Prunele – beneficii si retete sanatoase

August 31, 2013 7:11 pm 0 comentarii

Prunele sunt fructe cu gust dulce intens, ce apartin familiei Rosaceae si genului Prunus, care mai include si piersicile, nectarinele si migdalele.

Ele aduc multiple beneficii sanatatii, gratie continutului bogat de vitamine, minerale si fibre, in opozitie cu aportul sarac de calorii.

Consumate in stare proaspata sau incluse in retete sanatoase, prunele sunt tot la fel de recomandate pentru mentinerea sanatatii si a greutatii corporale.

Valori nutritionale

In stare proaspata, prunele ofera o gama larga de nutrienti pretiosi pentru sanatate, in schimbul unui numar redus de calorii. Astfel, 100 de grame de prune coapte si neprocesate termic prezinta urmatoarele valori nutritionale

– Calorii 46 kcal
– Carbohidrati 11,42 grame
– Proteine 0.70 g
– Grasimi totale 0.28 g
– Fibre 1.40 g
– Folati 5 g
– Niacina 0.417 mg
– Acid Pantotenic 0.135 mg
– Piridoxina 0.029 mg
– Riboflavina 0.026 mg
– Tiamina 0.028 mg
– Vitamina A 345 IU
– Vitamina C 9.5 mg
– Vitamina E 0.26 mg
– Vitamina K 6.4 g
– Sodiu 1 mg
– Potasiu 157 mg
– Calciu 6 mg
– Cupru 0.057 mg
– Fier 0.17 mg
– Magneziu 7 mg
– Mangan 0.052 mg
– Fosfor 16 mg
– Seleniu 1.0 g
– Zinc 0.10 mg

Beneficiile prunelor pentru sanatate

Reglarea greutatii corporale. In ciuda gustului dulce foarte placut, prunele sunt slab calorice si nu contin grasimi saturate, ci doar nutrienti benefici sanatatii (minerale, vitamine si fibre).

Reglarea tulburarilor gastrointestinale. O serie de compusi benefici din prune (fibre alimentare, sorbitol si isatina) regleaza functionarea sistemului digestiv si amelioreaza afectiunile tractului intestinal, in special constipatia.

Protectia impotriva cancerului si imbatranirii celulare premature. Prunele sunt o sursa pretioasa de antioxidanti, care protejeaza celulele sanatoase ale organismului si impiedica instalarea diverselor tipuri de cancer sau imbatranirea celulara.

Cresterea absorbtiei fierului in organism. Prunele furnizeaza din belsug vitamina C, care ajuta la o mai buna absorbtie a fierului. Astfel, se previne dezvoltarea de afectiuni asociate cu carentele in acest mineral, precum anemia.

Imbunatatirea vederii si a esteticii pielii. Tot prunele sunt o sursa generoasa de vitamina A si beta caroten. Aceste doua vitamine sunt esentiale pentru sanatatea vederii (consumul de prune poate preveni degenerarea maculara) si a membranelor mucoase de la nivelul pielii. Anumite studii au demonstrat si ca un consum regulat de fructe bogate in vitamina C contribuie la dezvoltarea rezistentei corpului impotriva cancerului pulmonar sau al cavitatii bucale.

Completarea aportului esential de minerale. Fierul din prune contribuie la procesul natural de formare a celulelor rosii, iar potasiul este o componenta de baza a celulelor si fluidelor corpului, ajutand la reglarea ratei cardiace si a tensiunii sangelui.

Completarea aportului esential de vitamine. Prunele furnizeaza si complexul de vitamine B (niacina, vitamina B 6 si acid pantotenic), importante pentru metabolizarea carbohidratilor, proteinelor si grasimilor. Vitamina K din prune contribuie la functia de coagulare a sangelui si in metabolizarea osoasa. Unele studii de specialitate au descoperit ca aportul suplimentar de vitamina K reduce riscul de aparitie a bolii Alzheimer.

Reducerea nivelului de colesterol. Prunele inhiba evolutia aterosclerozei provocate de nivelul ridicat de colesterol in corp.

Prevenirea diabetului. Prunele stimuleaza metabolismul glucidic, prevenind instalarea diabetului zaharat.

Stimularea memoriei. Efectul de reglare a glicemei in sange, provocat de consumul regulat de prune, ajuta la stimularea memoriei si sustinerea functiilor cognitive.

Retete sanatoase cu prune

Prune gratinate cu miere si levantica

  • 3/4 cana lapte degresat
  • 3/4 lingurita extract de levantica
  • 2 galbenusuri mari de ou
  • 2 linguri de miere
  • 1 lingurita amidon de porumb
  • 1/2 lingurita extract de vanilie
  • 4 prune medii, fara samburi si taiate in optimi
  • 2 linguri zahar brun

Incalziti laptele intr-o oala mica, adaugati extractul de levantica si lasati totul la racit 30 de minute. Reincalziti laptele, pana ajunge sa fiarba. Amestecati galbenusurile, mierea si amidonul de porumb intr-un bol mediu pana la omogenizare, apoi adaugati laptele fierbinte si turnati totul in oala pusa pe foc mediu. Amestecati 1-2 minute, apoi transferati compozitia intr-un bol curat si adaugati vanilia.

Ungeti o tigaie cu spray pentru gatit, turnati crema de ou in mod uniform si aranjati bucatile de pruna deasupra, in randuri egale. Presarati zaharul deasupra si lasati totul pe foc, pana se caramelizeaza prunele (5-7 minute).

Punci de vara din prune

  • 2 cani de prune maruntite
  • 2 cani de suc de caise
  • 2 cani de sirop de cidru
  • 1 cana de sifonapa minerala

Amestecati prunele maruntite, sucul de caise, siropul de cidru si sifonul intr-un vas curat, apoi turnati cocktailul in pahare umplute cu gheata si decorate cu scobitori ornate cu felii subtiri de prune.

Pachetele de halibut cu prune

  • 1 pruna mare bine coapta, taiata in 12 felii
  • 1 cana + 2 linguri suc de portocale
  • 2 lingurite de sos de soia desarat
  • 3-4 linguri de orez brun instant
  • 4 fire de praz curatate si cu partea alba separata de cea verde
  • 1 lingura ghimbir proaspat ras
  • 1 lingura ulei de susan
  • 500 g de file de halibut fara piele, portionat in 4

Preincalziti gratarul si incalziti 34 cana de apa cu 1 cana suc de portocale si sosul de soia intr-o tigaie. Adaugati orezul si partea alba a prazului, lasati totul la inabusit apoi turnati mixul intr-un bol acoperit. Amestecati in alt recipient ghimbirul, uleiul de susan, putina apa si celelalte doua linguri de suc de portocale.

Intr-o tava, asezati un strat dublu de folie de aluminiu de circa 50 cm latura, apoi puneti o patrime din compozitia cu orez in centru si asezati o bucata de peste deasupra. Puneti 3 felii de prune peste halibut si presarati un sfert din prazul verde peste. Uniti laturile mai scurte ale foliei, astfel incat sa obtineti un cosulet cu o deschizatura mica in centru, pentru o coacere completa. Pregatiti si celelalte 3 pachete.

Asezati pachetele pe gratar, la foc mediu, acoperiti totul cu un capac si lasati preparatul la copt intre 8 si 12 minute, in functie de grosime.

[sfatulmedicului.ro]

Comentarii

comments

Raspunde


Alte Vesti

  • Social Vesti Şi-a petrecut doi ani căutând “faţa din stâncă“. Care este misterul ei – VIDEO

    Şi-a petrecut doi ani căutând “faţa din stâncă“. Care este misterul ei – VIDEO

    O figură misterioasă, care pare sculptată în stâncă, descoperită în 2008, iar apoi pierdută a fost regăsită. Hank Gus, un membru al unui trib local din zona parcului naţional canadian Pacific Rim National Park Reserve din Columbia Britanică, şi-a petrecut doi ani căutând faţa din stâncă. În cele din urmă a găsit-o pe Insula Reeks. Nu se ştie încă dacă aceasta a fost sculptată în stâncă de om sau dacă a apărut graţie miracolului naturii. Zona în care se află […]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti Îi face plasticul infertili pe bărbaţi? Răspunsul cercetătorilor

    Îi face plasticul infertili pe bărbaţi? Răspunsul cercetătorilor

    Studii recente sugerează că plasticul ar putea duce la tulburări reproductive în rândul bărbaţilor tineri. Cercetătorii atrag, însă, atenţia că subiectul trebuie privit cu reticenţă din mai multe puncte de vedere. Substanţele chimice din produsele din plastic ar putea fi responsabile pentru numărul redus de spermatozoizi din sperma bărbaţilor tineri, reiese din noi cercetări. Richard Sharpe, de la Universitatea din Edinburgh, încearcă să identifice cauzele concrete care generează prevalenţa ridicată a spermei de calitate inferioară în rândul bărbaţilor. Circa unu […]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti În exces, această vitamină produce acnee

    În exces, această vitamină produce acnee

    Vitamina B12 este esenţială pentru buna funcţionare a sistemului nervos, dar şi pentru producerea de sânge. În ciuda convingerilor că un lucru bun nu poate fi strica niciodată, un studiu publicat recentă sugerează că excesul de B12 poate duce la probleme ale tenului. Cercetătorii de la Universitatea California din Los Angeles susţin că vitamina B12 alterează activitatea unei anumite specii de bacterii ale pielii asociată cu acneea. Mai exact, excesul de B12 duce la producerea unor compuşi care declanşează inflamarea […]

    Mai mult →
  • Social Vesti Cinci semne care ne arată că specia umană continuă să evolueze. O dovadă a fost descoperită chiar în apropierea Mării Negre

    Cinci semne care ne arată că specia umană continuă să evolueze. O dovadă a fost descoperită chiar în apropierea Mării Negre

    Atunci când vorbim despre evoluţia umană ne gândim, de multe ori, la miile de ani de care am avut nevoie pentru a evolua la starea prezentă a omului modern. Noi studii sugerează însă că oamenii continuă să evolueze. “Este o neînţelegere comună că evoluţia a avut loc cu mult itmp în urmă şi că pentru a ne înţelege pe noi înşine ar trebui să ne uităm la trecut, la vremurile vânătorilor şi la cele ale culegătorilor”, explică Dr. Virpi Lummaa […]

    Mai mult →
  • Social Vesti Ai auzit doar de Google, dar există și alte motoare de căutare! De ce ar trebui să le folosești

    Ai auzit doar de Google, dar există și alte motoare de căutare! De ce ar trebui să le folosești

    Cele mai mari motoare de căutare sunt utilizate de milioane de oameni zilnic și oferă câteva funcționalități cheie. Atunci când vine vorba de motoare de căutare, majoritatea utilizatorilor nu își doresc o gamă extrem de variată. Sunt foarte puțini cei care schimbă motorul de căutare preferat, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care Google a reușit să-și mențină poziția dominantă pentru atât de mult timp. În general, trei lucruri sunt absolut necesare pentru ca un motor de căutare să aibă succes. […]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti A turnat puţină vodcă în şamponul cu care se spăla. Ce s-a întâmplat cu părul după ce s-a uscat

    A turnat puţină vodcă în şamponul cu care se spăla. Ce s-a întâmplat cu părul după ce s-a uscat

    Dacă nu ştiai, îţi spunem noi. Această băutură spirtoasă poate fi folosită pentru a-ţi curată faţă sau pentru a reîmprospăta florile. Şi încă un pont: pune puţină vodka în şamponul cu care te speli pe cap. O să obţii un efect maxim când te vei usca la par, scrie kanald.ro. Vei vedea diferenţa instant! Părul este mult mai lucios. Urmăreşte şi alte trucuri folosind această băutură spirtoasă în clipul de mai jos! http://www.realitatea.net/a-turnat-putina-vodca-in-samponul-cu-care-se-spala-ce-s-a-intamplat-cu-parul-dupa-ce-s-a-uscat_1733708.html#ixzz3eYJi2PSD Da-ne un like pe www.facebook.com/evesteata

    Mai mult →
  • Mediu Vesti INFERN în apropiere de Cernobâl! SUTE de hectare de vegetație, MISTUITE DE FLĂCĂRI

    INFERN în apropiere de Cernobâl! SUTE de hectare de vegetație, MISTUITE DE FLĂCĂRI

    Incendiile de vegetaţie au reizbucnit în apropierea zona de excludere de lângă centrala nucleară de la Cernobîl. Potrivit Serviciului ucrainean pentru Situaţii Excepţionale, flăcările s-au extins pe o suprafaţă de 130 de hectare. Pentru stingerea focului au fost mobilizaţi aproximativ 120 de pompieri şi 24 de autospeciale. Pentru a evalua situaţia, autorităţile ucrainene au trimis în zonă mai multe aparate de zbor. Un alt incendiu de proporţii a izbucnit în regiune în aprilie, când flăcările au mistuit o suprafaţă de […]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti Ce boli ascunde pofta de dulce

    Ce boli ascunde pofta de dulce

    Zahărul este unul dintre cele mai periculoase alimente, dar oamenii continuă să îl consume în cantități mari. Citeşte, în continuare, ce boli ascunde pofta de dulce. Stresul îți dă peste cap obiceiurile alimentare și crește nivelul de cortizol, hormonul care duce la fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge. Pentru că te simți fără energie, cauți cea mai rapidă metodă de a prinde putere: mănânci ceva dulce. Cercetătorii de la Universitatea Michigan au arătat că pofta de dulce se triplează […]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti Beneficiile spectaculoase ale conopidei

    Beneficiile spectaculoase ale conopidei

    Conopida este reprezentativă pentru familia cruciferelor, din care mai fac parte varza şi broccoli. Este foarte bogată în vitamina K, tiamină, riboflavină, niacină, acid folic, fibre, acizi graşi Omega-3, proteine, fosfor, mangan şi potasiu. De asemenea, conopida mai conţine vitamina C, antioxidanţi, betacaroten şi fitonutrienţi. Antioxidanţii asigură protecţie organismului împotriva efectelor cancerigene şi oxidative ale radicalilor liberi. Conopida, de asemenea, are în compoziţia sa şi colină sau vitamina B4, care are un rol important în sănătatea creierului. Consumul de conopidă […]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti Cei mai periculoşi îndulcitori alimentari. De ce substanţe trebuie să ne ferim

    Cei mai periculoşi îndulcitori alimentari. De ce substanţe trebuie să ne ferim

    Îndulcitorii alimentari constituie un subiect controversat, mai ales că în ultimii ani au apărut numeroase studii mai mult sau mai puţin ştiinţifice care au legat aceste substanţe de creşterea în greutate, apariţia cancerului sau a diabetului. Însă cât de adevărate sunt aceste afirmaţii şi cât de siguri sunt aceşti îndulcitori alimentari aflăm în cele ce urmează. Îndulcitorii alimentari sunt compuşi care oferă gust dulce alimentelor, asemenea zahărului, dar care nu aduce calorii în organism. Aceşti îndulcitori sunt indicaţi mai ales […]

    Mai mult →
cheap Jerseys wholesale nfl jerseys wholesale nfl jerseys cheap oakleys cheap jerseys Cheap Jerseys fake oakleys fake ray ban sunglasses cheap gucci replica cheap oakleys cheap ray ban sunglasses fake oakleys replica oakleys fake cheap ray bans fake oakleys cheap gucci replica fake cheap ray ban sunglasses wholesale jerseys shop cheap fake watch sale replica oakleys replica gucci red bottom shoes cheap jerseys cheap oakleys fake oakleys cheap replica oakleys cheap replica oakleys fake oakleys replica oakleys cheap oakleys wholesale cheap oakleys outlet