Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeşte mai mult...

ATENŢIE la ce mâncaţi: cum se fac mezelurile în ziua de astăzi?

Septembrie 5, 2012 11:34 am 0 comentarii

“La capitolul «mezeluri şi preparate din carne», mă văd nevoit să încerc să vă dau cat mai multe amănunte, deoarece mezelurile reprezintă, din păcate, un aliment preferat de majoritatea românilor”, arată prof. ing. dr. Gheorghe Mencinicopschi, unul dintre specialiştii în domeniul alimentaţiei sănătoase, care a pornit nu demult o cruciadă împotriva obiceiurile alimentare deficitare ale omului modern.

“Mezelurile sunt produse din carne, in general din carne de porc, dar şi de vita, vânat, pui, strut etc. După tranşare, 80% din carne se foloseşte pentru specialităţi, iar restul intră in producţia salamurilor, a cârnatilor, parizerului şi a cremwurstilor.

Cantităţile sunt ajustate cu multă slănină tare, dar şi cu soia sau grăsimi hidrogenate.

Carnea sau amestecul de cărnuri şi alte ingrediente (şorici, slănină, organe ş.a.) se toacă (mai întâi carnea, apoi slănina şi şoriciul), se sărează, se adaugă aditivi alimentari (E-uri), se aromatizează (adeseori arome artificiale) şi  se maturează – explică prof. Gheorghe Mencinicopschi în cartea sa “Şi noi ce mai mâncăm?”

Din saci de rafie se adaugă făina de soia şi, potrivit oricărui reţetar, se mai pun aditivi sintetici şi coloranţi. Unele se fierb, altele se afumă, iar altele sunt crud-svântate (ex. Salam de Sibiu). Omogenizarea se face in câteva minute, iar pasta prinde gust şi aspect de carne.

Mezelurile sunt ambalate in membrane naturale (mate) sau membrane artificiale (colagenice, care uneori ajung să coste mai mult decât compoziţia produsului) sau rămân ca atare (ex. şuncă presată, ciolan presat). Mezelurile in membrane sunt salamurile, cârnatii, cremwurstii.

Produsele „premium” ca pastrama, muşchiul sau cotletul sunt injectate cu saramură, fosfaţi, gume (compuşii care reţin cea mai multă apă). Injectarea se face cu o maşină specială cu ac, iar vidarea maschează faptul că produsul e umplut cu apă.

Saramura, care trage mult din greutatea produsului, are ca efecte secundare hipertensiunea arterială şi diabetul. E-urile sunt importante şi, in cele mai multe cazuri, condimentele precum ceapa sau usturoiul sunt prafuri obţinute prin deshidratare.

Ca o paranteză, vreau să atrag atenţia asupra intoxicării cu reclame!

Mezelurile şi sănătatea n-au nimic in comun! Copiii n-ar trebui să consume nici un gram. De aceea publicitatea este agresivă pe segmentul celor mici.

Chiar dacă au fost siliţi de legi să treacă pe etichete toate componentele reţetei, producătorii din România se feresc să dezvăluie cantităţile adevărate de carne dintr-un produs. Uitaţi-vă cu atenţie pe etichete!

Veţi observa că dintr-o listă de aproximativ 20 de ingrediente, la unele produse, doar unul singur este carne. Restul sunt fosfaţi, nitriţi, nitraţi, arome sintetice şi coloranţi, multă sare şi multă apă. Şi, după cum am tot spus şi spun, efectele acestor aditivi nu apar de pe o zi pe alta. În schimb, pe timp îndelungat, acestea sunt dezastruoase.

Ne-am obişnuit să cumpărăm apă la preţ de carne. În ultima vreme au apărut tot soiul de aditivi care n-au fost testaţi îndeajuns toxicologic, dar pe care producătorii au început să-i folosească intens. Dintre cei mai utilizaţi sunt fosfaţii care, în exces, împiedică fixarea calciului in oase.
Imaginaţi-vă ce înseamnă asta pentru copii!

În plus, potenţiatorii de aromă, care se regăsesc chiar şi in specialităţile mai scumpe de carne, provoacă un apetit ridicat sau dependentă. Glutamatul monosodic, E 621 dă un gust foarte bun. Stimulează pofta şi te face să mănânci încontinuu.

Efectul nu este imediat, dar mâncând şi măncănd duce la obezitate.

Mezelurile mai pot conţine:

- carne dezosată mecanic (cu valoare nutritivă scăzută MDM),

- E-uri (fosfaţi E 452, coloranţi roşu carmen E 120, conservanţi E 250, substanţe de întărire a gustului, glutamat monosodic E 621, guanilat disodic E 627, inozinat disodic E 631, gume caragenan E 407, amidonuri E 1420, dextroză, glucono-delta-lactoză E 575),

- concentrate proteice din soia,

- hidrolizate proteice din carne şi vegetale,

- şorici şi emulsie de şorici,

- grăsime animală (slănină), uneori şi vegetală,

- sare

- şi uneori organe.

Din lista lungă de compuşi chimici alimentari, coloranţii sunt bombe pentru organism. Roşul carmin se extrage dintr-o insectă. În procesul chimic de extracţie se foloseşte aluminiul. Consumul cronic poate distruge celulele nervoase şi riscul cel mai mare îl reprezintă Alzheimerul.

Aspectul „ferm” al mezelurilor este dat, in mare parte, de făina de soia, fosfaţi, gume sau de amidonul de cartofi, care uneori reprezintă chiar 40% din compoziţia unui parizer sau a unui salam ieftin.

Ştiţi ce-i culmea? Soia in stare pură, nemodificată genetic, a ajuns să fie cel mai sănătos ingredient dintr-un salam! De amidon ce să mai zic… acesta chiar n-are ce căuta într-un produs din carne!

Unele produse sunt afumate, fumul crescând riscul apariţiei unor maladii cronice grave (ex: cancere).

Trebuie arătat şi faptul că in prezent consumurile specifice (respectiv din câtă carne se obţine 1 kg de produs) au scăzut drastic, 1 Kg de mezeluri obţinându-se din câteva sute de grame de carne şi aceea grasă. (Consumul specific arată câtă carne s-a folosit pentru obţinerea unui kilogram de produs din carne.)

Având in vedere faptul că numai aditivii (E-urile) pentru industria cărnii au reprezentat 25-30% in anul 2008, din valoarea celor 220 mii de tone de mezeluri consumate in ţara noastră, ne dăm seama de ponderea mare a acestor chimicale in produsele de carne.

Repet: mezelurile nu ar trebui consumate de copii până la vârsta de cel puţin 12 ani şi, in plus, de persoanele predispuse la osteoporoză, de femeile însărcinate şi care alăptează, de suferinzii de obezitate, maladii cardiovasculare, dislipidemie, hipertensiune, diabet, boli hepato-renale, cancere, osteoartrite, boli de piele, boli de plămân, hiperuricemie (gută), celulită, boli ale tubului digestiv, bătrâni etc.

Mezelurile determină, pe lângă cele enumerate mai sus, acidifierea mediului intern având in timp consecinţe grave asupra sănătăţii.

Astăzi multe specialităţi (muşchi file, pastramă, kaizer etc) sunt injectate cu soluţii care conţin sare, gelifianti pentru reţinerea apei, coloranţi pentru aspectul de proaspăt, conservanţi, agenţi de întărire a gustului şi aromei.

Astfel, aceste specialităţi devin in fapt mezeluri cu aceleaşi riscuri pentru sănătate. Chiar tradiţionalul Salam de Sibiu astăzi s-a transformat, conţinând concentrat proteic de soia, acidifianti şi alte componente „netradiţionale”.

De cele mai multe ori produsele din carne, in special mezelurile, mai păstrează doar denumirea de „traditional”, in realitate reţetele fiind drastic modificate faţă de produsele autentice.

Atentie!
Produsele din carne industriale sunt surse de grăsimi animale aterogene, fosfori şi sare ascunse, pe care trebuie să le conştientizăm pentru a reduce consumul excesiv, dăunător al acestora.

Consumul excesiv de carne şi produse din carne creşte semnificativ riscul de obezitate, sindrom metabolic, maladii cardiovasculare, cancer, hipertensiune, dislipidemie, diabet”.

[financiarul.ro]

Comentarii

comments

Raspunde


Alte Vesti

 • Social Vesti Stan si Bran – Studenti la Oxford (video 10)

  Stan si Bran – Studenti la Oxford (video 10)

  Stan și Bran sunt numele date în limba română unui celebru cuplu comic din anii ’20–’50 ai secolului al XX-lea (Stan și Bran fiind două dintre cele mai vechi și populare nume bărbătești la români, alături de dubleta Stan și Oprea). Cuplul era format din actorii Stanley Laurel (Stan) și Oliver Hardy (“Ollie”, supranumit de către români Bran).Au activat în perioada 1930–1950. Stanley Laurel a murit în 1965, iar Oliver Hardy în 1957. Da-ne un like pe www.facebook.com/evesteata

  Mai mult →
 • Social Vesti Se împlinesc 79 de ani de la moartea unui mare fiziolog rus. Învăţăm şi astăzi despre experimentele lui – VIDEO

  Se împlinesc 79 de ani de la moartea unui mare fiziolog rus. Învăţăm şi astăzi despre experimentele lui – VIDEO

  Pe 27 februarie se împlinesc 79 de ani de la moartea fiziologului rus Ivan Pavlov. Moştenirea pe care a lăsat-o medicinei a fost una semnificativă, Pavlov fiind primul om de ştiinţă care a studiat fenomenul condiţionării clasice. Fiziologul rus a făcut o serie de experimente pe un câine pentru a înţelege reflexul condiţionat, iar copiii învaţă şi astăzi despre acestea la orele de Biologie. În anii 1890, rusul laureat al Premiului Nobel a investigat funcţia gastrică a câinelui prin externalizarea [...]

  Mai mult →
 • Turism Vesti Nu este un miraj: Cum arată oaza sud-americană Huacachina, un veritabil paradis în deşert.

  Nu este un miraj: Cum arată oaza sud-americană Huacachina, un veritabil paradis în deşert.

  Oaza Huacachina din sudul statului Peru este o mică lagună înconjurată de palmieri şi de dune de nisip gigantice, similare celor din deşertul Sahara. Oaza este înconjurată de mai multe hoteluri rustice, magazine şi chiar o bibliotecă publică. În anii 1940, Huacachina a devenit o destinaţie populară de spa pentru peruanii înstăriţi din Lima. Apele erau creditate cu puteri miraculoase de vindecare. În acea perioadă au început să fie construite hoteluri de lux şi restaurante selecte, însă oaza şi-a pierdut [...]

  Mai mult →
 • Sanatate Vesti Zece lucruri uimitoare pe care nu le ştiai despre tine

  Zece lucruri uimitoare pe care nu le ştiai despre tine

  Corpul unei persoane adulte este alcătuit din 7.000.000.000.000.000.000.000.000.000 de atomi. Află, mai jos, şi alte lucruri uimitoare despre tine. 1. Circa 1,26 de miliarde celule mor şi sunt înlocuite în cinci minute. Celulele din corp se schimbă atât de des încât în trei luni ai practic un schelet nou şi într-o lună altă piele. 2. Pe o suprafaţă de 6,5 centimetri pătraţi de piele ai 32.700 miliarde de celule, 6 metri de vase de sânge, 3,6 metri de fibre nervoase [...]

  Mai mult →
 • Social Vesti 7 obiceiuri care iti distrug tenul

  7 obiceiuri care iti distrug tenul

  Desigur, ai vazut de atat de multe ori reclame la produse ce promit un ten cu 10 ani mai tanar si fara pete, insa a venit momentul sa constientizezi faptul ca nimic nu este chiar atat de roz precum pare si ca este mult mai bine sa te feresti de anumite lucruri inainte ca acestea sa aiba efecte negative. Ce dauneaza tenului? Ai aici o lista de obiceiuri care trebuie sa dispara: 1. Nu iti mai stoarce cosurile Stiu, este [...]

  Mai mult →
 • Social Vesti Cum te epilezi corect, ca să ai pielea fină ca mătasea

  Cum te epilezi corect, ca să ai pielea fină ca mătasea

  Rapidă, la îndemână şi nedureroasă, epilarea cu aparatul de ras rămâne încă una dintre metodele preferate de îndepărtare a părului. Însă şi aici există câteva reguli dacă vrei să ai o piele frumoasă şi fină. Scrubul, regula de aur Exfolierea nu doar îndeparteaza celulele moarte, ci şi împiedica firele de par sa creasca pe sub piele. Condiţia esenţiala este sa fie facuta regulat, de doua ori pe saptamâna, dar si inainte de epilare. În câteva minute, îţi poţi prepara un [...]

  Mai mult →
 • Social Vesti “Free Hugs” | Când vom PRIMI ÎMBRĂȚIȘĂRI GRATUITE, pe STRADĂ

  “Free Hugs” | Când vom PRIMI ÎMBRĂȚIȘĂRI GRATUITE, pe STRADĂ

  Evenimentul “Free Hugs”, care are loc la nivel mondial începând din anul 2004, se va desfăşura sâmbătă, de la ora 15.00, şi lângă Teatrul Naţional Bucureşti, locuitorii oraşului fiind invitaţi să primească îmbrăţişări gratuite. Acest eveniment, organizat de Grupul Nefiresc, se va desfăşura între gura de metrou de la Universitate şi Teatrul Naţional Bucureşti. Fiecare participant la acest eveniment este invitat să poarte un carton pe care să fie scrise textele “Îmbrăţişări gratuite” sau “Free Hugs”. “O îmbrăţişare nu costă [...]

  Mai mult →
 • Sanatate Vesti S-a îngrășat cu 8,5 kg, deși a ținut o dietă cu alimente considerate sănătoase

  S-a îngrășat cu 8,5 kg, deși a ținut o dietă cu alimente considerate sănătoase

  Un actor australian, care a dorit să demaște efectele negative ale zhărului ascuns în alimente considerate sănătoase, s-a îngrășat cu 8,5 kilograme. Dieta a inclus iaurt, cereale, batoane de musli și sucuri de fructe, iar în 60 de zile s-a îngrășat cu 8,5 kilograme. Documentarul realizat de actorul Damon Gameau, “That Sugar Film”, prezintă efectele generate de consumul zilnic mediu de zahăr al adulților australieni – echivalentul a 40 de linguri- asupra corpului uman. “Zahărul este acum ascuns în atât [...]

  Mai mult →