22 iunie 2020

Biserica din Ghelinţa – un monument UNESCO mai puţin cunoscut


Satul Ghelinţa este situat pe valea pârăului cu acelaşi nume, la 20 de km distanţă de Covasna, pe drumul spre Târgu-Secuiesc. Prima atestare documentară datează din anul 1567, dar descoperirile arheologice făcute aici demonstrează existenţa omului în această zonă cu mult înainte.

 

Aici, veţi avea surpriza să găsiţi o biserică romano-catolică de o rară frumusete şi discreţie arhitectonică, cu un cimitir în spate care vorbeşte despre vechimea uriaşă a acestui lăcaş de cult.

 

Biserica din Ghelinţa a fost ridicată în onoarea Sfântului Imre (Emeric) şi surprinde prin vechimea sa (1245) şi stilul arhitectonic (roman târziu), dar şi prin valoarea picturilor murale din interior, executate în 1330 reprezentând scene din viaţa lui Hristos şi Legenda Sfântului Ladislau.

 

 

Biserica este inclusă în patrimoniul UNESCO şi a fost declarată parte a moştenirii culturale globale. Este una dintre cele mai valoroase biserici din Transilvania.

 

Ca arhitectură prezintă o navă tăvănită şi un cor gotic cu absidă poligonală şi boltă pe nervuri, fiind un exemplu tipic de mică biserică de sat din Transilvania secolului al XIV-lea.Biserica a fost extinsă în secolul al XV-lea,însă în interiorul clădirii au fost păstrate frescele executate la începutul secolului al XIV-lea. Tavanul cu casete în stil renascentist a fost pictat în 1628.O bogăţie aparte a bisericii o constituie frescele de pe trei dintre pereţii clădirii (cel nordic, cel vestic şi cel sudic), înfăţişând diferite scene ale legendei Sf. Ladislau, datând din 1330 – 1340. Sub şirul frescelor Sf. Ladislau se află un alt rând de fresce care conţin elemente din legenda Sfintei Ecaterina din Alexandria.Biserica Romano-Catolică Sf. Emeric este un monument deosebit de valoros, datorită zestrei sale artistice, însă prea puţin cunoscut şi vizitat de turişti.

 

Articol preluat de pe jurnalulph.ro:

 

https://jurnalulph.ro/magazin/2049-biserica-din-ghelinta-un-monument-unesco-mai-putin-cunoscut.html