Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeşte mai mult...

Prunele – beneficii si retete sanatoase

August 31, 2013 7:11 pm 0 comentarii

Prunele sunt fructe cu gust dulce intens, ce apartin familiei Rosaceae si genului Prunus, care mai include si piersicile, nectarinele si migdalele.

Ele aduc multiple beneficii sanatatii, gratie continutului bogat de vitamine, minerale si fibre, in opozitie cu aportul sarac de calorii.

Consumate in stare proaspata sau incluse in retete sanatoase, prunele sunt tot la fel de recomandate pentru mentinerea sanatatii si a greutatii corporale.

Valori nutritionale

In stare proaspata, prunele ofera o gama larga de nutrienti pretiosi pentru sanatate, in schimbul unui numar redus de calorii. Astfel, 100 de grame de prune coapte si neprocesate termic prezinta urmatoarele valori nutritionale

- Calorii 46 kcal
- Carbohidrati 11,42 grame
- Proteine 0.70 g
- Grasimi totale 0.28 g
- Fibre 1.40 g
- Folati 5 g
- Niacina 0.417 mg
- Acid Pantotenic 0.135 mg
- Piridoxina 0.029 mg
- Riboflavina 0.026 mg
- Tiamina 0.028 mg
- Vitamina A 345 IU
- Vitamina C 9.5 mg
- Vitamina E 0.26 mg
- Vitamina K 6.4 g
- Sodiu 1 mg
- Potasiu 157 mg
- Calciu 6 mg
- Cupru 0.057 mg
- Fier 0.17 mg
- Magneziu 7 mg
- Mangan 0.052 mg
- Fosfor 16 mg
- Seleniu 1.0 g
- Zinc 0.10 mg

Beneficiile prunelor pentru sanatate

- Reglarea greutatii corporale. In ciuda gustului dulce foarte placut, prunele sunt slab calorice si nu contin grasimi saturate, ci doar nutrienti benefici sanatatii (minerale, vitamine si fibre).

- Reglarea tulburarilor gastrointestinale. O serie de compusi benefici din prune (fibre alimentare, sorbitol si isatina) regleaza functionarea sistemului digestiv si amelioreaza afectiunile tractului intestinal, in special constipatia.

- Protectia impotriva cancerului si imbatranirii celulare premature. Prunele sunt o sursa pretioasa de antioxidanti, care protejeaza celulele sanatoase ale organismului si impiedica instalarea diverselor tipuri de cancer sau imbatranirea celulara.

- Cresterea absorbtiei fierului in organism. Prunele furnizeaza din belsug vitamina C, care ajuta la o mai buna absorbtie a fierului. Astfel, se previne dezvoltarea de afectiuni asociate cu carentele in acest mineral, precum anemia.

- Imbunatatirea vederii si a esteticii pielii. Tot prunele sunt o sursa generoasa de vitamina A si beta caroten. Aceste doua vitamine sunt esentiale pentru sanatatea vederii (consumul de prune poate preveni degenerarea maculara) si a membranelor mucoase de la nivelul pielii. Anumite studii au demonstrat si ca un consum regulat de fructe bogate in vitamina C contribuie la dezvoltarea rezistentei corpului impotriva cancerului pulmonar sau al cavitatii bucale.

- Completarea aportului esential de minerale. Fierul din prune contribuie la procesul natural de formare a celulelor rosii, iar potasiul este o componenta de baza a celulelor si fluidelor corpului, ajutand la reglarea ratei cardiace si a tensiunii sangelui.

- Completarea aportului esential de vitamine. Prunele furnizeaza si complexul de vitamine B (niacina, vitamina B 6 si acid pantotenic), importante pentru metabolizarea carbohidratilor, proteinelor si grasimilor. Vitamina K din prune contribuie la functia de coagulare a sangelui si in metabolizarea osoasa. Unele studii de specialitate au descoperit ca aportul suplimentar de vitamina K reduce riscul de aparitie a bolii Alzheimer.

- Reducerea nivelului de colesterol. Prunele inhiba evolutia aterosclerozei provocate de nivelul ridicat de colesterol in corp.

- Prevenirea diabetului. Prunele stimuleaza metabolismul glucidic, prevenind instalarea diabetului zaharat.

- Stimularea memoriei. Efectul de reglare a glicemei in sange, provocat de consumul regulat de prune, ajuta la stimularea memoriei si sustinerea functiilor cognitive.

Retete sanatoase cu prune

Prune gratinate cu miere si levantica

  • 3/4 cana lapte degresat
  • 3/4 lingurita extract de levantica
  • 2 galbenusuri mari de ou
  • 2 linguri de miere
  • 1 lingurita amidon de porumb
  • 1/2 lingurita extract de vanilie
  • 4 prune medii, fara samburi si taiate in optimi
  • 2 linguri zahar brun

Incalziti laptele intr-o oala mica, adaugati extractul de levantica si lasati totul la racit 30 de minute. Reincalziti laptele, pana ajunge sa fiarba. Amestecati galbenusurile, mierea si amidonul de porumb intr-un bol mediu pana la omogenizare, apoi adaugati laptele fierbinte si turnati totul in oala pusa pe foc mediu. Amestecati 1-2 minute, apoi transferati compozitia intr-un bol curat si adaugati vanilia.

Ungeti o tigaie cu spray pentru gatit, turnati crema de ou in mod uniform si aranjati bucatile de pruna deasupra, in randuri egale. Presarati zaharul deasupra si lasati totul pe foc, pana se caramelizeaza prunele (5-7 minute).

Punci de vara din prune

  • 2 cani de prune maruntite
  • 2 cani de suc de caise
  • 2 cani de sirop de cidru
  • 1 cana de sifonapa minerala

Amestecati prunele maruntite, sucul de caise, siropul de cidru si sifonul intr-un vas curat, apoi turnati cocktailul in pahare umplute cu gheata si decorate cu scobitori ornate cu felii subtiri de prune.

Pachetele de halibut cu prune

  • 1 pruna mare bine coapta, taiata in 12 felii
  • 1 cana + 2 linguri suc de portocale
  • 2 lingurite de sos de soia desarat
  • 3-4 linguri de orez brun instant
  • 4 fire de praz curatate si cu partea alba separata de cea verde
  • 1 lingura ghimbir proaspat ras
  • 1 lingura ulei de susan
  • 500 g de file de halibut fara piele, portionat in 4

Preincalziti gratarul si incalziti 34 cana de apa cu 1 cana suc de portocale si sosul de soia intr-o tigaie. Adaugati orezul si partea alba a prazului, lasati totul la inabusit apoi turnati mixul intr-un bol acoperit. Amestecati in alt recipient ghimbirul, uleiul de susan, putina apa si celelalte doua linguri de suc de portocale.

Intr-o tava, asezati un strat dublu de folie de aluminiu de circa 50 cm latura, apoi puneti o patrime din compozitia cu orez in centru si asezati o bucata de peste deasupra. Puneti 3 felii de prune peste halibut si presarati un sfert din prazul verde peste. Uniti laturile mai scurte ale foliei, astfel incat sa obtineti un cosulet cu o deschizatura mica in centru, pentru o coacere completa. Pregatiti si celelalte 3 pachete.

Asezati pachetele pe gratar, la foc mediu, acoperiti totul cu un capac si lasati preparatul la copt intre 8 si 12 minute, in functie de grosime.

[sfatulmedicului.ro]

Comentarii

comments

Raspunde


Alte Vesti

  • Social Vesti 7 scari interioare care iti dau fiori

    7 scari interioare care iti dau fiori

    Scara are un rol practic, fara doar si poate, dar atunci cand ea capata si un rol artistic s-ar putea sa iasa ceva ce iti da fiori pe sira spinarii. Iata in continuare cateva dintre scarile absolut infricosatoare realizate de designerii de interior. Balustrada verticala  In locul unei balustrade clasice, orizontale, iata o scara cu o balustrada verticala! Sau mai multe! Practic, proiectantul acestei scari interioare a folosit franghie de iaht imbracata in piele pe care a fixat-o precum niste [...]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti Beneficiile ceaiului de crusin. Ce poate face pentru sanatatea ta?

    Beneficiile ceaiului de crusin. Ce poate face pentru sanatatea ta?

    Proprietatile medicinale ale ceaiului de crusin se cunosc de mii de ani, cele mai importante dintre ele revarsandu-se asupra sistemului digestiv. Scoarta sau coaja arbustului (care face parte din familia Rhamnaceae) este bogata in flavonoide, steroli, mucilagii si saruri minerale cu rol important in reglarea digestiei, combaterea constipatiei si detoxifierea organismului. Iata ce beneficii importante are ceaiul de crusin asupra sanatatii tale! Previne constipatia Crusinul este considerata una dintre plantele cu cel mai puternic efect laxativ. De aceea, daca suferi [...]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti Iata cateva remedii naturale pentru cicatrici. Te vor ajuta cand vei avea nevoie

    Iata cateva remedii naturale pentru cicatrici. Te vor ajuta cand vei avea nevoie

      Cicatricile se pot vindeca intr-o perioada lunga de timp si pot fi neplacute daca sunt intr-o zona vizibila. De fapt, daca nu sunt tratate, e posibil sa nu se vindece niciodata pe deplin. Dar cu aceste remedii naturale si cu putina rabdare poti atenua orice semn vechi sau nou pana la vindecarea lui completa, fara sa-ti mai agresezi pielea cu substante chimice periculoase. Sucul de lamaie – Sucul de lamaie este un agent de albire natural bogat in vitamina [...]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti Iata opt remedii naturale pentru gastrita, care chiar ajuta

    Iata opt remedii naturale pentru gastrita, care chiar ajuta

    Gastrita este o afectiune inflamatorie a stomacului. Printre manifestari se numara senzatia de greata, de voma si dureri in capul pieptului. La inceput, acestea din urma sunt sporadice, dar apoi devin din ce in ce mai frecvente, mult mai intense. De asemenea, apare o salivatie abundenta, deranjanta. 1. Mananca la ore fixe – In cazul gastritelor cronice, simptomele pot fi tinute sub control si ameliorate considerabil daca persoana afectata incepe sa constientizeze pericolul, iar mesele devin mai putin bogate, sunt [...]

    Mai mult →
  • Mediu Vesti DIAVOLII de PRAF au provocat panică în Australia VIDEO

    DIAVOLII de PRAF au provocat panică în Australia VIDEO

    Imagini incredibile cu o tornadă de praf au fost surprinse în Australia. Fenomenul este supranumit “Diavolii de praf”. Fenomenul, filmat din maşină, s-a format în apropiere de oraşul Brisbane. În imagini se poate vedea cum vârtejul se ridică în aer, în forma unui tornade. Aceste fenomene, numite şi “diavolii de praf”, sunt des întâlnite în regiunile de deşert. În general, aceste tornade nu produc pagube majore. Vezi video aici: http://www.romaniatv.net/tornada-de-praf-spectaculoasa-in-australia-video_190959.html#ixzz3MLrlPhon

    Mai mult →
  • Social Vesti Cercetătorii au descoperit motivul pentru care renul Rudolf are nasul roşu

    Cercetătorii au descoperit motivul pentru care renul Rudolf are nasul roşu

    Cercetătorii norvegieni şi olandezi susţin că nasul renului Rudolf are acea nuanţă de roşu intens întrucât acest organ senzorial este înzestrat cu foarte multe capilare sangvine prin care circulă celule roşii, care protejează împotriva frigului şi reglează temperatura creierului, scrie apropotv.ro. Microcirculaţia nazală este esenţială pentru a trage sania lui Moş Crăciun peste tot prin lume, în condiţii extreme, afirmă autorii studiului. Celulele roşii din acele capilare sangvine din nasul renilor sunt vitale pentru a transporta oxigen, pentru a controla [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti DISPARE guma Orbit!

    DISPARE guma Orbit!

    Gigantul american Wrigley, producătorul brandului de gumă de mestecat Orbit, a decis să renunţe şa acest brand. Celebrea gumă de mestecat se va numi Extra. Schimbarea va fi operată începând cu luna ianuarie 2015.  Producătorul american de gumă de mestecat Wrigley vrea ca, începând cu luna ianuarie 2015, să înglobeze produsele sale marca Orbit în portofoliul Extra, o altă marca sub care comercializează o multitudine de sortimente de gumă, pe pieţe precum SUA sau Germania, potrivit Economica.net. “2014 a fost [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti Premieră de la Wikipedia: Cum a fost anul 2014 pe enciclopedia digitală [VIDEO]

    Premieră de la Wikipedia: Cum a fost anul 2014 pe enciclopedia digitală [VIDEO]

      Pentru prima oară de când s-a înființat, Wikipedia a lansat un video în care prezintă întreg anul 2014 pe parcursul a trei minute. Anul 2014 a fost plin de numeroase întâmplări care au afectat întreaga planetă. De la proteste în masă la noi recorduri stabilite, anul 2014 a fost unul în care au avut loc evenimente de o importanță uriașă pentru toată lumea. Cel mai nou video lansat de Wikipedia ne prezintă toate aceste întâmplări pe parcursul a trei [...]

    Mai mult →