Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeşte mai mult...

Prunele – beneficii si retete sanatoase

August 31, 2013 7:11 pm 0 comentarii

Prunele sunt fructe cu gust dulce intens, ce apartin familiei Rosaceae si genului Prunus, care mai include si piersicile, nectarinele si migdalele.

Ele aduc multiple beneficii sanatatii, gratie continutului bogat de vitamine, minerale si fibre, in opozitie cu aportul sarac de calorii.

Consumate in stare proaspata sau incluse in retete sanatoase, prunele sunt tot la fel de recomandate pentru mentinerea sanatatii si a greutatii corporale.

Valori nutritionale

In stare proaspata, prunele ofera o gama larga de nutrienti pretiosi pentru sanatate, in schimbul unui numar redus de calorii. Astfel, 100 de grame de prune coapte si neprocesate termic prezinta urmatoarele valori nutritionale

- Calorii 46 kcal
- Carbohidrati 11,42 grame
- Proteine 0.70 g
- Grasimi totale 0.28 g
- Fibre 1.40 g
- Folati 5 g
- Niacina 0.417 mg
- Acid Pantotenic 0.135 mg
- Piridoxina 0.029 mg
- Riboflavina 0.026 mg
- Tiamina 0.028 mg
- Vitamina A 345 IU
- Vitamina C 9.5 mg
- Vitamina E 0.26 mg
- Vitamina K 6.4 g
- Sodiu 1 mg
- Potasiu 157 mg
- Calciu 6 mg
- Cupru 0.057 mg
- Fier 0.17 mg
- Magneziu 7 mg
- Mangan 0.052 mg
- Fosfor 16 mg
- Seleniu 1.0 g
- Zinc 0.10 mg

Beneficiile prunelor pentru sanatate

- Reglarea greutatii corporale. In ciuda gustului dulce foarte placut, prunele sunt slab calorice si nu contin grasimi saturate, ci doar nutrienti benefici sanatatii (minerale, vitamine si fibre).

- Reglarea tulburarilor gastrointestinale. O serie de compusi benefici din prune (fibre alimentare, sorbitol si isatina) regleaza functionarea sistemului digestiv si amelioreaza afectiunile tractului intestinal, in special constipatia.

- Protectia impotriva cancerului si imbatranirii celulare premature. Prunele sunt o sursa pretioasa de antioxidanti, care protejeaza celulele sanatoase ale organismului si impiedica instalarea diverselor tipuri de cancer sau imbatranirea celulara.

- Cresterea absorbtiei fierului in organism. Prunele furnizeaza din belsug vitamina C, care ajuta la o mai buna absorbtie a fierului. Astfel, se previne dezvoltarea de afectiuni asociate cu carentele in acest mineral, precum anemia.

- Imbunatatirea vederii si a esteticii pielii. Tot prunele sunt o sursa generoasa de vitamina A si beta caroten. Aceste doua vitamine sunt esentiale pentru sanatatea vederii (consumul de prune poate preveni degenerarea maculara) si a membranelor mucoase de la nivelul pielii. Anumite studii au demonstrat si ca un consum regulat de fructe bogate in vitamina C contribuie la dezvoltarea rezistentei corpului impotriva cancerului pulmonar sau al cavitatii bucale.

- Completarea aportului esential de minerale. Fierul din prune contribuie la procesul natural de formare a celulelor rosii, iar potasiul este o componenta de baza a celulelor si fluidelor corpului, ajutand la reglarea ratei cardiace si a tensiunii sangelui.

- Completarea aportului esential de vitamine. Prunele furnizeaza si complexul de vitamine B (niacina, vitamina B 6 si acid pantotenic), importante pentru metabolizarea carbohidratilor, proteinelor si grasimilor. Vitamina K din prune contribuie la functia de coagulare a sangelui si in metabolizarea osoasa. Unele studii de specialitate au descoperit ca aportul suplimentar de vitamina K reduce riscul de aparitie a bolii Alzheimer.

- Reducerea nivelului de colesterol. Prunele inhiba evolutia aterosclerozei provocate de nivelul ridicat de colesterol in corp.

- Prevenirea diabetului. Prunele stimuleaza metabolismul glucidic, prevenind instalarea diabetului zaharat.

- Stimularea memoriei. Efectul de reglare a glicemei in sange, provocat de consumul regulat de prune, ajuta la stimularea memoriei si sustinerea functiilor cognitive.

Retete sanatoase cu prune

Prune gratinate cu miere si levantica

  • 3/4 cana lapte degresat
  • 3/4 lingurita extract de levantica
  • 2 galbenusuri mari de ou
  • 2 linguri de miere
  • 1 lingurita amidon de porumb
  • 1/2 lingurita extract de vanilie
  • 4 prune medii, fara samburi si taiate in optimi
  • 2 linguri zahar brun

Incalziti laptele intr-o oala mica, adaugati extractul de levantica si lasati totul la racit 30 de minute. Reincalziti laptele, pana ajunge sa fiarba. Amestecati galbenusurile, mierea si amidonul de porumb intr-un bol mediu pana la omogenizare, apoi adaugati laptele fierbinte si turnati totul in oala pusa pe foc mediu. Amestecati 1-2 minute, apoi transferati compozitia intr-un bol curat si adaugati vanilia.

Ungeti o tigaie cu spray pentru gatit, turnati crema de ou in mod uniform si aranjati bucatile de pruna deasupra, in randuri egale. Presarati zaharul deasupra si lasati totul pe foc, pana se caramelizeaza prunele (5-7 minute).

Punci de vara din prune

  • 2 cani de prune maruntite
  • 2 cani de suc de caise
  • 2 cani de sirop de cidru
  • 1 cana de sifonapa minerala

Amestecati prunele maruntite, sucul de caise, siropul de cidru si sifonul intr-un vas curat, apoi turnati cocktailul in pahare umplute cu gheata si decorate cu scobitori ornate cu felii subtiri de prune.

Pachetele de halibut cu prune

  • 1 pruna mare bine coapta, taiata in 12 felii
  • 1 cana + 2 linguri suc de portocale
  • 2 lingurite de sos de soia desarat
  • 3-4 linguri de orez brun instant
  • 4 fire de praz curatate si cu partea alba separata de cea verde
  • 1 lingura ghimbir proaspat ras
  • 1 lingura ulei de susan
  • 500 g de file de halibut fara piele, portionat in 4

Preincalziti gratarul si incalziti 34 cana de apa cu 1 cana suc de portocale si sosul de soia intr-o tigaie. Adaugati orezul si partea alba a prazului, lasati totul la inabusit apoi turnati mixul intr-un bol acoperit. Amestecati in alt recipient ghimbirul, uleiul de susan, putina apa si celelalte doua linguri de suc de portocale.

Intr-o tava, asezati un strat dublu de folie de aluminiu de circa 50 cm latura, apoi puneti o patrime din compozitia cu orez in centru si asezati o bucata de peste deasupra. Puneti 3 felii de prune peste halibut si presarati un sfert din prazul verde peste. Uniti laturile mai scurte ale foliei, astfel incat sa obtineti un cosulet cu o deschizatura mica in centru, pentru o coacere completa. Pregatiti si celelalte 3 pachete.

Asezati pachetele pe gratar, la foc mediu, acoperiti totul cu un capac si lasati preparatul la copt intre 8 si 12 minute, in functie de grosime.

[sfatulmedicului.ro]

Comentarii

comments

Raspunde


Alte Vesti

  • Sport Vesti Ce mâncau atleţii la Jocurile Olimpice antice

    Ce mâncau atleţii la Jocurile Olimpice antice

      Alimentaţia sportivilor care participă la olimpiade sau alte concursuri sportive, oricum s-ar numi ele, este aleasă cu grijă, iar acest obicei îşi are rădăcinile în Antichitate. Fără să cunoască exact componentele alimentelor, grecii antici au putut să observe efectele diverselor feluri de bucate în creşterea musculaturii, a energiei şi a rezistenţei. Mărturiile arată că, la primele Jocuri Olimpice din anul 776 î.Hr., era poziţionat un altar la finalul singurului eveniment al Jocurilor: Stadionul sau alergarea de 200 de metri. [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti De ce e 25 octombrie Ziua Armatei Române?

    De ce e 25 octombrie Ziua Armatei Române?

    Sovietizarea României şi instaurarea regimului comunist au fost consecinţa a două evenimente petrecute spre sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Pe de o parte, „Acordul de procentaj”, din octombrie 1944, iar pe altă parte avansarea Armatei Roşii spre centrul continentului, sprijinind, prin forţa armelor sale, impunerea unor regimuri deplin controlate şi obediente faţă de Moscova. La 2 aprilie 1944, V.M. Molotov, comisarul sovietic al Afacerilor Externe, declara că guvernul său „nu urmăreşte achiziţionarea vreunei părţi a teritoriului României sau schimbarea [...]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti Alergi pe vreme rece? Este foarte sănătos, dar…îmbracă-te în straturi şi evită bumbacul

    Alergi pe vreme rece? Este foarte sănătos, dar…îmbracă-te în straturi şi evită bumbacul

    Joggingul practicat în mod sistematic este sănătate curată. Iar la vremea aceasta din an este şi mai eficient, şi mai plăcut decât vara, când transpiri excesiv şi inhalezi tot praful din oraş. Lucru valabil însă doar dacă respecţi câteva reguli de bază. Mai întâi, echipează- te corespunzător! În timpul alergării, corpul se va încălzi progresiv. Aşa că trebuie să te îmbraci după principiul foilor de ceapă, în straturi, pe care le poţi da jos pe traseu: – un tricou sau [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti Ziua de mâine va avea 25 de ore

    Ziua de mâine va avea 25 de ore

    În această noapte, dăm ceasurile cu o oră înapoi. Astfel, 4.00 devine ora 3.00, iar ziua de mâine va fi cea mai lungă din an, totalizând 25 de ore. Ca în fiecare an din 1979 încoace, trecerea se face în ultima duminică din octombrie. [libertatea.ro]

    Mai mult →
  • Mediu Vesti “Bomba cu ceas” de pe fundul Mării Baltice. Acesta este pericolul care ameninţă omenirea

    “Bomba cu ceas” de pe fundul Mării Baltice. Acesta este pericolul care ameninţă omenirea

    Apele Mării Baltice ascund ceva periculos. Mai exact, la aproximativ 70 de ani după ce Aliaţii din Al Doilea Război Mondial au aruncat tone de arme chimice şi agenţi chimici în Marea Baltică, experţii ne avertizează de un potenţial dezastru ecologic în cazul în care armele se vor degrada, iar conţinutul lor se va vărsa în mare, scrie Descoperă.ro. În urma acordului de la Conferinţa de la Potsdam, din Germania, ce a avut loc după încheierea Celui de-al Doilea Război [...]

    Mai mult →
  • Culinar Vesti Cel mai bun mod de a praji un ou  (Video)

    Cel mai bun mod de a praji un ou (Video)

    La fel ca si cum ai fierbe apa sau ai taia o felie de paine, prajitul unui ou pare o treaba atat de usoara incat si un copil ar putea sa o faca. Insa aceasta reputatie nu este deloc corecta, poti foarte usor sa arzi un ou sau sa-l mananci aproape crud. In incercarea de a praji oul perfect, pot aparea o multime de situatii: albusul sa fie mai prajit decat galbenusul, galbenusul se poate sparge si se imprastie in [...]

    Mai mult →
  • Turism Vesti Te-ai gandit cum ar fi sa te muti in fiecare an in alta tara? 10 cele mai ieftine locuri din lume pentru astfel de idei

    Te-ai gandit cum ar fi sa te muti in fiecare an in alta tara? 10 cele mai ieftine locuri din lume pentru astfel de idei

    Te-ai gandit sa te muti in fiecare an in alta tara? Acest lucru presupune ca in locul unei vacante de 10 zile, sa optezi pentru un loc total necunoscut si sa te stabilesti acolo pentru 6 luni sau chiar pentru un an. Unii oameni aleg stilul acesta de viata, petrec chiar si trei ani intr-un loc nou, muncesc si experimenteaza lucruri noi. Daca te decizi sa urmezi acest exemplu, ce loc ai alege? Iata cateva sugestii, potrivit The Richest. 10. [...]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti 6 motive pentru care ar trebui să bem apă caldă

    6 motive pentru care ar trebui să bem apă caldă

      Când vrem să bem apă, ne place să fie rece, chiar şi iarna, când preferăm să ne încălzim cu ceai cald sau cafea. Puţini dintre noi ar accepta să bea apă caldă, deşi beneficiile pentru sănătate sunt importante. Stella Metsovas, nutriţionist, spune că mulţi medici recomandă pacienţilor să bea un pahar de apă caldă pe stomacul gol, eventual cu o feliuţă de lămâie în apă, pentru a da un gust mai bun. Acest obicei are multe avantaje. Iată 6 [...]

    Mai mult →