Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeşte mai mult...

Prunele – beneficii si retete sanatoase

August 31, 2013 7:11 pm 0 comentarii

Prunele sunt fructe cu gust dulce intens, ce apartin familiei Rosaceae si genului Prunus, care mai include si piersicile, nectarinele si migdalele.

Ele aduc multiple beneficii sanatatii, gratie continutului bogat de vitamine, minerale si fibre, in opozitie cu aportul sarac de calorii.

Consumate in stare proaspata sau incluse in retete sanatoase, prunele sunt tot la fel de recomandate pentru mentinerea sanatatii si a greutatii corporale.

Valori nutritionale

In stare proaspata, prunele ofera o gama larga de nutrienti pretiosi pentru sanatate, in schimbul unui numar redus de calorii. Astfel, 100 de grame de prune coapte si neprocesate termic prezinta urmatoarele valori nutritionale

- Calorii 46 kcal
- Carbohidrati 11,42 grame
- Proteine 0.70 g
- Grasimi totale 0.28 g
- Fibre 1.40 g
- Folati 5 g
- Niacina 0.417 mg
- Acid Pantotenic 0.135 mg
- Piridoxina 0.029 mg
- Riboflavina 0.026 mg
- Tiamina 0.028 mg
- Vitamina A 345 IU
- Vitamina C 9.5 mg
- Vitamina E 0.26 mg
- Vitamina K 6.4 g
- Sodiu 1 mg
- Potasiu 157 mg
- Calciu 6 mg
- Cupru 0.057 mg
- Fier 0.17 mg
- Magneziu 7 mg
- Mangan 0.052 mg
- Fosfor 16 mg
- Seleniu 1.0 g
- Zinc 0.10 mg

Beneficiile prunelor pentru sanatate

- Reglarea greutatii corporale. In ciuda gustului dulce foarte placut, prunele sunt slab calorice si nu contin grasimi saturate, ci doar nutrienti benefici sanatatii (minerale, vitamine si fibre).

- Reglarea tulburarilor gastrointestinale. O serie de compusi benefici din prune (fibre alimentare, sorbitol si isatina) regleaza functionarea sistemului digestiv si amelioreaza afectiunile tractului intestinal, in special constipatia.

- Protectia impotriva cancerului si imbatranirii celulare premature. Prunele sunt o sursa pretioasa de antioxidanti, care protejeaza celulele sanatoase ale organismului si impiedica instalarea diverselor tipuri de cancer sau imbatranirea celulara.

- Cresterea absorbtiei fierului in organism. Prunele furnizeaza din belsug vitamina C, care ajuta la o mai buna absorbtie a fierului. Astfel, se previne dezvoltarea de afectiuni asociate cu carentele in acest mineral, precum anemia.

- Imbunatatirea vederii si a esteticii pielii. Tot prunele sunt o sursa generoasa de vitamina A si beta caroten. Aceste doua vitamine sunt esentiale pentru sanatatea vederii (consumul de prune poate preveni degenerarea maculara) si a membranelor mucoase de la nivelul pielii. Anumite studii au demonstrat si ca un consum regulat de fructe bogate in vitamina C contribuie la dezvoltarea rezistentei corpului impotriva cancerului pulmonar sau al cavitatii bucale.

- Completarea aportului esential de minerale. Fierul din prune contribuie la procesul natural de formare a celulelor rosii, iar potasiul este o componenta de baza a celulelor si fluidelor corpului, ajutand la reglarea ratei cardiace si a tensiunii sangelui.

- Completarea aportului esential de vitamine. Prunele furnizeaza si complexul de vitamine B (niacina, vitamina B 6 si acid pantotenic), importante pentru metabolizarea carbohidratilor, proteinelor si grasimilor. Vitamina K din prune contribuie la functia de coagulare a sangelui si in metabolizarea osoasa. Unele studii de specialitate au descoperit ca aportul suplimentar de vitamina K reduce riscul de aparitie a bolii Alzheimer.

- Reducerea nivelului de colesterol. Prunele inhiba evolutia aterosclerozei provocate de nivelul ridicat de colesterol in corp.

- Prevenirea diabetului. Prunele stimuleaza metabolismul glucidic, prevenind instalarea diabetului zaharat.

- Stimularea memoriei. Efectul de reglare a glicemei in sange, provocat de consumul regulat de prune, ajuta la stimularea memoriei si sustinerea functiilor cognitive.

Retete sanatoase cu prune

Prune gratinate cu miere si levantica

  • 3/4 cana lapte degresat
  • 3/4 lingurita extract de levantica
  • 2 galbenusuri mari de ou
  • 2 linguri de miere
  • 1 lingurita amidon de porumb
  • 1/2 lingurita extract de vanilie
  • 4 prune medii, fara samburi si taiate in optimi
  • 2 linguri zahar brun

Incalziti laptele intr-o oala mica, adaugati extractul de levantica si lasati totul la racit 30 de minute. Reincalziti laptele, pana ajunge sa fiarba. Amestecati galbenusurile, mierea si amidonul de porumb intr-un bol mediu pana la omogenizare, apoi adaugati laptele fierbinte si turnati totul in oala pusa pe foc mediu. Amestecati 1-2 minute, apoi transferati compozitia intr-un bol curat si adaugati vanilia.

Ungeti o tigaie cu spray pentru gatit, turnati crema de ou in mod uniform si aranjati bucatile de pruna deasupra, in randuri egale. Presarati zaharul deasupra si lasati totul pe foc, pana se caramelizeaza prunele (5-7 minute).

Punci de vara din prune

  • 2 cani de prune maruntite
  • 2 cani de suc de caise
  • 2 cani de sirop de cidru
  • 1 cana de sifonapa minerala

Amestecati prunele maruntite, sucul de caise, siropul de cidru si sifonul intr-un vas curat, apoi turnati cocktailul in pahare umplute cu gheata si decorate cu scobitori ornate cu felii subtiri de prune.

Pachetele de halibut cu prune

  • 1 pruna mare bine coapta, taiata in 12 felii
  • 1 cana + 2 linguri suc de portocale
  • 2 lingurite de sos de soia desarat
  • 3-4 linguri de orez brun instant
  • 4 fire de praz curatate si cu partea alba separata de cea verde
  • 1 lingura ghimbir proaspat ras
  • 1 lingura ulei de susan
  • 500 g de file de halibut fara piele, portionat in 4

Preincalziti gratarul si incalziti 34 cana de apa cu 1 cana suc de portocale si sosul de soia intr-o tigaie. Adaugati orezul si partea alba a prazului, lasati totul la inabusit apoi turnati mixul intr-un bol acoperit. Amestecati in alt recipient ghimbirul, uleiul de susan, putina apa si celelalte doua linguri de suc de portocale.

Intr-o tava, asezati un strat dublu de folie de aluminiu de circa 50 cm latura, apoi puneti o patrime din compozitia cu orez in centru si asezati o bucata de peste deasupra. Puneti 3 felii de prune peste halibut si presarati un sfert din prazul verde peste. Uniti laturile mai scurte ale foliei, astfel incat sa obtineti un cosulet cu o deschizatura mica in centru, pentru o coacere completa. Pregatiti si celelalte 3 pachete.

Asezati pachetele pe gratar, la foc mediu, acoperiti totul cu un capac si lasati preparatul la copt intre 8 si 12 minute, in functie de grosime.

[sfatulmedicului.ro]

Comentarii

comments

Raspunde


Alte Vesti

  • Social Vesti Trucuri de decorare a casei toamna!

    Trucuri de decorare a casei toamna!

      Casa este locul perfect pentru relaxare după o zi îndelungată de lucru, tocmai de aceea trebuie să o decorezi cu lucruri mărunte, dar care fac diferența. Pentru a te simți confortabil și relaxată, trebuie să acorzi o atenție deosebită decorului. Aceste mici trucuri îți vor bucura ochii de fiecare dată când pășești pragul casei! Lumânări colorate și parfumate Toamna, ziua devine tot mai scurtă, iar cu ajutorul unor lumânări colorate și parfumate, poți lumina și crea o atmosferă romantică [...]

    Mai mult →
  • Monden Vesti În premieră! O interpretă din Moldova lansează videoclipul acestei toamne: cuvinte şi imagini care te vor atinge (Official teaser)

    În premieră! O interpretă din Moldova lansează videoclipul acestei toamne: cuvinte şi imagini care te vor atinge (Official teaser)

      Sunt sute şi mii de piese pe care le auzim şi doar câteva care ne rămân în suflet. O poartă, o fântână, o casă cu livadă, un gând bun şi o amintire frumoasă: este ceea ce ne face să privim cu alţi ochi lumea din trecut şi lumea de acum.  Carolina Gorun, una din intepretele de succes de la noi, lansează în curând videoclipul unei piese care nu te va lăsa indiferent. Piesa “La Sofia” aduce în prim plan [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti Marilyn Monroe, ZEIȚA SEXULUI CARE ȘTIA PREA MULTE

    Marilyn Monroe, ZEIȚA SEXULUI CARE ȘTIA PREA MULTE

      Principala întrebare care se ridică din istoria morții ciudate a lui Marilyn Monroe nu este dacă a fost asasinată sau chiar cine a fost autorul, ci cum au reușit oamenii care conduceau această țară în 1962 să găsească destul timp să-și mai facă și datoria în slujba în care se aflau. Fiindcă au fost foarte ocupați toți cu Marilyn Monroe. Frații Kennedy, Jack și Bobi, președintele și respectiv, procurorul general al țării, erau fie în pat cu ea mai [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti Misterul cărții pe care nu o poate citi nimeni

    Misterul cărții pe care nu o poate citi nimeni

      Manuscrisul Voynich, descris ca cel mai misterios manuscript, datează din secolul al XV lea și a fost scris probabil în nordul Italiei. Este numit astfel după Wilfrid Michael Voynich, cel care l-a cumpărat în 1912. Manuscrisul are forma unei cărți ilustrate cu 232 de pagini, iar textul este scris cu litere și cuvinte neidentificate, însă fără corecturi sau tăieri. În schimb desenele sunt executate cu mai puțină strădanie. Ele reprezintă plante, animale, oameni și teme astronomice. Cu toate eforturile depuse pentru [...]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti Remedii naturale pentru parazitii intestinali

    Remedii naturale pentru parazitii intestinali

      Viermii intestinali sunt o mare bataie de cap, mai ales in cazul copiilor. Cel mai des intalniti la om sunt doua timpuri: helmintii precum teniile limbricii, oxiurii, care se hranesc cu ceea ce se gaseste in intestin, si protozoarele precum giardia, care se multiplica in interiorul organismului. Ei apar din cauza igienei deficitare sau transmise prin agenti patogeni precum tantarii, spre exemplu. Simptome: -          Balonare, flatulenta -          Diaree -          Greata, voma -          Dureri de stomac -          Oboseala si slabiciune [...]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti Cum sa folosesti otetul in cosmetica

    Cum sa folosesti otetul in cosmetica

      Vrei o piele frumoasa si un par sanatos? Ai mai auzit-o pe asta, dar nu si raspunsul corect: otetul din cidru de mere te ajuta nu doar sa slabesti, ci si sa previi acneea si sa iti ingrijesti unghiile si parul. Afla cum sa-l folosesti in cosmetica ta de zi cu zi! Calmant de piele 100 ml de otet din cidru de mere, adaugat intr-o cada cu apa calda, in care stai 15 minute, va ajuta la reglarea pH-ului [...]

    Mai mult →
  • Culinar Sanatate Vesti Leacuri din grădină: CASTRAVETELE

    Leacuri din grădină: CASTRAVETELE

    Ingredient aproape nelipsit din salate, datorită gustului său înviorător, castravetele este combinația unică de nutrienți ce ne ajută să ne menținem hidratați și să scăpăm de toxine. Castravetele (Cucumis sativus) este o plantă legumicolă din familia Cucurbitaceae, care include dovlecelul, dovleacul, pepenele galben și pe cel verde etc., și este cultivat, în prezent, pe scară largă. Provine din India, fiind cultivat de cel puțin 3.000 de ani, în Asia de vest. În Europa, a ajuns în timpul Imperiului Roman. Sunt [...]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti Mersul nesigur poate reprezenta un semn al DEMENŢEI

    Mersul nesigur poate reprezenta un semn al DEMENŢEI

    Un mers instabil ar putea fi semnul inițial al unui risc crescut de demență, împreună cu alte simptome, cum ar fi declinul general al condiției fizice, căderile și alte probleme motorii, notează agenția DPA. Mersul nesigur este un indicator al iminenței apariției demenței, potrivit profesorului de geriatrie Reto Werner Kressig, de la Universitatea din Basel (Elveția). Concluziile sale sunt legate de studiul mersului persoanelor vârstnice pe un covor special în care au fost încorporați senzori care să măsoare eventualele abateri [...]

    Mai mult →