Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeşte mai mult...

ATENŢIE la ce mâncaţi: cum se fac mezelurile în ziua de astăzi?

Septembrie 5, 2012 11:34 am 0 comentarii

“La capitolul «mezeluri şi preparate din carne», mă văd nevoit să încerc să vă dau cat mai multe amănunte, deoarece mezelurile reprezintă, din păcate, un aliment preferat de majoritatea românilor”, arată prof. ing. dr. Gheorghe Mencinicopschi, unul dintre specialiştii în domeniul alimentaţiei sănătoase, care a pornit nu demult o cruciadă împotriva obiceiurile alimentare deficitare ale omului modern.

“Mezelurile sunt produse din carne, in general din carne de porc, dar şi de vita, vânat, pui, strut etc. După tranşare, 80% din carne se foloseşte pentru specialităţi, iar restul intră in producţia salamurilor, a cârnatilor, parizerului şi a cremwurstilor.

Cantităţile sunt ajustate cu multă slănină tare, dar şi cu soia sau grăsimi hidrogenate.

Carnea sau amestecul de cărnuri şi alte ingrediente (şorici, slănină, organe ş.a.) se toacă (mai întâi carnea, apoi slănina şi şoriciul), se sărează, se adaugă aditivi alimentari (E-uri), se aromatizează (adeseori arome artificiale) şi  se maturează – explică prof. Gheorghe Mencinicopschi în cartea sa “Şi noi ce mai mâncăm?”

Din saci de rafie se adaugă făina de soia şi, potrivit oricărui reţetar, se mai pun aditivi sintetici şi coloranţi. Unele se fierb, altele se afumă, iar altele sunt crud-svântate (ex. Salam de Sibiu). Omogenizarea se face in câteva minute, iar pasta prinde gust şi aspect de carne.

Mezelurile sunt ambalate in membrane naturale (mate) sau membrane artificiale (colagenice, care uneori ajung să coste mai mult decât compoziţia produsului) sau rămân ca atare (ex. şuncă presată, ciolan presat). Mezelurile in membrane sunt salamurile, cârnatii, cremwurstii.

Produsele „premium” ca pastrama, muşchiul sau cotletul sunt injectate cu saramură, fosfaţi, gume (compuşii care reţin cea mai multă apă). Injectarea se face cu o maşină specială cu ac, iar vidarea maschează faptul că produsul e umplut cu apă.

Saramura, care trage mult din greutatea produsului, are ca efecte secundare hipertensiunea arterială şi diabetul. E-urile sunt importante şi, in cele mai multe cazuri, condimentele precum ceapa sau usturoiul sunt prafuri obţinute prin deshidratare.

Ca o paranteză, vreau să atrag atenţia asupra intoxicării cu reclame!

Mezelurile şi sănătatea n-au nimic in comun! Copiii n-ar trebui să consume nici un gram. De aceea publicitatea este agresivă pe segmentul celor mici.

Chiar dacă au fost siliţi de legi să treacă pe etichete toate componentele reţetei, producătorii din România se feresc să dezvăluie cantităţile adevărate de carne dintr-un produs. Uitaţi-vă cu atenţie pe etichete!

Veţi observa că dintr-o listă de aproximativ 20 de ingrediente, la unele produse, doar unul singur este carne. Restul sunt fosfaţi, nitriţi, nitraţi, arome sintetice şi coloranţi, multă sare şi multă apă. Şi, după cum am tot spus şi spun, efectele acestor aditivi nu apar de pe o zi pe alta. În schimb, pe timp îndelungat, acestea sunt dezastruoase.

Ne-am obişnuit să cumpărăm apă la preţ de carne. În ultima vreme au apărut tot soiul de aditivi care n-au fost testaţi îndeajuns toxicologic, dar pe care producătorii au început să-i folosească intens. Dintre cei mai utilizaţi sunt fosfaţii care, în exces, împiedică fixarea calciului in oase.
Imaginaţi-vă ce înseamnă asta pentru copii!

În plus, potenţiatorii de aromă, care se regăsesc chiar şi in specialităţile mai scumpe de carne, provoacă un apetit ridicat sau dependentă. Glutamatul monosodic, E 621 dă un gust foarte bun. Stimulează pofta şi te face să mănânci încontinuu.

Efectul nu este imediat, dar mâncând şi măncănd duce la obezitate.

Mezelurile mai pot conţine:

- carne dezosată mecanic (cu valoare nutritivă scăzută MDM),

- E-uri (fosfaţi E 452, coloranţi roşu carmen E 120, conservanţi E 250, substanţe de întărire a gustului, glutamat monosodic E 621, guanilat disodic E 627, inozinat disodic E 631, gume caragenan E 407, amidonuri E 1420, dextroză, glucono-delta-lactoză E 575),

- concentrate proteice din soia,

- hidrolizate proteice din carne şi vegetale,

- şorici şi emulsie de şorici,

- grăsime animală (slănină), uneori şi vegetală,

- sare

- şi uneori organe.

Din lista lungă de compuşi chimici alimentari, coloranţii sunt bombe pentru organism. Roşul carmin se extrage dintr-o insectă. În procesul chimic de extracţie se foloseşte aluminiul. Consumul cronic poate distruge celulele nervoase şi riscul cel mai mare îl reprezintă Alzheimerul.

Aspectul „ferm” al mezelurilor este dat, in mare parte, de făina de soia, fosfaţi, gume sau de amidonul de cartofi, care uneori reprezintă chiar 40% din compoziţia unui parizer sau a unui salam ieftin.

Ştiţi ce-i culmea? Soia in stare pură, nemodificată genetic, a ajuns să fie cel mai sănătos ingredient dintr-un salam! De amidon ce să mai zic… acesta chiar n-are ce căuta într-un produs din carne!

Unele produse sunt afumate, fumul crescând riscul apariţiei unor maladii cronice grave (ex: cancere).

Trebuie arătat şi faptul că in prezent consumurile specifice (respectiv din câtă carne se obţine 1 kg de produs) au scăzut drastic, 1 Kg de mezeluri obţinându-se din câteva sute de grame de carne şi aceea grasă. (Consumul specific arată câtă carne s-a folosit pentru obţinerea unui kilogram de produs din carne.)

Având in vedere faptul că numai aditivii (E-urile) pentru industria cărnii au reprezentat 25-30% in anul 2008, din valoarea celor 220 mii de tone de mezeluri consumate in ţara noastră, ne dăm seama de ponderea mare a acestor chimicale in produsele de carne.

Repet: mezelurile nu ar trebui consumate de copii până la vârsta de cel puţin 12 ani şi, in plus, de persoanele predispuse la osteoporoză, de femeile însărcinate şi care alăptează, de suferinzii de obezitate, maladii cardiovasculare, dislipidemie, hipertensiune, diabet, boli hepato-renale, cancere, osteoartrite, boli de piele, boli de plămân, hiperuricemie (gută), celulită, boli ale tubului digestiv, bătrâni etc.

Mezelurile determină, pe lângă cele enumerate mai sus, acidifierea mediului intern având in timp consecinţe grave asupra sănătăţii.

Astăzi multe specialităţi (muşchi file, pastramă, kaizer etc) sunt injectate cu soluţii care conţin sare, gelifianti pentru reţinerea apei, coloranţi pentru aspectul de proaspăt, conservanţi, agenţi de întărire a gustului şi aromei.

Astfel, aceste specialităţi devin in fapt mezeluri cu aceleaşi riscuri pentru sănătate. Chiar tradiţionalul Salam de Sibiu astăzi s-a transformat, conţinând concentrat proteic de soia, acidifianti şi alte componente „netradiţionale”.

De cele mai multe ori produsele din carne, in special mezelurile, mai păstrează doar denumirea de „traditional”, in realitate reţetele fiind drastic modificate faţă de produsele autentice.

Atentie!
Produsele din carne industriale sunt surse de grăsimi animale aterogene, fosfori şi sare ascunse, pe care trebuie să le conştientizăm pentru a reduce consumul excesiv, dăunător al acestora.

Consumul excesiv de carne şi produse din carne creşte semnificativ riscul de obezitate, sindrom metabolic, maladii cardiovasculare, cancer, hipertensiune, dislipidemie, diabet”.

[financiarul.ro]

Comentarii

comments

Raspunde


Alte Vesti

 • Social Vesti Mai sunt sau nu osemintele lui Kogălniceanu în cripta din Cimitirul „Eternitatea”?

  Mai sunt sau nu osemintele lui Kogălniceanu în cripta din Cimitirul „Eternitatea”?

  După episodul dispariţiei a două busturi din Parcul „Copou“, un alt caz poate zdruncina şansele Iaşiului de a obţine titlul de capitală culturală europeană în anul 2021: mormântul fostului mare om politic Mihail Kogălniceanu din Cimitirul „Eternitatea“ a fost transformat pur şi simplu în depozit de materiale de construcţie. În plus, despre mormânt se vehiculează o ipoteză halucinantă: osemintele lui Kogălniceanu ar fi dispărut de aici încă din perioada comunistă. Din cripta unde își doame somnul de veci marele om [...]

  Mai mult →
 • Social Vesti 155 de ani de presă militară românească. Cum arăta primul număr al publicaţiei «Observatorul militar»

  155 de ani de presă militară românească. Cum arăta primul număr al publicaţiei «Observatorul militar»

    În urmă cu 155 de ani la 23 iulie 1859, vedea lumina tiparului primul număr al publicaţie «Observatorul militar». Astăzi, revista «Historia» preia din paginile publicaţiei militare facsimilul primului număr al acestei ”gazete ostăsești”. La Mulți Ani! [historia.ro]

  Mai mult →
 • Social Vesti Cele mai înfiorătoare fapte săvârşite de preoţi

  Cele mai înfiorătoare fapte săvârşite de preoţi

    Omul simte nevoia să aibă încredere totală în cineva. Iar acest cineva, de obicei, trebuie să fie o persoană discretă, care păstrează secrete şi consiliază. Istoria însă ne demonstrează uneori altceva. De-a lungul timpului, oamenii care trebuiau să fie trimişii Lui Dumnezeu pe Pamânt s-au transformat în adevăraţi demoni. Iata faptele ruşinoase şi abominabile săvârşite de preoţi: 1. Reverendul Thomas Hunter. Deşi în tinereţe avea o minte clară şi era de o sensibilitate aparte, s-a dovedit că, de fapt, avea o [...]

  Mai mult →
 • Social Vesti Înainte şi după droguri! Proiect inedit despre cum se schimbă oamenii consumând droguri

  Înainte şi după droguri! Proiect inedit despre cum se schimbă oamenii consumând droguri

    Ne pasă sau nu de cei care consumă droguri, aceasta este o problemă. O tratăm în dependenţă de cât de mult ne afectează. Însă ce se întâmplă în spatele transformării unui om consumator de droguri este ceva ce ar trebui să sensibilizeze pe toţi. O serie de fotografii ne prezintă transformarea prin care trec oamenii care luni şi ani de-a rândul au consumat droguri. Fotografiile sunt parte dintr-un documentar, “From Drugs to Murs“, creat de Deputy Bret King. Documentarul vrea [...]

  Mai mult →
 • Social Vesti La marginea Universului era un magazin care vindea dorințe. Pildă pentru împlinirea dorințelor

  La marginea Universului era un magazin care vindea dorințe. Pildă pentru împlinirea dorințelor

    La marginea universului era un magazin. Semne pe el nu erau – de ceva timp le-a spălat uraganele, iar noul proprietar așa și nu a mai venit, pentru că fiecare locuitor deja știa că magazinul vinde dorințe. Din magazin se putea cumpăra aproape orice: iahturi uriașe, apartamente, căsătorie, un post de vice-președinte al corporației, bani, copii, un lucru preferat, o figură frumoasă, o victorie la o competiție, masini mari, putere, succes și multe altele. Nu se vindea numai viață [...]

  Mai mult →
 • Pentru Suflet Vesti 10 adevaruri universale care te elibereaza

  10 adevaruri universale care te elibereaza

  Desi ti-ar placea sa le stii pe toate, exista 10 adevaruri care iti vor potoli aceasta dorinta de a fi perfecta, de a nu face greseli, de a fi mai cu mot decat ceilalti, care par a avea vieti bine puse la punct, care parca s-au nascut stiind exact ceea ce vor. 1. Adultii nu le stiu pe toate. Isi petrec mare parte din viata incercand sa isi puna ordine in viata. Intreaba pe oricine vrei daca aveau totul pus [...]

  Mai mult →
 • Social Vesti 5 intrebari care iti vor schimba viata – Ai curaj sa raspunzi?

  5 intrebari care iti vor schimba viata – Ai curaj sa raspunzi?

  Sunt intrebari care iti pot da tot sistemul de valori peste cap daca reusesti sa gasesti raspunsurile potrivite, analizandu-te atent. 1. Care este mingea ta de tenis?  Este o intrebare folosita in cadrul unui discurs tinut la MIT de catre Drew Houston, fondatorul serviciului de stocare Dropbox. Este o modalitate mai interesanta de a te intreba “De ce anume imi pasa cel mai mult?” sau “Ce anume mi-a fost dat sa fac?”. Asa cum Houston a explicat in discursul sau, [...]

  Mai mult →
 • Social Vesti Bautura ideala este apa minerala

  Bautura ideala este apa minerala

  E un slogan de pe vremuri, care se potriveste perfect calitatilor apei cu bule si ajutorului oferit gospodinei. Apa minerala nu e buna numai pentru sucuri si sprit, ci te ajuta si prin casa. –> Petele, de pilda, se indeparteaza mult mai usor daca torni apa minerala pe locul cu pricina, lasi sa “sfaraie” nitel, apoi cureti normal. –> Goblenurile si tapiseriile sterse de vreme se curata si se revigoreaza cu un amestec de apa minerala (2/3) si amoniac (⅓). [...]

  Mai mult →