Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeşte mai mult...

Prunele – beneficii si retete sanatoase

August 31, 2013 7:11 pm 0 comentarii

Prunele sunt fructe cu gust dulce intens, ce apartin familiei Rosaceae si genului Prunus, care mai include si piersicile, nectarinele si migdalele.

Ele aduc multiple beneficii sanatatii, gratie continutului bogat de vitamine, minerale si fibre, in opozitie cu aportul sarac de calorii.

Consumate in stare proaspata sau incluse in retete sanatoase, prunele sunt tot la fel de recomandate pentru mentinerea sanatatii si a greutatii corporale.

Valori nutritionale

In stare proaspata, prunele ofera o gama larga de nutrienti pretiosi pentru sanatate, in schimbul unui numar redus de calorii. Astfel, 100 de grame de prune coapte si neprocesate termic prezinta urmatoarele valori nutritionale

- Calorii 46 kcal
- Carbohidrati 11,42 grame
- Proteine 0.70 g
- Grasimi totale 0.28 g
- Fibre 1.40 g
- Folati 5 g
- Niacina 0.417 mg
- Acid Pantotenic 0.135 mg
- Piridoxina 0.029 mg
- Riboflavina 0.026 mg
- Tiamina 0.028 mg
- Vitamina A 345 IU
- Vitamina C 9.5 mg
- Vitamina E 0.26 mg
- Vitamina K 6.4 g
- Sodiu 1 mg
- Potasiu 157 mg
- Calciu 6 mg
- Cupru 0.057 mg
- Fier 0.17 mg
- Magneziu 7 mg
- Mangan 0.052 mg
- Fosfor 16 mg
- Seleniu 1.0 g
- Zinc 0.10 mg

Beneficiile prunelor pentru sanatate

- Reglarea greutatii corporale. In ciuda gustului dulce foarte placut, prunele sunt slab calorice si nu contin grasimi saturate, ci doar nutrienti benefici sanatatii (minerale, vitamine si fibre).

- Reglarea tulburarilor gastrointestinale. O serie de compusi benefici din prune (fibre alimentare, sorbitol si isatina) regleaza functionarea sistemului digestiv si amelioreaza afectiunile tractului intestinal, in special constipatia.

- Protectia impotriva cancerului si imbatranirii celulare premature. Prunele sunt o sursa pretioasa de antioxidanti, care protejeaza celulele sanatoase ale organismului si impiedica instalarea diverselor tipuri de cancer sau imbatranirea celulara.

- Cresterea absorbtiei fierului in organism. Prunele furnizeaza din belsug vitamina C, care ajuta la o mai buna absorbtie a fierului. Astfel, se previne dezvoltarea de afectiuni asociate cu carentele in acest mineral, precum anemia.

- Imbunatatirea vederii si a esteticii pielii. Tot prunele sunt o sursa generoasa de vitamina A si beta caroten. Aceste doua vitamine sunt esentiale pentru sanatatea vederii (consumul de prune poate preveni degenerarea maculara) si a membranelor mucoase de la nivelul pielii. Anumite studii au demonstrat si ca un consum regulat de fructe bogate in vitamina C contribuie la dezvoltarea rezistentei corpului impotriva cancerului pulmonar sau al cavitatii bucale.

- Completarea aportului esential de minerale. Fierul din prune contribuie la procesul natural de formare a celulelor rosii, iar potasiul este o componenta de baza a celulelor si fluidelor corpului, ajutand la reglarea ratei cardiace si a tensiunii sangelui.

- Completarea aportului esential de vitamine. Prunele furnizeaza si complexul de vitamine B (niacina, vitamina B 6 si acid pantotenic), importante pentru metabolizarea carbohidratilor, proteinelor si grasimilor. Vitamina K din prune contribuie la functia de coagulare a sangelui si in metabolizarea osoasa. Unele studii de specialitate au descoperit ca aportul suplimentar de vitamina K reduce riscul de aparitie a bolii Alzheimer.

- Reducerea nivelului de colesterol. Prunele inhiba evolutia aterosclerozei provocate de nivelul ridicat de colesterol in corp.

- Prevenirea diabetului. Prunele stimuleaza metabolismul glucidic, prevenind instalarea diabetului zaharat.

- Stimularea memoriei. Efectul de reglare a glicemei in sange, provocat de consumul regulat de prune, ajuta la stimularea memoriei si sustinerea functiilor cognitive.

Retete sanatoase cu prune

Prune gratinate cu miere si levantica

  • 3/4 cana lapte degresat
  • 3/4 lingurita extract de levantica
  • 2 galbenusuri mari de ou
  • 2 linguri de miere
  • 1 lingurita amidon de porumb
  • 1/2 lingurita extract de vanilie
  • 4 prune medii, fara samburi si taiate in optimi
  • 2 linguri zahar brun

Incalziti laptele intr-o oala mica, adaugati extractul de levantica si lasati totul la racit 30 de minute. Reincalziti laptele, pana ajunge sa fiarba. Amestecati galbenusurile, mierea si amidonul de porumb intr-un bol mediu pana la omogenizare, apoi adaugati laptele fierbinte si turnati totul in oala pusa pe foc mediu. Amestecati 1-2 minute, apoi transferati compozitia intr-un bol curat si adaugati vanilia.

Ungeti o tigaie cu spray pentru gatit, turnati crema de ou in mod uniform si aranjati bucatile de pruna deasupra, in randuri egale. Presarati zaharul deasupra si lasati totul pe foc, pana se caramelizeaza prunele (5-7 minute).

Punci de vara din prune

  • 2 cani de prune maruntite
  • 2 cani de suc de caise
  • 2 cani de sirop de cidru
  • 1 cana de sifonapa minerala

Amestecati prunele maruntite, sucul de caise, siropul de cidru si sifonul intr-un vas curat, apoi turnati cocktailul in pahare umplute cu gheata si decorate cu scobitori ornate cu felii subtiri de prune.

Pachetele de halibut cu prune

  • 1 pruna mare bine coapta, taiata in 12 felii
  • 1 cana + 2 linguri suc de portocale
  • 2 lingurite de sos de soia desarat
  • 3-4 linguri de orez brun instant
  • 4 fire de praz curatate si cu partea alba separata de cea verde
  • 1 lingura ghimbir proaspat ras
  • 1 lingura ulei de susan
  • 500 g de file de halibut fara piele, portionat in 4

Preincalziti gratarul si incalziti 34 cana de apa cu 1 cana suc de portocale si sosul de soia intr-o tigaie. Adaugati orezul si partea alba a prazului, lasati totul la inabusit apoi turnati mixul intr-un bol acoperit. Amestecati in alt recipient ghimbirul, uleiul de susan, putina apa si celelalte doua linguri de suc de portocale.

Intr-o tava, asezati un strat dublu de folie de aluminiu de circa 50 cm latura, apoi puneti o patrime din compozitia cu orez in centru si asezati o bucata de peste deasupra. Puneti 3 felii de prune peste halibut si presarati un sfert din prazul verde peste. Uniti laturile mai scurte ale foliei, astfel incat sa obtineti un cosulet cu o deschizatura mica in centru, pentru o coacere completa. Pregatiti si celelalte 3 pachete.

Asezati pachetele pe gratar, la foc mediu, acoperiti totul cu un capac si lasati preparatul la copt intre 8 si 12 minute, in functie de grosime.

[sfatulmedicului.ro]

Comentarii

comments

Raspunde


Alte Vesti

  • Sanatate Vesti Semne că ai hernie de disc

    Semne că ai hernie de disc

    Hernia de disc poate apărea în orice parte a coloanei vertebrale. Vezi cum îți dai seama că o ai. Hernia de disc poate irita nervii aflați în apropiere, dând dureri, amorțeli și slăbiciune a mâinilor și picioarelor. În alte cazuri, însă, boala nu dă niciun simptom. Cel mai adesea, hernia de disc apare în regiunea lombară, dar poate afecta și regiunea cervicală. Simptomele herniei de disc Dacă hernia de disc apare în regiunea lombară, vei simți dureri intense în fese, [...]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti Planta  de 100 de ori mai eficienta decat chimioterapia!

    Planta de 100 de ori mai eficienta decat chimioterapia!

    Atunci cand te gandesti la leucemie, te gandesti la medicamente, chimioterapie si o calitate proasta a vietii. Se pare insa ca exista o planta miraculoasa care poate vindeca teribila boala: radacina de papadie. Intr-un studiu recent, extractul de radacina de papadie a fost citotoxic pentru toate cele trei tipuri de celule de leucemie umana testate, omorand 96% dintre ele dupa doar 48 de ore. Oamenii de stiinta au pregatit extractul folosind papadii pe care tocmai le culesesera de pe un [...]

    Mai mult →
  • Monden Social Vesti Semne că ești într-o relație toxică

    Semne că ești într-o relație toxică

    Zilele acestea sunt o multime de relatii de cuplu complet toxice. Sunt o multime de relatii care s-au incheiat si nu a fost toxice, iar altele continua an dupa an desi sunt vatamatoare si distructive pentru ambii parteneri. Si nu, nu este vorba despre relatiile de cuplu care implica abuz verbal/emotional si abuz fizic. Toxicitatea la care face referire acest articol este mult mai subtila si persita trecerii timpului ca si cum ar fi deghizata. Uneori, s-ar putea nici sa [...]

    Mai mult →
  • Monden Social Vesti 8 motive greşite pentru a te căsători

    8 motive greşite pentru a te căsători

    Se spune că dacă ai suficiente motive pentru a face ceva, înseamnă că eşti în stare să o faci. Numai că unele motive sunt mai bune decât altele, iar în cazul căsătoriei trebuie să analizezi cu atenţie fiecare detaliu. Se spune că dacă ai suficiente motive pentru a face ceva, înseamnă că eşti în stare să o faci. Numai că unele motive sunt mai bune decât altele, iar în cazul căsătoriei trebuie să analizezi cu atenţie fiecare detaliu. Da-ne un [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti De ce nu zâmbește Victoria Beckam niciodată

    De ce nu zâmbește Victoria Beckam niciodată

    Puțini sunt cei care au văzut-o pe Victoria Beckham hlizindu-se sau măcar zâmbind. Chiar dacă nu apare prea des zâmbind se pare că Victoria Beckham are un simț al umorului foarte dezvoltat. Fosta Spice Girl a fost întrebată de ce nu zâmbește. “O fac pe interior pentru că la exterior am niște aparențe de păstrat”, a răspuns soția celui mai mediatizat fotbalist al anilor 2000. La cei 40 de ani pe care i-a împlinit anul trecut, Victoria Beckam este o [...]

    Mai mult →
  • Monden Social Vesti Cand va avea loc finala Selecţiei Naţionale  EUROVISION 2015

    Cand va avea loc finala Selecţiei Naţionale EUROVISION 2015

    Finala Selecţiei Naţionale a concursului EUROVISION 2015 va avea loc la Craiova, pe 8 martie, potrivit unei decizii a TVR, au declarat reprezentanţii Televiziunii Publice. Înscrierile pentru Selecţia Naţională a Eurovision 2015 au început luni, compozitorii care doresc să înscrie piese în concurs putând să facă acest lucru până pe 8 februarie, potrivit unui comunicat de presă, scrie Mediafax. Piesele pot fi trimise prin poştă sau depuse direct la Registratura TVR (din Calea Dorobanţilor, numărul 191, sector 1, Bucureşti), pe [...]

    Mai mult →
  • Economie Justitie Vesti Persoana care nu primeşte bon fiscal să sune la Serviciul 112 sau să cheme ANAF

    Persoana care nu primeşte bon fiscal să sune la Serviciul 112 sau să cheme ANAF

    Persoana care nu primeşte bon fiscal şi nu i se restituie banii pentru un produs cumpărat dintr-un magazin ori nu este lăsată să plece din restaurant fără să achite consumaţia, tot fără bon, poate apela Serviciul 112 sau chema ANAF, este de părere purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă. El a adăugat însă că nu ştie care ar trebui să fie procedura dacă bonul fiscal nu este acordat pentru o pâine, aceasta fiind o speţă “dificil de răspuns”. Introducerea [...]

    Mai mult →
  • Economie Vesti Apple a înregistrat profit record în 3 luni: 18 miliarde de dolari

    Apple a înregistrat profit record în 3 luni: 18 miliarde de dolari

    Apple a înregistrat un profit record, de 18 miliarde de dolari, în primul trimestru al anului fiscal 2015 (perioada octombrie – decembrie 2014) în urcare cu 38% faţă de aceeaşi perioadă din 2013. Creşterea de profit de la 13,1 miliarde de dolari la 18 miliarde de dolari s-a datorat noilor modele de iPhone lansate în luna septembrie a anului trecut. Veniturile Apple au urcat cu 30% în primul trimestru al anului fiscal 2015 (perioada octombrie-decembrie 2014), la 74,6 miliarde de [...]

    Mai mult →