De ce au bărbaţii nevoie de femei? Un răspuns surprinzător

Iulie 24, 2013 9:49 pm 0 comentarii

Bărbaţii au nevoie de femei în viaţa lor, şi nu doar din motive biologice.

Adam Grant, profesor la Wharton School în cadrul Universităţii Pennsylvania şi totodată autorul cărţii „Give and Take: A Revolutionary Approach to Success”, dezvăluie cum influenţează femeile bărbaţii în cadrul unui articol publicat în ziarul New York Times în care arată cele mai noi descoperiri ale ştiinţei:

„Ce-i face pe unii bărbaţi mai zgârciţi şi pe alţii mai generoşi? Ce l-a motivat pe Bill Gates, spre exemplu, să ofere daruri filantropice în valoare de peste 28 de miliarde de dolari, pe când alţi miliardari nu au vrut să renunţe la prea mulţi bani din averile lor uriaşe?

Noi dovezi oferă un răspuns surprinzător. Simpla prezenţă a unui membru în familie de sex feminin – chiar şi a unui bebeluş – poate fi suficientă pentru a stimula bărbaţii să devină generoşi.

Într-un nou studiu provocator, cercetătorii Michael Dahl, Cristian Dezso şi David Gaddis Ross au analizat generozitatea şi ce o inspiră în rândul bărbaţilor înstăriţi. În loc să analizeze banii donaţi către organizaţiile caritabile, cercetătorii au analizat de ce unii şefi de companii îşi plătesc angajaţii mai generos decât alţii. Oamenii de ştiinţă au analizat salariile pe care şefii a peste 10.000 de companii din Danemarca le-au oferit angajaţilor lor de-a lungul unui deceniu.

În mod interesant, şefii companiilor îşi plăteau angajaţii mai puţin după ce deveneau tătici. În medie, atunci când şefii aveau un copil, plăteau cu 100 de dolari mai puţin pe an per angajat. Cercetătorii scriu că „pentru a fi un bun furnizor, este firesc ca un bărbat şef de companie să păstreze resursele companiei pentru el şi familia sa, în dauna angajaţilor”.

Totuşi, datele nu erau atât de simple. Atunci când echipa profesorului Dahl a analizat datele mai atent, schimbările în salariu depindeau de sexul copilului şefului companiei. Astfel, salariile erau reduse atunci când şeful avea un băiat, însă nu atunci când aveau o fată.

Aparent, fetele „înmoaie” taţii şi evocă tendinţe de îngrijire. Cercetătorii speculează că pe măsură ce periem părul fetelor şi le ducem la cursuri de dans, devenim mai blânzi, mai empatici şi mai orientaţi către ceilalţi.

De atlfel, există studii efectuate în SUA ce arată că politicienii americani ce au fete tind să voteze mai liberal; acelaşi lucru este valabil în rândul bărbaţilor alegători din Marea Britanie ce au fete. „Un tată preia câteva din preferinţele fiicei sale”, argumentează cercetătorii Andrew Oswald de la Universitatea Warwick şi Nattavudh Powdthavee de la Universitatea York. În cazul şefilor de companiei, acest impuls de empatie stimulat de fiica sa ar putea fi explicaţia pentru impulsurile mai generoase către angajaţi ce reduc tentaţiile de a reduce salariile.

Este posibil ca apropierea de bebeluşii de sex feminin să stimuleze o generozitate sporită? Alte studii, din mai multe domenii, sugerează că acest lucru este adevărat – şi că efectul nu este limitat la fete. Un exemplu util este oferit de o serie de studii efectuate de psihologul Paul Van Lange de la Universitatea Liberă din Amsterdam. Pentru a afla ce motivează lumea să fie generoasă, profesorul Van Lange şi colegii săi au conceput un joc în care peste 600 de persoane făceau alegeri despre împărţirea resurselor cu o persoană pe care nu o cunoşteau şi pe care nu aveau să o mai vadă vreodată. Participanţii aveau de ales între aceste două opţiuni:

 • Tu primeşti 25 de dolari şi partenerul tău primeşte 10 dolari
 • Tu primeşti 20 de dolari şi partenerul tău primeşte 30 de dolari

Prima opţiune este cea egoistă – tu reclami cea mai mare parte a resurselor. Cea de-a doua opţiune este mai generoasă, pentru că implică sacrificarea unei sume mici (5$) pentru a creşte beneficiile partenerului cu o sumă mult mai mare (20$).

Jucătorii au exprimat o preferinţă constantă în fiecare dintre cele nouă runde ale jocului. Datele arătau că jucătorii care făceau alegeri mai generoase aveau mai mulţi fraţi şi surori. Cei ce dăruiau aveau, în medie, doi fraţi sau surori, pe când ceilalţi aveau, în medie, 1,5 fraţi şi surori. O familie mai mare înseamnă mai multă împărţire, ceea ce pare să predispună oamenii spre generozitate.

De asemenea, sexul conta. Datele arătau că era cu 40% mai probabil ca persoanele generoase să aibă surori decât persoanele care făceau alegeri mai egoiste. Între cele două grupuri nu se înregistra nicio diferenţă în numărul de fraţi; numărul total de surori prezicea generozitatea unei persoane, nu numărul de fraţi şi surori. De asemenea, echipa profesorului Van Lange a indicat alt studiu ce arăta un lucru inedit: cu cât un tată avea mai multe surori, cu atât petrecea mai mult timp crescându-şi proprii copii. Aşadar, după ce cresc în preajma surorilor, bărbaţii care au oportunitatea de a fi generoşi sunt mai predispuşi să fie.

Specialiştii în ştiinţe sociale cred că actele empatice şi protectoare ale surorilor se „transmit” şi la fraţii lor. De exemplu, studiile efectuate de psihologul Alice Eagly la Universitatea Northwestern demonstrează că femeile tind să dăruiască mai mult şi să fie mai ajutătoare în relaţiile apropiate decât bărbaţii. De asemenea, ar putea fi cazul că băieţii simt impulsul de a-şi proteja surorile. Studiile efectuate de profesorul Eagly arată că bărbaţii sunt mai predispuşi să ajute femeile decât să ajute bărbaţii.

Unii dintre cei mai generoşi bărbaţi din lume recunosc inspiraţia pe care o datorează femeilor din viaţa lor. Acum 20 de ani, când Bill Gates era pe cale să devină cel mai bogat om din lume, el a respins sfaturile ce-i recomandau să înfiinţeze o organizaţie caritabilă. Gates plănuia să aştepte 25 de ani până când să înceapă să-şi doneze banii, însă s-a răzgândit un an mai târziu. La trei ani distanţă, Gates era deja pe locul 3 în clasamentul celor mai generoşi filantropi din America. Între timp, el devenise tătic: avea o fetiţă.

Gates a comentat că două femei din viaţa sa – mama sa, Mary, şi soţia sa, Melinda – au jucat un rol esenţial în stimularea eforturilor sale filantropice. Mary „nu a încetat niciodată să mă preseze să fac mai mult pentru alţii”, recunoştea Gates într-un discurs ţinut la Universitatea Harvard. Momentul cheie a venit în 1993, cu puţin timp înainte să se căsătorească cu Melinda. La o nuntă, Mary a citit cu voce tare o scrisoare pe care i-a scris-o Melindei despre căsătorie. Scrisoarea se încheia cu mesajul „de la cei cărora le-au fost date multe, aşteptările sunt de asemenea mari”.

Pe lângă faptul că a modelat filantropia Fundaţiei Bill şi Melinda Gates, Melinda a jucat un rol cheie în modelarea Giving Pledge (în care cei mai bogaţi oameni din lume se angajează să doneze cea mai mare parte a averii). Melinda a citit o carte despre o familie care şi-a vândut casa şi a donat jumătate din banii obţinuţi şi a început să răspândească această indee. Când Bill Gates şi Warren Buffett organizau mese cu miliardari pentru a discuta despre filantropie, Melinda a insistat ca şi nevestele acestora să fie invitate. „Chiar dacă el a făcut toţi banii, ea va juca un rol cheie în stabilirea modului în care vor fi cheltuiţi”, a explicat Melinda. „Ea trebuie să fie de acord cu orice plan filantropic, pentru că o afectează pe ea şi pe copiii ei”, a mai spus soţia lui Bill Gates.

Într-o prezentare provocatoare pe care a ţinut-o în 2007 în San Francisco, psihologul Roy Baumeister se întreba „există vreun lucru bun la bărbaţi?”. Răspunsul, pe scurt, este „nu prea”. Însă lucrul care îi salvează pe bărbaţi, în viziunea profesorului Baumeister, este faptul că „bărbaţii, în numeroase domenii, merg la extreme mult mai mult decât femeile”. Bărbaţii sunt responsabili pentru cea mai mare parte din atrocităţile de pe Terra, dar totodată sunt responsabili pentru câteva dintre cele mai extreme acte de generozitate.

Acest lucru este confirmat de economiştii James Andreoni de la Universitatea California, San Diego şi Lise Vesterlund de la Universitatea Pittsburgh. Cei doi au descoperit că, dacă multe femei preferă să împartă în mod egal, „bărbaţii sunt mai predispuşi să fie fie total egoişti, fie total lipsiţi de ego”. Contactul cu femeile ar putea fi una din forţele care înclină bărbaţii mai mult spre generozitate.

Acest efect al femeilor ar putea avea implicaţii importante pentru educaţie şi pentru muncă. În şcoli, ar trebui să ne gândim atent la modul în care organizăm copiii în grupuri. În 1971, după ce şcolile din Texas au fost desegregate, psihologul Elliot Aronson de la Universitatea California, Santa Cruz, a validat o metodă simplă, dar eficientă, pentru a reduce sterotipurile şi discriminarea.

Ideea sa cheie era aceea că elevii vor învăţa să se respecte şi să aibă grijă unul de celălalt dacă vor fi nevoiţi să se bazeze unul pe celălalt atunci când colaborează în grupuri mici pentru obiective comune. Profesorul Aronson a însărcinat fiecare elev să fie responsabil cu predarea către grup a unui subiect diferit care urma să fie testat într-o lucrare de control. Astfel, membrii grupului aveau nevoie de informaţie de la fiecare membru pentru a acumula cunoştinţele necesare pentru a obţine o notă bună la test. După experiment, stereotipurile şi discriminarea a scăzut – elevii au devenit mai puţin ostili unul faţă de celălalt, iar elevii de culoare au obţinut note mai mari.

Ce s-ar întâmpla dacă în fiecare clasă s-ar folosi această structură, în care grupurile de sexe diferite ar oferi băieţilor şansa să înveţe de la fete? Dincolo de obţinerea de cunoştinţe, poate că băieţii ar învăţa ceva despre predare şi despre ajutarea celorlalţi. De asemenea, atunci când unii dintre aceşti băieţi ar deveni bărbaţi bogaţi, s-ar putea asemăna mai puţin cu Scrooge şi mai mult cu Bill Gates.

În cadrul slujbelor, avem nevoie de mai multe femei în poziţii de conducere. Ştim deja din numeroase studii că este mai bine pentru companii atunci când au mai multe femei în roluri de management, mai ales în ceea ce priveşte inovaţia. Profesorii Dezso şi Ross au demonstrat recent că între 1992 şi 2006, când companiile au introdus femei în echipele de conducere, acestea au obţinut cu 1% mai mult profit, în medie peste 40 de milioane de dolari.

Recunoştem avantajul direct adus de femeile în poziţie de lideri, printre care se numără perspectivele diferite, stilul colaborativ, efortul acordat mentoratului şi o bună înţelegere a angajatelor şi clientelor de sex feminin. Am ignorat, însă, efectul benefic pe care femeile îl au asupra bărbaţilor din jurul lor. Oare este posibil ca atunci când femeile intră în echipele de management, ele încurajează totodată colegii de sex masculin să-şi trateze angajaţii mai generos şi să împărtăşească cunoştinţele mai liber? Creşterile în motivaţie, cooperare şi inovaţie înregistrate de companii s-ar putea datora nu doar acţiunilor directe ale liderilor de sex feminin, ci şi influenţei pe care ele o au asupra liderilor de sex masculin”, concluzionează Adam Grant.

[descopera.ro]

Comentarii

comments

Raspunde


Alte Vesti

 • Social Vesti Nu ai să ghicești din ce sunt făcute rujurile colorate!

  Nu ai să ghicești din ce sunt făcute rujurile colorate!

  Îți par stilate și potrivite pentru fiecare femeie, însă, nu ştiai că rujurile colorate și cremoase ascund un mister. Te-ai întrebat vreodată din ce sunt făcute? Chiar dacă pare greu de crezut, ele nu conțin nimic altceva decât creioane colorate cerate pe care le folosesc copiii la grădiniță.Combină ulei de cocos cu nuanța dorită de creion, topeștele şi obții rujul dorit. http://unica.md/frumusete/stiri-frumusete/nu-ai-sa-ghicesti-din-ce-sunt-facute-rujurile-colorate/ Da-ne un like pe www.facebook.com/evesteata

  Mai mult →
 • Sanatate Vesti Prunele – bune pentru anemici

  Prunele – bune pentru anemici

  Suculente, cu un gust dulce special, prunele prezintă o gustare sănătoasă și energizantă în zilele fierbinţi de vară. Aceste fructe mici sunt o sursă minunată de vitamina C, cupru, kaliu, fibre dietetice, dar şi vitamina A, K1, vitaminele grupului B, magneziu, fier, mangan. Consumul de prune îmbunătăţeşte absorbţia fierului din alimente Cel mai mare avantaj al consumului de prune proaspete este furnizarea acelei cantităţi de vitamină C, care, se ştie, îmbunătăţeşte absorbţia fierului din alimente, prevenind astfel anemia. Întrucât vitamina […]

  Mai mult →
 • Social Vesti Misterul papirusului Tulli

  Misterul papirusului Tulli

  De-a lungul mileniilor, urme ale unor  civilizații extraterestre care ne-ar fi vizitat au fost relatate, dar ignorate sau ascunse. Una dintre cele mai elocvente relatări a unei astfel de vizite a fost relatată de egipteni într-un papirus denumit Tulli. Papirusul Tulli, descoperit în Egipt, spune o poveste de-a dreptul fantastică, care schimbă perspectiva noastră cu privire la trecut, prezent și chiar viitor. La prima vedere această relatare pare desprinsă din scenariul unui film, dar lucrurile sunt cât se poate de […]

  Mai mult →
 • Social Vesti Unde sunt cele mai scumpe și unde sunt cele mai ieftine apartamente din țară

  Unde sunt cele mai scumpe și unde sunt cele mai ieftine apartamente din țară

  Un studiu realizat de un portal imobiliar arată cum variază prețurile apartamentelor din România. În Constanța, la malul mării, sunt cele mai ieftine apartamente și garsoniere din țară. Prețurile medii sunt cuprinse între 20.000 de euro și 40.000 de euro, scrie ntvonline.ro.  Cele mai scumpe sunt în Cluj. Aici, presa locală scrie că “piața imobiliară a luat-o razna“. Apartamentele din Cluj sunt, în medie, cu 4.000 de euro mai scumpe decât cele din București. Prețul mediu de vânzare al garsonierelor […]

  Mai mult →
 • Social Vesti Ce dotări avea mașina lui Ceaușescu în anii ’80! O să rămâi uimit!

  Ce dotări avea mașina lui Ceaușescu în anii ’80! O să rămâi uimit!

  Mașina preferată a lui Ceauşescu a fost o Dacia 2000, denumită în popor „Tovarășa”. Mașina a fost produsă în urmă cu 34 de ani și avea dotări futuriste la acea vreme. Dacia 2000 a fost prezentă în Brașov în cadrul ultimelor întâlniri Dacia Clasic. Maşina este funcțională și are un motor de 2200 centrimetri cubi şi 116 cai putere. Aceasta dispune de cutie automată în trei trepte, pilot automat cu comenzi pe volan, geamuri electrice, închidere centralizată și aer condiționat. Ba mai […]

  Mai mult →
 • Social Vesti Cum arata TATUAJUL unic in lume

  Cum arata TATUAJUL unic in lume

  Se pare ca tatuajul din imaginea de mai jos este unic in lume si a fost realizat intr-un an. Michael Baxter, ofiter la o inchisoare din Australia, si-a tatuat pe spate nu mai putin de 203 personaje din “The Simpsons”, intr-o incercare de a castiga un record mondial. 130 de ore a petrecut acesta pe scaunul artistului Jade Baxter-Smith, care i-a tatuat practic tot spatele, in schimbul sumei de 12.000 de dolari. Barbatul in varsta de 52 de ani, care […]

  Mai mult →
 • Social Vesti Roată de 25 m, în parcul Herăstrău

  Roată de 25 m, în parcul Herăstrău

  Un nou parc de distracții se va deschide la sfârșitul acestei luni în Herăstrău, iar piesa de rezistență va fi o imensă roată de distracții. “Roata Bucureştiului” va avea diametrul de 25 m şi va fi cea mai înaltă din România. Alte jocuri şi elemente de atracţie, printre care turnul Spark, caruselul Tornado, maşinuţe tamponabile, bărcuţe, dar şi un trenuleţ, vor fi puncte de atracţie pentru copii, dar şi pentru părinţii lor. Parcul, situat în Herăstrău, intrarea dinspre Şoseaua Nordului, […]

  Mai mult →
 • Social Vesti Pui de moroşan din… părinţi celţi?

  Pui de moroşan din… părinţi celţi?

  O cruce de piatră descoperită în judeţul Sălaj, la limita cu Maramureş, le dă bătăi de cap specialiştilor. Muzeografii din Baia Mare au fost cei care au descoperit recent crucea, iar după ce au analizat-o, au ajuns la concluzia că bucata de piatră ar putea schimba complet istoria. Ei cred că aceasta ar fi dovada de necontestat că maramureşenii ar avea origini celtice! “Este o cruce celtică sigur din secolul XIX, de piatră, nu se mai vede numele pe ea, […]

  Mai mult →
 • Monden Vesti Cum arată Al Bundy la 69 de ani! Îl mai recunoști?

  Cum arată Al Bundy la 69 de ani! Îl mai recunoști?

  Timp de 10 ani, Al Bundy, celebrul vânzător de pantofi mereu nemulțumit de slujba și de familia lui, a fost unul dintre cei mai îndrăgiți actori de comedie. Acum, la mai bine de 18 ani de la terminarea filmărilor la „Familia Bundy”, acesta continuă să joace într-un alt serial de succes și s-ar putea să revină pe ecrane și în rolul care l-a consacrat. “Familia Bundy” a fost unul dintre cele mai bune show-uri de comedie din toate timpurile, bucurându-se […]

  Mai mult →
 • Social Vesti Ce se întâmplă dacă îţi pui şosete congelate în picioare înainte să te culci

  Ce se întâmplă dacă îţi pui şosete congelate în picioare înainte să te culci

  Marea majoritate a oamenilor adoră vara. Cu toate acestea, atunci când temperaturile ating cote maxime, până şi cei mai mari iubitori de căldură nu se simt foarte confortabil, în special seara când merg la culcare, mai ales cei care nu pot să doarmă cu aerul condiţionat pornit. Din fericire, există un truc extrem de eficient, care te poate ajută să adormi cu uşurinţă, fără să mai simţi căldura din casă! Tot ce trebuie să faci este să pui o pereche […]

  Mai mult →
cheap Jerseys wholesale nfl jerseys wholesale nfl jerseys cheap oakleys cheap jerseys Cheap Jerseys fake oakleys fake ray ban sunglasses cheap gucci replica cheap oakleys cheap ray ban sunglasses fake oakleys replica oakleys fake cheap ray bans fake oakleys cheap gucci replica fake cheap ray ban sunglasses wholesale jerseys shop cheap fake watch sale replica oakleys replica gucci red bottom shoes cheap jerseys cheap oakleys fake oakleys cheap replica oakleys cheap replica oakleys fake oakleys replica oakleys cheap oakleys wholesale cheap oakleys outlet