Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeşte mai mult...

Prunele – beneficii si retete sanatoase

August 31, 2013 7:11 pm 0 comentarii

Prunele sunt fructe cu gust dulce intens, ce apartin familiei Rosaceae si genului Prunus, care mai include si piersicile, nectarinele si migdalele.

Ele aduc multiple beneficii sanatatii, gratie continutului bogat de vitamine, minerale si fibre, in opozitie cu aportul sarac de calorii.

Consumate in stare proaspata sau incluse in retete sanatoase, prunele sunt tot la fel de recomandate pentru mentinerea sanatatii si a greutatii corporale.

Valori nutritionale

In stare proaspata, prunele ofera o gama larga de nutrienti pretiosi pentru sanatate, in schimbul unui numar redus de calorii. Astfel, 100 de grame de prune coapte si neprocesate termic prezinta urmatoarele valori nutritionale

- Calorii 46 kcal
- Carbohidrati 11,42 grame
- Proteine 0.70 g
- Grasimi totale 0.28 g
- Fibre 1.40 g
- Folati 5 g
- Niacina 0.417 mg
- Acid Pantotenic 0.135 mg
- Piridoxina 0.029 mg
- Riboflavina 0.026 mg
- Tiamina 0.028 mg
- Vitamina A 345 IU
- Vitamina C 9.5 mg
- Vitamina E 0.26 mg
- Vitamina K 6.4 g
- Sodiu 1 mg
- Potasiu 157 mg
- Calciu 6 mg
- Cupru 0.057 mg
- Fier 0.17 mg
- Magneziu 7 mg
- Mangan 0.052 mg
- Fosfor 16 mg
- Seleniu 1.0 g
- Zinc 0.10 mg

Beneficiile prunelor pentru sanatate

- Reglarea greutatii corporale. In ciuda gustului dulce foarte placut, prunele sunt slab calorice si nu contin grasimi saturate, ci doar nutrienti benefici sanatatii (minerale, vitamine si fibre).

- Reglarea tulburarilor gastrointestinale. O serie de compusi benefici din prune (fibre alimentare, sorbitol si isatina) regleaza functionarea sistemului digestiv si amelioreaza afectiunile tractului intestinal, in special constipatia.

- Protectia impotriva cancerului si imbatranirii celulare premature. Prunele sunt o sursa pretioasa de antioxidanti, care protejeaza celulele sanatoase ale organismului si impiedica instalarea diverselor tipuri de cancer sau imbatranirea celulara.

- Cresterea absorbtiei fierului in organism. Prunele furnizeaza din belsug vitamina C, care ajuta la o mai buna absorbtie a fierului. Astfel, se previne dezvoltarea de afectiuni asociate cu carentele in acest mineral, precum anemia.

- Imbunatatirea vederii si a esteticii pielii. Tot prunele sunt o sursa generoasa de vitamina A si beta caroten. Aceste doua vitamine sunt esentiale pentru sanatatea vederii (consumul de prune poate preveni degenerarea maculara) si a membranelor mucoase de la nivelul pielii. Anumite studii au demonstrat si ca un consum regulat de fructe bogate in vitamina C contribuie la dezvoltarea rezistentei corpului impotriva cancerului pulmonar sau al cavitatii bucale.

- Completarea aportului esential de minerale. Fierul din prune contribuie la procesul natural de formare a celulelor rosii, iar potasiul este o componenta de baza a celulelor si fluidelor corpului, ajutand la reglarea ratei cardiace si a tensiunii sangelui.

- Completarea aportului esential de vitamine. Prunele furnizeaza si complexul de vitamine B (niacina, vitamina B 6 si acid pantotenic), importante pentru metabolizarea carbohidratilor, proteinelor si grasimilor. Vitamina K din prune contribuie la functia de coagulare a sangelui si in metabolizarea osoasa. Unele studii de specialitate au descoperit ca aportul suplimentar de vitamina K reduce riscul de aparitie a bolii Alzheimer.

- Reducerea nivelului de colesterol. Prunele inhiba evolutia aterosclerozei provocate de nivelul ridicat de colesterol in corp.

- Prevenirea diabetului. Prunele stimuleaza metabolismul glucidic, prevenind instalarea diabetului zaharat.

- Stimularea memoriei. Efectul de reglare a glicemei in sange, provocat de consumul regulat de prune, ajuta la stimularea memoriei si sustinerea functiilor cognitive.

Retete sanatoase cu prune

Prune gratinate cu miere si levantica

  • 3/4 cana lapte degresat
  • 3/4 lingurita extract de levantica
  • 2 galbenusuri mari de ou
  • 2 linguri de miere
  • 1 lingurita amidon de porumb
  • 1/2 lingurita extract de vanilie
  • 4 prune medii, fara samburi si taiate in optimi
  • 2 linguri zahar brun

Incalziti laptele intr-o oala mica, adaugati extractul de levantica si lasati totul la racit 30 de minute. Reincalziti laptele, pana ajunge sa fiarba. Amestecati galbenusurile, mierea si amidonul de porumb intr-un bol mediu pana la omogenizare, apoi adaugati laptele fierbinte si turnati totul in oala pusa pe foc mediu. Amestecati 1-2 minute, apoi transferati compozitia intr-un bol curat si adaugati vanilia.

Ungeti o tigaie cu spray pentru gatit, turnati crema de ou in mod uniform si aranjati bucatile de pruna deasupra, in randuri egale. Presarati zaharul deasupra si lasati totul pe foc, pana se caramelizeaza prunele (5-7 minute).

Punci de vara din prune

  • 2 cani de prune maruntite
  • 2 cani de suc de caise
  • 2 cani de sirop de cidru
  • 1 cana de sifonapa minerala

Amestecati prunele maruntite, sucul de caise, siropul de cidru si sifonul intr-un vas curat, apoi turnati cocktailul in pahare umplute cu gheata si decorate cu scobitori ornate cu felii subtiri de prune.

Pachetele de halibut cu prune

  • 1 pruna mare bine coapta, taiata in 12 felii
  • 1 cana + 2 linguri suc de portocale
  • 2 lingurite de sos de soia desarat
  • 3-4 linguri de orez brun instant
  • 4 fire de praz curatate si cu partea alba separata de cea verde
  • 1 lingura ghimbir proaspat ras
  • 1 lingura ulei de susan
  • 500 g de file de halibut fara piele, portionat in 4

Preincalziti gratarul si incalziti 34 cana de apa cu 1 cana suc de portocale si sosul de soia intr-o tigaie. Adaugati orezul si partea alba a prazului, lasati totul la inabusit apoi turnati mixul intr-un bol acoperit. Amestecati in alt recipient ghimbirul, uleiul de susan, putina apa si celelalte doua linguri de suc de portocale.

Intr-o tava, asezati un strat dublu de folie de aluminiu de circa 50 cm latura, apoi puneti o patrime din compozitia cu orez in centru si asezati o bucata de peste deasupra. Puneti 3 felii de prune peste halibut si presarati un sfert din prazul verde peste. Uniti laturile mai scurte ale foliei, astfel incat sa obtineti un cosulet cu o deschizatura mica in centru, pentru o coacere completa. Pregatiti si celelalte 3 pachete.

Asezati pachetele pe gratar, la foc mediu, acoperiti totul cu un capac si lasati preparatul la copt intre 8 si 12 minute, in functie de grosime.

[sfatulmedicului.ro]

Comentarii

comments

Raspunde


Alte Vesti

  • Turism Vesti Bazilica San Marco,creştinismul răsăritean şi cel occidental aduse împreună

    Bazilica San Marco,creştinismul răsăritean şi cel occidental aduse împreună

      Bazilica di San Marco este un simbol al puterii şi bogăţiei veneţiene încă de la consacrarea sa ca lăcaş de cult în anul 1071. Acest loc sacru al Veneţiei ce îmbină arhitectura bizantină cu cea gotică era numit şi Chiesa d’Oro (Bisarica de Aur) .Îşi merită pe deplin acest nume având în vedere că adăposteşte mozaicuri bizantine poleite de aur. Prin construirea Catedralei San Marco, Veneţia a adus în Occident moştenirea spirituală şi materială a Bizanţului Înfăţisarea exerioară În [...]

    Mai mult →
  • Turism Vesti Parisul a fost detronat: top 10 destinaţii turistice în 2014

    Parisul a fost detronat: top 10 destinaţii turistice în 2014

      Parisul nu mai este lider anul acesta în topul celor mai vizitate destinaţii ale lumii, după ani de zile a deţinut supremaţia. În pofida faptului că un număr record de turişti a vizitat capitala Franţei în 2013, Parisul a pierdut în 2014 supremaţia în faţa Istanbulului, care a ocupat primul loc în cadrul premiilor „Travellers Choice Destinations”, fiind votat de milioane de amatori de vacanţe în străinătate. Probabil cu ajutorul serialului Suleyman Magnificul, Istanbului a depășit chiar și Cetatea [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti Papagalii dau „nume” puilor. Cercetătorii au aflat detalii neştiute despre aceste păsări foarte inteligente (VIDEO)

    Papagalii dau „nume” puilor. Cercetătorii au aflat detalii neştiute despre aceste păsări foarte inteligente (VIDEO)

      Papagalii folosesc un anumit ciripit pentru fiecare din puii lor, astfel încât putem spune că aceste păsări le dau un nume urmaşilor. Cercetătorii spun că au prima dovadă clară că o specie de peruşi învaţă de la părinţi sunetele folosite pentru a-şi recunoaşte membrii familiei şi propriul „nume” atunci când sunt chemaţi. Papagalii vrabie cu spate verde (Forpus passerinus) au fost observaţi în mediul lor natural, în cuiburile de la o crescătorie din Venezuela. Cercetătorii au montat în copaci [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti Descoperire tulburătoare: chiar şi la vârsta de 50 de ani pot fi detectate efectele negative ale agresiunilor din copilărie!

    Descoperire tulburătoare: chiar şi la vârsta de 50 de ani pot fi detectate efectele negative ale agresiunilor din copilărie!

      Cercetătorii de la King’s College London au descoperit că acei copii care au fost agresaţi în copilărie pot să resimtă efectele negative asupra sănătăţii lor mentale şi fizice chiar şi 40 de ani mai târziu. Oamenii de ştiinţă au urmărit 7.771 de copii născuţi în 1958 de la vârsta de 7 ani până la vârsta de 50 de ani. Copiii care erau agresaţi frecvent în copilărie prezentau un risc sporit de a suferi de depresie şi anxietate şi aveau [...]

    Mai mult →
  • Mediu Vesti Un fenomen atmosferic rar cândva devine tot mai frecvent: de ce apar tot mai des nori luminiscenţi pe cerul nopţii?

    Un fenomen atmosferic rar cândva devine tot mai frecvent: de ce apar tot mai des nori luminiscenţi pe cerul nopţii?

      Norii care strălucesc argintiu la crepuscul, spre marginea orizontului, numiţi nori noctilucenţi, pot fi văzuţi, de obicei, la la latitudini înalte, spre poli. Dar în ultimul deceniu oamenii de ştiinţă au observat că aceşti nori sunt tot mai des semnalaţi şi apar la latitudini mai joase. Cercetătorii caută acum să afle explicaţia acestui fenomen. Norii noctuilucenţi sunt norii aflaţi la cea mai mare înălţime în atmosfera Pământului – aproximativ 80 km. Strălucirea lor este dată de faptul că, la [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti Lucruri care ne pot îmbolnăvi și trebuie aruncate imediat

    Lucruri care ne pot îmbolnăvi și trebuie aruncate imediat

    Multe persoane tind să folosească periuţa de dinţi mai mult decât ar trebui. Şi alte produse ne pot îmbolnăvi dacă sunt păstrate mai mult timp decât ar trebui, ele conţinând bacterii, potrivit Mediafax. Periuţa de dinţi nu trebuie folosită mai mult de 3-4 luni, informează huffingtonpost.co.uk. O pernă poate fi folosită timp de 3 ani, după această durată fiind nevoie să fie schimbată. Lufa, care este folosită ca burete de baie, trebuie schimbată după 3 săptămâni de utilizare. 40% dintre [...]

    Mai mult →
  • Sanatate Social Vesti Leguma banală care te face culturist. Îţi creşte masa musculară

    Leguma banală care te face culturist. Îţi creşte masa musculară

    Vrei ca vara aceasta să îţi etalezi pe plajă corpul bine lucrat la sală? Adaugă acest aliment în regimul tău alimentar şi drumul către acel abdomen cu pătrăţele va fi mai scurt. Conform celor mai noi cercetări ale Universităţii din Iowa, roşiile verzi conţin un compus care se pare că ajută la creşterea masei musculare şi protejează împotriva atrofiei musculare. Roşiile verzi sunt bogate în tomatidină, despre care cercetătorii spun că stimulează creşterea celulelor musculare umane – în cercetările realizate [...]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti Ce spune limba despre sănătatea ta

    Ce spune limba despre sănătatea ta

    Din când în când, scoate limba în oglindă ca să vezi dacă eşti sănătoasă. Culoarea, textura şi forma limbii îţi pot spune ceva despre starea sănătăţii tale. În cazul unui om sănătos, limba este umedă, destul de netedă şi are o culoare roz uniformă. Orice schimbare ar putea fi semnul unei probleme, fie locală, fie generală.  Limba “păroasă” Din fericire, limba nu poate fi păroasă în adevăratul sens al cuvântului. Însă ea este acoperită cu nişte formaţiuni numite papile filiforme [...]

    Mai mult →