Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeşte mai mult...

Prunele – beneficii si retete sanatoase

August 31, 2013 7:11 pm 0 comentarii

Prunele sunt fructe cu gust dulce intens, ce apartin familiei Rosaceae si genului Prunus, care mai include si piersicile, nectarinele si migdalele.

Ele aduc multiple beneficii sanatatii, gratie continutului bogat de vitamine, minerale si fibre, in opozitie cu aportul sarac de calorii.

Consumate in stare proaspata sau incluse in retete sanatoase, prunele sunt tot la fel de recomandate pentru mentinerea sanatatii si a greutatii corporale.

Valori nutritionale

In stare proaspata, prunele ofera o gama larga de nutrienti pretiosi pentru sanatate, in schimbul unui numar redus de calorii. Astfel, 100 de grame de prune coapte si neprocesate termic prezinta urmatoarele valori nutritionale

- Calorii 46 kcal
- Carbohidrati 11,42 grame
- Proteine 0.70 g
- Grasimi totale 0.28 g
- Fibre 1.40 g
- Folati 5 g
- Niacina 0.417 mg
- Acid Pantotenic 0.135 mg
- Piridoxina 0.029 mg
- Riboflavina 0.026 mg
- Tiamina 0.028 mg
- Vitamina A 345 IU
- Vitamina C 9.5 mg
- Vitamina E 0.26 mg
- Vitamina K 6.4 g
- Sodiu 1 mg
- Potasiu 157 mg
- Calciu 6 mg
- Cupru 0.057 mg
- Fier 0.17 mg
- Magneziu 7 mg
- Mangan 0.052 mg
- Fosfor 16 mg
- Seleniu 1.0 g
- Zinc 0.10 mg

Beneficiile prunelor pentru sanatate

- Reglarea greutatii corporale. In ciuda gustului dulce foarte placut, prunele sunt slab calorice si nu contin grasimi saturate, ci doar nutrienti benefici sanatatii (minerale, vitamine si fibre).

- Reglarea tulburarilor gastrointestinale. O serie de compusi benefici din prune (fibre alimentare, sorbitol si isatina) regleaza functionarea sistemului digestiv si amelioreaza afectiunile tractului intestinal, in special constipatia.

- Protectia impotriva cancerului si imbatranirii celulare premature. Prunele sunt o sursa pretioasa de antioxidanti, care protejeaza celulele sanatoase ale organismului si impiedica instalarea diverselor tipuri de cancer sau imbatranirea celulara.

- Cresterea absorbtiei fierului in organism. Prunele furnizeaza din belsug vitamina C, care ajuta la o mai buna absorbtie a fierului. Astfel, se previne dezvoltarea de afectiuni asociate cu carentele in acest mineral, precum anemia.

- Imbunatatirea vederii si a esteticii pielii. Tot prunele sunt o sursa generoasa de vitamina A si beta caroten. Aceste doua vitamine sunt esentiale pentru sanatatea vederii (consumul de prune poate preveni degenerarea maculara) si a membranelor mucoase de la nivelul pielii. Anumite studii au demonstrat si ca un consum regulat de fructe bogate in vitamina C contribuie la dezvoltarea rezistentei corpului impotriva cancerului pulmonar sau al cavitatii bucale.

- Completarea aportului esential de minerale. Fierul din prune contribuie la procesul natural de formare a celulelor rosii, iar potasiul este o componenta de baza a celulelor si fluidelor corpului, ajutand la reglarea ratei cardiace si a tensiunii sangelui.

- Completarea aportului esential de vitamine. Prunele furnizeaza si complexul de vitamine B (niacina, vitamina B 6 si acid pantotenic), importante pentru metabolizarea carbohidratilor, proteinelor si grasimilor. Vitamina K din prune contribuie la functia de coagulare a sangelui si in metabolizarea osoasa. Unele studii de specialitate au descoperit ca aportul suplimentar de vitamina K reduce riscul de aparitie a bolii Alzheimer.

- Reducerea nivelului de colesterol. Prunele inhiba evolutia aterosclerozei provocate de nivelul ridicat de colesterol in corp.

- Prevenirea diabetului. Prunele stimuleaza metabolismul glucidic, prevenind instalarea diabetului zaharat.

- Stimularea memoriei. Efectul de reglare a glicemei in sange, provocat de consumul regulat de prune, ajuta la stimularea memoriei si sustinerea functiilor cognitive.

Retete sanatoase cu prune

Prune gratinate cu miere si levantica

  • 3/4 cana lapte degresat
  • 3/4 lingurita extract de levantica
  • 2 galbenusuri mari de ou
  • 2 linguri de miere
  • 1 lingurita amidon de porumb
  • 1/2 lingurita extract de vanilie
  • 4 prune medii, fara samburi si taiate in optimi
  • 2 linguri zahar brun

Incalziti laptele intr-o oala mica, adaugati extractul de levantica si lasati totul la racit 30 de minute. Reincalziti laptele, pana ajunge sa fiarba. Amestecati galbenusurile, mierea si amidonul de porumb intr-un bol mediu pana la omogenizare, apoi adaugati laptele fierbinte si turnati totul in oala pusa pe foc mediu. Amestecati 1-2 minute, apoi transferati compozitia intr-un bol curat si adaugati vanilia.

Ungeti o tigaie cu spray pentru gatit, turnati crema de ou in mod uniform si aranjati bucatile de pruna deasupra, in randuri egale. Presarati zaharul deasupra si lasati totul pe foc, pana se caramelizeaza prunele (5-7 minute).

Punci de vara din prune

  • 2 cani de prune maruntite
  • 2 cani de suc de caise
  • 2 cani de sirop de cidru
  • 1 cana de sifonapa minerala

Amestecati prunele maruntite, sucul de caise, siropul de cidru si sifonul intr-un vas curat, apoi turnati cocktailul in pahare umplute cu gheata si decorate cu scobitori ornate cu felii subtiri de prune.

Pachetele de halibut cu prune

  • 1 pruna mare bine coapta, taiata in 12 felii
  • 1 cana + 2 linguri suc de portocale
  • 2 lingurite de sos de soia desarat
  • 3-4 linguri de orez brun instant
  • 4 fire de praz curatate si cu partea alba separata de cea verde
  • 1 lingura ghimbir proaspat ras
  • 1 lingura ulei de susan
  • 500 g de file de halibut fara piele, portionat in 4

Preincalziti gratarul si incalziti 34 cana de apa cu 1 cana suc de portocale si sosul de soia intr-o tigaie. Adaugati orezul si partea alba a prazului, lasati totul la inabusit apoi turnati mixul intr-un bol acoperit. Amestecati in alt recipient ghimbirul, uleiul de susan, putina apa si celelalte doua linguri de suc de portocale.

Intr-o tava, asezati un strat dublu de folie de aluminiu de circa 50 cm latura, apoi puneti o patrime din compozitia cu orez in centru si asezati o bucata de peste deasupra. Puneti 3 felii de prune peste halibut si presarati un sfert din prazul verde peste. Uniti laturile mai scurte ale foliei, astfel incat sa obtineti un cosulet cu o deschizatura mica in centru, pentru o coacere completa. Pregatiti si celelalte 3 pachete.

Asezati pachetele pe gratar, la foc mediu, acoperiti totul cu un capac si lasati preparatul la copt intre 8 si 12 minute, in functie de grosime.

[sfatulmedicului.ro]

Comentarii

comments

Raspunde


Alte Vesti

  • Sanatate Vesti MONTURILE. De ce apar şi cum scăpăm de ele

    MONTURILE. De ce apar şi cum scăpăm de ele

    Ti s-a intamplat sa simti o durere puternica in zona degetului mare de la picior, care te impiedica sa mergi normal? Daca deformarea a progresat rapid, iar daca degetul mare de la picior il incaleca pe urmatorul, ar trebui sa mergi foarte repede la un consult de ortopedie: ai toate sansele sa fii diagnosticat cu Hallux Valgus. Pe romaneste, monturi. Cum apar monturile “Constructia” piciorului poate favoriza aparitia monturilor – raporturi neobisnuite de marime intre oase; Mobilitatea crescuta (conditionata hormonal) [...]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti Alternative naturale pentru ibuprofen! Uite ce sa consumi ca sa scapi de dureri!

    Alternative naturale pentru ibuprofen! Uite ce sa consumi ca sa scapi de dureri!

    Din moment ce natura ne ofera deja tot ceea ce avem nevoie pentru a face fata afectiunilor de ce nu am incerca variantele mult mai potrivite pentru organism? 1. Scoarta de salcie alba Aceasta planta este prima aspirina din lume. Salcia alba contine o substanta denumita salicina, iar aceasta se transforma in acid salicilic atunci cand ajunge in stomac. Acidul salicilic este componentul principal al aspirinei, iar atunci cand acesta este folosit in forma sa sintetica are efecte iritante asupra [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti Primele două tramvaie Imperio produse de Astra Vagoane au fost livrate companiei de transport public din Arad

    Primele două tramvaie Imperio produse de Astra Vagoane au fost livrate companiei de transport public din Arad

    Primele două tramvaie “Imperio”, produse de SC Astra Vagoane Călători Arad SA şi cumpărate de municipalitate, au intrat joi în patrimoniul Companiei de Transport Public Arad, fiind livrate de către producător cu mult înainte de termenul prevăzut în contract. Încărcate cu oficialităţi locale, dar şi cu reprezentanţi ai mass media, cele două tramvaie vopsite în verde, au ieşit din depoul CTP Arad şi au pornit la drum, traversând oraşul până la Staţia CFR Aradul Nou. În faţa Primăriei, municipalitatea a [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti Unul dintre marile mistere ale omenirii ar putea fi rezolvat

    Unul dintre marile mistere ale omenirii ar putea fi rezolvat

    Unul din marile mistere ale istoriei ar putea fi rezolvat, după ce oamenii de ştiinţă au identificat un fragment de aluminiu descoperit în anul 1991 drept o bucată din avionul dispărut al Ameliei Earhart. Avionul cu două motoare, Lockheed Electra, pilotat de Amelia Earhart, a dispărut pe 2 iulie 1937. Amelia dorea să stabilească un record mondial zburând în jurul lumii, deasupra ecuatorului. Nimeni nu a mai aflat nimic despre ea, iar avionul nu a fost găsit. În anul 1991, [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti Sâmbătă sunt Moșii de toamnă. Ce trebuie să faci pentru a avea SPOR și SĂNĂTATE

    Sâmbătă sunt Moșii de toamnă. Ce trebuie să faci pentru a avea SPOR și SĂNĂTATE

    In prima sambata din luna noiembrie, dinaintea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, in Sambata Luminii, se face mare praznic pentru cei adormiti intru Domnul. Pomenirea din aceasta zi are o semnificatie spirituala aparte : in lacasurile ortodoxe se oficiaza slujbe speciale pentru toti cei trecuti la viata vesnica, mosii si stramosii nostri. Cu apelativul de mosi sunt numiti nu numai mortii, dar si sarbatorile  oranduite special pentru ei, numite in popor Mosii de iarna si Mosii de Rusalii. La 1 noiembrie, prima [...]

    Mai mult →
  • Culinar Vesti REŢETĂ pentru HALLOWEEN. Plăcintă delicioasă cu dovleac

    REŢETĂ pentru HALLOWEEN. Plăcintă delicioasă cu dovleac

    HALLOWEEN 2014. Desertul perfect pentru Halloween este plăcinta cu dovleac. Ingrediente PLĂCINTĂ CU DOVLEAC: Aluat: 250 gr margarină, la temperatura camerei 5 linguri ulei 5 linguri apă 1/2 lingură oţet 500 gr făină un praf de sare Umplutură: 1,5 kg de dovleac ras 100-150 gr zahăr 1-2 linguri scorţişoară 1 lingură esenţă de rom Mod de preparare: Se prepară aluatul. Puteţi amesteca toate ingredientele la robotul de bucătărie până obţineţi un aluat nelipicios şi ferm, nu foarte tare. Dacă mai este nevoie, [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti Cum te fereşti de ŢEPELE de BLACK FRIDAY

    Cum te fereşti de ŢEPELE de BLACK FRIDAY

    BLACK FRIDAY 2014 Şi anul acesta fenomenul Black Fridayva cuprinde majoritatea magazinelor din România. Dacă la început găseam reduceri doar la dispozitive electronice și IT&C, de sărbătoarea reducerilor românii vor putea găsi oferte care vor cuprinde de la segmentul alimentelor la apartamente și nu numai. BLACK FRIDAY 2014 va începe pe 21 și va continua până pe 30 pentru că majoritatea magazinelor prelungesc perioada promoțiilor. Mare atenție însă, pentru că multe magazine, până și unele de top, măresc prețurile cu [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti ”Oraşul morţilor”: Povestea cartierului în care locuiesc sute de mii de oameni – VIDEO, FOTO

    ”Oraşul morţilor”: Povestea cartierului în care locuiesc sute de mii de oameni – VIDEO, FOTO

      Este greu să ne imaginăm o locuinţă mai sinistră decât cele pe care le întâlnim în el-Arafa. Întins pe o suprafaţă de câţiva kilometri, la periferia capitalei egiptene, ”Oraşul morţilor” este un vechi cimitir islamic ce serveşte drept adăpost câtorva sute de mii de oameni. Mormintele din el-Arafa, cimitir ce datează din secolul al şaptelea, nu sunt ca cele cu care suntem obişnuiţi. Criptele sunt adăpostite de multe ori de camere împodobite, în construcţii ce seamănă cu mici căsuţe, [...]

    Mai mult →