Căpşuni – proprietăţi, beneficii şi reţete

0
247

Cultivarea căpşunelor

Căpşunul este plantat de la finalul lui septembrie pâna la finalul lui octombrie, recoltat la mijlocul lunii iunie. Spre deosebire de alte fructe, căpşunele nu continuă să se coacă dupa recoltare.
Plantele sunt perene, ceea ce înseamnă că vor reînflori timp de câţiva ani, chiar daca nu vor produce fructe din primul an.

Ştiaţi că…

În Belgia există un muzeu dedicat căpşunelor, de unde pot fi cumpărate alimente realizate din aceste fructe, de la gem până la bere.
• Madame Tallien, una dintre cele mai emblematice prezenţe de la Curtea lui Napoleon, a rămas cunoscută pentru băile pe care le făcea în suc de căpşune. Aceasta folosea aproximativ 9 kg/ baie.
• În Franţa, căpşunele erau folosite drept afrodisiac. Astfel, o supă de căpşune subţiata cu smântâna, planta limba mielului şi zahăr era servită tinerilor căsătoriţi.
• În anumite părţi ale Bavariei, persoanele din zona rurală practică un ritual anual prin care leaga coşuri mici cu căpşune de coarnele vitelor, drept jertfă pentru elfi. Tradiţia spune că elfilor le plac căpşunele şi o astfel de jertfă va ajuta vitele să facă viţei sănătoşi şi să dea mult lapte

 Sănătate

În scop terapeutic sunt folosite atât frunzele, cât şi rizomul şi fructele căpşunului. Planta şi fructele sunt bogate în vitamine (C, B1, B2, E), acid salicilic, elagic şi pantotenic, proteine, săruri de potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, sodiu, proteine şi zaharuri.
Astfel, căpşunele sunt recomandate pentru tratarea reumatismului, afecţiunilor renale, gutei, constipaţiei, hipertensiunii arterioare, tulburarilor hepato-biliare, eczemelor, insomniilor, acneei, obezităţii şi a multor altor afecţiuni. Citeşte aici mai multe informaţii despre beneficiile căpşunelor pentru sănătate.

Nutriţie şi frumusete

Citeste continuarea pe csid.ro:

http://www.csid.ro/diet-sport/dieta-si-nutritie/capsune-proprietati-beneficii-si-retete-14392408/

LĂSAȚI UN MESAJ