Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeşte mai mult...

ATENŢIE la ce mâncaţi: cum se fac mezelurile în ziua de astăzi?

Septembrie 5, 2012 11:34 am 0 comentarii

“La capitolul «mezeluri şi preparate din carne», mă văd nevoit să încerc să vă dau cat mai multe amănunte, deoarece mezelurile reprezintă, din păcate, un aliment preferat de majoritatea românilor”, arată prof. ing. dr. Gheorghe Mencinicopschi, unul dintre specialiştii în domeniul alimentaţiei sănătoase, care a pornit nu demult o cruciadă împotriva obiceiurile alimentare deficitare ale omului modern.

“Mezelurile sunt produse din carne, in general din carne de porc, dar şi de vita, vânat, pui, strut etc. După tranşare, 80% din carne se foloseşte pentru specialităţi, iar restul intră in producţia salamurilor, a cârnatilor, parizerului şi a cremwurstilor.

Cantităţile sunt ajustate cu multă slănină tare, dar şi cu soia sau grăsimi hidrogenate.

Carnea sau amestecul de cărnuri şi alte ingrediente (şorici, slănină, organe ş.a.) se toacă (mai întâi carnea, apoi slănina şi şoriciul), se sărează, se adaugă aditivi alimentari (E-uri), se aromatizează (adeseori arome artificiale) şi  se maturează – explică prof. Gheorghe Mencinicopschi în cartea sa “Şi noi ce mai mâncăm?”

Din saci de rafie se adaugă făina de soia şi, potrivit oricărui reţetar, se mai pun aditivi sintetici şi coloranţi. Unele se fierb, altele se afumă, iar altele sunt crud-svântate (ex. Salam de Sibiu). Omogenizarea se face in câteva minute, iar pasta prinde gust şi aspect de carne.

Mezelurile sunt ambalate in membrane naturale (mate) sau membrane artificiale (colagenice, care uneori ajung să coste mai mult decât compoziţia produsului) sau rămân ca atare (ex. şuncă presată, ciolan presat). Mezelurile in membrane sunt salamurile, cârnatii, cremwurstii.

Produsele „premium” ca pastrama, muşchiul sau cotletul sunt injectate cu saramură, fosfaţi, gume (compuşii care reţin cea mai multă apă). Injectarea se face cu o maşină specială cu ac, iar vidarea maschează faptul că produsul e umplut cu apă.

Saramura, care trage mult din greutatea produsului, are ca efecte secundare hipertensiunea arterială şi diabetul. E-urile sunt importante şi, in cele mai multe cazuri, condimentele precum ceapa sau usturoiul sunt prafuri obţinute prin deshidratare.

Ca o paranteză, vreau să atrag atenţia asupra intoxicării cu reclame!

Mezelurile şi sănătatea n-au nimic in comun! Copiii n-ar trebui să consume nici un gram. De aceea publicitatea este agresivă pe segmentul celor mici.

Chiar dacă au fost siliţi de legi să treacă pe etichete toate componentele reţetei, producătorii din România se feresc să dezvăluie cantităţile adevărate de carne dintr-un produs. Uitaţi-vă cu atenţie pe etichete!

Veţi observa că dintr-o listă de aproximativ 20 de ingrediente, la unele produse, doar unul singur este carne. Restul sunt fosfaţi, nitriţi, nitraţi, arome sintetice şi coloranţi, multă sare şi multă apă. Şi, după cum am tot spus şi spun, efectele acestor aditivi nu apar de pe o zi pe alta. În schimb, pe timp îndelungat, acestea sunt dezastruoase.

Ne-am obişnuit să cumpărăm apă la preţ de carne. În ultima vreme au apărut tot soiul de aditivi care n-au fost testaţi îndeajuns toxicologic, dar pe care producătorii au început să-i folosească intens. Dintre cei mai utilizaţi sunt fosfaţii care, în exces, împiedică fixarea calciului in oase.
Imaginaţi-vă ce înseamnă asta pentru copii!

În plus, potenţiatorii de aromă, care se regăsesc chiar şi in specialităţile mai scumpe de carne, provoacă un apetit ridicat sau dependentă. Glutamatul monosodic, E 621 dă un gust foarte bun. Stimulează pofta şi te face să mănânci încontinuu.

Efectul nu este imediat, dar mâncând şi măncănd duce la obezitate.

Mezelurile mai pot conţine:

- carne dezosată mecanic (cu valoare nutritivă scăzută MDM),

- E-uri (fosfaţi E 452, coloranţi roşu carmen E 120, conservanţi E 250, substanţe de întărire a gustului, glutamat monosodic E 621, guanilat disodic E 627, inozinat disodic E 631, gume caragenan E 407, amidonuri E 1420, dextroză, glucono-delta-lactoză E 575),

- concentrate proteice din soia,

- hidrolizate proteice din carne şi vegetale,

- şorici şi emulsie de şorici,

- grăsime animală (slănină), uneori şi vegetală,

- sare

- şi uneori organe.

Din lista lungă de compuşi chimici alimentari, coloranţii sunt bombe pentru organism. Roşul carmin se extrage dintr-o insectă. În procesul chimic de extracţie se foloseşte aluminiul. Consumul cronic poate distruge celulele nervoase şi riscul cel mai mare îl reprezintă Alzheimerul.

Aspectul „ferm” al mezelurilor este dat, in mare parte, de făina de soia, fosfaţi, gume sau de amidonul de cartofi, care uneori reprezintă chiar 40% din compoziţia unui parizer sau a unui salam ieftin.

Ştiţi ce-i culmea? Soia in stare pură, nemodificată genetic, a ajuns să fie cel mai sănătos ingredient dintr-un salam! De amidon ce să mai zic… acesta chiar n-are ce căuta într-un produs din carne!

Unele produse sunt afumate, fumul crescând riscul apariţiei unor maladii cronice grave (ex: cancere).

Trebuie arătat şi faptul că in prezent consumurile specifice (respectiv din câtă carne se obţine 1 kg de produs) au scăzut drastic, 1 Kg de mezeluri obţinându-se din câteva sute de grame de carne şi aceea grasă. (Consumul specific arată câtă carne s-a folosit pentru obţinerea unui kilogram de produs din carne.)

Având in vedere faptul că numai aditivii (E-urile) pentru industria cărnii au reprezentat 25-30% in anul 2008, din valoarea celor 220 mii de tone de mezeluri consumate in ţara noastră, ne dăm seama de ponderea mare a acestor chimicale in produsele de carne.

Repet: mezelurile nu ar trebui consumate de copii până la vârsta de cel puţin 12 ani şi, in plus, de persoanele predispuse la osteoporoză, de femeile însărcinate şi care alăptează, de suferinzii de obezitate, maladii cardiovasculare, dislipidemie, hipertensiune, diabet, boli hepato-renale, cancere, osteoartrite, boli de piele, boli de plămân, hiperuricemie (gută), celulită, boli ale tubului digestiv, bătrâni etc.

Mezelurile determină, pe lângă cele enumerate mai sus, acidifierea mediului intern având in timp consecinţe grave asupra sănătăţii.

Astăzi multe specialităţi (muşchi file, pastramă, kaizer etc) sunt injectate cu soluţii care conţin sare, gelifianti pentru reţinerea apei, coloranţi pentru aspectul de proaspăt, conservanţi, agenţi de întărire a gustului şi aromei.

Astfel, aceste specialităţi devin in fapt mezeluri cu aceleaşi riscuri pentru sănătate. Chiar tradiţionalul Salam de Sibiu astăzi s-a transformat, conţinând concentrat proteic de soia, acidifianti şi alte componente „netradiţionale”.

De cele mai multe ori produsele din carne, in special mezelurile, mai păstrează doar denumirea de „traditional”, in realitate reţetele fiind drastic modificate faţă de produsele autentice.

Atentie!
Produsele din carne industriale sunt surse de grăsimi animale aterogene, fosfori şi sare ascunse, pe care trebuie să le conştientizăm pentru a reduce consumul excesiv, dăunător al acestora.

Consumul excesiv de carne şi produse din carne creşte semnificativ riscul de obezitate, sindrom metabolic, maladii cardiovasculare, cancer, hipertensiune, dislipidemie, diabet”.

[financiarul.ro]

Comentarii

comments

Raspunde


Alte Vesti

  • Social Vesti Înregistrări audio din timpul unor misiuni spaţiale NASA pot fi ascultate pe Internet

    Înregistrări audio din timpul unor misiuni spaţiale NASA pot fi ascultate pe Internet

      Agenţia spaţială americană (NASA) a publicat pe internet o serie de înregistrări audio din timpul misiunilor sale spaţiale, printre care se numără cuvintele spuse de Neil Armstrong în timpul aselenizării istorice, iar materialele sunt disponibile gratuit, potrivit bbc.com. NASA a publicat pe contul său de pe platforma online Soundcloud peste 60 de înregistrări, accesibile în mod gratuit oricui este interesat, dar agenţia a dezactivat opţiunea de publicare a comentariilor referitoare la aceste materiale audio. Printre dialogurile disponibile online se [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti „Viaţa dinaintea morţii”. Portrete tulburătoare, realizate înainte şi imediat după moarte (Galerie FOTO)

    „Viaţa dinaintea morţii”. Portrete tulburătoare, realizate înainte şi imediat după moarte (Galerie FOTO)

      Fotograful Walter Schels a realizat un proiect emoţionant, în care prezintă portrete ale unor oameni înainte şi după moarte. Fotografiile lui sunt realizate cu doar câteva zile înainte de moartea bolnavilor, iar următoarele imediat după deces. Walter spune că prin acest proiect, intitulat „Viaţa dinaintea morţii” şi-a învins frica de moarte şi îi invită pe toţi cei care privesc portrelele să mediteze profund pe această temă, considerată deseori tabu. Maria Hai-Anh Tuyet Cao a murit la 52 de ani. [...]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti Animalele tratate cu antibiotice pot deveni purtătoare de bacterii extrem de periculoase pentru om

    Animalele tratate cu antibiotice pot deveni purtătoare de bacterii extrem de periculoase pentru om

      Antibioticele contribuie la propagarea bacteriilor din familia salmonela, în cazul unor populaţii de animale, provocând creşterea riscurilor nebănuite privind fermele unde aceste medicamente sunt folosite intensiv pentru susţinerea creşterii rapide a animalelor, potrivit unui studiu citat de AFP. Aceste animale, numite “super-propagatoare”, sunt de fapt un număr mic de gazde infectate care răspândesc majoritatea infecţiilor, precizează cercetătorii al căror studiu a fost publicat, luni, în Proceedings of the National Academy of Sciences din Statele Unite. “Super-propagatorii” din rândul animalelor [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti Ce mâncau gladiatorii romani? Dieta lor specială era foarte surprinzătoare

    Ce mâncau gladiatorii romani? Dieta lor specială era foarte surprinzătoare

      Spre deosebire de atleţii moderni, care au o alimentaţie bogată în proteine, gladiatorii romani aveau o dietă bazată pe cereale şi consumau „băuturi pentru sportivi” făcute din oţet şi cenuşă, arată un studiu recent publicat în jurnalul Plos One. Studiind colagenul din oasele găsite într-un cimitir din epoca romană, cercetătorii de la MedUni – Viena au confirmat că alimentaţia gladiatorilor era practic vegetariană, aşa cum afirmau unele surse istorice. Au fost analizate 53 de schelete, dintre care 22 aparţineau [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti Cea mai veche statuie de lemn cunoscută poartă „informaţii codificate despre crearea lumii”, cred cercetători din Rusia

    Cea mai veche statuie de lemn cunoscută poartă „informaţii codificate despre crearea lumii”, cred cercetători din Rusia

      Oamenii de ştiinţă germani lucrează la datarea unei statui străvechi din lemn, despre care unii specialişti ruşi afirmă că ar spune povestea „facerii lumii”, aşa cum era ea înţeleasă de oamenii mezolitici. Idolul Shigir, cum este denumită statuia, are vârsta de aproximativ 9.500 de ani; este de două ori mai veche decât piramidele egiptene şi cu 4.000-5.000 de ani mai veche decât faimosul monument megalitic de la Stonehenge. Este cea mai veche statuie de lemn din lume şi a [...]

    Mai mult →
  • Culinar Vesti Vin vechi. De ce este mai gustos

    Vin vechi. De ce este mai gustos

    Chiar dacă nu sunteţi un degustător profesionist, cu siguranţă aţi observat că multe vinuri mai vechi au un gust diferit, mai plăcut, decât vinurile din sticlele îmbuteliate recent, chiar dacă toate provin din aceeaşi vie. Cele mai importante în procesul de învechire a vinului sunt taninurile. Acestea sunt molecule produse de struguri, în pielea, carnea şi seminţele fructului. Taninurile au proprietăţi antifungice şi sunt cele care dau strugurelui şi vinului gustul specific puţin amar şi care vă pot lăsa în [...]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti CANCER. Legătura dintre telefonul mobil și declanșarea maladiei

    CANCER. Legătura dintre telefonul mobil și declanșarea maladiei

    Un  studiu realizat în Danemarca, menit să demonstreze  efectele  telefoanelor mobile asupra sănătăţii oamenilor, a scos la iveală detalii importante, scrie ziarulring.ro. Studiul, publicat în British Medical Journal,  doveşte că nu există o legătură între utilizarea telefoanelor mobile şi cancer. Realizat pe un eşantion de peste 350.000 de danezi, utilizând informaţii adunate pe parcursul a 18 ani, studiul este cel mai mare de acest gen. Au fost diagnosticate peste 10.000 de tumori ale sistemului nervos central, însă în cazul persoanelor [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti Furnizorul de energie poate fi schimbat în orice zi. Înlocuirea nu mai depinde de achitarea facturii

    Furnizorul de energie poate fi schimbat în orice zi. Înlocuirea nu mai depinde de achitarea facturii

    ANRE a aprobat miercuri un ordin legat de procedura de schimbare a furnizorului de electricitate, care prevede, printre altele, posibilitatea înlocuirii firmei de furnizare în orice zi calendaristică, scurtarea procedurii şi eliminarea condiţiei privind plata facturii. “Documentul reprezintă o îmbunătăţire a procedurii privind schimbarea furnizorului de energie electrică aprobată prin Ordinul ANRE nr. 88/2009, cu modificările şi completările ulterioare şi a fost elaborat în scopul armonizării regulilor de schimbare a furnizorului aplicate în România cu legislaţia Uniunii Europene”, se arată [...]

    Mai mult →