Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeşte mai mult...

ATENŢIE la ce mâncaţi: cum se fac mezelurile în ziua de astăzi?

Septembrie 5, 2012 11:34 am 0 comentarii

“La capitolul «mezeluri şi preparate din carne», mă văd nevoit să încerc să vă dau cat mai multe amănunte, deoarece mezelurile reprezintă, din păcate, un aliment preferat de majoritatea românilor”, arată prof. ing. dr. Gheorghe Mencinicopschi, unul dintre specialiştii în domeniul alimentaţiei sănătoase, care a pornit nu demult o cruciadă împotriva obiceiurile alimentare deficitare ale omului modern.

“Mezelurile sunt produse din carne, in general din carne de porc, dar şi de vita, vânat, pui, strut etc. După tranşare, 80% din carne se foloseşte pentru specialităţi, iar restul intră in producţia salamurilor, a cârnatilor, parizerului şi a cremwurstilor.

Cantităţile sunt ajustate cu multă slănină tare, dar şi cu soia sau grăsimi hidrogenate.

Carnea sau amestecul de cărnuri şi alte ingrediente (şorici, slănină, organe ş.a.) se toacă (mai întâi carnea, apoi slănina şi şoriciul), se sărează, se adaugă aditivi alimentari (E-uri), se aromatizează (adeseori arome artificiale) şi  se maturează – explică prof. Gheorghe Mencinicopschi în cartea sa “Şi noi ce mai mâncăm?”

Din saci de rafie se adaugă făina de soia şi, potrivit oricărui reţetar, se mai pun aditivi sintetici şi coloranţi. Unele se fierb, altele se afumă, iar altele sunt crud-svântate (ex. Salam de Sibiu). Omogenizarea se face in câteva minute, iar pasta prinde gust şi aspect de carne.

Mezelurile sunt ambalate in membrane naturale (mate) sau membrane artificiale (colagenice, care uneori ajung să coste mai mult decât compoziţia produsului) sau rămân ca atare (ex. şuncă presată, ciolan presat). Mezelurile in membrane sunt salamurile, cârnatii, cremwurstii.

Produsele „premium” ca pastrama, muşchiul sau cotletul sunt injectate cu saramură, fosfaţi, gume (compuşii care reţin cea mai multă apă). Injectarea se face cu o maşină specială cu ac, iar vidarea maschează faptul că produsul e umplut cu apă.

Saramura, care trage mult din greutatea produsului, are ca efecte secundare hipertensiunea arterială şi diabetul. E-urile sunt importante şi, in cele mai multe cazuri, condimentele precum ceapa sau usturoiul sunt prafuri obţinute prin deshidratare.

Ca o paranteză, vreau să atrag atenţia asupra intoxicării cu reclame!

Mezelurile şi sănătatea n-au nimic in comun! Copiii n-ar trebui să consume nici un gram. De aceea publicitatea este agresivă pe segmentul celor mici.

Chiar dacă au fost siliţi de legi să treacă pe etichete toate componentele reţetei, producătorii din România se feresc să dezvăluie cantităţile adevărate de carne dintr-un produs. Uitaţi-vă cu atenţie pe etichete!

Veţi observa că dintr-o listă de aproximativ 20 de ingrediente, la unele produse, doar unul singur este carne. Restul sunt fosfaţi, nitriţi, nitraţi, arome sintetice şi coloranţi, multă sare şi multă apă. Şi, după cum am tot spus şi spun, efectele acestor aditivi nu apar de pe o zi pe alta. În schimb, pe timp îndelungat, acestea sunt dezastruoase.

Ne-am obişnuit să cumpărăm apă la preţ de carne. În ultima vreme au apărut tot soiul de aditivi care n-au fost testaţi îndeajuns toxicologic, dar pe care producătorii au început să-i folosească intens. Dintre cei mai utilizaţi sunt fosfaţii care, în exces, împiedică fixarea calciului in oase.
Imaginaţi-vă ce înseamnă asta pentru copii!

În plus, potenţiatorii de aromă, care se regăsesc chiar şi in specialităţile mai scumpe de carne, provoacă un apetit ridicat sau dependentă. Glutamatul monosodic, E 621 dă un gust foarte bun. Stimulează pofta şi te face să mănânci încontinuu.

Efectul nu este imediat, dar mâncând şi măncănd duce la obezitate.

Mezelurile mai pot conţine:

- carne dezosată mecanic (cu valoare nutritivă scăzută MDM),

- E-uri (fosfaţi E 452, coloranţi roşu carmen E 120, conservanţi E 250, substanţe de întărire a gustului, glutamat monosodic E 621, guanilat disodic E 627, inozinat disodic E 631, gume caragenan E 407, amidonuri E 1420, dextroză, glucono-delta-lactoză E 575),

- concentrate proteice din soia,

- hidrolizate proteice din carne şi vegetale,

- şorici şi emulsie de şorici,

- grăsime animală (slănină), uneori şi vegetală,

- sare

- şi uneori organe.

Din lista lungă de compuşi chimici alimentari, coloranţii sunt bombe pentru organism. Roşul carmin se extrage dintr-o insectă. În procesul chimic de extracţie se foloseşte aluminiul. Consumul cronic poate distruge celulele nervoase şi riscul cel mai mare îl reprezintă Alzheimerul.

Aspectul „ferm” al mezelurilor este dat, in mare parte, de făina de soia, fosfaţi, gume sau de amidonul de cartofi, care uneori reprezintă chiar 40% din compoziţia unui parizer sau a unui salam ieftin.

Ştiţi ce-i culmea? Soia in stare pură, nemodificată genetic, a ajuns să fie cel mai sănătos ingredient dintr-un salam! De amidon ce să mai zic… acesta chiar n-are ce căuta într-un produs din carne!

Unele produse sunt afumate, fumul crescând riscul apariţiei unor maladii cronice grave (ex: cancere).

Trebuie arătat şi faptul că in prezent consumurile specifice (respectiv din câtă carne se obţine 1 kg de produs) au scăzut drastic, 1 Kg de mezeluri obţinându-se din câteva sute de grame de carne şi aceea grasă. (Consumul specific arată câtă carne s-a folosit pentru obţinerea unui kilogram de produs din carne.)

Având in vedere faptul că numai aditivii (E-urile) pentru industria cărnii au reprezentat 25-30% in anul 2008, din valoarea celor 220 mii de tone de mezeluri consumate in ţara noastră, ne dăm seama de ponderea mare a acestor chimicale in produsele de carne.

Repet: mezelurile nu ar trebui consumate de copii până la vârsta de cel puţin 12 ani şi, in plus, de persoanele predispuse la osteoporoză, de femeile însărcinate şi care alăptează, de suferinzii de obezitate, maladii cardiovasculare, dislipidemie, hipertensiune, diabet, boli hepato-renale, cancere, osteoartrite, boli de piele, boli de plămân, hiperuricemie (gută), celulită, boli ale tubului digestiv, bătrâni etc.

Mezelurile determină, pe lângă cele enumerate mai sus, acidifierea mediului intern având in timp consecinţe grave asupra sănătăţii.

Astăzi multe specialităţi (muşchi file, pastramă, kaizer etc) sunt injectate cu soluţii care conţin sare, gelifianti pentru reţinerea apei, coloranţi pentru aspectul de proaspăt, conservanţi, agenţi de întărire a gustului şi aromei.

Astfel, aceste specialităţi devin in fapt mezeluri cu aceleaşi riscuri pentru sănătate. Chiar tradiţionalul Salam de Sibiu astăzi s-a transformat, conţinând concentrat proteic de soia, acidifianti şi alte componente „netradiţionale”.

De cele mai multe ori produsele din carne, in special mezelurile, mai păstrează doar denumirea de „traditional”, in realitate reţetele fiind drastic modificate faţă de produsele autentice.

Atentie!
Produsele din carne industriale sunt surse de grăsimi animale aterogene, fosfori şi sare ascunse, pe care trebuie să le conştientizăm pentru a reduce consumul excesiv, dăunător al acestora.

Consumul excesiv de carne şi produse din carne creşte semnificativ riscul de obezitate, sindrom metabolic, maladii cardiovasculare, cancer, hipertensiune, dislipidemie, diabet”.

[financiarul.ro]

Comentarii

comments

Raspunde


Alte Vesti

 • Sanatate Vesti Sucul care conține 98 din cele 102 elemente de pe Pământ

  Sucul care conține 98 din cele 102 elemente de pe Pământ

  Iarba de grâu și sucul din iarbă de grâu sunt căi excelente de a introduce verdețuri închise la culoare în dietă. După gramaj, iarba de grâu e de peste 20 de ori mai densă în nutrienți decât orice altă legumă. Nutrițional, iarba de grâu e un aliment complet care conține 98 din 102 din elementele de pe Pamânt. Iarba de grâu e disponibilă în multe forme, inclusiv tablete, capsule, extracte lichide și tincturi. Este deseori folosită pentru stors sau adăugată [...]

  Mai mult →
 • Sanatate Vesti Ai probleme cu digestia? Incearca acesta reteta miraculoasa de tonic digestiv cu turmeric

  Ai probleme cu digestia? Incearca acesta reteta miraculoasa de tonic digestiv cu turmeric

    Tractul digestiv contine cea mai mare parte din sistemul nostru imunitar si 90% din serotonina (substanta chimica asociata starii de bine). Acestea sunt doar cateva din multele motive pentru care mentinerea unui tract digestiv sanatos este atat de importanta pentru sanatatea intregului nostru corp. Sfaturi pentru a ajuta la mentinerea corpului si a digestiei 1. Mestecati alimentele- digestia incepe in gura. Actul de a mesteca nu doar descompune alimentele in particule mai mici pentru a fi inghitite, dar secreta [...]

  Mai mult →
 • Social Vesti Un MARE SECRET despre România a ieşit la iveală după 600 de ani!

  Un MARE SECRET despre România a ieşit la iveală după 600 de ani!

  Arheologii au scos la lumină două morminte vechi, mai multe monede şi câteva fragmente de podoabe care datează dinainte de anul 1400. Toate acestea arată că tot în zonă a existat o biserică mult mai veche decât cea cunoscută, ridicată de Mircea cel Bătrân. Până de curând arheologii credeau ca Biserica Domnească peste care a fost construit Turnul Chindiei ar fi cea mai veche aşezare, ridicată în zona unde se află complexul muzeal Curtea Domnească. Noile săpături le-au schimbat complet [...]

  Mai mult →
 • Social Vesti Profeţia indianului Sundar Singh: România şi Palestina vor face excepţie de la pedeapsa focului nimicitor

  Profeţia indianului Sundar Singh: România şi Palestina vor face excepţie de la pedeapsa focului nimicitor

  Sundar Singh este un înţelept şi iluminat indian, care s-a născut în 1889 în India, în oraşul Rampur, regiunea Punjab, şi a murit în anul 1933. Creştinat în urma unei experienţe spirituale deosebite, legată de apariţia lui Iisus, el a făcut o călătorie prin toate ţările creştine în primul deceniu al secolului nostru. Cu această ocazie el a vizitat şi ţara noastră. În curând aproape toate popoarele neamului omenesc vor deschide ochii contribuind la îndeplinirea realităţii orânduite de Dumnezeu şi [...]

  Mai mult →
 • Sanatate Social Vesti Emoţiile şi boala

  Emoţiile şi boala

  Emoţiile fac parte din fiecare dintre noi, pozitive sau negative, intense sau mai puţin intense sunt tovarăşi frecvenţi ai vieţii noastre. Unele vin şi pleacă, pot fi schimbătoare precum vremea sau ne pot însoţi  întreaga viaţă. Unele persoane „tună şi fulgeră” atunci când sunt furioase sau nemulţumite, pe când altele aleg să îşi înăbuşe întreaga paletă de emoţii negative şi să ascundă de ceilalţi întreaga suferinţă care îi macină. Dar cum ne pot îmbolnăvii emoţiile? Cercetările în domeniu au demonstrat [...]

  Mai mult →
 • Social Vesti Cum să cureţi rapid şi uşor portocalele (Video)

  Cum să cureţi rapid şi uşor portocalele (Video)

  Cu siguranţă nu foloseai această metodă atunci când ai vrut să desfaci o portocală. În clipul de mai jos ne este prezentat modul în care se desface rapid şi eficient coaja unei portocale. [realitatea.net]

  Mai mult →
 • Culinar Vesti Condimentezi mâncarea cu dafin? Iată beneficiile şi efectele adverse

  Condimentezi mâncarea cu dafin? Iată beneficiile şi efectele adverse

    Dafinul este un arbust cu frunze verzi tot timpul anului, originar din bazinul mediteraneean. Frunzele şi fructele conţin ulei volatil, mucilagii, pectine, tanin, rezine şi o substanţă amară. Din frunze se extrage untul de dafin, întrebuinţat la prepararea unor unguente. Iată care sunt beneficiile acestui condiment dar şi ce efecte adverse pot apărea în urma consumului. Beneficii: – În fitoterapie se folosesc mai ales frunzele. Dafinul are proprietăţi expectorante, antispastice şi detoxifiante. – Este indicat în anorexie şi atonii [...]

  Mai mult →
 • Sanatate Vesti 8 motive ciudate pentru care iti cade parul

  8 motive ciudate pentru care iti cade parul

  Podoaba capilara feminina a fost dintotdeauna admirata de catre barbati. Nimic nu s-a schimbat din acest punct de vedere nici in zilele noastra de vreme ce femeile cheltuie milioare de euro anual pentru produsele de ingrijire a parului. Si, probabil, unul dintre cele mai rele lucruri care i se pot intampla unei femei este sa-si piarda cositele de care este atat de mandra. Orice femeie, indiferent de varsta si etnicitate se poate confrunta cu caderea parului. Iata 8 motive ciudate [...]

  Mai mult →