Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeşte mai mult...

ATENŢIE la ce mâncaţi: cum se fac mezelurile în ziua de astăzi?

Septembrie 5, 2012 11:34 am 0 comentarii

“La capitolul «mezeluri şi preparate din carne», mă văd nevoit să încerc să vă dau cat mai multe amănunte, deoarece mezelurile reprezintă, din păcate, un aliment preferat de majoritatea românilor”, arată prof. ing. dr. Gheorghe Mencinicopschi, unul dintre specialiştii în domeniul alimentaţiei sănătoase, care a pornit nu demult o cruciadă împotriva obiceiurile alimentare deficitare ale omului modern.

“Mezelurile sunt produse din carne, in general din carne de porc, dar şi de vita, vânat, pui, strut etc. După tranşare, 80% din carne se foloseşte pentru specialităţi, iar restul intră in producţia salamurilor, a cârnatilor, parizerului şi a cremwurstilor.

Cantităţile sunt ajustate cu multă slănină tare, dar şi cu soia sau grăsimi hidrogenate.

Carnea sau amestecul de cărnuri şi alte ingrediente (şorici, slănină, organe ş.a.) se toacă (mai întâi carnea, apoi slănina şi şoriciul), se sărează, se adaugă aditivi alimentari (E-uri), se aromatizează (adeseori arome artificiale) şi  se maturează – explică prof. Gheorghe Mencinicopschi în cartea sa “Şi noi ce mai mâncăm?”

Din saci de rafie se adaugă făina de soia şi, potrivit oricărui reţetar, se mai pun aditivi sintetici şi coloranţi. Unele se fierb, altele se afumă, iar altele sunt crud-svântate (ex. Salam de Sibiu). Omogenizarea se face in câteva minute, iar pasta prinde gust şi aspect de carne.

Mezelurile sunt ambalate in membrane naturale (mate) sau membrane artificiale (colagenice, care uneori ajung să coste mai mult decât compoziţia produsului) sau rămân ca atare (ex. şuncă presată, ciolan presat). Mezelurile in membrane sunt salamurile, cârnatii, cremwurstii.

Produsele „premium” ca pastrama, muşchiul sau cotletul sunt injectate cu saramură, fosfaţi, gume (compuşii care reţin cea mai multă apă). Injectarea se face cu o maşină specială cu ac, iar vidarea maschează faptul că produsul e umplut cu apă.

Saramura, care trage mult din greutatea produsului, are ca efecte secundare hipertensiunea arterială şi diabetul. E-urile sunt importante şi, in cele mai multe cazuri, condimentele precum ceapa sau usturoiul sunt prafuri obţinute prin deshidratare.

Ca o paranteză, vreau să atrag atenţia asupra intoxicării cu reclame!

Mezelurile şi sănătatea n-au nimic in comun! Copiii n-ar trebui să consume nici un gram. De aceea publicitatea este agresivă pe segmentul celor mici.

Chiar dacă au fost siliţi de legi să treacă pe etichete toate componentele reţetei, producătorii din România se feresc să dezvăluie cantităţile adevărate de carne dintr-un produs. Uitaţi-vă cu atenţie pe etichete!

Veţi observa că dintr-o listă de aproximativ 20 de ingrediente, la unele produse, doar unul singur este carne. Restul sunt fosfaţi, nitriţi, nitraţi, arome sintetice şi coloranţi, multă sare şi multă apă. Şi, după cum am tot spus şi spun, efectele acestor aditivi nu apar de pe o zi pe alta. În schimb, pe timp îndelungat, acestea sunt dezastruoase.

Ne-am obişnuit să cumpărăm apă la preţ de carne. În ultima vreme au apărut tot soiul de aditivi care n-au fost testaţi îndeajuns toxicologic, dar pe care producătorii au început să-i folosească intens. Dintre cei mai utilizaţi sunt fosfaţii care, în exces, împiedică fixarea calciului in oase.
Imaginaţi-vă ce înseamnă asta pentru copii!

În plus, potenţiatorii de aromă, care se regăsesc chiar şi in specialităţile mai scumpe de carne, provoacă un apetit ridicat sau dependentă. Glutamatul monosodic, E 621 dă un gust foarte bun. Stimulează pofta şi te face să mănânci încontinuu.

Efectul nu este imediat, dar mâncând şi măncănd duce la obezitate.

Mezelurile mai pot conţine:

- carne dezosată mecanic (cu valoare nutritivă scăzută MDM),

- E-uri (fosfaţi E 452, coloranţi roşu carmen E 120, conservanţi E 250, substanţe de întărire a gustului, glutamat monosodic E 621, guanilat disodic E 627, inozinat disodic E 631, gume caragenan E 407, amidonuri E 1420, dextroză, glucono-delta-lactoză E 575),

- concentrate proteice din soia,

- hidrolizate proteice din carne şi vegetale,

- şorici şi emulsie de şorici,

- grăsime animală (slănină), uneori şi vegetală,

- sare

- şi uneori organe.

Din lista lungă de compuşi chimici alimentari, coloranţii sunt bombe pentru organism. Roşul carmin se extrage dintr-o insectă. În procesul chimic de extracţie se foloseşte aluminiul. Consumul cronic poate distruge celulele nervoase şi riscul cel mai mare îl reprezintă Alzheimerul.

Aspectul „ferm” al mezelurilor este dat, in mare parte, de făina de soia, fosfaţi, gume sau de amidonul de cartofi, care uneori reprezintă chiar 40% din compoziţia unui parizer sau a unui salam ieftin.

Ştiţi ce-i culmea? Soia in stare pură, nemodificată genetic, a ajuns să fie cel mai sănătos ingredient dintr-un salam! De amidon ce să mai zic… acesta chiar n-are ce căuta într-un produs din carne!

Unele produse sunt afumate, fumul crescând riscul apariţiei unor maladii cronice grave (ex: cancere).

Trebuie arătat şi faptul că in prezent consumurile specifice (respectiv din câtă carne se obţine 1 kg de produs) au scăzut drastic, 1 Kg de mezeluri obţinându-se din câteva sute de grame de carne şi aceea grasă. (Consumul specific arată câtă carne s-a folosit pentru obţinerea unui kilogram de produs din carne.)

Având in vedere faptul că numai aditivii (E-urile) pentru industria cărnii au reprezentat 25-30% in anul 2008, din valoarea celor 220 mii de tone de mezeluri consumate in ţara noastră, ne dăm seama de ponderea mare a acestor chimicale in produsele de carne.

Repet: mezelurile nu ar trebui consumate de copii până la vârsta de cel puţin 12 ani şi, in plus, de persoanele predispuse la osteoporoză, de femeile însărcinate şi care alăptează, de suferinzii de obezitate, maladii cardiovasculare, dislipidemie, hipertensiune, diabet, boli hepato-renale, cancere, osteoartrite, boli de piele, boli de plămân, hiperuricemie (gută), celulită, boli ale tubului digestiv, bătrâni etc.

Mezelurile determină, pe lângă cele enumerate mai sus, acidifierea mediului intern având in timp consecinţe grave asupra sănătăţii.

Astăzi multe specialităţi (muşchi file, pastramă, kaizer etc) sunt injectate cu soluţii care conţin sare, gelifianti pentru reţinerea apei, coloranţi pentru aspectul de proaspăt, conservanţi, agenţi de întărire a gustului şi aromei.

Astfel, aceste specialităţi devin in fapt mezeluri cu aceleaşi riscuri pentru sănătate. Chiar tradiţionalul Salam de Sibiu astăzi s-a transformat, conţinând concentrat proteic de soia, acidifianti şi alte componente „netradiţionale”.

De cele mai multe ori produsele din carne, in special mezelurile, mai păstrează doar denumirea de „traditional”, in realitate reţetele fiind drastic modificate faţă de produsele autentice.

Atentie!
Produsele din carne industriale sunt surse de grăsimi animale aterogene, fosfori şi sare ascunse, pe care trebuie să le conştientizăm pentru a reduce consumul excesiv, dăunător al acestora.

Consumul excesiv de carne şi produse din carne creşte semnificativ riscul de obezitate, sindrom metabolic, maladii cardiovasculare, cancer, hipertensiune, dislipidemie, diabet”.

[financiarul.ro]

Comentarii

comments

Raspunde


Alte Vesti

  • Mediu Vesti Orhideea, floarea numită şi elixirul iubirii!

    Orhideea, floarea numită şi elixirul iubirii!

    Florile sunt, cu siguranţă, cel mai frumos lucru lăsat pe pământ. Ele ne aduc un zâmbet pe faţă când ne sunt dăruite de persoana iubită, sunt un simbol al purităţii în cazul unui botez şi o dovadă  a efemerităţii vieţii în faţa morţii. Dintre toate florile orhideea are o însemnătate aparte, despre ea existând numeroase credinţe populare, care mai sunt şi astăzi prezente. Folosită în special ca plantă ornamentală, această floare delicată, graţioasă şi exotică a fost şi este încă [...]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti Simţi mereu că ţi-e foame? Iată 6 motive

    Simţi mereu că ţi-e foame? Iată 6 motive

    Abia ai mâncat micul dejun dar deja te gândeşti la masa de prânz şi la ce bunătăţi ai putea să guşti. Dar de ce se întâmplă acest lucru? Se pare că creierul şi corpul nostru complotează pentru a ne face să credem că e ora mesei, deşi nu e nici pe aproape. Iată 5 motive pentru care se întâmplă asta. Prea puţine ore de somn – cercetătorii de la Tubingen University din Germania şi Upsalla University din Suedia afirmă că [...]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti Pericolul din cabinetul stomatologului

    Pericolul din cabinetul stomatologului

    Cu toţii am trecut prin momentul în care o durere insuportabilă ne-a trimis fuguţa la primul dentist care ne-a ieşit în cale. Atenţie mare însă la ce riscuri te supui.  Preţurile foarte mici nu înseamnă neapărat profesionalism şi siguranţă. În spatele acestui miraj poate sta neglijenţa unui medic care, cu sau fără voie, te poate transforma în victima unui virus necruţător – Hepatita C. Peste 600.000 de persoane infectate cu hepatita C în România Hepatita este o boală inflamatorie a [...]

    Mai mult →
  • Turism Vesti Destinaţii de toamnă perfecte pentru un buget redus

    Destinaţii de toamnă perfecte pentru un buget redus

    Ce oraşe poţi vizita în Europa cu mai puţin de 50 de euro pe zi Dacă nu te-ai gândit până acum unde vei merge în vacanţa de toamnă, ce-ar fi să alegi, de exemplu, Praga? Capitala Cehiei oferă cel mai bun raport calitate/preţ dintre oraşele turistice ale Europei. Cazarea face mai puţin de 25 de euro, mâncarea are aproape acelaşi preţ ca în România, o bere la halbă e mai ieftină (ne place, place!), iar un abonament pe troleu sau [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti 5 „adevăruri” ştiinţifice pe care le-am învăţat la şcoală şi care sunt greşite

    5 „adevăruri” ştiinţifice pe care le-am învăţat la şcoală şi care sunt greşite

      Multe dintre lucrurile despre care am învăţat la şcoală că reprezintă fapte ştiinţifice bine stabilite şi demonstrate au fost infirmate de decenii. Şi totuşi, ele apar în continuare în multe manuale şcolare. Iată câteva întrebări la care ar trebui să ne fie uşor să răspundem, pe baza a ceea ce am învăţat cu toţii la şcoală. Dar faptul că răspundem uşor nu înseamnă că răspundem şi corect. Câte simţuri au oamenii? Care dintre aceste obiecte sunt magnetice: o roşie, [...]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti Îngrijire cu sare

    Îngrijire cu sare

    Sarea este una dintre cele mai avantajoase soluţii când vine vorba de îngrijire: este ieftină, se poate combina uşor cu alte ingrediente şi poate fi folosită pentru rezolvarea mai multor probleme. Ai rămas fără exfoliant, îţi simţi picioarele obosite sau cauţi un remediu pentru pungile de sub ochi? Banala sare e un remediu excelent pentru relaxare şi redarea frumuseţii pielii. Exfoliant pentru corp Dacă ai rămas fara scrub îţi poţi prepara unul din 2-3 linguri de sare de mare, o [...]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti Terapia cranio-sacrală, blândă, dar eficientă

    Terapia cranio-sacrală, blândă, dar eficientă

    Migrenele, durerile de spate, dar şi de stomac sau problemele emoţionale pot fi tratate printr-un procedeu inovator. Terapia craniosacrala este un masaj blând, aproape imperceptibil, dar efectele pentru sănătate sunt importante. Sistemul cranio-sacral este cel mai recent sistem fiziologic descoperit şi ţine de domeniul osteopatiei. Astfel, prin secolul al XIX-lea, s-a descoperit o mişcare ritmică a oaselor craniene. Pentru că aceasta este imperceptibilă în viaţa de zi cu zi, teoria nu a fost luată în seamă până în urmă cu [...]

    Mai mult →
  • Mediu Vesti Insula ghețurilor

    Insula ghețurilor

      Cum ar fi să te plimbi sub un bloc de gheață imens, să știi că deasupra ta sunt tone de apă înghețată, care sunt acolo de sute de ani și care probabil vor rămâne așa multă vreme după ce tu ai plecat? Islanda e o insulă uimitoare, în care poți experimenta asta. Pătrunzătoare și frumoasă. Așa e plimbarea, chiar și vizuală, prin insula ghețurilor. [semneletimpului.ro]  

    Mai mult →