Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeşte mai mult...

Prunele – beneficii si retete sanatoase

August 31, 2013 7:11 pm 0 comentarii

Prunele sunt fructe cu gust dulce intens, ce apartin familiei Rosaceae si genului Prunus, care mai include si piersicile, nectarinele si migdalele.

Ele aduc multiple beneficii sanatatii, gratie continutului bogat de vitamine, minerale si fibre, in opozitie cu aportul sarac de calorii.

Consumate in stare proaspata sau incluse in retete sanatoase, prunele sunt tot la fel de recomandate pentru mentinerea sanatatii si a greutatii corporale.

Valori nutritionale

In stare proaspata, prunele ofera o gama larga de nutrienti pretiosi pentru sanatate, in schimbul unui numar redus de calorii. Astfel, 100 de grame de prune coapte si neprocesate termic prezinta urmatoarele valori nutritionale

- Calorii 46 kcal
- Carbohidrati 11,42 grame
- Proteine 0.70 g
- Grasimi totale 0.28 g
- Fibre 1.40 g
- Folati 5 g
- Niacina 0.417 mg
- Acid Pantotenic 0.135 mg
- Piridoxina 0.029 mg
- Riboflavina 0.026 mg
- Tiamina 0.028 mg
- Vitamina A 345 IU
- Vitamina C 9.5 mg
- Vitamina E 0.26 mg
- Vitamina K 6.4 g
- Sodiu 1 mg
- Potasiu 157 mg
- Calciu 6 mg
- Cupru 0.057 mg
- Fier 0.17 mg
- Magneziu 7 mg
- Mangan 0.052 mg
- Fosfor 16 mg
- Seleniu 1.0 g
- Zinc 0.10 mg

Beneficiile prunelor pentru sanatate

- Reglarea greutatii corporale. In ciuda gustului dulce foarte placut, prunele sunt slab calorice si nu contin grasimi saturate, ci doar nutrienti benefici sanatatii (minerale, vitamine si fibre).

- Reglarea tulburarilor gastrointestinale. O serie de compusi benefici din prune (fibre alimentare, sorbitol si isatina) regleaza functionarea sistemului digestiv si amelioreaza afectiunile tractului intestinal, in special constipatia.

- Protectia impotriva cancerului si imbatranirii celulare premature. Prunele sunt o sursa pretioasa de antioxidanti, care protejeaza celulele sanatoase ale organismului si impiedica instalarea diverselor tipuri de cancer sau imbatranirea celulara.

- Cresterea absorbtiei fierului in organism. Prunele furnizeaza din belsug vitamina C, care ajuta la o mai buna absorbtie a fierului. Astfel, se previne dezvoltarea de afectiuni asociate cu carentele in acest mineral, precum anemia.

- Imbunatatirea vederii si a esteticii pielii. Tot prunele sunt o sursa generoasa de vitamina A si beta caroten. Aceste doua vitamine sunt esentiale pentru sanatatea vederii (consumul de prune poate preveni degenerarea maculara) si a membranelor mucoase de la nivelul pielii. Anumite studii au demonstrat si ca un consum regulat de fructe bogate in vitamina C contribuie la dezvoltarea rezistentei corpului impotriva cancerului pulmonar sau al cavitatii bucale.

- Completarea aportului esential de minerale. Fierul din prune contribuie la procesul natural de formare a celulelor rosii, iar potasiul este o componenta de baza a celulelor si fluidelor corpului, ajutand la reglarea ratei cardiace si a tensiunii sangelui.

- Completarea aportului esential de vitamine. Prunele furnizeaza si complexul de vitamine B (niacina, vitamina B 6 si acid pantotenic), importante pentru metabolizarea carbohidratilor, proteinelor si grasimilor. Vitamina K din prune contribuie la functia de coagulare a sangelui si in metabolizarea osoasa. Unele studii de specialitate au descoperit ca aportul suplimentar de vitamina K reduce riscul de aparitie a bolii Alzheimer.

- Reducerea nivelului de colesterol. Prunele inhiba evolutia aterosclerozei provocate de nivelul ridicat de colesterol in corp.

- Prevenirea diabetului. Prunele stimuleaza metabolismul glucidic, prevenind instalarea diabetului zaharat.

- Stimularea memoriei. Efectul de reglare a glicemei in sange, provocat de consumul regulat de prune, ajuta la stimularea memoriei si sustinerea functiilor cognitive.

Retete sanatoase cu prune

Prune gratinate cu miere si levantica

  • 3/4 cana lapte degresat
  • 3/4 lingurita extract de levantica
  • 2 galbenusuri mari de ou
  • 2 linguri de miere
  • 1 lingurita amidon de porumb
  • 1/2 lingurita extract de vanilie
  • 4 prune medii, fara samburi si taiate in optimi
  • 2 linguri zahar brun

Incalziti laptele intr-o oala mica, adaugati extractul de levantica si lasati totul la racit 30 de minute. Reincalziti laptele, pana ajunge sa fiarba. Amestecati galbenusurile, mierea si amidonul de porumb intr-un bol mediu pana la omogenizare, apoi adaugati laptele fierbinte si turnati totul in oala pusa pe foc mediu. Amestecati 1-2 minute, apoi transferati compozitia intr-un bol curat si adaugati vanilia.

Ungeti o tigaie cu spray pentru gatit, turnati crema de ou in mod uniform si aranjati bucatile de pruna deasupra, in randuri egale. Presarati zaharul deasupra si lasati totul pe foc, pana se caramelizeaza prunele (5-7 minute).

Punci de vara din prune

  • 2 cani de prune maruntite
  • 2 cani de suc de caise
  • 2 cani de sirop de cidru
  • 1 cana de sifonapa minerala

Amestecati prunele maruntite, sucul de caise, siropul de cidru si sifonul intr-un vas curat, apoi turnati cocktailul in pahare umplute cu gheata si decorate cu scobitori ornate cu felii subtiri de prune.

Pachetele de halibut cu prune

  • 1 pruna mare bine coapta, taiata in 12 felii
  • 1 cana + 2 linguri suc de portocale
  • 2 lingurite de sos de soia desarat
  • 3-4 linguri de orez brun instant
  • 4 fire de praz curatate si cu partea alba separata de cea verde
  • 1 lingura ghimbir proaspat ras
  • 1 lingura ulei de susan
  • 500 g de file de halibut fara piele, portionat in 4

Preincalziti gratarul si incalziti 34 cana de apa cu 1 cana suc de portocale si sosul de soia intr-o tigaie. Adaugati orezul si partea alba a prazului, lasati totul la inabusit apoi turnati mixul intr-un bol acoperit. Amestecati in alt recipient ghimbirul, uleiul de susan, putina apa si celelalte doua linguri de suc de portocale.

Intr-o tava, asezati un strat dublu de folie de aluminiu de circa 50 cm latura, apoi puneti o patrime din compozitia cu orez in centru si asezati o bucata de peste deasupra. Puneti 3 felii de prune peste halibut si presarati un sfert din prazul verde peste. Uniti laturile mai scurte ale foliei, astfel incat sa obtineti un cosulet cu o deschizatura mica in centru, pentru o coacere completa. Pregatiti si celelalte 3 pachete.

Asezati pachetele pe gratar, la foc mediu, acoperiti totul cu un capac si lasati preparatul la copt intre 8 si 12 minute, in functie de grosime.

[sfatulmedicului.ro]

Comentarii

comments

Raspunde


Alte Vesti

  • Sanatate Vesti Cum te ingrasi daca mesteci guma

    Cum te ingrasi daca mesteci guma

      Multe persoane care tin cure de slabire obisnuiesc sa mestece gume cand li se face foame. Insa guma de mestecat nu tine pofta de mancare sub control si chiar indeamna organismul sa ceara alimente junk food.  Un studiu publicat recent in revista de specialitate “Eating Behaviors” arata ca guma de mestecat face mai mult rau in cura de slabire decat bine, pentru ca trezeste in persoanele care o mesteca pofta de alimente junk food, precum biscuiti, bomboane sau chipsuri. [...]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti Descoperire uluitoare despre CONTRACEPTIVE

    Descoperire uluitoare despre CONTRACEPTIVE

    Femeile care iau pilule contraceptive prezintă risc dublu de a dezvolta cancer de sân, iar acest risc crește în funcție de doza de hormoni conținută de tablete, relevă un nou studiu citat vineri de The Telegraph. Studiul a comparat un grup de 1.102 femei care au fost diagnosticate cu cancer la sân, cu vârste cuprinse între 20 și 49 de ani, cu un grup de femei sănătoase, analizând istoricul contraceptivelor folosite. Femeile care au luat pilula combinată (care conține estrogen [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti Samsung promite să renunţe la telefoane din plastic

    Samsung promite să renunţe la telefoane din plastic

      După ce a terminat al doilea trimestru cu venituri în scădere, Samsung a promis să folosească noi materiale la telefoane. Deşi companii precum Apple şi HTC au făcut de mult tranziţia la materiale premium în propriile smartphone-uri, cei de la Samsung s-au ambiţionat să folosească în mod exclusiv plastic. Dacă luăm ca reper cifrele de vânzări anunţate zilele trecute, este evident că respectiva tactică de costuri mici pentru profituri fabuloase nu mai funcţionează. Gigantul sud coreean a confirmat, prin [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti INCREDIBIL. Cum se vând PIERSICILE în China

    INCREDIBIL. Cum se vând PIERSICILE în China

    Inventivitatea vânzătorilor nu are limite, iar cei din China tocmai au dat lovitura, reuşind să vândă câteva piersici cu un preţ exorbitant, folosind un mic truc. Astfel, scrie Kotaku, pentru apropiatul Festival romantic, Qixi, vânzătorii din China au pus lenjerie intimă piersicilor, comercializându-le la un preţ foarte mare, pentru asemănarea fructelor cu un posterior. Nouă piersici, cu lenjerie intimă, sunt vândute de către vânzătorii din China cu echivalentul a 80 de dolari. [realitatea.net]

    Mai mult →
  • Social Vesti FABRICĂ DE SUPLIMENTE NUTRITIVE, ÎNCHISĂ. ORORILE descoperite inspectorii OPC

    FABRICĂ DE SUPLIMENTE NUTRITIVE, ÎNCHISĂ. ORORILE descoperite inspectorii OPC

    Joi, comisarii CJPC Prahova in colaborare cu reprezentanti ai IPJ Prahova, au desfasurat actiuni de control pentru verificarea respectarii prevederilor legale privind protectia consumatorilor la producerea si comercializarea de suplimente alimentare. Cu aceasta ocazie a fost verificata o unitate de productie suplimente alimentare si unitati de comercializare a acestora,aplicandu-se sanctiuni contraventionale in valoare totala de 70000 lei, propunandu-se masura complementara de inchidere temporara a unitatii de productie pe o durata de cel mult 6 luni, scrie observatorulph.ro. Potrivit autorităţilor, nu [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti ALERTA pentru toti utilizatorii! Bresa uriasa de securitate anuntata astazi! Orice dispozitiv cu mufa USB poate fi afectat

    ALERTA pentru toti utilizatorii! Bresa uriasa de securitate anuntata astazi! Orice dispozitiv cu mufa USB poate fi afectat

      Expertii in securitate au decoperit una din cele mai grave erori de securitate care poate afecta toate dispozitivele cu port USB. Vulnerabilitatea poate fi detectata foarte greu si nu are rezolvare Cercetatorii germani au anuntat astazi ca au gasit o eroare fundamentala de securitate, ce poate afecta aproape orice dispozitiv cu port USB.  Vulnerabilitatea se numeste BadUSB . Este atat de grava incat nu doar calculatoarele ci si telefoanelem tabletele, televizoarele sau chiar media player-ele ii pot cadea victime. [...]

    Mai mult →
  • Pentru Suflet Vesti POSTUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI. Ce nu ai voie să faci marţea şi joia?

    POSTUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI. Ce nu ai voie să faci marţea şi joia?

    Postul Adormirii Maicii Domnului începe astăzi şi se încheie în data de 15 august. Acesta este cel de-al treilea mare post din an, după cel al Paştilor şi cel al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Postul Sfintei Marii este unul aspru. Credincioşii nu trebuie să mânănce până la ora 15 în zilele de luni, miercuri şi vineri. După această oră este recomandată mâncarea uscată, iar marţea şi joia nu se foloseşte uleiul. De asemenea, în postul Sfintei Marii există o [...]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti Sfaturi practice: cum am putea sa nu mai avem carii

    Sfaturi practice: cum am putea sa nu mai avem carii

    Caria dentara poate evolua clinic rapid si spectaculos – de la o coloratie a smaltului se poate ajunge la o pierdere masiva de substanta dentara cu afectare estetica si masticatorie majora. Caria dentara este, cu siguranta, una dintre afectiunile cele mai des intalnite in practica stomatologica, ea transformandu-se in ultimii ani intr-un flagel al vietii moderne. Tot caria, bat-o vina, este principalul factor responsabil de durerea dintilor la orice varsta, fiind cea care “convinge”, cel mai adesea, pacientii sa mearga [...]

    Mai mult →