Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeşte mai mult...

Prunele – beneficii si retete sanatoase

August 31, 2013 7:11 pm 0 comentarii

Prunele sunt fructe cu gust dulce intens, ce apartin familiei Rosaceae si genului Prunus, care mai include si piersicile, nectarinele si migdalele.

Ele aduc multiple beneficii sanatatii, gratie continutului bogat de vitamine, minerale si fibre, in opozitie cu aportul sarac de calorii.

Consumate in stare proaspata sau incluse in retete sanatoase, prunele sunt tot la fel de recomandate pentru mentinerea sanatatii si a greutatii corporale.

Valori nutritionale

In stare proaspata, prunele ofera o gama larga de nutrienti pretiosi pentru sanatate, in schimbul unui numar redus de calorii. Astfel, 100 de grame de prune coapte si neprocesate termic prezinta urmatoarele valori nutritionale

- Calorii 46 kcal
- Carbohidrati 11,42 grame
- Proteine 0.70 g
- Grasimi totale 0.28 g
- Fibre 1.40 g
- Folati 5 g
- Niacina 0.417 mg
- Acid Pantotenic 0.135 mg
- Piridoxina 0.029 mg
- Riboflavina 0.026 mg
- Tiamina 0.028 mg
- Vitamina A 345 IU
- Vitamina C 9.5 mg
- Vitamina E 0.26 mg
- Vitamina K 6.4 g
- Sodiu 1 mg
- Potasiu 157 mg
- Calciu 6 mg
- Cupru 0.057 mg
- Fier 0.17 mg
- Magneziu 7 mg
- Mangan 0.052 mg
- Fosfor 16 mg
- Seleniu 1.0 g
- Zinc 0.10 mg

Beneficiile prunelor pentru sanatate

- Reglarea greutatii corporale. In ciuda gustului dulce foarte placut, prunele sunt slab calorice si nu contin grasimi saturate, ci doar nutrienti benefici sanatatii (minerale, vitamine si fibre).

- Reglarea tulburarilor gastrointestinale. O serie de compusi benefici din prune (fibre alimentare, sorbitol si isatina) regleaza functionarea sistemului digestiv si amelioreaza afectiunile tractului intestinal, in special constipatia.

- Protectia impotriva cancerului si imbatranirii celulare premature. Prunele sunt o sursa pretioasa de antioxidanti, care protejeaza celulele sanatoase ale organismului si impiedica instalarea diverselor tipuri de cancer sau imbatranirea celulara.

- Cresterea absorbtiei fierului in organism. Prunele furnizeaza din belsug vitamina C, care ajuta la o mai buna absorbtie a fierului. Astfel, se previne dezvoltarea de afectiuni asociate cu carentele in acest mineral, precum anemia.

- Imbunatatirea vederii si a esteticii pielii. Tot prunele sunt o sursa generoasa de vitamina A si beta caroten. Aceste doua vitamine sunt esentiale pentru sanatatea vederii (consumul de prune poate preveni degenerarea maculara) si a membranelor mucoase de la nivelul pielii. Anumite studii au demonstrat si ca un consum regulat de fructe bogate in vitamina C contribuie la dezvoltarea rezistentei corpului impotriva cancerului pulmonar sau al cavitatii bucale.

- Completarea aportului esential de minerale. Fierul din prune contribuie la procesul natural de formare a celulelor rosii, iar potasiul este o componenta de baza a celulelor si fluidelor corpului, ajutand la reglarea ratei cardiace si a tensiunii sangelui.

- Completarea aportului esential de vitamine. Prunele furnizeaza si complexul de vitamine B (niacina, vitamina B 6 si acid pantotenic), importante pentru metabolizarea carbohidratilor, proteinelor si grasimilor. Vitamina K din prune contribuie la functia de coagulare a sangelui si in metabolizarea osoasa. Unele studii de specialitate au descoperit ca aportul suplimentar de vitamina K reduce riscul de aparitie a bolii Alzheimer.

- Reducerea nivelului de colesterol. Prunele inhiba evolutia aterosclerozei provocate de nivelul ridicat de colesterol in corp.

- Prevenirea diabetului. Prunele stimuleaza metabolismul glucidic, prevenind instalarea diabetului zaharat.

- Stimularea memoriei. Efectul de reglare a glicemei in sange, provocat de consumul regulat de prune, ajuta la stimularea memoriei si sustinerea functiilor cognitive.

Retete sanatoase cu prune

Prune gratinate cu miere si levantica

  • 3/4 cana lapte degresat
  • 3/4 lingurita extract de levantica
  • 2 galbenusuri mari de ou
  • 2 linguri de miere
  • 1 lingurita amidon de porumb
  • 1/2 lingurita extract de vanilie
  • 4 prune medii, fara samburi si taiate in optimi
  • 2 linguri zahar brun

Incalziti laptele intr-o oala mica, adaugati extractul de levantica si lasati totul la racit 30 de minute. Reincalziti laptele, pana ajunge sa fiarba. Amestecati galbenusurile, mierea si amidonul de porumb intr-un bol mediu pana la omogenizare, apoi adaugati laptele fierbinte si turnati totul in oala pusa pe foc mediu. Amestecati 1-2 minute, apoi transferati compozitia intr-un bol curat si adaugati vanilia.

Ungeti o tigaie cu spray pentru gatit, turnati crema de ou in mod uniform si aranjati bucatile de pruna deasupra, in randuri egale. Presarati zaharul deasupra si lasati totul pe foc, pana se caramelizeaza prunele (5-7 minute).

Punci de vara din prune

  • 2 cani de prune maruntite
  • 2 cani de suc de caise
  • 2 cani de sirop de cidru
  • 1 cana de sifonapa minerala

Amestecati prunele maruntite, sucul de caise, siropul de cidru si sifonul intr-un vas curat, apoi turnati cocktailul in pahare umplute cu gheata si decorate cu scobitori ornate cu felii subtiri de prune.

Pachetele de halibut cu prune

  • 1 pruna mare bine coapta, taiata in 12 felii
  • 1 cana + 2 linguri suc de portocale
  • 2 lingurite de sos de soia desarat
  • 3-4 linguri de orez brun instant
  • 4 fire de praz curatate si cu partea alba separata de cea verde
  • 1 lingura ghimbir proaspat ras
  • 1 lingura ulei de susan
  • 500 g de file de halibut fara piele, portionat in 4

Preincalziti gratarul si incalziti 34 cana de apa cu 1 cana suc de portocale si sosul de soia intr-o tigaie. Adaugati orezul si partea alba a prazului, lasati totul la inabusit apoi turnati mixul intr-un bol acoperit. Amestecati in alt recipient ghimbirul, uleiul de susan, putina apa si celelalte doua linguri de suc de portocale.

Intr-o tava, asezati un strat dublu de folie de aluminiu de circa 50 cm latura, apoi puneti o patrime din compozitia cu orez in centru si asezati o bucata de peste deasupra. Puneti 3 felii de prune peste halibut si presarati un sfert din prazul verde peste. Uniti laturile mai scurte ale foliei, astfel incat sa obtineti un cosulet cu o deschizatura mica in centru, pentru o coacere completa. Pregatiti si celelalte 3 pachete.

Asezati pachetele pe gratar, la foc mediu, acoperiti totul cu un capac si lasati preparatul la copt intre 8 si 12 minute, in functie de grosime.

[sfatulmedicului.ro]

Comentarii

comments

Raspunde


Alte Vesti

  • Social Vesti Cine a inventat pixul?

    Cine a inventat pixul?

      Pixul este probabil cel mai răspândit instrument de scris din prezent, precum şi unul dintre cele mai familiare obiecte pentru noi toţi. Cu toate acestea puţini oameni ştiu povestea din spatele inventării pixului. Pixul, aşa cum îl cunoaştem astăzi a fost inventat în anul 1938 de către un jurnalist maghiar de origine evreiască, pe nume Laszlo Biro. În prima parte a decadei anilor 1930-1940, în timp ce lucra ca jurnalist şi artist, Laszlo Biro a observat că cerneala folosită [...]

    Mai mult →
  • Mediu Vesti Animalele domestice ne iubesc: imagini emoţionante (GALERIE FOTO)

    Animalele domestice ne iubesc: imagini emoţionante (GALERIE FOTO)

    Traiul la oraş şi obişnuinţa de a cumpăra carne gata ambalată din supermarket ne îndepărtează de ideea de relaţie afectivă cu un animal de fermă. Iată imagini care dovedesc că asemenea relaţii între om şi animale pot exista şi pot fi reciproce.   Poplar Spring Animal Sanctuary / Facebook   wordsfromnature / Tumblr   Edgar’s Mission / Facebook   Maple Farm Sanctuary / Facebook   fullferrantage / Tumblr   maryalmaelizabeth / Tumblr Sursa: One Green Planet [descopera.ro]

    Mai mult →
  • Mediu Vesti DESCOPERIRE EPOCALĂ pe fundul oceanului! Ce au găsit arheologii americani în largul coastelor Carolinei de Nord (VIDEO)

    DESCOPERIRE EPOCALĂ pe fundul oceanului! Ce au găsit arheologii americani în largul coastelor Carolinei de Nord (VIDEO)

    Epavele unui submarin german şi unei nave comerciale americane, datând din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, au fost descoperite pe fundul oceanului Atlantic, în largul coastelor Carolinei de Nord, relatează AFP, citată de Agerpres. Navele s-au scufundat în timpul bătăliei Atlanticului, în 1942, fiind descoperite după mai bine de şaptezeci de ani, într-o zonă mai puţin explorată, cunoscută sub denumirea de cimitirul Atlanticului. Cercetările desfăşurate de Biroul sanctuarelor marine naţionale al Agenţiei americane pentru oceanografie şi atmosferă (NOAA) au [...]

    Mai mult →
  • Culinar Vesti Otrăvurile din pateurile de ficat pe care le mâncăm zilnic

    Otrăvurile din pateurile de ficat pe care le mâncăm zilnic

    Românii sunt mari amatori de pateu. Unii îl preferă de pasăre, alţii de porc sau vegetal. Oricum ar fi, pateul ne place tuturor. Puţini dintre noi ştim însă că ele sunt făcute din amestecuri de cărnuri, cu adaosuri de şoriciuri şi carmin şi cu arome din E-uri. Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România – InfoCons a realizat un studiu pe etichetele produselor tip pateu ce se regăsesc pe piaţa din România. În cadrul studiului, [...]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti Oamenii de știință dau verdictul: această PLANTĂ nimicește toate bacteriile din corp!

    Oamenii de știință dau verdictul: această PLANTĂ nimicește toate bacteriile din corp!

    Uleiul, infuzia, pulberea facute din aceasta planta au efecte miraculoase in durerile de cap, in sindromul intestinelor iritabile, bronsitelor, durerilor abdominale, tinctura are un efect anestezic asupra terminatiilor nervoase din stomac, a raului de mare. Studiile au aratat ca uleiul de menta este destul de eficient in ameliorarea simptomelor sindromului de colon iritabil, manifestari ce includ crampe, dureri abdominale, balonare, constipatie si diaree. Potrivit statisticilor, sindromul de colon iritabil afecteaza 5-20% din populatia lumii. Oamenii de stiinta explica faptul ca [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti Ce flori să dăruieşti în dependenţă de ocazie

    Ce flori să dăruieşti în dependenţă de ocazie

      Uneori, când trebuie să mergem la o nuntă, la o zi de naştere, la întâlnire, sau la un oricare alt eveniment, ne ciocnim de problema “oare ce flori ar trebui să cumpăr?” De cele mai multe ori, alegerea buchetului perfect poate fi o adevărată provocare. Iată câteva sugestii de flori pe care le poți oferi cu diferite ocazii: Flori pentru persoana iubită Pentru iubită, în zilele obișnuite, sau cu ocazia sărbătorilor de Valentine`s Day,  poți opta cu succes pentru [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti 7 reguli de aur de la un geniu chirurg despre medicină şi viaţă

    7 reguli de aur de la un geniu chirurg despre medicină şi viaţă

      Nicolae Amosov era un necunoscut atunci când a făcut prima sa operație pe cord. Faima a venit mai târziu, când cărțile sale despre un mod sănătos de viaţă au început să fie lecturate de zeci de mii de oameni. Omul care a devenit un pionier în domeniul cardiologiei cu siguranţă ştia ce înseamnă responsabilitate, nervi de oțel și limita dintre viață și moarte. Nicolae Amosov 6.12.1913 – 12.12.2002 Viitorul chirurg este fiul unei moașe, care asista la naşterile din mai multe sate. Mama [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti Ce faci daca esti muscat de un animal!

    Ce faci daca esti muscat de un animal!

      Chiar daca nu ne dorim acest lucru, este posibil sa fim muscati de un animal, fie ca vorbim de un caine maidanez, fie ca vorbim de pisica unui bun prieten. Iata ce sa faci daca esti muscat de un animal!  Vaccin In primul rand este foarte important daca animalul are vaccinurile la zi sau nu. Evident, un animal de pe strada nu va avea vaccinuri, si va trebui sa te inoculezi impotriva catorva boli care se pot transmite prin [...]

    Mai mult →