarea osoasa. Unele studii de specialitate au descoperit ca aportul suplimentar de vitamina K reduce riscul de aparitie a bolii Alzheimer.

- Reducerea nivelului de colesterol. Prunele inhiba evolutia aterosclerozei provocate de nivelul ridicat de colesterol in corp.

- Prevenirea diabetului. Prunele stimuleaza metabolismul glucidic, prevenind instalarea diabetului zaharat.

- Stimularea memoriei. Efectul de reglare a glicemei in sange, provocat de consumul regulat de prune, ajuta la stimularea memoriei si sustinerea functiilor cognitive.

Retete sanatoase cu prune

Prune gratinate cu miere si levantica

  • 3/4 cana lapte degresat
  • 3/4 lingurita extract de levantica
  • 2 galbenusuri mari de ou
  • 2 linguri de miere
  • 1 lingurita amidon de porumb
  • 1/2 lingurita extract de vanilie
  • 4 prune medii, fara samburi si taiate in optimi
  • 2 linguri zahar brun

Incalziti laptele intr-o oala mica, adaugati extractul de levantica si lasati totul la racit 30 de minute. Reincalziti laptele, pana ajunge sa fiarba. Amestecati galbenusurile, mierea si amidonul de porumb intr-un bol mediu pana la omogenizare, apoi adaugati laptele fierbinte si turnati totul in oala pusa pe foc mediu. Amestecati 1-2 minute, apoi transferati compozitia intr-un bol curat si adaugati vanilia.

Ungeti o tigaie cu spray pentru gatit, turnati crema de ou in mod uniform si aranjati bucatile de pruna deasupra, in randuri egale. Presarati zaharul deasupra si lasati totul pe foc, pana se caramelizeaza prunele (5-7 minute).

Punci de vara din prune

  • 2 cani de prune maruntite
  • 2 cani de suc de caise
  • 2 cani de sirop de cidru
  • 1 cana de sifonapa minerala

Amestecati prunele maruntite, sucul de caise, siropul de cidru si sifonul intr-un vas curat, apoi turnati cocktailul in pahare umplute cu gheata si decorate cu scobitori ornate cu felii subtiri de prune.

Pachetele de halibut cu prune

  • 1 pruna mare bine coapta, taiata in 12 felii
  • 1 cana + 2 linguri suc de portocale
  • 2 lingurite de sos de soia desarat
  • 3-4 linguri de orez brun instant
  • 4 fire de praz curatate si cu partea alba separata de cea verde
  • 1 lingura ghimbir proaspat ras
  • 1 lingura ulei de susan
  • 500 g de file de halibut fara piele, portionat in 4

Preincalziti gratarul si incalziti 34 cana de apa cu 1 cana suc de portocale si sosul de soia intr-o tigaie. Adaugati orezul si partea alba a prazului, lasati totul la inabusit apoi turnati mixul intr-un bol acoperit. Amestecati in alt recipient ghimbirul, uleiul de susan, putina apa si celelalte doua linguri de suc de portocale.

Intr-o tava, asezati un strat dublu de folie de aluminiu de circa 50 cm latura, apoi puneti o patrime din compozitia cu orez in centru si asezati o bucata de peste deasupra. Puneti 3 felii de prune peste halibut si presarati un sfert din prazul verde peste. Uniti laturile mai scurte ale foliei, astfel incat sa obtineti un cosulet cu o deschizatura mica in centru, pentru o coacere completa. Pregatiti si celelalte 3 pachete.

Asezati pachetele pe gratar, la foc mediu, acoperiti totul cu un capac si lasati preparatul la copt intre 8 si 12 minute, in functie de grosime.

[sfatulmedicului.ro]

Comentarii

comments

Raspunde


Alte Vesti

  • Social Vesti Ţara care publică recomandări pentru folosirea telefonului mobil: „Nu e bine să vorbiţi în locuri publice!”

    Ţara care publică recomandări pentru folosirea telefonului mobil: „Nu e bine să vorbiţi în locuri publice!”

      Folosirea telefoanelor mobile, deşi permisă doar elitei, a devenit atât de răspândită în Coreea de Nord, încât presa oficială a început să publice ghiduri pentru folosirea lor, relatează BBC News Online. Un articol apărut într-o revistă trimestrială afirmă că folosirea pe scară tot mai mare a telefoanelor mobile a determinat o “tendinţă în rândul anumitor persoane de a neglija comportamentul adecvat de vorbit la telefon”, afirmă agenţia de presă sud-coreeană Yonhap. Problemele evidenţiate nu sunt diferite de cele din [...]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti De ce e periculos pentru adolescente să consume băuturi energizante?

    De ce e periculos pentru adolescente să consume băuturi energizante?

      Un număr tot mai mare de adolescente suferă de anemie ca urmare a consumului exagerat de băuturi energizante, avertizează specialiştii. Cafeina conţinută în cantitate mare în aceste băuturi reduce capacitatea organismului de a absorbi fierul din alimente. Consumul de energizante în rândul tinerilor este în creştere: în Marea Britanie, de pildă, o zecime dintre adolescenţi consumă până la 5 doze de băuturi energizante cu cafeină, săptămânal, arată un raport elaborat de Health Food Manufacturers’ Association (HFMA). Un studiu asupra [...]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti Cea mai nesănătoasă mâncare din lume? Această gustare ar putea provoca un atac vascular cerebral

    Cea mai nesănătoasă mâncare din lume? Această gustare ar putea provoca un atac vascular cerebral

      Batoanele Mars pane – o gustare foarte apreciată de scoţieni – pot contribui la declanşarea unui atac vascular cerebral: ingestia unui singur astfel de baton poate reduce irigarea cu sânge a creierului, a arătat un studiu realizat la Glasgow University. Un baton Mars dat prin aluat şi prăjit are aproximativ 1200 de calorii, spun cercetătorii, iar conţinutul foarte mare de zahăr şi grăsimi face din el un aliment extrem de nesănătos. Scanând creierele a 24 de voluntari, cercetătorii au [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti Ţările în care apa de la robinet NU este potabilă. Unde se încadrează România? (Infografic)

    Ţările în care apa de la robinet NU este potabilă. Unde se încadrează România? (Infografic)

      Agenţia de design NeoMan Studios a realizat un infografic destinat turiştilor, pentru a-i informa despre calitatea apei potabile din diferite state de pe glob. Pentru acest infografic, agenţia a folosit mai multe surse oficiale, printre care United States Centers for Disease Control and Prevention. Infograficul cuprinde mai multe părţi, pentru fiecare continent. Ţările unde apa este potabilă şi poate fi consumată fără riscuri pentru sănătate sunt desenate cu albastru, iar restul cu gri. Criteriile sunt destul de dure, astfel [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti Cea mai relaxantă melodie din lume: efectul ei a fost demonstrat ştiinţific (VIDEO)

    Cea mai relaxantă melodie din lume: efectul ei a fost demonstrat ştiinţific (VIDEO)

    „Weightless”, o piesă lansată recent de grupul britanic Marconi Union, a fost denumită „cea mai relaxantă melodie din lume”: un studiu ştiinţific desfăşurat la Mindlab Institution în 2011 a analizat efectul ei asupra oamenilor, arătând că ea influenţează ritmul cardiac, tensiunea arterială şi nivelul hormonilor de stres. Marconi Union a creat melodia, cu durata de 8 minute, în colaborare cu British Academy of Sound Therapy. Cercetările arată că ea ar reduce frecvenţa bătăilor inimii, tensiunea arterială şi nivelul de cortizol [...]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti Ceai de slăbit – cum ţi-l faci singură din ingrediente sănătoase

    Ceai de slăbit – cum ţi-l faci singură din ingrediente sănătoase

    În loc să apelezi la pastile de slăbit scumpe şi periculoase, prepară-ţi singură un ceai de slăbit eficient, natural şi mai ieftine. Vezi ce ingrediente îţi trebuie, care sunt beneficiile lor şi cum se prepară. Ceai de slăbit – care sunt ingredientele Un ceai de slăbit sănătos şi eficient poate să conţină următoarele plante: – Urzica este hrănitoare şi, datorită conţinutului mare de clorofilă, este o bună sursă de antioxidanţi, vitamine şi minerale. Pentru că sprijină activitatea ficatului şi rinichilor, [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti Luaţi aminte! Sfaturile părintelui Arsenie Boca pentru POPORUL ROMÂN

    Luaţi aminte! Sfaturile părintelui Arsenie Boca pentru POPORUL ROMÂN

    Un interviu cu ”Domnișorul Zian”, cum îi spun moții Sfântului Ardealului, Arsenie Boca, nu a fost realizat de nimeni niciodată, dar orice cuvânt rostit de el și auzit de cei care au avut șansa să-l cunoască a devenit piatră de credință în inima românilor, pentru că înțelepciunea lui era coborâtă chiar din Harul Duhului Sfânt. Pe 29 septembrie 1910, se năştea în localitatea Vaţa de Sus (judeţul Hunedoara), într-o familie de ţărani simpli dar credincioşi, Zian, cel care va fi [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti MINIVACANŢA de Crăciun: Câte zile libere vor avea românii

    MINIVACANŢA de Crăciun: Câte zile libere vor avea românii

    ZILE LIBERE:Veşti bune pentru români. În acest an, vor avea opt zile libere în perioada sărbătorilor de iarnă. ZILE LIBERE 2014: În 2014, Crăciunul va fi sărbătorit într-o joi, iar potrivit Codului Muncii şi 26 decembrie este zi de sărbătoare legală şi nelucrătoare. În aceste condiţii, românii vor avea o minivacanţă de patru zile pentru a sărbători Naşterea Domnului. Situaţia este similară şi de Revelion. 1 ianuarie va cădea într-o zi de joi şi este liberă conform legislaţiei în vigoare. Conform [...]

    Mai mult →