Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeşte mai mult...

ATENŢIE la ce mâncaţi: cum se fac mezelurile în ziua de astăzi?

Septembrie 5, 2012 11:34 am 0 comentarii

“La capitolul «mezeluri şi preparate din carne», mă văd nevoit să încerc să vă dau cat mai multe amănunte, deoarece mezelurile reprezintă, din păcate, un aliment preferat de majoritatea românilor”, arată prof. ing. dr. Gheorghe Mencinicopschi, unul dintre specialiştii în domeniul alimentaţiei sănătoase, care a pornit nu demult o cruciadă împotriva obiceiurile alimentare deficitare ale omului modern.

“Mezelurile sunt produse din carne, in general din carne de porc, dar şi de vita, vânat, pui, strut etc. După tranşare, 80% din carne se foloseşte pentru specialităţi, iar restul intră in producţia salamurilor, a cârnatilor, parizerului şi a cremwurstilor.

Cantităţile sunt ajustate cu multă slănină tare, dar şi cu soia sau grăsimi hidrogenate.

Carnea sau amestecul de cărnuri şi alte ingrediente (şorici, slănină, organe ş.a.) se toacă (mai întâi carnea, apoi slănina şi şoriciul), se sărează, se adaugă aditivi alimentari (E-uri), se aromatizează (adeseori arome artificiale) şi  se maturează – explică prof. Gheorghe Mencinicopschi în cartea sa “Şi noi ce mai mâncăm?”

Din saci de rafie se adaugă făina de soia şi, potrivit oricărui reţetar, se mai pun aditivi sintetici şi coloranţi. Unele se fierb, altele se afumă, iar altele sunt crud-svântate (ex. Salam de Sibiu). Omogenizarea se face in câteva minute, iar pasta prinde gust şi aspect de carne.

Mezelurile sunt ambalate in membrane naturale (mate) sau membrane artificiale (colagenice, care uneori ajung să coste mai mult decât compoziţia produsului) sau rămân ca atare (ex. şuncă presată, ciolan presat). Mezelurile in membrane sunt salamurile, cârnatii, cremwurstii.

Produsele „premium” ca pastrama, muşchiul sau cotletul sunt injectate cu saramură, fosfaţi, gume (compuşii care reţin cea mai multă apă). Injectarea se face cu o maşină specială cu ac, iar vidarea maschează faptul că produsul e umplut cu apă.

Saramura, care trage mult din greutatea produsului, are ca efecte secundare hipertensiunea arterială şi diabetul. E-urile sunt importante şi, in cele mai multe cazuri, condimentele precum ceapa sau usturoiul sunt prafuri obţinute prin deshidratare.

Ca o paranteză, vreau să atrag atenţia asupra intoxicării cu reclame!

Mezelurile şi sănătatea n-au nimic in comun! Copiii n-ar trebui să consume nici un gram. De aceea publicitatea este agresivă pe segmentul celor mici.

Chiar dacă au fost siliţi de legi să treacă pe etichete toate componentele reţetei, producătorii din România se feresc să dezvăluie cantităţile adevărate de carne dintr-un produs. Uitaţi-vă cu atenţie pe etichete!

Veţi observa că dintr-o listă de aproximativ 20 de ingrediente, la unele produse, doar unul singur este carne. Restul sunt fosfaţi, nitriţi, nitraţi, arome sintetice şi coloranţi, multă sare şi multă apă. Şi, după cum am tot spus şi spun, efectele acestor aditivi nu apar de pe o zi pe alta. În schimb, pe timp îndelungat, acestea sunt dezastruoase.

Ne-am obişnuit să cumpărăm apă la preţ de carne. În ultima vreme au apărut tot soiul de aditivi care n-au fost testaţi îndeajuns toxicologic, dar pe care producătorii au început să-i folosească intens. Dintre cei mai utilizaţi sunt fosfaţii care, în exces, împiedică fixarea calciului in oase.
Imaginaţi-vă ce înseamnă asta pentru copii!

În plus, potenţiatorii de aromă, care se regăsesc chiar şi in specialităţile mai scumpe de carne, provoacă un apetit ridicat sau dependentă. Glutamatul monosodic, E 621 dă un gust foarte bun. Stimulează pofta şi te face să mănânci încontinuu.

Efectul nu este imediat, dar mâncând şi măncănd duce la obezitate.

Mezelurile mai pot conţine:

- carne dezosată mecanic (cu valoare nutritivă scăzută MDM),

- E-uri (fosfaţi E 452, coloranţi roşu carmen E 120, conservanţi E 250, substanţe de întărire a gustului, glutamat monosodic E 621, guanilat disodic E 627, inozinat disodic E 631, gume caragenan E 407, amidonuri E 1420, dextroză, glucono-delta-lactoză E 575),

- concentrate proteice din soia,

- hidrolizate proteice din carne şi vegetale,

- şorici şi emulsie de şorici,

- grăsime animală (slănină), uneori şi vegetală,

- sare

- şi uneori organe.

Din lista lungă de compuşi chimici alimentari, coloranţii sunt bombe pentru organism. Roşul carmin se extrage dintr-o insectă. În procesul chimic de extracţie se foloseşte aluminiul. Consumul cronic poate distruge celulele nervoase şi riscul cel mai mare îl reprezintă Alzheimerul.

Aspectul „ferm” al mezelurilor este dat, in mare parte, de făina de soia, fosfaţi, gume sau de amidonul de cartofi, care uneori reprezintă chiar 40% din compoziţia unui parizer sau a unui salam ieftin.

Ştiţi ce-i culmea? Soia in stare pură, nemodificată genetic, a ajuns să fie cel mai sănătos ingredient dintr-un salam! De amidon ce să mai zic… acesta chiar n-are ce căuta într-un produs din carne!

Unele produse sunt afumate, fumul crescând riscul apariţiei unor maladii cronice grave (ex: cancere).

Trebuie arătat şi faptul că in prezent consumurile specifice (respectiv din câtă carne se obţine 1 kg de produs) au scăzut drastic, 1 Kg de mezeluri obţinându-se din câteva sute de grame de carne şi aceea grasă. (Consumul specific arată câtă carne s-a folosit pentru obţinerea unui kilogram de produs din carne.)

Având in vedere faptul că numai aditivii (E-urile) pentru industria cărnii au reprezentat 25-30% in anul 2008, din valoarea celor 220 mii de tone de mezeluri consumate in ţara noastră, ne dăm seama de ponderea mare a acestor chimicale in produsele de carne.

Repet: mezelurile nu ar trebui consumate de copii până la vârsta de cel puţin 12 ani şi, in plus, de persoanele predispuse la osteoporoză, de femeile însărcinate şi care alăptează, de suferinzii de obezitate, maladii cardiovasculare, dislipidemie, hipertensiune, diabet, boli hepato-renale, cancere, osteoartrite, boli de piele, boli de plămân, hiperuricemie (gută), celulită, boli ale tubului digestiv, bătrâni etc.

Mezelurile determină, pe lângă cele enumerate mai sus, acidifierea mediului intern având in timp consecinţe grave asupra sănătăţii.

Astăzi multe specialităţi (muşchi file, pastramă, kaizer etc) sunt injectate cu soluţii care conţin sare, gelifianti pentru reţinerea apei, coloranţi pentru aspectul de proaspăt, conservanţi, agenţi de întărire a gustului şi aromei.

Astfel, aceste specialităţi devin in fapt mezeluri cu aceleaşi riscuri pentru sănătate. Chiar tradiţionalul Salam de Sibiu astăzi s-a transformat, conţinând concentrat proteic de soia, acidifianti şi alte componente „netradiţionale”.

De cele mai multe ori produsele din carne, in special mezelurile, mai păstrează doar denumirea de „traditional”, in realitate reţetele fiind drastic modificate faţă de produsele autentice.

Atentie!
Produsele din carne industriale sunt surse de grăsimi animale aterogene, fosfori şi sare ascunse, pe care trebuie să le conştientizăm pentru a reduce consumul excesiv, dăunător al acestora.

Consumul excesiv de carne şi produse din carne creşte semnificativ riscul de obezitate, sindrom metabolic, maladii cardiovasculare, cancer, hipertensiune, dislipidemie, diabet”.

[financiarul.ro]

Comentarii

comments

Raspunde


Alte Vesti

 • Sanatate Vesti Ce se intampla in corpul tau cand stranuti: cauze si simptome

  Ce se intampla in corpul tau cand stranuti: cauze si simptome

  Banalul stranut, cu care toti suntem atat de obisnuiti, este unul dintre cele mai eficiente mecanisme de aparare ale organismului. Stii, insa, ce se afla in spatele acestei reactii si care sunt posibilele cauze? Afla mai multe despre ce se intampla cu corpul tau atunci cand stranuti! Ce se intampla cand stranuti Cu totii suntem foarte familiarizati cu stranutul, aceasta reactie puternica a organismului, pe care adesea nu o putem impiedica atunci cand apare. Aceasta se intampla pentru ca stranutul [...]

  Mai mult →
 • Social Vesti IMPRESIONANT! Povestea tinerei din Oradea care a ţinut un jurnal până a murit în lagărul de la Auschwitz

  IMPRESIONANT! Povestea tinerei din Oradea care a ţinut un jurnal până a murit în lagărul de la Auschwitz

  În urmă cu 70 de ani, cumplitul lagăr de concentrare Auschwitz-Birkenau a fost eliberat de către Armata Roşie. Nu se ştie numărul exact al evreilor ucişi  în Holocaust, cel ma des, istoricii spun că ar fi vorba despre şase milioane de evrei. Printre cei care şi-au pierdut viaţa în timpul Holocaustului se află şi Eva Heyman, o copiliţă din Oradea. În primăvara anului 1944, în partea de nord a judeţului Bihor locuiau peste 30.000 de evrei, aproape o treime din populaţia Oradiei [...]

  Mai mult →
 • Social Vesti Femei care au schimbat lumea. 5 “uriașe” ale secolului 20

  Femei care au schimbat lumea. 5 “uriașe” ale secolului 20

  În acest articol, încercăm să vă prezentăm cinci femei care au schimbat lumea, toate născute în secolul trecut. Maica Tereza (1910-1997) a fost o călugăriță romano-catolică, care și-a dedicat viața pentru a-i ajuta pe săracii din toată lumea. A stat mulți ani în Calcutta, India, unde a înființat fundația Misionarii Carității, care a avut ca misiune ajutorarea celor mai săraci oameni. Nominalizată cu Premiul Nobel Prize în 1979, Maica Tereza a devenit un simbol al carității și un model demn [...]

  Mai mult →
 • Sanatate Vesti Cauzele mai puțin știute ale apariției febrei

  Cauzele mai puțin știute ale apariției febrei

  O infecție virală sau bacteriană este una dintre cele mai comune cauze ale apariței febrei; creșterea temperaturii corpului este un semn că sistemul imunitar încearcă să lupte cu  infecția. Pot exista însă și alte cauze ale febrei, de care să nu știi. Bolile inflamatorii cronice Când orice țesut din corp prezintă semne inflamatoare cronice, există o șansă să apară febra. De exemplu, dacă pereții interiori ai vaselor de sânge sunt inflamați, așa cum se întâmplă în cazul anumitor afecțiuni precum [...]

  Mai mult →
 • Culinar Vesti De ce Nutella din Germania are alt gust decât cea din România

  De ce Nutella din Germania are alt gust decât cea din România

  Cei care se plâng de faptul că ciocolata din borcanele Nutella cumpărate din România, are alt gust (nu atât de bun) precum cea din borcanele achiziţionate din Germania, de exemplu, nu sunt departe de adevăr. Deşi marca e aceeaşi, gustul diferă de la ţară la ţară, chiar dacă – teoretic reţeta e identică, scrie turnulsfatului.ro. „În principiu, eu ştiu că marii producători ţin la o anumită reţetă şi e normal aşa, pentru că nu poţi să te faci de râs. [...]

  Mai mult →
 • Sport Vesti SIMONA HALEP, ELIMINATĂ de la AUSTRALIAN OPEN de EKATERINA MAKAROVA. Cum explică românca eșecul

  SIMONA HALEP, ELIMINATĂ de la AUSTRALIAN OPEN de EKATERINA MAKAROVA. Cum explică românca eșecul

  Simona Halep a fost eliminată, marți dimineață, în sferturile de finală de la Australian Open, după înfrângerea fără drept de apel suferită în fața rusoaicei Ekaterinei Makarova, scor 4-6, 0-6. A treia favorită de la Melbourne, românca a făcut după meci câteva declarații surprinzătoare. La conferința de presă care a urmat partidei, Simona Halep a declarat: “M-am antrenat foarte bine de dimineață, dar poate că am fost un pic prea stresată înainte să înceapă meciul. N-a fost ziua mea bună. [...]

  Mai mult →
 • Mediu Vesti Mașini înghețate. Imagini spectaculoase surprinse iarna – FOTO

  Mașini înghețate. Imagini spectaculoase surprinse iarna – FOTO

  Iarna nu este nici pe departe anotimpul preferat al șoferilor. Lanțuri, cauciucuri de iarnă, geamuri și uși înghețate – o adevără problemă pentru conducătorii auto! Inevitabil odată cu apariția iernii și a frigului apar și problemele șoferilor. În acest sens putem afirma că iarna este cel mai aprig dușman al conducătorilor auto. Trebuie să precizăm faptul că dimineața șoferii pot întâmpina probleme destul de mari dacă mașina este înghețată. Chiar și așa, trecând de dificultățile cu care se confruntă conducătorii [...]

  Mai mult →
 • Social Vesti Românii reinventează buchetul de mireasă! FOTO

  Românii reinventează buchetul de mireasă! FOTO

  O florărie din România a reuşit să reinventeze buchetul de mireasă, folosind un ”ingredient” care se găseşte de obicei în… bucătărie. Pare greu de crezut, însă o florărie din Bucureşti vinde un buchet de mireasă făcut din trandafiri roşii şi… ardei iuţi. Florăria susţine că acest buchet se potriveşte mireselor îndrăzneţe, care îşi doresc să fie deosebite din multe puncte de vedere. Dorinţa de a fi deosebită costă destul de mult. Buchetul inedit costă 500 de lei, plus costurile de [...]

  Mai mult →