ATENŢIE la ce mâncaţi: cum se fac mezelurile în ziua de astăzi?

Septembrie 5, 2012 11:34 am 0 comentarii

“La capitolul «mezeluri şi preparate din carne», mă văd nevoit să încerc să vă dau cat mai multe amănunte, deoarece mezelurile reprezintă, din păcate, un aliment preferat de majoritatea românilor”, arată prof. ing. dr. Gheorghe Mencinicopschi, unul dintre specialiştii în domeniul alimentaţiei sănătoase, care a pornit nu demult o cruciadă împotriva obiceiurile alimentare deficitare ale omului modern.

“Mezelurile sunt produse din carne, in general din carne de porc, dar şi de vita, vânat, pui, strut etc. După tranşare, 80% din carne se foloseşte pentru specialităţi, iar restul intră in producţia salamurilor, a cârnatilor, parizerului şi a cremwurstilor.

Cantităţile sunt ajustate cu multă slănină tare, dar şi cu soia sau grăsimi hidrogenate.

Carnea sau amestecul de cărnuri şi alte ingrediente (şorici, slănină, organe ş.a.) se toacă (mai întâi carnea, apoi slănina şi şoriciul), se sărează, se adaugă aditivi alimentari (E-uri), se aromatizează (adeseori arome artificiale) şi  se maturează – explică prof. Gheorghe Mencinicopschi în cartea sa “Şi noi ce mai mâncăm?”

Din saci de rafie se adaugă făina de soia şi, potrivit oricărui reţetar, se mai pun aditivi sintetici şi coloranţi. Unele se fierb, altele se afumă, iar altele sunt crud-svântate (ex. Salam de Sibiu). Omogenizarea se face in câteva minute, iar pasta prinde gust şi aspect de carne.

Mezelurile sunt ambalate in membrane naturale (mate) sau membrane artificiale (colagenice, care uneori ajung să coste mai mult decât compoziţia produsului) sau rămân ca atare (ex. şuncă presată, ciolan presat). Mezelurile in membrane sunt salamurile, cârnatii, cremwurstii.

Produsele „premium” ca pastrama, muşchiul sau cotletul sunt injectate cu saramură, fosfaţi, gume (compuşii care reţin cea mai multă apă). Injectarea se face cu o maşină specială cu ac, iar vidarea maschează faptul că produsul e umplut cu apă.

Saramura, care trage mult din greutatea produsului, are ca efecte secundare hipertensiunea arterială şi diabetul. E-urile sunt importante şi, in cele mai multe cazuri, condimentele precum ceapa sau usturoiul sunt prafuri obţinute prin deshidratare.

Ca o paranteză, vreau să atrag atenţia asupra intoxicării cu reclame!

Mezelurile şi sănătatea n-au nimic in comun! Copiii n-ar trebui să consume nici un gram. De aceea publicitatea este agresivă pe segmentul celor mici.

Chiar dacă au fost siliţi de legi să treacă pe etichete toate componentele reţetei, producătorii din România se feresc să dezvăluie cantităţile adevărate de carne dintr-un produs. Uitaţi-vă cu atenţie pe etichete!

Veţi observa că dintr-o listă de aproximativ 20 de ingrediente, la unele produse, doar unul singur este carne. Restul sunt fosfaţi, nitriţi, nitraţi, arome sintetice şi coloranţi, multă sare şi multă apă. Şi, după cum am tot spus şi spun, efectele acestor aditivi nu apar de pe o zi pe alta. În schimb, pe timp îndelungat, acestea sunt dezastruoase.

Ne-am obişnuit să cumpărăm apă la preţ de carne. În ultima vreme au apărut tot soiul de aditivi care n-au fost testaţi îndeajuns toxicologic, dar pe care producătorii au început să-i folosească intens. Dintre cei mai utilizaţi sunt fosfaţii care, în exces, împiedică fixarea calciului in oase.
Imaginaţi-vă ce înseamnă asta pentru copii!

În plus, potenţiatorii de aromă, care se regăsesc chiar şi in specialităţile mai scumpe de carne, provoacă un apetit ridicat sau dependentă. Glutamatul monosodic, E 621 dă un gust foarte bun. Stimulează pofta şi te face să mănânci încontinuu.

Efectul nu este imediat, dar mâncând şi măncănd duce la obezitate.

Mezelurile mai pot conţine:

– carne dezosată mecanic (cu valoare nutritivă scăzută MDM),

– E-uri (fosfaţi E 452, coloranţi roşu carmen E 120, conservanţi E 250, substanţe de întărire a gustului, glutamat monosodic E 621, guanilat disodic E 627, inozinat disodic E 631, gume caragenan E 407, amidonuri E 1420, dextroză, glucono-delta-lactoză E 575),

– concentrate proteice din soia,

– hidrolizate proteice din carne şi vegetale,

– şorici şi emulsie de şorici,

– grăsime animală (slănină), uneori şi vegetală,

– sare

– şi uneori organe.

Din lista lungă de compuşi chimici alimentari, coloranţii sunt bombe pentru organism. Roşul carmin se extrage dintr-o insectă. În procesul chimic de extracţie se foloseşte aluminiul. Consumul cronic poate distruge celulele nervoase şi riscul cel mai mare îl reprezintă Alzheimerul.

Aspectul „ferm” al mezelurilor este dat, in mare parte, de făina de soia, fosfaţi, gume sau de amidonul de cartofi, care uneori reprezintă chiar 40% din compoziţia unui parizer sau a unui salam ieftin.

Ştiţi ce-i culmea? Soia in stare pură, nemodificată genetic, a ajuns să fie cel mai sănătos ingredient dintr-un salam! De amidon ce să mai zic… acesta chiar n-are ce căuta într-un produs din carne!

Unele produse sunt afumate, fumul crescând riscul apariţiei unor maladii cronice grave (ex: cancere).

Trebuie arătat şi faptul că in prezent consumurile specifice (respectiv din câtă carne se obţine 1 kg de produs) au scăzut drastic, 1 Kg de mezeluri obţinându-se din câteva sute de grame de carne şi aceea grasă. (Consumul specific arată câtă carne s-a folosit pentru obţinerea unui kilogram de produs din carne.)

Având in vedere faptul că numai aditivii (E-urile) pentru industria cărnii au reprezentat 25-30% in anul 2008, din valoarea celor 220 mii de tone de mezeluri consumate in ţara noastră, ne dăm seama de ponderea mare a acestor chimicale in produsele de carne.

Repet: mezelurile nu ar trebui consumate de copii până la vârsta de cel puţin 12 ani şi, in plus, de persoanele predispuse la osteoporoză, de femeile însărcinate şi care alăptează, de suferinzii de obezitate, maladii cardiovasculare, dislipidemie, hipertensiune, diabet, boli hepato-renale, cancere, osteoartrite, boli de piele, boli de plămân, hiperuricemie (gută), celulită, boli ale tubului digestiv, bătrâni etc.

Mezelurile determină, pe lângă cele enumerate mai sus, acidifierea mediului intern având in timp consecinţe grave asupra sănătăţii.

Astăzi multe specialităţi (muşchi file, pastramă, kaizer etc) sunt injectate cu soluţii care conţin sare, gelifianti pentru reţinerea apei, coloranţi pentru aspectul de proaspăt, conservanţi, agenţi de întărire a gustului şi aromei.

Astfel, aceste specialităţi devin in fapt mezeluri cu aceleaşi riscuri pentru sănătate. Chiar tradiţionalul Salam de Sibiu astăzi s-a transformat, conţinând concentrat proteic de soia, acidifianti şi alte componente „netradiţionale”.

De cele mai multe ori produsele din carne, in special mezelurile, mai păstrează doar denumirea de „traditional”, in realitate reţetele fiind drastic modificate faţă de produsele autentice.

Atentie!
Produsele din carne industriale sunt surse de grăsimi animale aterogene, fosfori şi sare ascunse, pe care trebuie să le conştientizăm pentru a reduce consumul excesiv, dăunător al acestora.

Consumul excesiv de carne şi produse din carne creşte semnificativ riscul de obezitate, sindrom metabolic, maladii cardiovasculare, cancer, hipertensiune, dislipidemie, diabet”.

[financiarul.ro]

Comentarii

comments

Raspunde


Alte Vesti

 • Social Vesti Sezonul ciupiturilor de tantari: ce nu stiai despre micile insecte bazaitoare

  Sezonul ciupiturilor de tantari: ce nu stiai despre micile insecte bazaitoare

  Temperaturile ridicate din pragul verii au determinat tantarii sa iasa la atac, iar tintele principale suntem noi, oamenii. Desi ne bazaie noaptea si pot transforma o iesire la iarba verde intr-un asediu asupra picioarelor sau a altor zone, prea putine lucruri despre tantari stie majoritatea dintre noi. Pentru a sti sa ne aparam, trebuie insa sa stim cu ne ne confrunta, spune profesorul doctor Janet McAllister, specialist in entomologie la Centru de Prevenire si Control a Bolilor din SUA. Nu […]

  Mai mult →
 • Sanatate Vesti Asa iti distrug tocurile picioarele! Te vei gandi de doua ori inainte sa mai porti pantofi cu toc

  Asa iti distrug tocurile picioarele! Te vei gandi de doua ori inainte sa mai porti pantofi cu toc

  Daca porti des pantofi cu toc, afla ca tocurile iti distrug picioarele, dupa cum arata rezultatele unei cercetari efectuate recent de o echipa de oameni de stiinta din Seul. Acestia sustin ca femeile care poarta tocuri de cel putin 10 centimetri, de mai mult de 3 ori pe saptamana, ajung sa aiba probleme mari cu picioarele, dupa 3 ani in care fac acest lucru. Asadar, asa iti distrug tocurile picioarele: – Pantofii cu toc pot cauza osteoartrita la genunchi din […]

  Mai mult →
 • Sanatate Vesti De ce mancam mai mult cand consumam alcool

  De ce mancam mai mult cand consumam alcool

  O iesire in oras cu prea mult alcool, finalizata cu o masa copioasa, dar si nesanatoasa luata cine stie ce colt de strada? Ei bine, exista un motiv dovedit stiintific pentru care mancam mai mult si mai nesanatos atunci cand consumam alcool in exces. Creierul transmite semnale diverse in stare de ebrietate decat atunci cand nu exista pic de alcool in organism, iar acest lucru se rasfrange si asupra alimentatiei. Consumul de alcool face simturile mai sensibile, indemnand activitatea creierului […]

  Mai mult →
 • Sanatate Vesti Ce poate ascunde transpirația excesivă

  Ce poate ascunde transpirația excesivă

  Problemă cunoscută în termeni medicali ca hiperhidroză, transpiraţia excesivă ar putea indica prezența unei afecțiuni sau dezechilibre în organism. Transpirația este o reacție normală a corpului în caz de efort prelungit sau dacă purtăm haine prea groase ori dacă este foarte cald. Însă dacă apar episoade de transpirații abundente, fără să fi făcut efort și care să nu aibă legătură cu temperatura, poate fi un semnal de alarmă al organismului, că este ceva în neregulă. Depresia, una dintre cauze O […]

  Mai mult →
 • Turism Vesti Incredibil. Îţi vine să crezi că acest oraş este în România? VIDEO

  Incredibil. Îţi vine să crezi că acest oraş este în România? VIDEO

  Ţara noastră este recunoscută şi apreciată pentru peisaje şi cultură, aşa că mulţi străini aleg România ca destinaţie de vacanţă fără a se gândi de două ori. În ceea ce priveşte promovarea turistică, însă, nu putem spune că avem mereu parte de cea mai bună strategie. Totuşi, astăzi, vrem să îţi arătăm un videoclip care te va face să te îndrăgosteşti de unul dintre oraşele istorice ale României, să îţi faci bagajele şi să pleci în zorii zilei către destinaţia […]

  Mai mult →
 • Sanatate Vesti Tratamente naturiste cu rostopască

  Tratamente naturiste cu rostopască

  Rostopasca se folosește în totalitate în cadrul tratamentelor curative încă din cele mai vechi timpuri și mereu s-a dovedit a fi benefică când vine vorba de unele afecțiuni, precum: negi, vegetații veneriene, fibrom uterin, tumori dar și ciuperci de la nivelul unghiilor (mâini sau picioare). Pe lângă denumirea ei oficială de “rostopască”, bătrânii o mai cunosc și după: buruiană pentru negi, calce mare dar și crucea voinicului și altele. În alcătuirea sa, intră elemente ca: alcaloizii, uleiul volatil, flavonoide și […]

  Mai mult →
 • Sanatate Vesti Ce se întâmplă dacă bei apă cu SARE pe stomacul gol

  Ce se întâmplă dacă bei apă cu SARE pe stomacul gol

  Ştiai că apa cu sare consumată cu regularitate, dimineaţa, are beneficii uimitoare pentru organismul tău? Un pahar de apă plată, cu o linguriţă de sare de mare, băut pe stomacul gol, dimineaţa, are o mulţime de beneficii pentru sănătatea ta. Printre acestea se numără reglarea metabolismului, ajutându-te deci să ai silueta la care visezi. De asemenea, oasele tale devin mai puternice, iar sistemul tău imunitar se va întări şi el. În cazul în care nivelul de zaharuri din sânge a […]

  Mai mult →
 • Social Vesti Romanul care va realiza medalii pentru Jocurile Olimpice de Iarnă 2016

  Romanul care va realiza medalii pentru Jocurile Olimpice de Iarnă 2016

  Medaliile care vor fi decernate la Jocurile Olimpice de iarnă pentru tineret din 2016, sunt realizate de un român. Și asta după ce Ciprian Burzo, în vârstă de 20 de ani,  a câștigat concursul pentru desemnarea designului medaliilor ce vor fi acordate câștigătorilor de la Jocurile Olimpice de iarnă pentru tineretul din 2016. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) care au spus că Ciprian Burzo a câștigat Competiția de Design al Medaliilor cu creația sa, numită […]

  Mai mult →
 • Social Vesti Motivul neobisnuit pentru care 6 milioane de rusi risca sa nu mai plece in vacanta in strainatate

  Motivul neobisnuit pentru care 6 milioane de rusi risca sa nu mai plece in vacanta in strainatate

  Peste 6 milioane de rusi ar putea fi impiedicati la granita sa plece din tara. Afla care este motivul pentru care acesti potentiali turisti risca sa nu ajunga la destinatiile preferate din strainatate in aceasta vara. Motivul pentru care acestia nu ar putea fi lasati sa plece din tara este ca au datorii “prea mari”, potrivit reprezentantilor celei mai mari agentii de colectare a creantelor din Rusia. In aceasta tara, oricine are datorii mai mari de 10.000 de ruble (180 […]

  Mai mult →
 • Mediu Vesti ANM: Norul radioactiv de la Cernobîl nu va ajunge deasupra României – VIDEO

  ANM: Norul radioactiv de la Cernobîl nu va ajunge deasupra României – VIDEO

  Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat, joi, că norul radioactiv de la Cernobîl s-ar putea deplasa înspre graniţa de est a României. În intervalul 2 iulie, ora 12.00 – 3 iulie, ora 6.00, circulaţia aerului la nivelul solului va fi, în general, slabă în partea de vest a Ucrainei, orientată de la nord spre sud (câmp anticiclonic, extins şi deasupra României). “În cursul zilei de vineri 3 iulie, direcţia de deplasare a maselor de aer va fi, în general, de […]

  Mai mult →
cheap Jerseys wholesale nfl jerseys wholesale nfl jerseys cheap oakleys cheap jerseys Cheap Jerseys fake oakleys fake ray ban sunglasses cheap gucci replica cheap oakleys cheap ray ban sunglasses fake oakleys replica oakleys fake cheap ray bans fake oakleys cheap gucci replica fake cheap ray ban sunglasses wholesale jerseys shop cheap fake watch sale replica oakleys replica gucci red bottom shoes cheap jerseys cheap oakleys fake oakleys cheap replica oakleys cheap replica oakleys fake oakleys replica oakleys cheap oakleys wholesale cheap oakleys outlet