Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeşte mai mult...

ATENŢIE la ce mâncaţi: cum se fac mezelurile în ziua de astăzi?

Septembrie 5, 2012 11:34 am 0 comentarii

“La capitolul «mezeluri şi preparate din carne», mă văd nevoit să încerc să vă dau cat mai multe amănunte, deoarece mezelurile reprezintă, din păcate, un aliment preferat de majoritatea românilor”, arată prof. ing. dr. Gheorghe Mencinicopschi, unul dintre specialiştii în domeniul alimentaţiei sănătoase, care a pornit nu demult o cruciadă împotriva obiceiurile alimentare deficitare ale omului modern.

“Mezelurile sunt produse din carne, in general din carne de porc, dar şi de vita, vânat, pui, strut etc. După tranşare, 80% din carne se foloseşte pentru specialităţi, iar restul intră in producţia salamurilor, a cârnatilor, parizerului şi a cremwurstilor.

Cantităţile sunt ajustate cu multă slănină tare, dar şi cu soia sau grăsimi hidrogenate.

Carnea sau amestecul de cărnuri şi alte ingrediente (şorici, slănină, organe ş.a.) se toacă (mai întâi carnea, apoi slănina şi şoriciul), se sărează, se adaugă aditivi alimentari (E-uri), se aromatizează (adeseori arome artificiale) şi  se maturează – explică prof. Gheorghe Mencinicopschi în cartea sa “Şi noi ce mai mâncăm?”

Din saci de rafie se adaugă făina de soia şi, potrivit oricărui reţetar, se mai pun aditivi sintetici şi coloranţi. Unele se fierb, altele se afumă, iar altele sunt crud-svântate (ex. Salam de Sibiu). Omogenizarea se face in câteva minute, iar pasta prinde gust şi aspect de carne.

Mezelurile sunt ambalate in membrane naturale (mate) sau membrane artificiale (colagenice, care uneori ajung să coste mai mult decât compoziţia produsului) sau rămân ca atare (ex. şuncă presată, ciolan presat). Mezelurile in membrane sunt salamurile, cârnatii, cremwurstii.

Produsele „premium” ca pastrama, muşchiul sau cotletul sunt injectate cu saramură, fosfaţi, gume (compuşii care reţin cea mai multă apă). Injectarea se face cu o maşină specială cu ac, iar vidarea maschează faptul că produsul e umplut cu apă.

Saramura, care trage mult din greutatea produsului, are ca efecte secundare hipertensiunea arterială şi diabetul. E-urile sunt importante şi, in cele mai multe cazuri, condimentele precum ceapa sau usturoiul sunt prafuri obţinute prin deshidratare.

Ca o paranteză, vreau să atrag atenţia asupra intoxicării cu reclame!

Mezelurile şi sănătatea n-au nimic in comun! Copiii n-ar trebui să consume nici un gram. De aceea publicitatea este agresivă pe segmentul celor mici.

Chiar dacă au fost siliţi de legi să treacă pe etichete toate componentele reţetei, producătorii din România se feresc să dezvăluie cantităţile adevărate de carne dintr-un produs. Uitaţi-vă cu atenţie pe etichete!

Veţi observa că dintr-o listă de aproximativ 20 de ingrediente, la unele produse, doar unul singur este carne. Restul sunt fosfaţi, nitriţi, nitraţi, arome sintetice şi coloranţi, multă sare şi multă apă. Şi, după cum am tot spus şi spun, efectele acestor aditivi nu apar de pe o zi pe alta. În schimb, pe timp îndelungat, acestea sunt dezastruoase.

Ne-am obişnuit să cumpărăm apă la preţ de carne. În ultima vreme au apărut tot soiul de aditivi care n-au fost testaţi îndeajuns toxicologic, dar pe care producătorii au început să-i folosească intens. Dintre cei mai utilizaţi sunt fosfaţii care, în exces, împiedică fixarea calciului in oase.
Imaginaţi-vă ce înseamnă asta pentru copii!

În plus, potenţiatorii de aromă, care se regăsesc chiar şi in specialităţile mai scumpe de carne, provoacă un apetit ridicat sau dependentă. Glutamatul monosodic, E 621 dă un gust foarte bun. Stimulează pofta şi te face să mănânci încontinuu.

Efectul nu este imediat, dar mâncând şi măncănd duce la obezitate.

Mezelurile mai pot conţine:

- carne dezosată mecanic (cu valoare nutritivă scăzută MDM),

- E-uri (fosfaţi E 452, coloranţi roşu carmen E 120, conservanţi E 250, substanţe de întărire a gustului, glutamat monosodic E 621, guanilat disodic E 627, inozinat disodic E 631, gume caragenan E 407, amidonuri E 1420, dextroză, glucono-delta-lactoză E 575),

- concentrate proteice din soia,

- hidrolizate proteice din carne şi vegetale,

- şorici şi emulsie de şorici,

- grăsime animală (slănină), uneori şi vegetală,

- sare

- şi uneori organe.

Din lista lungă de compuşi chimici alimentari, coloranţii sunt bombe pentru organism. Roşul carmin se extrage dintr-o insectă. În procesul chimic de extracţie se foloseşte aluminiul. Consumul cronic poate distruge celulele nervoase şi riscul cel mai mare îl reprezintă Alzheimerul.

Aspectul „ferm” al mezelurilor este dat, in mare parte, de făina de soia, fosfaţi, gume sau de amidonul de cartofi, care uneori reprezintă chiar 40% din compoziţia unui parizer sau a unui salam ieftin.

Ştiţi ce-i culmea? Soia in stare pură, nemodificată genetic, a ajuns să fie cel mai sănătos ingredient dintr-un salam! De amidon ce să mai zic… acesta chiar n-are ce căuta într-un produs din carne!

Unele produse sunt afumate, fumul crescând riscul apariţiei unor maladii cronice grave (ex: cancere).

Trebuie arătat şi faptul că in prezent consumurile specifice (respectiv din câtă carne se obţine 1 kg de produs) au scăzut drastic, 1 Kg de mezeluri obţinându-se din câteva sute de grame de carne şi aceea grasă. (Consumul specific arată câtă carne s-a folosit pentru obţinerea unui kilogram de produs din carne.)

Având in vedere faptul că numai aditivii (E-urile) pentru industria cărnii au reprezentat 25-30% in anul 2008, din valoarea celor 220 mii de tone de mezeluri consumate in ţara noastră, ne dăm seama de ponderea mare a acestor chimicale in produsele de carne.

Repet: mezelurile nu ar trebui consumate de copii până la vârsta de cel puţin 12 ani şi, in plus, de persoanele predispuse la osteoporoză, de femeile însărcinate şi care alăptează, de suferinzii de obezitate, maladii cardiovasculare, dislipidemie, hipertensiune, diabet, boli hepato-renale, cancere, osteoartrite, boli de piele, boli de plămân, hiperuricemie (gută), celulită, boli ale tubului digestiv, bătrâni etc.

Mezelurile determină, pe lângă cele enumerate mai sus, acidifierea mediului intern având in timp consecinţe grave asupra sănătăţii.

Astăzi multe specialităţi (muşchi file, pastramă, kaizer etc) sunt injectate cu soluţii care conţin sare, gelifianti pentru reţinerea apei, coloranţi pentru aspectul de proaspăt, conservanţi, agenţi de întărire a gustului şi aromei.

Astfel, aceste specialităţi devin in fapt mezeluri cu aceleaşi riscuri pentru sănătate. Chiar tradiţionalul Salam de Sibiu astăzi s-a transformat, conţinând concentrat proteic de soia, acidifianti şi alte componente „netradiţionale”.

De cele mai multe ori produsele din carne, in special mezelurile, mai păstrează doar denumirea de „traditional”, in realitate reţetele fiind drastic modificate faţă de produsele autentice.

Atentie!
Produsele din carne industriale sunt surse de grăsimi animale aterogene, fosfori şi sare ascunse, pe care trebuie să le conştientizăm pentru a reduce consumul excesiv, dăunător al acestora.

Consumul excesiv de carne şi produse din carne creşte semnificativ riscul de obezitate, sindrom metabolic, maladii cardiovasculare, cancer, hipertensiune, dislipidemie, diabet”.

[financiarul.ro]

Comentarii

comments

Raspunde


Alte Vesti

  • Turism Vesti Un loc în care merită să petreci o noapte de cazare: castelul de nisip!

    Un loc în care merită să petreci o noapte de cazare: castelul de nisip!

      Prinţul Charles şi ducesa de Cornwall se numără printre clienţii încântaţi de serviciile oferite de hotelul Adrère Amellal din Siwa, un adevărat refugiu în deşertul egiptean. Clădit din kershef, un amestec de piatră de sare şi noroi, complexul pare că s-a născut din inima deşertului. Hotelul-castel are 40 de camere şi este iluminat noaptea numai cu lumânări, pentru că managementul a vrut să păstreze locul cât se poate de rupt de civilizaţie. Lipsa curentului electric însă este un moft [...]

    Mai mult →
  • Turism Vesti Transilvania şi oraşele sale medievale impresionează pe turiștii britanici

    Transilvania şi oraşele sale medievale impresionează pe turiștii britanici

      Un jurnalist britanic se arată impresionat de frumuseţea Transilvaniei, dar şi de Bucureşti, după o călătorie pe care a făcut-o în ţara noastră. Chris Granet dedică Transilvaniei un amplu articol în publicaţia britanică, The Mirror, după un periplu prin satele de dincolo de Carpaţi. „Mergeţi pe urmele lui Vlad Ţepeş făcând o excursie prin Transilvania magnifică din România, cu oraşele sale medievale desprinse parcă din poveşti“, recomandă jurnalistul la începutul articolului. „Puteam jura că sunt în Renania sau Bavaria, [...]

    Mai mult →
  • Monden Vesti Lansat oficial! Videoclipul Darei, Innei, Antoniei și Carla’s Dreams a apărut pe Youtube. Fie ce-o fi!

    Lansat oficial! Videoclipul Darei, Innei, Antoniei și Carla’s Dreams a apărut pe Youtube. Fie ce-o fi!

    Inna, Dara, Antonia și Carla’s Dreams au produs surpriza acestei veri, lansând un videoclip de toată frumusețea. Este realizat în stil retro și are parfumul anilor trecuți. După ce au anunțat recent despre lansare, astăzi a apărut și rezultatul colaborării celor 4 celebrități din lumea muzicală. Videoclipul la piesa “Fie ce-o fi” are toate ingredientele unuia de succes. Piesa la rândul ei captează atenția din start, fiind o combinație reușită de gânduri despre iubire și feminitate. Videoclipul a apărut pe [...]

    Mai mult →
  • Culinar Vesti Opt paşi simpli pentru un piure de cartofi perfect

    Opt paşi simpli pentru un piure de cartofi perfect

      Pare mai greu să faci un piure catifelat şi totuşi dens decât o oală de sarmale în cuib. Ba rămâne plin de cocoloaşe, ba prea lipicios, când este prea rece, când prea păstos… Unde greşeşti când faci cartofi piure? Iată ce notează bucătarii bonappetit.com: 1. Foloseşti un singur fel de cartofi Când faci piure, foloseşte, în proporţii egale, cartofi săpunari, cu miez alb-roz, şi cartofi făinoşi, cu un conţinut minim de apă şi mult amidon. Amidonul va absorbi untul [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti GATA CU KITSCH-UL! Autorităţile le-au pus gând rău PALATELOR ŢIGĂNEŞTI

    GATA CU KITSCH-UL! Autorităţile le-au pus gând rău PALATELOR ŢIGĂNEŞTI

    Autorităţile locale le-au pus gând rău romilor care îşi contruiesc palate: fără copii ale turnului Eiffel şi ale Statuii Libertăţii pe streaşinile palatelor ţigăneşti. Fără decoraţiuni kitch metalice care împodobesc turnuleţe supraetajate şi imită pagodele din Orient. Sunt câteva dintre regulile pe care proprietarii vilelor de la marginea Hunedoarei şi a Devei trebuie să le respecte pentru a primi autorizaţii de construcţie. Administraţiile locale din cele două municipii au luat măsuri pentru a opri extinderea cartierelor de palate de la [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti Cât de mult vei trăi, în funcție de zodie

    Cât de mult vei trăi, în funcție de zodie

    Ziua în care te-ai născut influențează momentul în care vei trece în neființă, potrivit astrologilor, care și-au făcut o idee despre cât de mult vei trăi în funcție de zodie. Află mai departe care sunt cele mai longevive zodii. Berbec. Ești o persoană care reușește deseori să îi scoată din sărite pe ceilalți. Îți place să îți asumi riscuri și de multe ori îți pui sănătatea în pericol. Poți trăi și până la 85 de ani, când poți muri în [...]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti Prepara-ti un antibiotic natural si imunostimulator cu ingrediente naturale!

    Prepara-ti un antibiotic natural si imunostimulator cu ingrediente naturale!

      Daca vrei sa previi imbolnavirile, prepara un antibiotic natural cu o forta uriasa. Il poti face in casa, cu doar sase ingrediente simple si ieftine. Ingrediente 3 catei de usturoi 2-3 linguri de miere 1 bucatica de ghimbir 1 jumatate de lingura de ardei rosu iute zdrobit 1 jumatate de lingura de scortisoara 100ml de suc de lamaie Se stoarce lamaie si se amesteca sucul rezultat cu usturoiul zdrobit, ghimbirul ras, scortisoara si ardeiul iute, intr-un borcanel. Adauga mierea [...]

    Mai mult →
  • Mediu Vesti Ce au descoperit oamenii de ştiinţă după ce au reuşit să se uite în “Sufletul” Soarelui

    Ce au descoperit oamenii de ştiinţă după ce au reuşit să se uite în “Sufletul” Soarelui

    Ce au descoperit oamenii de ştiinţă după ce au reuşit să se uite în “Sufletul” Soarelui. Oamenii de ştiinţă au reuşit, în premieră, să se uite la nucleul Soarelui, observând emisiile de neutrini, particule elementare foarte greu de detectat, dovedind că steaua va continua să strălucească la fel cel puţin o sută de mii de ani, potrivit Mediafax. “Dacă ochii sunt oglinda sufletului, cu ajutorul acestor particule am reuşit nu numai să vedem faţa Soarelui, ci chiar inima lui. Am [...]

    Mai mult →