ATENŢIE la ce mâncaţi: cum se fac mezelurile în ziua de astăzi?

Septembrie 5, 2012 11:34 am 0 comentarii

“La capitolul «mezeluri şi preparate din carne», mă văd nevoit să încerc să vă dau cat mai multe amănunte, deoarece mezelurile reprezintă, din păcate, un aliment preferat de majoritatea românilor”, arată prof. ing. dr. Gheorghe Mencinicopschi, unul dintre specialiştii în domeniul alimentaţiei sănătoase, care a pornit nu demult o cruciadă împotriva obiceiurile alimentare deficitare ale omului modern.

“Mezelurile sunt produse din carne, in general din carne de porc, dar şi de vita, vânat, pui, strut etc. După tranşare, 80% din carne se foloseşte pentru specialităţi, iar restul intră in producţia salamurilor, a cârnatilor, parizerului şi a cremwurstilor.

Cantităţile sunt ajustate cu multă slănină tare, dar şi cu soia sau grăsimi hidrogenate.

Carnea sau amestecul de cărnuri şi alte ingrediente (şorici, slănină, organe ş.a.) se toacă (mai întâi carnea, apoi slănina şi şoriciul), se sărează, se adaugă aditivi alimentari (E-uri), se aromatizează (adeseori arome artificiale) şi  se maturează – explică prof. Gheorghe Mencinicopschi în cartea sa “Şi noi ce mai mâncăm?”

Din saci de rafie se adaugă făina de soia şi, potrivit oricărui reţetar, se mai pun aditivi sintetici şi coloranţi. Unele se fierb, altele se afumă, iar altele sunt crud-svântate (ex. Salam de Sibiu). Omogenizarea se face in câteva minute, iar pasta prinde gust şi aspect de carne.

Mezelurile sunt ambalate in membrane naturale (mate) sau membrane artificiale (colagenice, care uneori ajung să coste mai mult decât compoziţia produsului) sau rămân ca atare (ex. şuncă presată, ciolan presat). Mezelurile in membrane sunt salamurile, cârnatii, cremwurstii.

Produsele „premium” ca pastrama, muşchiul sau cotletul sunt injectate cu saramură, fosfaţi, gume (compuşii care reţin cea mai multă apă). Injectarea se face cu o maşină specială cu ac, iar vidarea maschează faptul că produsul e umplut cu apă.

Saramura, care trage mult din greutatea produsului, are ca efecte secundare hipertensiunea arterială şi diabetul. E-urile sunt importante şi, in cele mai multe cazuri, condimentele precum ceapa sau usturoiul sunt prafuri obţinute prin deshidratare.

Ca o paranteză, vreau să atrag atenţia asupra intoxicării cu reclame!

Mezelurile şi sănătatea n-au nimic in comun! Copiii n-ar trebui să consume nici un gram. De aceea publicitatea este agresivă pe segmentul celor mici.

Chiar dacă au fost siliţi de legi să treacă pe etichete toate componentele reţetei, producătorii din România se feresc să dezvăluie cantităţile adevărate de carne dintr-un produs. Uitaţi-vă cu atenţie pe etichete!

Veţi observa că dintr-o listă de aproximativ 20 de ingrediente, la unele produse, doar unul singur este carne. Restul sunt fosfaţi, nitriţi, nitraţi, arome sintetice şi coloranţi, multă sare şi multă apă. Şi, după cum am tot spus şi spun, efectele acestor aditivi nu apar de pe o zi pe alta. În schimb, pe timp îndelungat, acestea sunt dezastruoase.

Ne-am obişnuit să cumpărăm apă la preţ de carne. În ultima vreme au apărut tot soiul de aditivi care n-au fost testaţi îndeajuns toxicologic, dar pe care producătorii au început să-i folosească intens. Dintre cei mai utilizaţi sunt fosfaţii care, în exces, împiedică fixarea calciului in oase.
Imaginaţi-vă ce înseamnă asta pentru copii!

În plus, potenţiatorii de aromă, care se regăsesc chiar şi in specialităţile mai scumpe de carne, provoacă un apetit ridicat sau dependentă. Glutamatul monosodic, E 621 dă un gust foarte bun. Stimulează pofta şi te face să mănânci încontinuu.

Efectul nu este imediat, dar mâncând şi măncănd duce la obezitate.

Mezelurile mai pot conţine:

- carne dezosată mecanic (cu valoare nutritivă scăzută MDM),

- E-uri (fosfaţi E 452, coloranţi roşu carmen E 120, conservanţi E 250, substanţe de întărire a gustului, glutamat monosodic E 621, guanilat disodic E 627, inozinat disodic E 631, gume caragenan E 407, amidonuri E 1420, dextroză, glucono-delta-lactoză E 575),

- concentrate proteice din soia,

- hidrolizate proteice din carne şi vegetale,

- şorici şi emulsie de şorici,

- grăsime animală (slănină), uneori şi vegetală,

- sare

- şi uneori organe.

Din lista lungă de compuşi chimici alimentari, coloranţii sunt bombe pentru organism. Roşul carmin se extrage dintr-o insectă. În procesul chimic de extracţie se foloseşte aluminiul. Consumul cronic poate distruge celulele nervoase şi riscul cel mai mare îl reprezintă Alzheimerul.

Aspectul „ferm” al mezelurilor este dat, in mare parte, de făina de soia, fosfaţi, gume sau de amidonul de cartofi, care uneori reprezintă chiar 40% din compoziţia unui parizer sau a unui salam ieftin.

Ştiţi ce-i culmea? Soia in stare pură, nemodificată genetic, a ajuns să fie cel mai sănătos ingredient dintr-un salam! De amidon ce să mai zic… acesta chiar n-are ce căuta într-un produs din carne!

Unele produse sunt afumate, fumul crescând riscul apariţiei unor maladii cronice grave (ex: cancere).

Trebuie arătat şi faptul că in prezent consumurile specifice (respectiv din câtă carne se obţine 1 kg de produs) au scăzut drastic, 1 Kg de mezeluri obţinându-se din câteva sute de grame de carne şi aceea grasă. (Consumul specific arată câtă carne s-a folosit pentru obţinerea unui kilogram de produs din carne.)

Având in vedere faptul că numai aditivii (E-urile) pentru industria cărnii au reprezentat 25-30% in anul 2008, din valoarea celor 220 mii de tone de mezeluri consumate in ţara noastră, ne dăm seama de ponderea mare a acestor chimicale in produsele de carne.

Repet: mezelurile nu ar trebui consumate de copii până la vârsta de cel puţin 12 ani şi, in plus, de persoanele predispuse la osteoporoză, de femeile însărcinate şi care alăptează, de suferinzii de obezitate, maladii cardiovasculare, dislipidemie, hipertensiune, diabet, boli hepato-renale, cancere, osteoartrite, boli de piele, boli de plămân, hiperuricemie (gută), celulită, boli ale tubului digestiv, bătrâni etc.

Mezelurile determină, pe lângă cele enumerate mai sus, acidifierea mediului intern având in timp consecinţe grave asupra sănătăţii.

Astăzi multe specialităţi (muşchi file, pastramă, kaizer etc) sunt injectate cu soluţii care conţin sare, gelifianti pentru reţinerea apei, coloranţi pentru aspectul de proaspăt, conservanţi, agenţi de întărire a gustului şi aromei.

Astfel, aceste specialităţi devin in fapt mezeluri cu aceleaşi riscuri pentru sănătate. Chiar tradiţionalul Salam de Sibiu astăzi s-a transformat, conţinând concentrat proteic de soia, acidifianti şi alte componente „netradiţionale”.

De cele mai multe ori produsele din carne, in special mezelurile, mai păstrează doar denumirea de „traditional”, in realitate reţetele fiind drastic modificate faţă de produsele autentice.

Atentie!
Produsele din carne industriale sunt surse de grăsimi animale aterogene, fosfori şi sare ascunse, pe care trebuie să le conştientizăm pentru a reduce consumul excesiv, dăunător al acestora.

Consumul excesiv de carne şi produse din carne creşte semnificativ riscul de obezitate, sindrom metabolic, maladii cardiovasculare, cancer, hipertensiune, dislipidemie, diabet”.

[financiarul.ro]

Comentarii

comments

Raspunde


Alte Vesti

  • Social Vesti TVA-ul la cărţi va scădea la 5%

    TVA-ul la cărţi va scădea la 5%

    Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, a anunţat că taxa pe valoare adăugată pentru cărţi va fi redusă de la 9% la 5%. Reducerea TVA la cărţi ar urma să intre în vigoare în prima zi a anului viitor. „Ministrul Culturii a anunţat astăzi că, în urma unor discuţii cu premierul Victor Ponta şi cu ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a obţinut reducerea TVA la cărţi la 5%. Ionuţ Vulpescu urmează să depună la Camera Deputaţilor un amendament la proiectul Noului Cod Fiscal, […]

    Mai mult →
  • Mediu Turism Vesti Schimbare importantă pe ultimele plaje virgine de pe litoralul românesc

    Schimbare importantă pe ultimele plaje virgine de pe litoralul românesc

    Plajele de la Corbu şi Vadu, considerate ultimele plaje virgine de pe litoralul românesc, vor fi amenajate începând de anul acesta. Potrivit autorităţilor care au în grijă aceste plaje, vor fi amenajate parcări speciale pentru turişti. De asemenea, aceştia nu vor mai putea campa cu rulotele sau corturile direct pe nisip. De altfel, zilele trecute, plaja Corbu din România a fost inclusă într-un top al celor mai pure plaje din lume, realizat de gipsy.ninja. Potrivit turismland.ro, plaja Corbu este una […]

    Mai mult →
  • Diverse / Evenimente Social Vesti S-a întâmplat în 27 aprilie

    S-a întâmplat în 27 aprilie

    1521 – Exploratorul Fernando De Magellan este ucis de băştinaşii din Filipine conduşi de Lapu-Lapu (n.1480). 1791 – S-a născut Samuel Morse, inventator şi pictor american, inventatorul telegrafului electric (1830) şi al alfabetului Morse (m.02.04.1872). 1872 – A murit Ion Heliade Rădulescu, scriitor şi om politic, întemeietorul presei scrise în Ţara Românească (“Curierul românesc”, 1829) (n.06.01.1802). 1882 – A murit scriitorul american Ralph Waldo Emerson (n.1803). 1897 – S-a născut pictorul Gheorghe Lowendal, supranumit “pictorul Bucovinei”. A înfiinţat, la Bucureşti, în 1918, Academia Liberă de Artă Plastică (m.18.02.1964). 1915 – A murit […]

    Mai mult →
  • Turism Vesti Mamaia, cea mai cumpărată destinaţie de 1 mai

    Mamaia, cea mai cumpărată destinaţie de 1 mai

    Mamaia este cea mai cumpărată destinaţie de 1 mai şi, conform estimărilor, staţiunea se va umple în proporţie de 80%, cele mai vândute fiind hotelurile din zona centru-nord, a declarat Aurelian Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România(ANAT). “Anul acesta, vânzările pentru minivacanţa de 1 mai vor fi cu 10% mai mari şi pentru că au început mai devreme. De departe, Mamaia este cea mai cumpărată destinaţie de 1 mai, cu atât mai mult cu cât toate […]

    Mai mult →
  • Culinar Vesti Cocktailuri proaspete de primăvară

    Cocktailuri proaspete de primăvară

    Primăvară într-un pahar Aromele proaspete ale acestui anotimp plutesc deja în aer. Savurați-le în bături fine și experimentați noi și noi rețete care le pun cât mai bine în valoare. Ne apropiem cu pași repezi de luna mai și primăvara și-a intrat deja în drepturi. Soarele care ne bucură cu prezența lui din când în când are încâ dinți de fierăstrău, însă, până acum, probabil ai avut deja niște momente în care te-ai gândit să renunți la haină și să […]

    Mai mult →
  • Social Vesti Cum arată cea mai modernă grădiniță din lume FOTO

    Cum arată cea mai modernă grădiniță din lume FOTO

    La grădinița Fuji din afara orașului Tokyo, copiii au parte de un mediu magic, special creat pentru ei, potrivit site-ului ted.com.  Grădinița are un acoperiș oval și toată suprafața reprezintă un mare loc de joacă. În același timp, cei mici pot ajunge în sălile de clasă cățărându-se prin copaci, deoarece arborii cresc chiar prin aceste săli. Arhitectul care a construit proiectul grădiniței a spus că a fost inspirat de fata și de băiatul său, care au 12 și 9 ani. […]

    Mai mult →
  • Social Vesti Cele mai potrivite vehicule pentru oraş

    Cele mai potrivite vehicule pentru oraş

    Atunci când un drum de zece minute cu maşina prin oraş durează aproape o oră, iar acest lucru se întâmplă zilnic, este cazul să te gândeşti la alte variante de traseu, iar dacă acestea nu există, la alte variante de deplasare.  Bucureştiul este unul dintre oraşele cu cel mai congestionat trafic din Europa. Capitala se situează pe primul loc, în 2014, în condiţiile în care o călătorie de 30 de minute prin București durează cu 41% mai mult decât atunci […]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti Alimente care mențin vederea ageră

    Alimente care mențin vederea ageră

    Oricine este preocupat de menținerea sănătății funcției ochilor ar putea dori să adauge mai multe legume, sardine și afine în dietă, în conformitate cu recomandările unui expert de la Loyola University Chicago. O serie de substanțe nutritive sunt esentiale pentru sănătatea ochilor, iar unele pot ajuta chiar la îmbunătățirea vederii și prevenirea problemelor cum ar fi cataracta și degenerescența maculară. Dr. James McDonnell, oftalmolog pediatru la Loyola University, a întocmit o listă a acestor nutrienți și alimentele care le conțin. […]

    Mai mult →