Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeşte mai mult...

ATENŢIE la ce mâncaţi: cum se fac mezelurile în ziua de astăzi?

Septembrie 5, 2012 11:34 am 0 comentarii

“La capitolul «mezeluri şi preparate din carne», mă văd nevoit să încerc să vă dau cat mai multe amănunte, deoarece mezelurile reprezintă, din păcate, un aliment preferat de majoritatea românilor”, arată prof. ing. dr. Gheorghe Mencinicopschi, unul dintre specialiştii în domeniul alimentaţiei sănătoase, care a pornit nu demult o cruciadă împotriva obiceiurile alimentare deficitare ale omului modern.

“Mezelurile sunt produse din carne, in general din carne de porc, dar şi de vita, vânat, pui, strut etc. După tranşare, 80% din carne se foloseşte pentru specialităţi, iar restul intră in producţia salamurilor, a cârnatilor, parizerului şi a cremwurstilor.

Cantităţile sunt ajustate cu multă slănină tare, dar şi cu soia sau grăsimi hidrogenate.

Carnea sau amestecul de cărnuri şi alte ingrediente (şorici, slănină, organe ş.a.) se toacă (mai întâi carnea, apoi slănina şi şoriciul), se sărează, se adaugă aditivi alimentari (E-uri), se aromatizează (adeseori arome artificiale) şi  se maturează – explică prof. Gheorghe Mencinicopschi în cartea sa “Şi noi ce mai mâncăm?”

Din saci de rafie se adaugă făina de soia şi, potrivit oricărui reţetar, se mai pun aditivi sintetici şi coloranţi. Unele se fierb, altele se afumă, iar altele sunt crud-svântate (ex. Salam de Sibiu). Omogenizarea se face in câteva minute, iar pasta prinde gust şi aspect de carne.

Mezelurile sunt ambalate in membrane naturale (mate) sau membrane artificiale (colagenice, care uneori ajung să coste mai mult decât compoziţia produsului) sau rămân ca atare (ex. şuncă presată, ciolan presat). Mezelurile in membrane sunt salamurile, cârnatii, cremwurstii.

Produsele „premium” ca pastrama, muşchiul sau cotletul sunt injectate cu saramură, fosfaţi, gume (compuşii care reţin cea mai multă apă). Injectarea se face cu o maşină specială cu ac, iar vidarea maschează faptul că produsul e umplut cu apă.

Saramura, care trage mult din greutatea produsului, are ca efecte secundare hipertensiunea arterială şi diabetul. E-urile sunt importante şi, in cele mai multe cazuri, condimentele precum ceapa sau usturoiul sunt prafuri obţinute prin deshidratare.

Ca o paranteză, vreau să atrag atenţia asupra intoxicării cu reclame!

Mezelurile şi sănătatea n-au nimic in comun! Copiii n-ar trebui să consume nici un gram. De aceea publicitatea este agresivă pe segmentul celor mici.

Chiar dacă au fost siliţi de legi să treacă pe etichete toate componentele reţetei, producătorii din România se feresc să dezvăluie cantităţile adevărate de carne dintr-un produs. Uitaţi-vă cu atenţie pe etichete!

Veţi observa că dintr-o listă de aproximativ 20 de ingrediente, la unele produse, doar unul singur este carne. Restul sunt fosfaţi, nitriţi, nitraţi, arome sintetice şi coloranţi, multă sare şi multă apă. Şi, după cum am tot spus şi spun, efectele acestor aditivi nu apar de pe o zi pe alta. În schimb, pe timp îndelungat, acestea sunt dezastruoase.

Ne-am obişnuit să cumpărăm apă la preţ de carne. În ultima vreme au apărut tot soiul de aditivi care n-au fost testaţi îndeajuns toxicologic, dar pe care producătorii au început să-i folosească intens. Dintre cei mai utilizaţi sunt fosfaţii care, în exces, împiedică fixarea calciului in oase.
Imaginaţi-vă ce înseamnă asta pentru copii!

În plus, potenţiatorii de aromă, care se regăsesc chiar şi in specialităţile mai scumpe de carne, provoacă un apetit ridicat sau dependentă. Glutamatul monosodic, E 621 dă un gust foarte bun. Stimulează pofta şi te face să mănânci încontinuu.

Efectul nu este imediat, dar mâncând şi măncănd duce la obezitate.

Mezelurile mai pot conţine:

- carne dezosată mecanic (cu valoare nutritivă scăzută MDM),

- E-uri (fosfaţi E 452, coloranţi roşu carmen E 120, conservanţi E 250, substanţe de întărire a gustului, glutamat monosodic E 621, guanilat disodic E 627, inozinat disodic E 631, gume caragenan E 407, amidonuri E 1420, dextroză, glucono-delta-lactoză E 575),

- concentrate proteice din soia,

- hidrolizate proteice din carne şi vegetale,

- şorici şi emulsie de şorici,

- grăsime animală (slănină), uneori şi vegetală,

- sare

- şi uneori organe.

Din lista lungă de compuşi chimici alimentari, coloranţii sunt bombe pentru organism. Roşul carmin se extrage dintr-o insectă. În procesul chimic de extracţie se foloseşte aluminiul. Consumul cronic poate distruge celulele nervoase şi riscul cel mai mare îl reprezintă Alzheimerul.

Aspectul „ferm” al mezelurilor este dat, in mare parte, de făina de soia, fosfaţi, gume sau de amidonul de cartofi, care uneori reprezintă chiar 40% din compoziţia unui parizer sau a unui salam ieftin.

Ştiţi ce-i culmea? Soia in stare pură, nemodificată genetic, a ajuns să fie cel mai sănătos ingredient dintr-un salam! De amidon ce să mai zic… acesta chiar n-are ce căuta într-un produs din carne!

Unele produse sunt afumate, fumul crescând riscul apariţiei unor maladii cronice grave (ex: cancere).

Trebuie arătat şi faptul că in prezent consumurile specifice (respectiv din câtă carne se obţine 1 kg de produs) au scăzut drastic, 1 Kg de mezeluri obţinându-se din câteva sute de grame de carne şi aceea grasă. (Consumul specific arată câtă carne s-a folosit pentru obţinerea unui kilogram de produs din carne.)

Având in vedere faptul că numai aditivii (E-urile) pentru industria cărnii au reprezentat 25-30% in anul 2008, din valoarea celor 220 mii de tone de mezeluri consumate in ţara noastră, ne dăm seama de ponderea mare a acestor chimicale in produsele de carne.

Repet: mezelurile nu ar trebui consumate de copii până la vârsta de cel puţin 12 ani şi, in plus, de persoanele predispuse la osteoporoză, de femeile însărcinate şi care alăptează, de suferinzii de obezitate, maladii cardiovasculare, dislipidemie, hipertensiune, diabet, boli hepato-renale, cancere, osteoartrite, boli de piele, boli de plămân, hiperuricemie (gută), celulită, boli ale tubului digestiv, bătrâni etc.

Mezelurile determină, pe lângă cele enumerate mai sus, acidifierea mediului intern având in timp consecinţe grave asupra sănătăţii.

Astăzi multe specialităţi (muşchi file, pastramă, kaizer etc) sunt injectate cu soluţii care conţin sare, gelifianti pentru reţinerea apei, coloranţi pentru aspectul de proaspăt, conservanţi, agenţi de întărire a gustului şi aromei.

Astfel, aceste specialităţi devin in fapt mezeluri cu aceleaşi riscuri pentru sănătate. Chiar tradiţionalul Salam de Sibiu astăzi s-a transformat, conţinând concentrat proteic de soia, acidifianti şi alte componente „netradiţionale”.

De cele mai multe ori produsele din carne, in special mezelurile, mai păstrează doar denumirea de „traditional”, in realitate reţetele fiind drastic modificate faţă de produsele autentice.

Atentie!
Produsele din carne industriale sunt surse de grăsimi animale aterogene, fosfori şi sare ascunse, pe care trebuie să le conştientizăm pentru a reduce consumul excesiv, dăunător al acestora.

Consumul excesiv de carne şi produse din carne creşte semnificativ riscul de obezitate, sindrom metabolic, maladii cardiovasculare, cancer, hipertensiune, dislipidemie, diabet”.

[financiarul.ro]

Comentarii

comments

Raspunde


Alte Vesti

 • Sanatate Vesti Ce înseamnă dacă îţi apar vânătăi din senin

  Ce înseamnă dacă îţi apar vânătăi din senin

  Învineţirea ţesuturilor atunci când nu te-ai lovit poate să fie semnul unei boli serioase. Vezi ce înseamnă dacă îţi apar vânătăi din senin. Îmbătrâneşti Înaintarea în vârstă înseamnă tot mai puţin colagen în pielea ta şi un ţesut mai subţire înseamnă că nu trebuie să te loveşti foarte tare ca să te învineţeşti. Persoanele de peste 60 de ani observă cel mai bine acest aspect al îmbătrânirii, deoarece după menopauză, pielea femeilor pierde şi mia mult din textura ină şi [...]

  Mai mult →
 • Sanatate Vesti Tu ştii cât de buni sunt sâmburii de pepene galben pentru sănătate?

  Tu ştii cât de buni sunt sâmburii de pepene galben pentru sănătate?

  Atunci când savurăm o felie de pepene galben, sâmburii lui ne dau întotdeauna bătăi de cap, însă aceştia sunt deosebit de hrănitori şi benefici pentru organism. Sâmburii de pepen galben se consumă în stare proaspătă sau uscată. Sau, se pot prepara sub formă de făină, prin măcinare. Acestea conţin o masă bogată de grăsimi sănătoase pentru stomac şi o mulţime de proteine: calciu, fier, zinc, magneziu, cupru, fosfor, vitamina A, vitamina C, potasiu, săruri hidratante, beta caroten. Ele pot fi [...]

  Mai mult →
 • Sanatate Vesti Durerea de măsea sau dinţi – cum scapi de ea până ajungi la dentist

  Durerea de măsea sau dinţi – cum scapi de ea până ajungi la dentist

  Dacă ai o durere de măsea sau dinţi, singurul tratament eficient este cel pe care ţi-l recomandă dentistul în funcţie de cauzele durerii. Însă până ajungi la doctor, iată care e tratamentul corect pentru durerea de măsea. Tratament corect pentru durerea de măsea sau dinţi – Foloseşte aţa dentară pentru a îndepărta orice resturi din jurul măselei sau dintelui care te doare. – Spală-te pe dinţi cu o periuţă moale şi clăteşte cu apă călduţă.   – Pentru a scăpa [...]

  Mai mult →
 • Turism Vesti Imagine uluitoare, surprinsă de un excursionist: A fost ceva iresponsabil

  Imagine uluitoare, surprinsă de un excursionist: A fost ceva iresponsabil

  O fotografie realizată de un excursionist în Norvegia dovedește că există și părinții care, din dorința de a realiza o fotografie memorabilă cu propriul bebeluș, nu iau în seamă în ce măsură pun în pericol viața micuțului. Platforma stâncii Pulpit sau Preikestolen, din Norvegia, situată la circa 604 metri deasupra fiordului Lyse,  oferă o panoramă care-ți taie respirația, fiind și una dintre cele mai populare destinații din această țară. Însă, imaginea surprinsă de un excursionist dă fiori oricăror părinți responsabili. Fred Sirevåg [...]

  Mai mult →
 • Mediu Vesti Cascada Bigăr, spectaculoasă, dar în pericol de a fi distrusă – VIDEO

  Cascada Bigăr, spectaculoasă, dar în pericol de a fi distrusă – VIDEO

  Plasată pe primul loc în topul celor mai spectaculoase cascade din lume, potrivit theworldgeography.com, Cascada Bigăr, formată pe Cheile râului Miniş, din Munții Aninei, ar putea fi distrusă de viitura care a lovit stânca, în urma ploilor torențiale din ultimele zile. Potrivit opiniatimisoarei.ro. ploile abundente din ultimele zile din zonă amenință să distrugă minunățiile turistice ale Banatului, inclusiv Cascada Bigăr. Spectaculoasa cascadă oferă acum un tablou îngrijorător, fiind lovită direct de o viitură care ar putea-o distruge. Apele învolburate s-au [...]

  Mai mult →
 • Social Vesti Primele monede din istorie

  Primele monede din istorie

  Astăzi, când deja bancnotele se transformă într-o realitate tot mai desuetă, cedând tot mai mult terenul plăţilor cu cardul, originile monedei tind să devină din ce în ce mai obscure. Nu este mai puţin adevărat însă faptul că moneda a reprezentat una dintre invenţiile care au revoluţionat istoria omenirii, permiţând accelerarea schimburilor comerciale. Fundamentul economic al apariţiei monedelor este reprezentat de faptul că într-o societate în care diviziunea muncii devine tot mai accentuată şi, prin urmare, indivizii sunt obligaţi să [...]

  Mai mult →
 • Social Vesti Noi în anul 2000: lumea viitorului imaginată la 1910

  Noi în anul 2000: lumea viitorului imaginată la 1910

  Cu puţin timp înainte de zorii noului mileniu, a existat o frenezie puternică în ceea ce priveşte inovaţiile aduse de anul 2000. Scriitori de SF şi-au expus viziunile despre viitor şi la fel a făcut şi H. G. Wells, în revista “The Time Machine”, iar George Orwell a prezentat o distopie complexă în “1984″. Mai puţin cunoscute au rămas, însă, cărţile poştale realizate de artistul francez Villemard, în 1910, ilustraţii ce prezintă, conform imaginaţiei autorului, viaţa pariziană în anul 2000. [...]

  Mai mult →
 • Social Vesti Bucureşi 555: sărbătoare de 3 zile şi 3 nopţi

  Bucureşi 555: sărbătoare de 3 zile şi 3 nopţi

  Începe Marea Sărbătoare a Bucureștiului! Timp de trei zile și trei nopți, Capitala va serba peste jumătate de mileniu. Vor fi petreceri în aer liber, concerte, expoziții, târguri, explozii de muzică și culoare. În perioada 19-21 septembrie, Piața Constituției, Piața Universității, parcul Cișmigiu și Centrul istoric vor deveni “punctele fierbinți” ale Zilelor Bucureștiului. Concerte de muzică ușoară, muzică populară, muzică alternativă, clubbing, expoziții de artă, dans în aer liber, târguri, spectacole de teatru, parade ale costumelor de epocă, faimoasa “bătaie [...]

  Mai mult →