Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeşte mai mult...

ATENŢIE la ce mâncaţi: cum se fac mezelurile în ziua de astăzi?

Septembrie 5, 2012 11:34 am 0 comentarii

“La capitolul «mezeluri şi preparate din carne», mă văd nevoit să încerc să vă dau cat mai multe amănunte, deoarece mezelurile reprezintă, din păcate, un aliment preferat de majoritatea românilor”, arată prof. ing. dr. Gheorghe Mencinicopschi, unul dintre specialiştii în domeniul alimentaţiei sănătoase, care a pornit nu demult o cruciadă împotriva obiceiurile alimentare deficitare ale omului modern.

“Mezelurile sunt produse din carne, in general din carne de porc, dar şi de vita, vânat, pui, strut etc. După tranşare, 80% din carne se foloseşte pentru specialităţi, iar restul intră in producţia salamurilor, a cârnatilor, parizerului şi a cremwurstilor.

Cantităţile sunt ajustate cu multă slănină tare, dar şi cu soia sau grăsimi hidrogenate.

Carnea sau amestecul de cărnuri şi alte ingrediente (şorici, slănină, organe ş.a.) se toacă (mai întâi carnea, apoi slănina şi şoriciul), se sărează, se adaugă aditivi alimentari (E-uri), se aromatizează (adeseori arome artificiale) şi  se maturează – explică prof. Gheorghe Mencinicopschi în cartea sa “Şi noi ce mai mâncăm?”

Din saci de rafie se adaugă făina de soia şi, potrivit oricărui reţetar, se mai pun aditivi sintetici şi coloranţi. Unele se fierb, altele se afumă, iar altele sunt crud-svântate (ex. Salam de Sibiu). Omogenizarea se face in câteva minute, iar pasta prinde gust şi aspect de carne.

Mezelurile sunt ambalate in membrane naturale (mate) sau membrane artificiale (colagenice, care uneori ajung să coste mai mult decât compoziţia produsului) sau rămân ca atare (ex. şuncă presată, ciolan presat). Mezelurile in membrane sunt salamurile, cârnatii, cremwurstii.

Produsele „premium” ca pastrama, muşchiul sau cotletul sunt injectate cu saramură, fosfaţi, gume (compuşii care reţin cea mai multă apă). Injectarea se face cu o maşină specială cu ac, iar vidarea maschează faptul că produsul e umplut cu apă.

Saramura, care trage mult din greutatea produsului, are ca efecte secundare hipertensiunea arterială şi diabetul. E-urile sunt importante şi, in cele mai multe cazuri, condimentele precum ceapa sau usturoiul sunt prafuri obţinute prin deshidratare.

Ca o paranteză, vreau să atrag atenţia asupra intoxicării cu reclame!

Mezelurile şi sănătatea n-au nimic in comun! Copiii n-ar trebui să consume nici un gram. De aceea publicitatea este agresivă pe segmentul celor mici.

Chiar dacă au fost siliţi de legi să treacă pe etichete toate componentele reţetei, producătorii din România se feresc să dezvăluie cantităţile adevărate de carne dintr-un produs. Uitaţi-vă cu atenţie pe etichete!

Veţi observa că dintr-o listă de aproximativ 20 de ingrediente, la unele produse, doar unul singur este carne. Restul sunt fosfaţi, nitriţi, nitraţi, arome sintetice şi coloranţi, multă sare şi multă apă. Şi, după cum am tot spus şi spun, efectele acestor aditivi nu apar de pe o zi pe alta. În schimb, pe timp îndelungat, acestea sunt dezastruoase.

Ne-am obişnuit să cumpărăm apă la preţ de carne. În ultima vreme au apărut tot soiul de aditivi care n-au fost testaţi îndeajuns toxicologic, dar pe care producătorii au început să-i folosească intens. Dintre cei mai utilizaţi sunt fosfaţii care, în exces, împiedică fixarea calciului in oase.
Imaginaţi-vă ce înseamnă asta pentru copii!

În plus, potenţiatorii de aromă, care se regăsesc chiar şi in specialităţile mai scumpe de carne, provoacă un apetit ridicat sau dependentă. Glutamatul monosodic, E 621 dă un gust foarte bun. Stimulează pofta şi te face să mănânci încontinuu.

Efectul nu este imediat, dar mâncând şi măncănd duce la obezitate.

Mezelurile mai pot conţine:

- carne dezosată mecanic (cu valoare nutritivă scăzută MDM),

- E-uri (fosfaţi E 452, coloranţi roşu carmen E 120, conservanţi E 250, substanţe de întărire a gustului, glutamat monosodic E 621, guanilat disodic E 627, inozinat disodic E 631, gume caragenan E 407, amidonuri E 1420, dextroză, glucono-delta-lactoză E 575),

- concentrate proteice din soia,

- hidrolizate proteice din carne şi vegetale,

- şorici şi emulsie de şorici,

- grăsime animală (slănină), uneori şi vegetală,

- sare

- şi uneori organe.

Din lista lungă de compuşi chimici alimentari, coloranţii sunt bombe pentru organism. Roşul carmin se extrage dintr-o insectă. În procesul chimic de extracţie se foloseşte aluminiul. Consumul cronic poate distruge celulele nervoase şi riscul cel mai mare îl reprezintă Alzheimerul.

Aspectul „ferm” al mezelurilor este dat, in mare parte, de făina de soia, fosfaţi, gume sau de amidonul de cartofi, care uneori reprezintă chiar 40% din compoziţia unui parizer sau a unui salam ieftin.

Ştiţi ce-i culmea? Soia in stare pură, nemodificată genetic, a ajuns să fie cel mai sănătos ingredient dintr-un salam! De amidon ce să mai zic… acesta chiar n-are ce căuta într-un produs din carne!

Unele produse sunt afumate, fumul crescând riscul apariţiei unor maladii cronice grave (ex: cancere).

Trebuie arătat şi faptul că in prezent consumurile specifice (respectiv din câtă carne se obţine 1 kg de produs) au scăzut drastic, 1 Kg de mezeluri obţinându-se din câteva sute de grame de carne şi aceea grasă. (Consumul specific arată câtă carne s-a folosit pentru obţinerea unui kilogram de produs din carne.)

Având in vedere faptul că numai aditivii (E-urile) pentru industria cărnii au reprezentat 25-30% in anul 2008, din valoarea celor 220 mii de tone de mezeluri consumate in ţara noastră, ne dăm seama de ponderea mare a acestor chimicale in produsele de carne.

Repet: mezelurile nu ar trebui consumate de copii până la vârsta de cel puţin 12 ani şi, in plus, de persoanele predispuse la osteoporoză, de femeile însărcinate şi care alăptează, de suferinzii de obezitate, maladii cardiovasculare, dislipidemie, hipertensiune, diabet, boli hepato-renale, cancere, osteoartrite, boli de piele, boli de plămân, hiperuricemie (gută), celulită, boli ale tubului digestiv, bătrâni etc.

Mezelurile determină, pe lângă cele enumerate mai sus, acidifierea mediului intern având in timp consecinţe grave asupra sănătăţii.

Astăzi multe specialităţi (muşchi file, pastramă, kaizer etc) sunt injectate cu soluţii care conţin sare, gelifianti pentru reţinerea apei, coloranţi pentru aspectul de proaspăt, conservanţi, agenţi de întărire a gustului şi aromei.

Astfel, aceste specialităţi devin in fapt mezeluri cu aceleaşi riscuri pentru sănătate. Chiar tradiţionalul Salam de Sibiu astăzi s-a transformat, conţinând concentrat proteic de soia, acidifianti şi alte componente „netradiţionale”.

De cele mai multe ori produsele din carne, in special mezelurile, mai păstrează doar denumirea de „traditional”, in realitate reţetele fiind drastic modificate faţă de produsele autentice.

Atentie!
Produsele din carne industriale sunt surse de grăsimi animale aterogene, fosfori şi sare ascunse, pe care trebuie să le conştientizăm pentru a reduce consumul excesiv, dăunător al acestora.

Consumul excesiv de carne şi produse din carne creşte semnificativ riscul de obezitate, sindrom metabolic, maladii cardiovasculare, cancer, hipertensiune, dislipidemie, diabet”.

[financiarul.ro]

Comentarii

comments

Raspunde


Alte Vesti

  • Sport Vesti Ce mâncau atleţii la Jocurile Olimpice antice

    Ce mâncau atleţii la Jocurile Olimpice antice

      Alimentaţia sportivilor care participă la olimpiade sau alte concursuri sportive, oricum s-ar numi ele, este aleasă cu grijă, iar acest obicei îşi are rădăcinile în Antichitate. Fără să cunoască exact componentele alimentelor, grecii antici au putut să observe efectele diverselor feluri de bucate în creşterea musculaturii, a energiei şi a rezistenţei. Mărturiile arată că, la primele Jocuri Olimpice din anul 776 î.Hr., era poziţionat un altar la finalul singurului eveniment al Jocurilor: Stadionul sau alergarea de 200 de metri. [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti De ce e 25 octombrie Ziua Armatei Române?

    De ce e 25 octombrie Ziua Armatei Române?

    Sovietizarea României şi instaurarea regimului comunist au fost consecinţa a două evenimente petrecute spre sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Pe de o parte, „Acordul de procentaj”, din octombrie 1944, iar pe altă parte avansarea Armatei Roşii spre centrul continentului, sprijinind, prin forţa armelor sale, impunerea unor regimuri deplin controlate şi obediente faţă de Moscova. La 2 aprilie 1944, V.M. Molotov, comisarul sovietic al Afacerilor Externe, declara că guvernul său „nu urmăreşte achiziţionarea vreunei părţi a teritoriului României sau schimbarea [...]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti Alergi pe vreme rece? Este foarte sănătos, dar…îmbracă-te în straturi şi evită bumbacul

    Alergi pe vreme rece? Este foarte sănătos, dar…îmbracă-te în straturi şi evită bumbacul

    Joggingul practicat în mod sistematic este sănătate curată. Iar la vremea aceasta din an este şi mai eficient, şi mai plăcut decât vara, când transpiri excesiv şi inhalezi tot praful din oraş. Lucru valabil însă doar dacă respecţi câteva reguli de bază. Mai întâi, echipează- te corespunzător! În timpul alergării, corpul se va încălzi progresiv. Aşa că trebuie să te îmbraci după principiul foilor de ceapă, în straturi, pe care le poţi da jos pe traseu: – un tricou sau [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti Ziua de mâine va avea 25 de ore

    Ziua de mâine va avea 25 de ore

    În această noapte, dăm ceasurile cu o oră înapoi. Astfel, 4.00 devine ora 3.00, iar ziua de mâine va fi cea mai lungă din an, totalizând 25 de ore. Ca în fiecare an din 1979 încoace, trecerea se face în ultima duminică din octombrie. [libertatea.ro]

    Mai mult →
  • Mediu Vesti “Bomba cu ceas” de pe fundul Mării Baltice. Acesta este pericolul care ameninţă omenirea

    “Bomba cu ceas” de pe fundul Mării Baltice. Acesta este pericolul care ameninţă omenirea

    Apele Mării Baltice ascund ceva periculos. Mai exact, la aproximativ 70 de ani după ce Aliaţii din Al Doilea Război Mondial au aruncat tone de arme chimice şi agenţi chimici în Marea Baltică, experţii ne avertizează de un potenţial dezastru ecologic în cazul în care armele se vor degrada, iar conţinutul lor se va vărsa în mare, scrie Descoperă.ro. În urma acordului de la Conferinţa de la Potsdam, din Germania, ce a avut loc după încheierea Celui de-al Doilea Război [...]

    Mai mult →
  • Culinar Vesti Cel mai bun mod de a praji un ou  (Video)

    Cel mai bun mod de a praji un ou (Video)

    La fel ca si cum ai fierbe apa sau ai taia o felie de paine, prajitul unui ou pare o treaba atat de usoara incat si un copil ar putea sa o faca. Insa aceasta reputatie nu este deloc corecta, poti foarte usor sa arzi un ou sau sa-l mananci aproape crud. In incercarea de a praji oul perfect, pot aparea o multime de situatii: albusul sa fie mai prajit decat galbenusul, galbenusul se poate sparge si se imprastie in [...]

    Mai mult →
  • Turism Vesti Te-ai gandit cum ar fi sa te muti in fiecare an in alta tara? 10 cele mai ieftine locuri din lume pentru astfel de idei

    Te-ai gandit cum ar fi sa te muti in fiecare an in alta tara? 10 cele mai ieftine locuri din lume pentru astfel de idei

    Te-ai gandit sa te muti in fiecare an in alta tara? Acest lucru presupune ca in locul unei vacante de 10 zile, sa optezi pentru un loc total necunoscut si sa te stabilesti acolo pentru 6 luni sau chiar pentru un an. Unii oameni aleg stilul acesta de viata, petrec chiar si trei ani intr-un loc nou, muncesc si experimenteaza lucruri noi. Daca te decizi sa urmezi acest exemplu, ce loc ai alege? Iata cateva sugestii, potrivit The Richest. 10. [...]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti 6 motive pentru care ar trebui să bem apă caldă

    6 motive pentru care ar trebui să bem apă caldă

      Când vrem să bem apă, ne place să fie rece, chiar şi iarna, când preferăm să ne încălzim cu ceai cald sau cafea. Puţini dintre noi ar accepta să bea apă caldă, deşi beneficiile pentru sănătate sunt importante. Stella Metsovas, nutriţionist, spune că mulţi medici recomandă pacienţilor să bea un pahar de apă caldă pe stomacul gol, eventual cu o feliuţă de lămâie în apă, pentru a da un gust mai bun. Acest obicei are multe avantaje. Iată 6 [...]

    Mai mult →