Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeşte mai mult...

ATENŢIE la ce mâncaţi: cum se fac mezelurile în ziua de astăzi?

Septembrie 5, 2012 11:34 am 0 comentarii

“La capitolul «mezeluri şi preparate din carne», mă văd nevoit să încerc să vă dau cat mai multe amănunte, deoarece mezelurile reprezintă, din păcate, un aliment preferat de majoritatea românilor”, arată prof. ing. dr. Gheorghe Mencinicopschi, unul dintre specialiştii în domeniul alimentaţiei sănătoase, care a pornit nu demult o cruciadă împotriva obiceiurile alimentare deficitare ale omului modern.

“Mezelurile sunt produse din carne, in general din carne de porc, dar şi de vita, vânat, pui, strut etc. După tranşare, 80% din carne se foloseşte pentru specialităţi, iar restul intră in producţia salamurilor, a cârnatilor, parizerului şi a cremwurstilor.

Cantităţile sunt ajustate cu multă slănină tare, dar şi cu soia sau grăsimi hidrogenate.

Carnea sau amestecul de cărnuri şi alte ingrediente (şorici, slănină, organe ş.a.) se toacă (mai întâi carnea, apoi slănina şi şoriciul), se sărează, se adaugă aditivi alimentari (E-uri), se aromatizează (adeseori arome artificiale) şi  se maturează – explică prof. Gheorghe Mencinicopschi în cartea sa “Şi noi ce mai mâncăm?”

Din saci de rafie se adaugă făina de soia şi, potrivit oricărui reţetar, se mai pun aditivi sintetici şi coloranţi. Unele se fierb, altele se afumă, iar altele sunt crud-svântate (ex. Salam de Sibiu). Omogenizarea se face in câteva minute, iar pasta prinde gust şi aspect de carne.

Mezelurile sunt ambalate in membrane naturale (mate) sau membrane artificiale (colagenice, care uneori ajung să coste mai mult decât compoziţia produsului) sau rămân ca atare (ex. şuncă presată, ciolan presat). Mezelurile in membrane sunt salamurile, cârnatii, cremwurstii.

Produsele „premium” ca pastrama, muşchiul sau cotletul sunt injectate cu saramură, fosfaţi, gume (compuşii care reţin cea mai multă apă). Injectarea se face cu o maşină specială cu ac, iar vidarea maschează faptul că produsul e umplut cu apă.

Saramura, care trage mult din greutatea produsului, are ca efecte secundare hipertensiunea arterială şi diabetul. E-urile sunt importante şi, in cele mai multe cazuri, condimentele precum ceapa sau usturoiul sunt prafuri obţinute prin deshidratare.

Ca o paranteză, vreau să atrag atenţia asupra intoxicării cu reclame!

Mezelurile şi sănătatea n-au nimic in comun! Copiii n-ar trebui să consume nici un gram. De aceea publicitatea este agresivă pe segmentul celor mici.

Chiar dacă au fost siliţi de legi să treacă pe etichete toate componentele reţetei, producătorii din România se feresc să dezvăluie cantităţile adevărate de carne dintr-un produs. Uitaţi-vă cu atenţie pe etichete!

Veţi observa că dintr-o listă de aproximativ 20 de ingrediente, la unele produse, doar unul singur este carne. Restul sunt fosfaţi, nitriţi, nitraţi, arome sintetice şi coloranţi, multă sare şi multă apă. Şi, după cum am tot spus şi spun, efectele acestor aditivi nu apar de pe o zi pe alta. În schimb, pe timp îndelungat, acestea sunt dezastruoase.

Ne-am obişnuit să cumpărăm apă la preţ de carne. În ultima vreme au apărut tot soiul de aditivi care n-au fost testaţi îndeajuns toxicologic, dar pe care producătorii au început să-i folosească intens. Dintre cei mai utilizaţi sunt fosfaţii care, în exces, împiedică fixarea calciului in oase.
Imaginaţi-vă ce înseamnă asta pentru copii!

În plus, potenţiatorii de aromă, care se regăsesc chiar şi in specialităţile mai scumpe de carne, provoacă un apetit ridicat sau dependentă. Glutamatul monosodic, E 621 dă un gust foarte bun. Stimulează pofta şi te face să mănânci încontinuu.

Efectul nu este imediat, dar mâncând şi măncănd duce la obezitate.

Mezelurile mai pot conţine:

- carne dezosată mecanic (cu valoare nutritivă scăzută MDM),

- E-uri (fosfaţi E 452, coloranţi roşu carmen E 120, conservanţi E 250, substanţe de întărire a gustului, glutamat monosodic E 621, guanilat disodic E 627, inozinat disodic E 631, gume caragenan E 407, amidonuri E 1420, dextroză, glucono-delta-lactoză E 575),

- concentrate proteice din soia,

- hidrolizate proteice din carne şi vegetale,

- şorici şi emulsie de şorici,

- grăsime animală (slănină), uneori şi vegetală,

- sare

- şi uneori organe.

Din lista lungă de compuşi chimici alimentari, coloranţii sunt bombe pentru organism. Roşul carmin se extrage dintr-o insectă. În procesul chimic de extracţie se foloseşte aluminiul. Consumul cronic poate distruge celulele nervoase şi riscul cel mai mare îl reprezintă Alzheimerul.

Aspectul „ferm” al mezelurilor este dat, in mare parte, de făina de soia, fosfaţi, gume sau de amidonul de cartofi, care uneori reprezintă chiar 40% din compoziţia unui parizer sau a unui salam ieftin.

Ştiţi ce-i culmea? Soia in stare pură, nemodificată genetic, a ajuns să fie cel mai sănătos ingredient dintr-un salam! De amidon ce să mai zic… acesta chiar n-are ce căuta într-un produs din carne!

Unele produse sunt afumate, fumul crescând riscul apariţiei unor maladii cronice grave (ex: cancere).

Trebuie arătat şi faptul că in prezent consumurile specifice (respectiv din câtă carne se obţine 1 kg de produs) au scăzut drastic, 1 Kg de mezeluri obţinându-se din câteva sute de grame de carne şi aceea grasă. (Consumul specific arată câtă carne s-a folosit pentru obţinerea unui kilogram de produs din carne.)

Având in vedere faptul că numai aditivii (E-urile) pentru industria cărnii au reprezentat 25-30% in anul 2008, din valoarea celor 220 mii de tone de mezeluri consumate in ţara noastră, ne dăm seama de ponderea mare a acestor chimicale in produsele de carne.

Repet: mezelurile nu ar trebui consumate de copii până la vârsta de cel puţin 12 ani şi, in plus, de persoanele predispuse la osteoporoză, de femeile însărcinate şi care alăptează, de suferinzii de obezitate, maladii cardiovasculare, dislipidemie, hipertensiune, diabet, boli hepato-renale, cancere, osteoartrite, boli de piele, boli de plămân, hiperuricemie (gută), celulită, boli ale tubului digestiv, bătrâni etc.

Mezelurile determină, pe lângă cele enumerate mai sus, acidifierea mediului intern având in timp consecinţe grave asupra sănătăţii.

Astăzi multe specialităţi (muşchi file, pastramă, kaizer etc) sunt injectate cu soluţii care conţin sare, gelifianti pentru reţinerea apei, coloranţi pentru aspectul de proaspăt, conservanţi, agenţi de întărire a gustului şi aromei.

Astfel, aceste specialităţi devin in fapt mezeluri cu aceleaşi riscuri pentru sănătate. Chiar tradiţionalul Salam de Sibiu astăzi s-a transformat, conţinând concentrat proteic de soia, acidifianti şi alte componente „netradiţionale”.

De cele mai multe ori produsele din carne, in special mezelurile, mai păstrează doar denumirea de „traditional”, in realitate reţetele fiind drastic modificate faţă de produsele autentice.

Atentie!
Produsele din carne industriale sunt surse de grăsimi animale aterogene, fosfori şi sare ascunse, pe care trebuie să le conştientizăm pentru a reduce consumul excesiv, dăunător al acestora.

Consumul excesiv de carne şi produse din carne creşte semnificativ riscul de obezitate, sindrom metabolic, maladii cardiovasculare, cancer, hipertensiune, dislipidemie, diabet”.

[financiarul.ro]

Comentarii

comments

Raspunde


Alte Vesti

  • Mediu Vesti NASA: O furtună solară din 2012 ar fi putut trimite civilizaţia contemporană în secolul al XVIII-lea

    NASA: O furtună solară din 2012 ar fi putut trimite civilizaţia contemporană în secolul al XVIII-lea

      O puternică furtună solară, care a trecut, în 2012, la mică distanţă de Terra şi avea potenţialul de a perturba toate circuitele electrice terestre, ar fi putut trimite civilizaţia contemporană în secolul al XVIII-lea, a dezvăluit NASA. Furtuna solară, care s-a produs pe 23 iulie 2012, cea mai puternică din ultimii 150 de ani, a “ratat” cu puţin planeta noastră, potrivit unui comunicat al Agenţiei spaţiale americane, publicat pe site-ul acesteia, miercuri. “Dacă erupţia solară ar fi avut loc [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti 5 mistere pe care ştiinţa nu le poate rezolva

    5 mistere pe care ştiinţa nu le poate rezolva

      De la efectul placebo la motivele pentru care căscăm, unele fenomene nu au încă o explicaţie universal acceptată de cercetători. Iată care sunt misterele pe care oamenii de ştiinţă nu le pot încă rezolva. De ce căscăm? Căscatul este un act reflex motor involuntar, întâlnit atât la oameni, cât şi la unele animale. Cercetările arată că reflexul este “contagios”, conform testelor, probabilitatea ca o persoană să caşte creşte nu numai atunci când observă alţi oameni, sau chiar animale, făcând [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti Cele mai frumoase melodii de dragoste romanesti

    Cele mai frumoase melodii de dragoste romanesti

      Muzica este arta care te binedispune si, cu siguranta, in anumite melodii te regasesti. Am pregatit pentru tine un top cu cele mai frumoase melodii de dragoste romanesti din toate timpurile care au reusit sa transmita emotie pura. Asa cum spunea si William Shakespeare, “daca muzica este hrana dragostei, atunci porneste sa canti.” De-a lungul anilor, au existat numerosi artisti din Romania care au exprimat prin intermediul muzicii sentimentele si gandurile lor de dragoste. Iata care sunt artistii care [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti Structura finală a anului şcolar 2014-2015. Când încep încep elevii cursurile şi câte zile de vacanţă au

    Structura finală a anului şcolar 2014-2015. Când încep încep elevii cursurile şi câte zile de vacanţă au

    Ministerul Educaţiei a publicat structura finală a anului şcolar 2014-2015. Semestrul I va începe pe data de 15 septembrie 2014 şi se va încheia pe 30 ianuarie 2015. Semestrul II va începe pe 9 februarie 2015 şi se va încheia pe data de 19 iunie 2015. Structura anului şcolar 2014-2015, aprobată de Ministerul Educaţiei, este similară celei din anul şcolar 2013-2014. Astfel, anul şcolar 2014-2015 are 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare. Semestrul I: Cursuri – [...]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti ALERTĂ MEDICALĂ. Boala mâinilor murdare a revenit într-o formă agresivă

    ALERTĂ MEDICALĂ. Boala mâinilor murdare a revenit într-o formă agresivă

    Medicii trag un puternic semnal de alarmă. HepatitaA, cunoscută şi ca boala mâinilor murdare, o maladie care intrase în regres în ultimele decenii, a revenit într-o formă mult mai severă. Specialistii sustin ca, in combinatie cu virusurile hepatitice B si C, hepatita B poate să genereze “forme fulminante de boală”, potrivit acasa.ro. “Virusul hepatitic A isi modifica modul de a interactiona cu organismul uman, iar aceste forme fulminante sunt si cele care necesita protezare hepatica, respectiv asa-zisul ficat artificial“, a [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti El e cel mai frumos caine din lume

    El e cel mai frumos caine din lume

      Este foarte greu sa stabilesti care este cel mai frumos caine din lume, pentru ca fiecare patruped poate fi extrem de dragalas si “cuceritor”. Exista, insa, unii catei care se bucura de foarte multa popularitate pe retelele de socializare. Un astfel de animalut fericit este Maru Taro, care a devenit o adevarata vedeta pe Instagram. Vezi si tu imaginile cu patrupedul care a fost catalogat de multi internauti ca fiind cel mai frumos caine din lume! Maru Taro, cel [...]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti Ce se întâmplă dacă aplici usturoi pe coşuri

    Ce se întâmplă dacă aplici usturoi pe coşuri

    Aplicat pe cosuri, usturoiul elimina bacteriile si ajuta la vindecarea acestora. Cele mai importante beneficii ale usturoiului Sucul de usturoi calmeaza mancarimile si eruptiile aparute in urma ciupiturilor de insecte. Folosit zilnic, intareste sistemul imunitar reducand numarul si frecventa racelilor, ajuta la tratarea iritatiei gatului si scade riscul de a avea cancer. Creste nivelul de insulina si regleaza nivelul zaharului in sange (este ideal pentru diabetici). Contine vitaminele C si B6, dar si seleniu si fier. Are un bun efect [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti Ce spune ora la care te culci despre inteligența ta

    Ce spune ora la care te culci despre inteligența ta

    Unii oameni sunt păsări de noapte, alții preferă să se trezească cât mai deveme, iar aceste diferențe ar fi date de nivelul de inteligență al fiecăruia. Cercetătorii susțin că persoanele inteligente se culcă mai târziu atât în timpul săptămânii, cât și în weekend-uri. Află mai multe despre legătura dintre ora la care te culci și inteligența ta. În epoca primitivă, oamenii mergeau la culcare când apunea soarele și se trezeau când răsărea. Cercetătorii susțin că persoanele cu o inteligență obișnuită [...]

    Mai mult →