ATENŢIE la ce mâncaţi: cum se fac mezelurile în ziua de astăzi?

Septembrie 5, 2012 11:34 am 0 comentarii

“La capitolul «mezeluri şi preparate din carne», mă văd nevoit să încerc să vă dau cat mai multe amănunte, deoarece mezelurile reprezintă, din păcate, un aliment preferat de majoritatea românilor”, arată prof. ing. dr. Gheorghe Mencinicopschi, unul dintre specialiştii în domeniul alimentaţiei sănătoase, care a pornit nu demult o cruciadă împotriva obiceiurile alimentare deficitare ale omului modern.

“Mezelurile sunt produse din carne, in general din carne de porc, dar şi de vita, vânat, pui, strut etc. După tranşare, 80% din carne se foloseşte pentru specialităţi, iar restul intră in producţia salamurilor, a cârnatilor, parizerului şi a cremwurstilor.

Cantităţile sunt ajustate cu multă slănină tare, dar şi cu soia sau grăsimi hidrogenate.

Carnea sau amestecul de cărnuri şi alte ingrediente (şorici, slănină, organe ş.a.) se toacă (mai întâi carnea, apoi slănina şi şoriciul), se sărează, se adaugă aditivi alimentari (E-uri), se aromatizează (adeseori arome artificiale) şi  se maturează – explică prof. Gheorghe Mencinicopschi în cartea sa “Şi noi ce mai mâncăm?”

Din saci de rafie se adaugă făina de soia şi, potrivit oricărui reţetar, se mai pun aditivi sintetici şi coloranţi. Unele se fierb, altele se afumă, iar altele sunt crud-svântate (ex. Salam de Sibiu). Omogenizarea se face in câteva minute, iar pasta prinde gust şi aspect de carne.

Mezelurile sunt ambalate in membrane naturale (mate) sau membrane artificiale (colagenice, care uneori ajung să coste mai mult decât compoziţia produsului) sau rămân ca atare (ex. şuncă presată, ciolan presat). Mezelurile in membrane sunt salamurile, cârnatii, cremwurstii.

Produsele „premium” ca pastrama, muşchiul sau cotletul sunt injectate cu saramură, fosfaţi, gume (compuşii care reţin cea mai multă apă). Injectarea se face cu o maşină specială cu ac, iar vidarea maschează faptul că produsul e umplut cu apă.

Saramura, care trage mult din greutatea produsului, are ca efecte secundare hipertensiunea arterială şi diabetul. E-urile sunt importante şi, in cele mai multe cazuri, condimentele precum ceapa sau usturoiul sunt prafuri obţinute prin deshidratare.

Ca o paranteză, vreau să atrag atenţia asupra intoxicării cu reclame!

Mezelurile şi sănătatea n-au nimic in comun! Copiii n-ar trebui să consume nici un gram. De aceea publicitatea este agresivă pe segmentul celor mici.

Chiar dacă au fost siliţi de legi să treacă pe etichete toate componentele reţetei, producătorii din România se feresc să dezvăluie cantităţile adevărate de carne dintr-un produs. Uitaţi-vă cu atenţie pe etichete!

Veţi observa că dintr-o listă de aproximativ 20 de ingrediente, la unele produse, doar unul singur este carne. Restul sunt fosfaţi, nitriţi, nitraţi, arome sintetice şi coloranţi, multă sare şi multă apă. Şi, după cum am tot spus şi spun, efectele acestor aditivi nu apar de pe o zi pe alta. În schimb, pe timp îndelungat, acestea sunt dezastruoase.

Ne-am obişnuit să cumpărăm apă la preţ de carne. În ultima vreme au apărut tot soiul de aditivi care n-au fost testaţi îndeajuns toxicologic, dar pe care producătorii au început să-i folosească intens. Dintre cei mai utilizaţi sunt fosfaţii care, în exces, împiedică fixarea calciului in oase.
Imaginaţi-vă ce înseamnă asta pentru copii!

În plus, potenţiatorii de aromă, care se regăsesc chiar şi in specialităţile mai scumpe de carne, provoacă un apetit ridicat sau dependentă. Glutamatul monosodic, E 621 dă un gust foarte bun. Stimulează pofta şi te face să mănânci încontinuu.

Efectul nu este imediat, dar mâncând şi măncănd duce la obezitate.

Mezelurile mai pot conţine:

– carne dezosată mecanic (cu valoare nutritivă scăzută MDM),

– E-uri (fosfaţi E 452, coloranţi roşu carmen E 120, conservanţi E 250, substanţe de întărire a gustului, glutamat monosodic E 621, guanilat disodic E 627, inozinat disodic E 631, gume caragenan E 407, amidonuri E 1420, dextroză, glucono-delta-lactoză E 575),

– concentrate proteice din soia,

– hidrolizate proteice din carne şi vegetale,

– şorici şi emulsie de şorici,

– grăsime animală (slănină), uneori şi vegetală,

– sare

– şi uneori organe.

Din lista lungă de compuşi chimici alimentari, coloranţii sunt bombe pentru organism. Roşul carmin se extrage dintr-o insectă. În procesul chimic de extracţie se foloseşte aluminiul. Consumul cronic poate distruge celulele nervoase şi riscul cel mai mare îl reprezintă Alzheimerul.

Aspectul „ferm” al mezelurilor este dat, in mare parte, de făina de soia, fosfaţi, gume sau de amidonul de cartofi, care uneori reprezintă chiar 40% din compoziţia unui parizer sau a unui salam ieftin.

Ştiţi ce-i culmea? Soia in stare pură, nemodificată genetic, a ajuns să fie cel mai sănătos ingredient dintr-un salam! De amidon ce să mai zic… acesta chiar n-are ce căuta într-un produs din carne!

Unele produse sunt afumate, fumul crescând riscul apariţiei unor maladii cronice grave (ex: cancere).

Trebuie arătat şi faptul că in prezent consumurile specifice (respectiv din câtă carne se obţine 1 kg de produs) au scăzut drastic, 1 Kg de mezeluri obţinându-se din câteva sute de grame de carne şi aceea grasă. (Consumul specific arată câtă carne s-a folosit pentru obţinerea unui kilogram de produs din carne.)

Având in vedere faptul că numai aditivii (E-urile) pentru industria cărnii au reprezentat 25-30% in anul 2008, din valoarea celor 220 mii de tone de mezeluri consumate in ţara noastră, ne dăm seama de ponderea mare a acestor chimicale in produsele de carne.

Repet: mezelurile nu ar trebui consumate de copii până la vârsta de cel puţin 12 ani şi, in plus, de persoanele predispuse la osteoporoză, de femeile însărcinate şi care alăptează, de suferinzii de obezitate, maladii cardiovasculare, dislipidemie, hipertensiune, diabet, boli hepato-renale, cancere, osteoartrite, boli de piele, boli de plămân, hiperuricemie (gută), celulită, boli ale tubului digestiv, bătrâni etc.

Mezelurile determină, pe lângă cele enumerate mai sus, acidifierea mediului intern având in timp consecinţe grave asupra sănătăţii.

Astăzi multe specialităţi (muşchi file, pastramă, kaizer etc) sunt injectate cu soluţii care conţin sare, gelifianti pentru reţinerea apei, coloranţi pentru aspectul de proaspăt, conservanţi, agenţi de întărire a gustului şi aromei.

Astfel, aceste specialităţi devin in fapt mezeluri cu aceleaşi riscuri pentru sănătate. Chiar tradiţionalul Salam de Sibiu astăzi s-a transformat, conţinând concentrat proteic de soia, acidifianti şi alte componente „netradiţionale”.

De cele mai multe ori produsele din carne, in special mezelurile, mai păstrează doar denumirea de „traditional”, in realitate reţetele fiind drastic modificate faţă de produsele autentice.

Atentie!
Produsele din carne industriale sunt surse de grăsimi animale aterogene, fosfori şi sare ascunse, pe care trebuie să le conştientizăm pentru a reduce consumul excesiv, dăunător al acestora.

Consumul excesiv de carne şi produse din carne creşte semnificativ riscul de obezitate, sindrom metabolic, maladii cardiovasculare, cancer, hipertensiune, dislipidemie, diabet”.

[financiarul.ro]

Comentarii

comments

Raspunde


Alte Vesti

 • Social Vesti Cele mai grozave 10 librării din lume

  Cele mai grozave 10 librării din lume

  O librărie în ateneu, o alta într-o hală industrială sau într-un palat din secolul 18, o librărie care organizează premii literare și una amplasată într-o mânăstire dominicană veche de 8 secole, toate sunt pe lista celor mai grozave 10 magazine de cărți din lume. Cele mai interesante librării din lume au în comun numărul mare de cărți expuse, spațiul generos și avangardist pentru un magazin de cărți sau programul non-stop de funcționare. Cea mai mare librărie din Buenos Aires este […]

  Mai mult →
 • Social Vesti Profeţiile lui Nostradamus despre România. Ce prezice pentru 2015

  Profeţiile lui Nostradamus despre România. Ce prezice pentru 2015

  Căderea comunismului, destrămarea URSS şi revoluţia din 1989 se numără printre profeţiile lui Nostradamus despre România. Le-am înţeles abia după ce s-au petrecut, dar mai sunt şi alte catrene tainice care vorbesc despre viitorul nostru. Nostradamus a transmis lumii profeţiile sale într-un limbaj codificat, pe care românul Vlaicu Ionescu a reuşit să îl descifreze în cea mai mare parte. În cartea sa „Mesajul lui Nostradamus către români“, publicată în 1998, Ionescu susţine că în „Centuriile“ marelui profet stă scris destinul […]

  Mai mult →
 • Social Vesti De ce le este frig femeilor la birou, vara

  De ce le este frig femeilor la birou, vara

  Femeile, în medie, simt că este prea frig în clădirile de birouri pentru a se simţi confortabil, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Maastricht, publicat, luni, de Business Insider. Temperaturile din clădirile de birouri sunt stabilite în funcţie de un model realizat în anii ’60, acesta se raportează la un număr de factori, precum temperatura medie a aerului, viteza fluxului de aer, umiditatea relativă, dar şi metabolismul, adică ritmul în care corpul uman produce căldură. Însă, […]

  Mai mult →
 • Social Turism Vesti Atenționare pentru oamenii care pleacă în vacanță

  Atenționare pentru oamenii care pleacă în vacanță

  Ministerul Afacerilor Externe a transmis o atenționare pentru românii care pleacă în vacanță. Controlorii de trafic din Grecia vor intra în grevă de avertisment timp de patru ore, miercuri, 5 august, în intervalul orar 14.00 – 18.00, anunță MAE. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români contactarea, în prealabil, a agenţiilor de turism şi a companiilor aeriene pentru reconfirmarea orarului de zbor, consultarea paginii de Internet www.mae.ro. MAE reaminteşte faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia […]

  Mai mult →
 • Sport Vesti BNR a anunțat intrarea în inflație negativă. Scad prețurile

  BNR a anunțat intrarea în inflație negativă. Scad prețurile

  Banca Naţională a României anunţă că preţurile vor scădea în următoarele nouă luni. Potrivit unui comunicat al BNR, cele mai recente date statistice atestă intrarea ratei anuale a inflaţiei în teritoriu negativ sub impactul extinderii, începând cu 1 iunie 2015, a aplicării cotei reduse de TVA la toate alimentele şi serviciile de alimentaţie publică. În aceeaşi perioadă creşterea economică s-a accelerat ca urmare a unui avans consistent al consumului final şi a dinamicii pozitive a investiţiilor, inclusiv pe fondul revitalizării […]

  Mai mult →
 • Turism Vesti Peştera de la Limanu: un oraş subteran ale cărui taine nu au fost descifrate

  Peştera de la Limanu: un oraş subteran ale cărui taine nu au fost descifrate

  La numai câţiva kilometri de Mangalia, există o peşteră misterioasă în care cei mai mulţi care au păşit acolo, nu s-au mai întors. Ascunsă în pântecele unui deal, o lume străveche şi plină de mister încă nu se arată la faţă pentru a fi înţeleasă: Peştera de la Limanu. Locul de sub dealul de la marginea comunei Limanu nu a putut fi niciodată explorat în întregime, din cauza labirintului întortocheat de peşteri, în care mulţi dintre cei care s-au aventurat […]

  Mai mult →
 • Social Vesti Un mic oraş din Ţara Galilor şi-a ales un bufon, primul după 700 de ani

  Un mic oraş din Ţara Galilor şi-a ales un bufon, primul după 700 de ani

  Conwy, un mic orăşel din nordul Ţării Galilor, a numit duminică, 2 august, un bufon, primul după mai mult de 700 de ani, în cadrul unei ceremonii cu aspect medieval, transmite luni AFP. Russel Erwood, 34 de ani, a fost numit oficial Erwyd Nebunul în cadrul unei manifestări care a mai cuprins vânătoare cu şoimi şi cavaleri în armuri în această localitate în care se află un castel din secolul al XIII-lea. Rolul bufonului, ca şi al predecesorilor săi, va […]

  Mai mult →
 • Diverse / Evenimente Social Vesti S-a întâmplat pe 5 august

  S-a întâmplat pe 5 august

  1424 – Prima menţiune a vămii de la Calafat; prin acest punct se realiza o parte din comerţul Ţării Româneşti cu Peninsula Balcanică. 1729 – A murit Thomas Newcomen, inventator britanic, pionier al descoperirii maşinii cu abur (n.1663). 1729 – A murit Thomas Newcomen, inventator britanic, pionier al inventării maşinii cu abur (n.24.02.1664). 1798 – S-a născut John Wrottesley, astronom britanic, a publicat „Catalogue Of The RA Of 1318 Stars”. A fost unul dintre membrii fondatori ai Societăţii Regale de Astronomie (m.27.10.1867). 1802 – S-a născut Niels Henrik Abel, matematician […]

  Mai mult →
 • Social Vesti Nu ai să ghicești din ce sunt făcute rujurile colorate!

  Nu ai să ghicești din ce sunt făcute rujurile colorate!

  Îți par stilate și potrivite pentru fiecare femeie, însă, nu ştiai că rujurile colorate și cremoase ascund un mister. Te-ai întrebat vreodată din ce sunt făcute? Chiar dacă pare greu de crezut, ele nu conțin nimic altceva decât creioane colorate cerate pe care le folosesc copiii la grădiniță.Combină ulei de cocos cu nuanța dorită de creion, topeștele şi obții rujul dorit. http://unica.md/frumusete/stiri-frumusete/nu-ai-sa-ghicesti-din-ce-sunt-facute-rujurile-colorate/ Da-ne un like pe www.facebook.com/evesteata

  Mai mult →
 • Sanatate Vesti Prunele – bune pentru anemici

  Prunele – bune pentru anemici

  Suculente, cu un gust dulce special, prunele prezintă o gustare sănătoasă și energizantă în zilele fierbinţi de vară. Aceste fructe mici sunt o sursă minunată de vitamina C, cupru, kaliu, fibre dietetice, dar şi vitamina A, K1, vitaminele grupului B, magneziu, fier, mangan. Consumul de prune îmbunătăţeşte absorbţia fierului din alimente Cel mai mare avantaj al consumului de prune proaspete este furnizarea acelei cantităţi de vitamină C, care, se ştie, îmbunătăţeşte absorbţia fierului din alimente, prevenind astfel anemia. Întrucât vitamina […]

  Mai mult →
cheap Jerseys wholesale nfl jerseys wholesale nfl jerseys cheap oakleys cheap jerseys Cheap Jerseys fake oakleys fake ray ban sunglasses cheap gucci replica cheap oakleys cheap ray ban sunglasses fake oakleys replica oakleys fake cheap ray bans fake oakleys cheap gucci replica fake cheap ray ban sunglasses wholesale jerseys shop cheap fake watch sale replica oakleys replica gucci red bottom shoes cheap jerseys cheap oakleys fake oakleys cheap replica oakleys cheap replica oakleys fake oakleys replica oakleys cheap oakleys wholesale cheap oakleys outlet