Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeşte mai mult...

Prunele – beneficii si retete sanatoase

August 31, 2013 7:11 pm 0 comentarii

Prunele sunt fructe cu gust dulce intens, ce apartin familiei Rosaceae si genului Prunus, care mai include si piersicile, nectarinele si migdalele.

Ele aduc multiple beneficii sanatatii, gratie continutului bogat de vitamine, minerale si fibre, in opozitie cu aportul sarac de calorii.

Consumate in stare proaspata sau incluse in retete sanatoase, prunele sunt tot la fel de recomandate pentru mentinerea sanatatii si a greutatii corporale.

Valori nutritionale

In stare proaspata, prunele ofera o gama larga de nutrienti pretiosi pentru sanatate, in schimbul unui numar redus de calorii. Astfel, 100 de grame de prune coapte si neprocesate termic prezinta urmatoarele valori nutritionale

- Calorii 46 kcal
- Carbohidrati 11,42 grame
- Proteine 0.70 g
- Grasimi totale 0.28 g
- Fibre 1.40 g
- Folati 5 g
- Niacina 0.417 mg
- Acid Pantotenic 0.135 mg
- Piridoxina 0.029 mg
- Riboflavina 0.026 mg
- Tiamina 0.028 mg
- Vitamina A 345 IU
- Vitamina C 9.5 mg
- Vitamina E 0.26 mg
- Vitamina K 6.4 g
- Sodiu 1 mg
- Potasiu 157 mg
- Calciu 6 mg
- Cupru 0.057 mg
- Fier 0.17 mg
- Magneziu 7 mg
- Mangan 0.052 mg
- Fosfor 16 mg
- Seleniu 1.0 g
- Zinc 0.10 mg

Beneficiile prunelor pentru sanatate

- Reglarea greutatii corporale. In ciuda gustului dulce foarte placut, prunele sunt slab calorice si nu contin grasimi saturate, ci doar nutrienti benefici sanatatii (minerale, vitamine si fibre).

- Reglarea tulburarilor gastrointestinale. O serie de compusi benefici din prune (fibre alimentare, sorbitol si isatina) regleaza functionarea sistemului digestiv si amelioreaza afectiunile tractului intestinal, in special constipatia.

- Protectia impotriva cancerului si imbatranirii celulare premature. Prunele sunt o sursa pretioasa de antioxidanti, care protejeaza celulele sanatoase ale organismului si impiedica instalarea diverselor tipuri de cancer sau imbatranirea celulara.

- Cresterea absorbtiei fierului in organism. Prunele furnizeaza din belsug vitamina C, care ajuta la o mai buna absorbtie a fierului. Astfel, se previne dezvoltarea de afectiuni asociate cu carentele in acest mineral, precum anemia.

- Imbunatatirea vederii si a esteticii pielii. Tot prunele sunt o sursa generoasa de vitamina A si beta caroten. Aceste doua vitamine sunt esentiale pentru sanatatea vederii (consumul de prune poate preveni degenerarea maculara) si a membranelor mucoase de la nivelul pielii. Anumite studii au demonstrat si ca un consum regulat de fructe bogate in vitamina C contribuie la dezvoltarea rezistentei corpului impotriva cancerului pulmonar sau al cavitatii bucale.

- Completarea aportului esential de minerale. Fierul din prune contribuie la procesul natural de formare a celulelor rosii, iar potasiul este o componenta de baza a celulelor si fluidelor corpului, ajutand la reglarea ratei cardiace si a tensiunii sangelui.

- Completarea aportului esential de vitamine. Prunele furnizeaza si complexul de vitamine B (niacina, vitamina B 6 si acid pantotenic), importante pentru metabolizarea carbohidratilor, proteinelor si grasimilor. Vitamina K din prune contribuie la functia de coagulare a sangelui si in metabolizarea osoasa. Unele studii de specialitate au descoperit ca aportul suplimentar de vitamina K reduce riscul de aparitie a bolii Alzheimer.

- Reducerea nivelului de colesterol. Prunele inhiba evolutia aterosclerozei provocate de nivelul ridicat de colesterol in corp.

- Prevenirea diabetului. Prunele stimuleaza metabolismul glucidic, prevenind instalarea diabetului zaharat.

- Stimularea memoriei. Efectul de reglare a glicemei in sange, provocat de consumul regulat de prune, ajuta la stimularea memoriei si sustinerea functiilor cognitive.

Retete sanatoase cu prune

Prune gratinate cu miere si levantica

  • 3/4 cana lapte degresat
  • 3/4 lingurita extract de levantica
  • 2 galbenusuri mari de ou
  • 2 linguri de miere
  • 1 lingurita amidon de porumb
  • 1/2 lingurita extract de vanilie
  • 4 prune medii, fara samburi si taiate in optimi
  • 2 linguri zahar brun

Incalziti laptele intr-o oala mica, adaugati extractul de levantica si lasati totul la racit 30 de minute. Reincalziti laptele, pana ajunge sa fiarba. Amestecati galbenusurile, mierea si amidonul de porumb intr-un bol mediu pana la omogenizare, apoi adaugati laptele fierbinte si turnati totul in oala pusa pe foc mediu. Amestecati 1-2 minute, apoi transferati compozitia intr-un bol curat si adaugati vanilia.

Ungeti o tigaie cu spray pentru gatit, turnati crema de ou in mod uniform si aranjati bucatile de pruna deasupra, in randuri egale. Presarati zaharul deasupra si lasati totul pe foc, pana se caramelizeaza prunele (5-7 minute).

Punci de vara din prune

  • 2 cani de prune maruntite
  • 2 cani de suc de caise
  • 2 cani de sirop de cidru
  • 1 cana de sifonapa minerala

Amestecati prunele maruntite, sucul de caise, siropul de cidru si sifonul intr-un vas curat, apoi turnati cocktailul in pahare umplute cu gheata si decorate cu scobitori ornate cu felii subtiri de prune.

Pachetele de halibut cu prune

  • 1 pruna mare bine coapta, taiata in 12 felii
  • 1 cana + 2 linguri suc de portocale
  • 2 lingurite de sos de soia desarat
  • 3-4 linguri de orez brun instant
  • 4 fire de praz curatate si cu partea alba separata de cea verde
  • 1 lingura ghimbir proaspat ras
  • 1 lingura ulei de susan
  • 500 g de file de halibut fara piele, portionat in 4

Preincalziti gratarul si incalziti 34 cana de apa cu 1 cana suc de portocale si sosul de soia intr-o tigaie. Adaugati orezul si partea alba a prazului, lasati totul la inabusit apoi turnati mixul intr-un bol acoperit. Amestecati in alt recipient ghimbirul, uleiul de susan, putina apa si celelalte doua linguri de suc de portocale.

Intr-o tava, asezati un strat dublu de folie de aluminiu de circa 50 cm latura, apoi puneti o patrime din compozitia cu orez in centru si asezati o bucata de peste deasupra. Puneti 3 felii de prune peste halibut si presarati un sfert din prazul verde peste. Uniti laturile mai scurte ale foliei, astfel incat sa obtineti un cosulet cu o deschizatura mica in centru, pentru o coacere completa. Pregatiti si celelalte 3 pachete.

Asezati pachetele pe gratar, la foc mediu, acoperiti totul cu un capac si lasati preparatul la copt intre 8 si 12 minute, in functie de grosime.

[sfatulmedicului.ro]

Comentarii

comments

Raspunde


Alte Vesti

  • Social Vesti De ce nu ar trebui sa va puneti partenerul de viata pe un piedestal.

    De ce nu ar trebui sa va puneti partenerul de viata pe un piedestal.

      Un nou studiu a descoperit ca atunci cand oamenii pun partenerul de viata ,,pe un piedestal”, nivelul de satisfactie al relatiei scade. Jennifer Tomlinson, psiholog la Universitatea Colgate din New York, afirma ca scenariul ideal necesita un echilibru delicat. ,,Desi poate fi tentant sa laudati in mod insistent partenerul sau partenera, cred ca este totodata important sa comunicati intelegere si sa validati identitatea de baza a persoanei”, spune Tomlinson. Studii mai vechi au aratat ca persoanele care credeau ca [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti Ştiaţi asta? 6 moduri în care suntem păcăliţi să mâncăm nesănătos

    Ştiaţi asta? 6 moduri în care suntem păcăliţi să mâncăm nesănătos

      Foamea nu vine doar din stomac, au demonstrat cercetătorii. Dacă acest organ „ştie” exact când are nevoie de mâncare şi cât îi trebuie, mintea este mult mai uşor de păcălit şi uneori nu ţine cont de senzaţia de saţietate. În anul 1998, cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au realizat un studiu inedit. Ei au oferit mâncare unor bolnavi amnezici, care nu aveau deloc memorie pe termen scurt. La câteva minute după ce aceştia au terminat masa, li s-a [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti Minunile chirurgiei estetice. După operaţie, tânăra a avut nevoie de un certificat special ca să fie recunoscută (Galerie FOTO)

    Minunile chirurgiei estetice. După operaţie, tânăra a avut nevoie de un certificat special ca să fie recunoscută (Galerie FOTO)

      Persoanele care apelează la chirurgia estetică se bucură să vadă apoi, în oglindă, transformarea neaşteptată a chipului lor. Totuşi, în unele cazuri schimbarea poate fi atât de mare încât au probleme, pentru că înfăţişarea lor nu mai corespunde deloc cu cea din documentele oficiale. Câteva spitale din Coreea de Sud oferă de acum clienţilor certificate care atestă transformarea fizionomiei acestora, în urma operaţiilor estetice. Măsura a fost luată după ce multe persoane venite din străinătate au avut probleme la [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti Misterele „Evangheliei soţiei lui Iisus”. De ce cred experţii că acest papirus nu este autentic

    Misterele „Evangheliei soţiei lui Iisus”. De ce cred experţii că acest papirus nu este autentic

      Papirusul numit „Evanghelia soţiei lui Iisus”, scris în limba coptă, a strânit interesul presei şi al experţilor încă de la prezentarea lui oficială, în anul 2012. Deşi a fost declarat autentic în urma unei cercetări publicate în Harvard Theological Review, mulţi specialişti îl contestă în continuare. Printre cei care se îndoiesc de autenticitatea acestui document, care are dimensiunea unui card de credit, se numără şi profesorul Leo Depuydt, de la Universitatea Brown. El invocă în acest sens mai multe [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti Perfecţionismul – latura întunecată a unei presupuse calităţi

    Perfecţionismul – latura întunecată a unei presupuse calităţi

      În lumea contemporană, perfecţionismul este văzut adesea ca o calitate. Dar cercetările recente sugerează că această trăsătură de personalitate are o „latură întunecată”, care poate afecta grav sănătatea. Există un perfecţionism normal, bun – dorinţa firească de face lucrurile bine – şi unul patologic, asociat cu o convingere iraţională că totul trebuie să fie perfect. Iar goana după acest miraj al perfecţiunii ne poate distruge sănătatea. Afecţiuni grave, chinuitoare, pot avea la origine – sau pot fi favorizate de [...]

    Mai mult →
  • Mediu Social Vesti Ghivece cu PLANTE OTRĂVITOARE, periculoase pentru sănătate, au împânzit un oraş din România

    Ghivece cu PLANTE OTRĂVITOARE, periculoase pentru sănătate, au împânzit un oraş din România

    Sunt frumoase, viu colorate, atrag privirile trecătorilor – dar sunt toxice. Sute de buchete de hortensii pot fi admirate zi de zi în centrul Iașiului. Biologii spun însă că atingerea sau ingerarea acestor flori ne poate afecta grav sănătatea. Reprezentanții Primăriei recunosc că nu ştiu nimic despre efectele hortensiilor, așezate pe pietonalul Ștefan cel Mare de mai bine de o săptămână. De sărbătorile Pascale, centrul Iaşiului a fost împodobit cu ghivece de flori, buchete uriaşe sau pomi ornamentali. Printre lalele, [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti Imaginea înspăimântătoare din casa părăsită. Ce a găsit un om când a deschis uşa

    Imaginea înspăimântătoare din casa părăsită. Ce a găsit un om când a deschis uşa

    O imagine terifiantă îl aştepta pe un bărbat care a îndrăznit să intre într-o casă părăsită. Un bărbat care a intrat într-o casă părăsită a încremenit în momentul în care a văzut o imagine neaşteptată: ceea ce părea a fi o creatură cu corp diform, trântită într-un colţ. După câteva momente de spaimă, omul a înţeles mai bine ce anume se află în faţa lui. Un cuib de viespi, părăsit, construit în colţul casei, care acoperea şi capul de lemn [...]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti Metalele grele din sange care iti ameninta grav sanatatea

    Metalele grele din sange care iti ameninta grav sanatatea

      Ultimele cercetari asupra evolutiei corpului uman au concluzionat ca nivelul metalelor grele din organism este de 700 de ori mai mare in prezent decat cel al stramosilor nostri. Metalele grele mai sunt denumite si antinutrimente si cele mai periculoase pentru sanatate sunt plumbul, cadmiul si aluminiul. Aceste metale pot provoca tulburari de sanatate, de la pierderi de memorie, comportament agresiv, schimbari bruste de dispozitie si tulburari de somn. Omul modern are tendinta sa asimileze aceste metale grele din cauza [...]

    Mai mult →