Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeşte mai mult...

ATENŢIE la ce mâncaţi: cum se fac mezelurile în ziua de astăzi?

Septembrie 5, 2012 11:34 am 0 comentarii

“La capitolul «mezeluri şi preparate din carne», mă văd nevoit să încerc să vă dau cat mai multe amănunte, deoarece mezelurile reprezintă, din păcate, un aliment preferat de majoritatea românilor”, arată prof. ing. dr. Gheorghe Mencinicopschi, unul dintre specialiştii în domeniul alimentaţiei sănătoase, care a pornit nu demult o cruciadă împotriva obiceiurile alimentare deficitare ale omului modern.

“Mezelurile sunt produse din carne, in general din carne de porc, dar şi de vita, vânat, pui, strut etc. După tranşare, 80% din carne se foloseşte pentru specialităţi, iar restul intră in producţia salamurilor, a cârnatilor, parizerului şi a cremwurstilor.

Cantităţile sunt ajustate cu multă slănină tare, dar şi cu soia sau grăsimi hidrogenate.

Carnea sau amestecul de cărnuri şi alte ingrediente (şorici, slănină, organe ş.a.) se toacă (mai întâi carnea, apoi slănina şi şoriciul), se sărează, se adaugă aditivi alimentari (E-uri), se aromatizează (adeseori arome artificiale) şi  se maturează – explică prof. Gheorghe Mencinicopschi în cartea sa “Şi noi ce mai mâncăm?”

Din saci de rafie se adaugă făina de soia şi, potrivit oricărui reţetar, se mai pun aditivi sintetici şi coloranţi. Unele se fierb, altele se afumă, iar altele sunt crud-svântate (ex. Salam de Sibiu). Omogenizarea se face in câteva minute, iar pasta prinde gust şi aspect de carne.

Mezelurile sunt ambalate in membrane naturale (mate) sau membrane artificiale (colagenice, care uneori ajung să coste mai mult decât compoziţia produsului) sau rămân ca atare (ex. şuncă presată, ciolan presat). Mezelurile in membrane sunt salamurile, cârnatii, cremwurstii.

Produsele „premium” ca pastrama, muşchiul sau cotletul sunt injectate cu saramură, fosfaţi, gume (compuşii care reţin cea mai multă apă). Injectarea se face cu o maşină specială cu ac, iar vidarea maschează faptul că produsul e umplut cu apă.

Saramura, care trage mult din greutatea produsului, are ca efecte secundare hipertensiunea arterială şi diabetul. E-urile sunt importante şi, in cele mai multe cazuri, condimentele precum ceapa sau usturoiul sunt prafuri obţinute prin deshidratare.

Ca o paranteză, vreau să atrag atenţia asupra intoxicării cu reclame!

Mezelurile şi sănătatea n-au nimic in comun! Copiii n-ar trebui să consume nici un gram. De aceea publicitatea este agresivă pe segmentul celor mici.

Chiar dacă au fost siliţi de legi să treacă pe etichete toate componentele reţetei, producătorii din România se feresc să dezvăluie cantităţile adevărate de carne dintr-un produs. Uitaţi-vă cu atenţie pe etichete!

Veţi observa că dintr-o listă de aproximativ 20 de ingrediente, la unele produse, doar unul singur este carne. Restul sunt fosfaţi, nitriţi, nitraţi, arome sintetice şi coloranţi, multă sare şi multă apă. Şi, după cum am tot spus şi spun, efectele acestor aditivi nu apar de pe o zi pe alta. În schimb, pe timp îndelungat, acestea sunt dezastruoase.

Ne-am obişnuit să cumpărăm apă la preţ de carne. În ultima vreme au apărut tot soiul de aditivi care n-au fost testaţi îndeajuns toxicologic, dar pe care producătorii au început să-i folosească intens. Dintre cei mai utilizaţi sunt fosfaţii care, în exces, împiedică fixarea calciului in oase.
Imaginaţi-vă ce înseamnă asta pentru copii!

În plus, potenţiatorii de aromă, care se regăsesc chiar şi in specialităţile mai scumpe de carne, provoacă un apetit ridicat sau dependentă. Glutamatul monosodic, E 621 dă un gust foarte bun. Stimulează pofta şi te face să mănânci încontinuu.

Efectul nu este imediat, dar mâncând şi măncănd duce la obezitate.

Mezelurile mai pot conţine:

- carne dezosată mecanic (cu valoare nutritivă scăzută MDM),

- E-uri (fosfaţi E 452, coloranţi roşu carmen E 120, conservanţi E 250, substanţe de întărire a gustului, glutamat monosodic E 621, guanilat disodic E 627, inozinat disodic E 631, gume caragenan E 407, amidonuri E 1420, dextroză, glucono-delta-lactoză E 575),

- concentrate proteice din soia,

- hidrolizate proteice din carne şi vegetale,

- şorici şi emulsie de şorici,

- grăsime animală (slănină), uneori şi vegetală,

- sare

- şi uneori organe.

Din lista lungă de compuşi chimici alimentari, coloranţii sunt bombe pentru organism. Roşul carmin se extrage dintr-o insectă. În procesul chimic de extracţie se foloseşte aluminiul. Consumul cronic poate distruge celulele nervoase şi riscul cel mai mare îl reprezintă Alzheimerul.

Aspectul „ferm” al mezelurilor este dat, in mare parte, de făina de soia, fosfaţi, gume sau de amidonul de cartofi, care uneori reprezintă chiar 40% din compoziţia unui parizer sau a unui salam ieftin.

Ştiţi ce-i culmea? Soia in stare pură, nemodificată genetic, a ajuns să fie cel mai sănătos ingredient dintr-un salam! De amidon ce să mai zic… acesta chiar n-are ce căuta într-un produs din carne!

Unele produse sunt afumate, fumul crescând riscul apariţiei unor maladii cronice grave (ex: cancere).

Trebuie arătat şi faptul că in prezent consumurile specifice (respectiv din câtă carne se obţine 1 kg de produs) au scăzut drastic, 1 Kg de mezeluri obţinându-se din câteva sute de grame de carne şi aceea grasă. (Consumul specific arată câtă carne s-a folosit pentru obţinerea unui kilogram de produs din carne.)

Având in vedere faptul că numai aditivii (E-urile) pentru industria cărnii au reprezentat 25-30% in anul 2008, din valoarea celor 220 mii de tone de mezeluri consumate in ţara noastră, ne dăm seama de ponderea mare a acestor chimicale in produsele de carne.

Repet: mezelurile nu ar trebui consumate de copii până la vârsta de cel puţin 12 ani şi, in plus, de persoanele predispuse la osteoporoză, de femeile însărcinate şi care alăptează, de suferinzii de obezitate, maladii cardiovasculare, dislipidemie, hipertensiune, diabet, boli hepato-renale, cancere, osteoartrite, boli de piele, boli de plămân, hiperuricemie (gută), celulită, boli ale tubului digestiv, bătrâni etc.

Mezelurile determină, pe lângă cele enumerate mai sus, acidifierea mediului intern având in timp consecinţe grave asupra sănătăţii.

Astăzi multe specialităţi (muşchi file, pastramă, kaizer etc) sunt injectate cu soluţii care conţin sare, gelifianti pentru reţinerea apei, coloranţi pentru aspectul de proaspăt, conservanţi, agenţi de întărire a gustului şi aromei.

Astfel, aceste specialităţi devin in fapt mezeluri cu aceleaşi riscuri pentru sănătate. Chiar tradiţionalul Salam de Sibiu astăzi s-a transformat, conţinând concentrat proteic de soia, acidifianti şi alte componente „netradiţionale”.

De cele mai multe ori produsele din carne, in special mezelurile, mai păstrează doar denumirea de „traditional”, in realitate reţetele fiind drastic modificate faţă de produsele autentice.

Atentie!
Produsele din carne industriale sunt surse de grăsimi animale aterogene, fosfori şi sare ascunse, pe care trebuie să le conştientizăm pentru a reduce consumul excesiv, dăunător al acestora.

Consumul excesiv de carne şi produse din carne creşte semnificativ riscul de obezitate, sindrom metabolic, maladii cardiovasculare, cancer, hipertensiune, dislipidemie, diabet”.

[financiarul.ro]

Comentarii

comments

Raspunde


Alte Vesti

  • Sanatate Vesti Nu mai vorbiți în ȘOAPTĂ! Obiceiul vă poate lăsa fără GRAI, la propriu

    Nu mai vorbiți în ȘOAPTĂ! Obiceiul vă poate lăsa fără GRAI, la propriu

    Vorbitul în șoaptă, atunci când nu este necesar, poate cauza traume severe laringelui, acolo unde se găsesc și corzile vocale. A vorbi în șoaptă este la fel de periculos pentru voce precum a țipa din toți rărunchii. O spune doctorul Robert T. Sataloff, expertul în afecțiuni ORL al Universității de Medicină din Drexel, care a condus un experiment cu o sută de persoane, pentru a vedea dacă șoptitul le afectează sănătatea corzilor vocale. Participanții au fost rugați să numere de [...]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti 4 trucuri folositoare ca să nu faci bătături de la pantofi

    4 trucuri folositoare ca să nu faci bătături de la pantofi

    Nu-i așa că te simți grozav când îți cumperi o pereche nouă de pantofi? Partea cea mai neplăcută aici este că, de cele mai multe ori, faci bătături din cauza pantofilor noi. Iată câteva trucuri care să te ajute în acest sens: Poartă-i cu șosete încălzite Dacă ți-ai luat pantofi noi și sunt prea strâmți, deci știi că îți vor cauza neplăceri, poartă-i înainte prin casă. Pune-ți în picioare o pereche de șosete mai groase, încălzite înainte cu fierul de [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti 15 de lucruri pe care sa NU le mai faci ca sa ai o viata implinita

    15 de lucruri pe care sa NU le mai faci ca sa ai o viata implinita

    Cu totii suntem in cautarea fericirii, a iubirii, a armoniei interioare. Adesea, orbecaim prin viata in incercarea de a ne gasi idealul, fara sa ne dam seama ca cei mai mari dusmani ai nostri suntem chiar noi insine. Si pentru ca uitam prea des sa apreciem bucuriile simple si sa reflectam asupra a ceea ce ni se intampla, cei de la LifeBuzz.com au postat o lista cu 15 de lucruri care iti vor simplifica viata, daca te decizi sa nu [...]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti Cum sa ai grija de ochii copilului tau. Cum sa stii daca are o problema de vedere

    Cum sa ai grija de ochii copilului tau. Cum sa stii daca are o problema de vedere

    Unul din felurile cele mai importante prin care copilul invata totul despre lumea in care traieste este prin vedere. Dar cum te asiguri ca el vede bine asa cum ar trebui? Cum stii ca faci totul pentru sanatatea ochilor copilului tau, mai ales ca il iubesti ca pe ochii din cap? Citeste in continuare si vei afla.  Ochii nou nascutului Din clipa in care bebelusul deschide ochii pe lume, el trebuie sa fie capabil sa vada – contrar crezului popular [...]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti Cele mai importante beneficii ale respiratiei profunde

    Cele mai importante beneficii ale respiratiei profunde

    Majoritatea dintre noi nu respiram destul de profund: viata cu ritmul ei rapid a creat oameni care respira superficial. Odata cu respiratia superficiala insa se pierd si multe beneficii de care suntem privati. Iata mai jos o serie de astfel de beneficii ale respiratiei profunde din diafragma sau abdomen.   1. Sistemul respirator functioneaza mai bine Dificultatile respiratorii precum astmul, bronsita si chiar durerile de piept pot ceda.  2. Sistemul digestiv isi face treaba Ceea ce am invatat prin antrenamentul [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti SĂPTĂMÂNA MARE. Obiceiuri şi tradiţii de PAȘTE: Ce să nu faci în VINEREA MARE

    SĂPTĂMÂNA MARE. Obiceiuri şi tradiţii de PAȘTE: Ce să nu faci în VINEREA MARE

    SĂPTĂMÂNA MARE este ultima perioada care marcheaza Postul Pastelui. In fiecare zi din aceasta saptamana, credinciosii merg la slujbele bisericesti, numite Denii, pentru pomenirea ultimelor zile ale lui Iisus Hristos pe Pamant. Vinerea Patimilor În această zi, se pomenesc sfintele şi mântuitoarele şi înfricosătoarele Patimi ale Domnului nostru Iisus Hristos pe care le-a primit de bunăvoie pentru noi. Se mai face încă pomenire de mărturisirea mântuitoare făcută de tâlharul recunoscător care a fost împreună cu El. Biserica numeşte Patimile Domnului: [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti OBICEIURI de PAŞTE: De ce se ţine post negru în Vinerea Mare?

    OBICEIURI de PAŞTE: De ce se ţine post negru în Vinerea Mare?

    În Vinerea Mare, dimineaţa, înainte de răsăritul soarelui, oamenii alergau desculţi prin rouă sau se scăldau tainic în ape curgătoare: se crede că cel care se cufundă de trei ori în apă rece în Vinerea Seacă va fi sănătos şi va avea noroc tot anul. Sunt băi purificatoare în vederea întâmpinării Sâmbetei Învierii. Tradiţia este păstrată şi acum în toată ţara. Vinerea Mare, ultima vineri din Postul Paştelui, se mai numeşte şi Vinerea Patimilor (ziua patimilor şi răstignirii lui Iisus) [...]

    Mai mult →
  • Social Vesti Eroare impardonabila

    Eroare impardonabila

    De doua zile postul Romania TV continua sa difuzeze eronat informatii legate de tragedia de la malul marii. Cu toate ca persoanele prezentate in poze au fost foarte buni prieteni, Alex traieste si deplange disparitia prietenului Andrei. eveste.ro

    Mai mult →