Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeşte mai mult...

ATENŢIE la ce mâncaţi: cum se fac mezelurile în ziua de astăzi?

Septembrie 5, 2012 11:34 am 0 comentarii

“La capitolul «mezeluri şi preparate din carne», mă văd nevoit să încerc să vă dau cat mai multe amănunte, deoarece mezelurile reprezintă, din păcate, un aliment preferat de majoritatea românilor”, arată prof. ing. dr. Gheorghe Mencinicopschi, unul dintre specialiştii în domeniul alimentaţiei sănătoase, care a pornit nu demult o cruciadă împotriva obiceiurile alimentare deficitare ale omului modern.

“Mezelurile sunt produse din carne, in general din carne de porc, dar şi de vita, vânat, pui, strut etc. După tranşare, 80% din carne se foloseşte pentru specialităţi, iar restul intră in producţia salamurilor, a cârnatilor, parizerului şi a cremwurstilor.

Cantităţile sunt ajustate cu multă slănină tare, dar şi cu soia sau grăsimi hidrogenate.

Carnea sau amestecul de cărnuri şi alte ingrediente (şorici, slănină, organe ş.a.) se toacă (mai întâi carnea, apoi slănina şi şoriciul), se sărează, se adaugă aditivi alimentari (E-uri), se aromatizează (adeseori arome artificiale) şi  se maturează – explică prof. Gheorghe Mencinicopschi în cartea sa “Şi noi ce mai mâncăm?”

Din saci de rafie se adaugă făina de soia şi, potrivit oricărui reţetar, se mai pun aditivi sintetici şi coloranţi. Unele se fierb, altele se afumă, iar altele sunt crud-svântate (ex. Salam de Sibiu). Omogenizarea se face in câteva minute, iar pasta prinde gust şi aspect de carne.

Mezelurile sunt ambalate in membrane naturale (mate) sau membrane artificiale (colagenice, care uneori ajung să coste mai mult decât compoziţia produsului) sau rămân ca atare (ex. şuncă presată, ciolan presat). Mezelurile in membrane sunt salamurile, cârnatii, cremwurstii.

Produsele „premium” ca pastrama, muşchiul sau cotletul sunt injectate cu saramură, fosfaţi, gume (compuşii care reţin cea mai multă apă). Injectarea se face cu o maşină specială cu ac, iar vidarea maschează faptul că produsul e umplut cu apă.

Saramura, care trage mult din greutatea produsului, are ca efecte secundare hipertensiunea arterială şi diabetul. E-urile sunt importante şi, in cele mai multe cazuri, condimentele precum ceapa sau usturoiul sunt prafuri obţinute prin deshidratare.

Ca o paranteză, vreau să atrag atenţia asupra intoxicării cu reclame!

Mezelurile şi sănătatea n-au nimic in comun! Copiii n-ar trebui să consume nici un gram. De aceea publicitatea este agresivă pe segmentul celor mici.

Chiar dacă au fost siliţi de legi să treacă pe etichete toate componentele reţetei, producătorii din România se feresc să dezvăluie cantităţile adevărate de carne dintr-un produs. Uitaţi-vă cu atenţie pe etichete!

Veţi observa că dintr-o listă de aproximativ 20 de ingrediente, la unele produse, doar unul singur este carne. Restul sunt fosfaţi, nitriţi, nitraţi, arome sintetice şi coloranţi, multă sare şi multă apă. Şi, după cum am tot spus şi spun, efectele acestor aditivi nu apar de pe o zi pe alta. În schimb, pe timp îndelungat, acestea sunt dezastruoase.

Ne-am obişnuit să cumpărăm apă la preţ de carne. În ultima vreme au apărut tot soiul de aditivi care n-au fost testaţi îndeajuns toxicologic, dar pe care producătorii au început să-i folosească intens. Dintre cei mai utilizaţi sunt fosfaţii care, în exces, împiedică fixarea calciului in oase.
Imaginaţi-vă ce înseamnă asta pentru copii!

În plus, potenţiatorii de aromă, care se regăsesc chiar şi in specialităţile mai scumpe de carne, provoacă un apetit ridicat sau dependentă. Glutamatul monosodic, E 621 dă un gust foarte bun. Stimulează pofta şi te face să mănânci încontinuu.

Efectul nu este imediat, dar mâncând şi măncănd duce la obezitate.

Mezelurile mai pot conţine:

- carne dezosată mecanic (cu valoare nutritivă scăzută MDM),

- E-uri (fosfaţi E 452, coloranţi roşu carmen E 120, conservanţi E 250, substanţe de întărire a gustului, glutamat monosodic E 621, guanilat disodic E 627, inozinat disodic E 631, gume caragenan E 407, amidonuri E 1420, dextroză, glucono-delta-lactoză E 575),

- concentrate proteice din soia,

- hidrolizate proteice din carne şi vegetale,

- şorici şi emulsie de şorici,

- grăsime animală (slănină), uneori şi vegetală,

- sare

- şi uneori organe.

Din lista lungă de compuşi chimici alimentari, coloranţii sunt bombe pentru organism. Roşul carmin se extrage dintr-o insectă. În procesul chimic de extracţie se foloseşte aluminiul. Consumul cronic poate distruge celulele nervoase şi riscul cel mai mare îl reprezintă Alzheimerul.

Aspectul „ferm” al mezelurilor este dat, in mare parte, de făina de soia, fosfaţi, gume sau de amidonul de cartofi, care uneori reprezintă chiar 40% din compoziţia unui parizer sau a unui salam ieftin.

Ştiţi ce-i culmea? Soia in stare pură, nemodificată genetic, a ajuns să fie cel mai sănătos ingredient dintr-un salam! De amidon ce să mai zic… acesta chiar n-are ce căuta într-un produs din carne!

Unele produse sunt afumate, fumul crescând riscul apariţiei unor maladii cronice grave (ex: cancere).

Trebuie arătat şi faptul că in prezent consumurile specifice (respectiv din câtă carne se obţine 1 kg de produs) au scăzut drastic, 1 Kg de mezeluri obţinându-se din câteva sute de grame de carne şi aceea grasă. (Consumul specific arată câtă carne s-a folosit pentru obţinerea unui kilogram de produs din carne.)

Având in vedere faptul că numai aditivii (E-urile) pentru industria cărnii au reprezentat 25-30% in anul 2008, din valoarea celor 220 mii de tone de mezeluri consumate in ţara noastră, ne dăm seama de ponderea mare a acestor chimicale in produsele de carne.

Repet: mezelurile nu ar trebui consumate de copii până la vârsta de cel puţin 12 ani şi, in plus, de persoanele predispuse la osteoporoză, de femeile însărcinate şi care alăptează, de suferinzii de obezitate, maladii cardiovasculare, dislipidemie, hipertensiune, diabet, boli hepato-renale, cancere, osteoartrite, boli de piele, boli de plămân, hiperuricemie (gută), celulită, boli ale tubului digestiv, bătrâni etc.

Mezelurile determină, pe lângă cele enumerate mai sus, acidifierea mediului intern având in timp consecinţe grave asupra sănătăţii.

Astăzi multe specialităţi (muşchi file, pastramă, kaizer etc) sunt injectate cu soluţii care conţin sare, gelifianti pentru reţinerea apei, coloranţi pentru aspectul de proaspăt, conservanţi, agenţi de întărire a gustului şi aromei.

Astfel, aceste specialităţi devin in fapt mezeluri cu aceleaşi riscuri pentru sănătate. Chiar tradiţionalul Salam de Sibiu astăzi s-a transformat, conţinând concentrat proteic de soia, acidifianti şi alte componente „netradiţionale”.

De cele mai multe ori produsele din carne, in special mezelurile, mai păstrează doar denumirea de „traditional”, in realitate reţetele fiind drastic modificate faţă de produsele autentice.

Atentie!
Produsele din carne industriale sunt surse de grăsimi animale aterogene, fosfori şi sare ascunse, pe care trebuie să le conştientizăm pentru a reduce consumul excesiv, dăunător al acestora.

Consumul excesiv de carne şi produse din carne creşte semnificativ riscul de obezitate, sindrom metabolic, maladii cardiovasculare, cancer, hipertensiune, dislipidemie, diabet”.

[financiarul.ro]

Comentarii

comments

Raspunde


Alte Vesti

  • Social Vesti De ce nu ar trebui sa va puneti partenerul de viata pe un piedestal.

    De ce nu ar trebui sa va puneti partenerul de viata pe un piedestal.

      Un nou studiu a descoperit ca atunci cand oamenii pun partenerul de viata ,,pe un piedestal”, nivelul de satisfactie al relatiei scade. Jennifer Tomlinson, psiholog la Universitatea Colgate din New York, afirma ca scenariul ideal necesita un echilibru delicat. ,,Desi poate fi tentant sa laudati in mod insistent partenerul sau partenera, cred ca este totodata important sa comunicati intelegere si sa validati identitatea de baza a persoanei”, spune Tomlinson. Studii mai vechi au aratat ca persoanele care credeau ca [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti Ştiaţi asta? 6 moduri în care suntem păcăliţi să mâncăm nesănătos

    Ştiaţi asta? 6 moduri în care suntem păcăliţi să mâncăm nesănătos

      Foamea nu vine doar din stomac, au demonstrat cercetătorii. Dacă acest organ „ştie” exact când are nevoie de mâncare şi cât îi trebuie, mintea este mult mai uşor de păcălit şi uneori nu ţine cont de senzaţia de saţietate. În anul 1998, cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au realizat un studiu inedit. Ei au oferit mâncare unor bolnavi amnezici, care nu aveau deloc memorie pe termen scurt. La câteva minute după ce aceştia au terminat masa, li s-a [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti Minunile chirurgiei estetice. După operaţie, tânăra a avut nevoie de un certificat special ca să fie recunoscută (Galerie FOTO)

    Minunile chirurgiei estetice. După operaţie, tânăra a avut nevoie de un certificat special ca să fie recunoscută (Galerie FOTO)

      Persoanele care apelează la chirurgia estetică se bucură să vadă apoi, în oglindă, transformarea neaşteptată a chipului lor. Totuşi, în unele cazuri schimbarea poate fi atât de mare încât au probleme, pentru că înfăţişarea lor nu mai corespunde deloc cu cea din documentele oficiale. Câteva spitale din Coreea de Sud oferă de acum clienţilor certificate care atestă transformarea fizionomiei acestora, în urma operaţiilor estetice. Măsura a fost luată după ce multe persoane venite din străinătate au avut probleme la [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti Misterele „Evangheliei soţiei lui Iisus”. De ce cred experţii că acest papirus nu este autentic

    Misterele „Evangheliei soţiei lui Iisus”. De ce cred experţii că acest papirus nu este autentic

      Papirusul numit „Evanghelia soţiei lui Iisus”, scris în limba coptă, a strânit interesul presei şi al experţilor încă de la prezentarea lui oficială, în anul 2012. Deşi a fost declarat autentic în urma unei cercetări publicate în Harvard Theological Review, mulţi specialişti îl contestă în continuare. Printre cei care se îndoiesc de autenticitatea acestui document, care are dimensiunea unui card de credit, se numără şi profesorul Leo Depuydt, de la Universitatea Brown. El invocă în acest sens mai multe [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti Perfecţionismul – latura întunecată a unei presupuse calităţi

    Perfecţionismul – latura întunecată a unei presupuse calităţi

      În lumea contemporană, perfecţionismul este văzut adesea ca o calitate. Dar cercetările recente sugerează că această trăsătură de personalitate are o „latură întunecată”, care poate afecta grav sănătatea. Există un perfecţionism normal, bun – dorinţa firească de face lucrurile bine – şi unul patologic, asociat cu o convingere iraţională că totul trebuie să fie perfect. Iar goana după acest miraj al perfecţiunii ne poate distruge sănătatea. Afecţiuni grave, chinuitoare, pot avea la origine – sau pot fi favorizate de [...]

    Mai mult →
  • Mediu Social Vesti Ghivece cu PLANTE OTRĂVITOARE, periculoase pentru sănătate, au împânzit un oraş din România

    Ghivece cu PLANTE OTRĂVITOARE, periculoase pentru sănătate, au împânzit un oraş din România

    Sunt frumoase, viu colorate, atrag privirile trecătorilor – dar sunt toxice. Sute de buchete de hortensii pot fi admirate zi de zi în centrul Iașiului. Biologii spun însă că atingerea sau ingerarea acestor flori ne poate afecta grav sănătatea. Reprezentanții Primăriei recunosc că nu ştiu nimic despre efectele hortensiilor, așezate pe pietonalul Ștefan cel Mare de mai bine de o săptămână. De sărbătorile Pascale, centrul Iaşiului a fost împodobit cu ghivece de flori, buchete uriaşe sau pomi ornamentali. Printre lalele, [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti Imaginea înspăimântătoare din casa părăsită. Ce a găsit un om când a deschis uşa

    Imaginea înspăimântătoare din casa părăsită. Ce a găsit un om când a deschis uşa

    O imagine terifiantă îl aştepta pe un bărbat care a îndrăznit să intre într-o casă părăsită. Un bărbat care a intrat într-o casă părăsită a încremenit în momentul în care a văzut o imagine neaşteptată: ceea ce părea a fi o creatură cu corp diform, trântită într-un colţ. După câteva momente de spaimă, omul a înţeles mai bine ce anume se află în faţa lui. Un cuib de viespi, părăsit, construit în colţul casei, care acoperea şi capul de lemn [...]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti Metalele grele din sange care iti ameninta grav sanatatea

    Metalele grele din sange care iti ameninta grav sanatatea

      Ultimele cercetari asupra evolutiei corpului uman au concluzionat ca nivelul metalelor grele din organism este de 700 de ori mai mare in prezent decat cel al stramosilor nostri. Metalele grele mai sunt denumite si antinutrimente si cele mai periculoase pentru sanatate sunt plumbul, cadmiul si aluminiul. Aceste metale pot provoca tulburari de sanatate, de la pierderi de memorie, comportament agresiv, schimbari bruste de dispozitie si tulburari de somn. Omul modern are tendinta sa asimileze aceste metale grele din cauza [...]

    Mai mult →