Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeşte mai mult...

ATENŢIE la ce mâncaţi: cum se fac mezelurile în ziua de astăzi?

Septembrie 5, 2012 11:34 am 0 comentarii

“La capitolul «mezeluri şi preparate din carne», mă văd nevoit să încerc să vă dau cat mai multe amănunte, deoarece mezelurile reprezintă, din păcate, un aliment preferat de majoritatea românilor”, arată prof. ing. dr. Gheorghe Mencinicopschi, unul dintre specialiştii în domeniul alimentaţiei sănătoase, care a pornit nu demult o cruciadă împotriva obiceiurile alimentare deficitare ale omului modern.

“Mezelurile sunt produse din carne, in general din carne de porc, dar şi de vita, vânat, pui, strut etc. După tranşare, 80% din carne se foloseşte pentru specialităţi, iar restul intră in producţia salamurilor, a cârnatilor, parizerului şi a cremwurstilor.

Cantităţile sunt ajustate cu multă slănină tare, dar şi cu soia sau grăsimi hidrogenate.

Carnea sau amestecul de cărnuri şi alte ingrediente (şorici, slănină, organe ş.a.) se toacă (mai întâi carnea, apoi slănina şi şoriciul), se sărează, se adaugă aditivi alimentari (E-uri), se aromatizează (adeseori arome artificiale) şi  se maturează – explică prof. Gheorghe Mencinicopschi în cartea sa “Şi noi ce mai mâncăm?”

Din saci de rafie se adaugă făina de soia şi, potrivit oricărui reţetar, se mai pun aditivi sintetici şi coloranţi. Unele se fierb, altele se afumă, iar altele sunt crud-svântate (ex. Salam de Sibiu). Omogenizarea se face in câteva minute, iar pasta prinde gust şi aspect de carne.

Mezelurile sunt ambalate in membrane naturale (mate) sau membrane artificiale (colagenice, care uneori ajung să coste mai mult decât compoziţia produsului) sau rămân ca atare (ex. şuncă presată, ciolan presat). Mezelurile in membrane sunt salamurile, cârnatii, cremwurstii.

Produsele „premium” ca pastrama, muşchiul sau cotletul sunt injectate cu saramură, fosfaţi, gume (compuşii care reţin cea mai multă apă). Injectarea se face cu o maşină specială cu ac, iar vidarea maschează faptul că produsul e umplut cu apă.

Saramura, care trage mult din greutatea produsului, are ca efecte secundare hipertensiunea arterială şi diabetul. E-urile sunt importante şi, in cele mai multe cazuri, condimentele precum ceapa sau usturoiul sunt prafuri obţinute prin deshidratare.

Ca o paranteză, vreau să atrag atenţia asupra intoxicării cu reclame!

Mezelurile şi sănătatea n-au nimic in comun! Copiii n-ar trebui să consume nici un gram. De aceea publicitatea este agresivă pe segmentul celor mici.

Chiar dacă au fost siliţi de legi să treacă pe etichete toate componentele reţetei, producătorii din România se feresc să dezvăluie cantităţile adevărate de carne dintr-un produs. Uitaţi-vă cu atenţie pe etichete!

Veţi observa că dintr-o listă de aproximativ 20 de ingrediente, la unele produse, doar unul singur este carne. Restul sunt fosfaţi, nitriţi, nitraţi, arome sintetice şi coloranţi, multă sare şi multă apă. Şi, după cum am tot spus şi spun, efectele acestor aditivi nu apar de pe o zi pe alta. În schimb, pe timp îndelungat, acestea sunt dezastruoase.

Ne-am obişnuit să cumpărăm apă la preţ de carne. În ultima vreme au apărut tot soiul de aditivi care n-au fost testaţi îndeajuns toxicologic, dar pe care producătorii au început să-i folosească intens. Dintre cei mai utilizaţi sunt fosfaţii care, în exces, împiedică fixarea calciului in oase.
Imaginaţi-vă ce înseamnă asta pentru copii!

În plus, potenţiatorii de aromă, care se regăsesc chiar şi in specialităţile mai scumpe de carne, provoacă un apetit ridicat sau dependentă. Glutamatul monosodic, E 621 dă un gust foarte bun. Stimulează pofta şi te face să mănânci încontinuu.

Efectul nu este imediat, dar mâncând şi măncănd duce la obezitate.

Mezelurile mai pot conţine:

- carne dezosată mecanic (cu valoare nutritivă scăzută MDM),

- E-uri (fosfaţi E 452, coloranţi roşu carmen E 120, conservanţi E 250, substanţe de întărire a gustului, glutamat monosodic E 621, guanilat disodic E 627, inozinat disodic E 631, gume caragenan E 407, amidonuri E 1420, dextroză, glucono-delta-lactoză E 575),

- concentrate proteice din soia,

- hidrolizate proteice din carne şi vegetale,

- şorici şi emulsie de şorici,

- grăsime animală (slănină), uneori şi vegetală,

- sare

- şi uneori organe.

Din lista lungă de compuşi chimici alimentari, coloranţii sunt bombe pentru organism. Roşul carmin se extrage dintr-o insectă. În procesul chimic de extracţie se foloseşte aluminiul. Consumul cronic poate distruge celulele nervoase şi riscul cel mai mare îl reprezintă Alzheimerul.

Aspectul „ferm” al mezelurilor este dat, in mare parte, de făina de soia, fosfaţi, gume sau de amidonul de cartofi, care uneori reprezintă chiar 40% din compoziţia unui parizer sau a unui salam ieftin.

Ştiţi ce-i culmea? Soia in stare pură, nemodificată genetic, a ajuns să fie cel mai sănătos ingredient dintr-un salam! De amidon ce să mai zic… acesta chiar n-are ce căuta într-un produs din carne!

Unele produse sunt afumate, fumul crescând riscul apariţiei unor maladii cronice grave (ex: cancere).

Trebuie arătat şi faptul că in prezent consumurile specifice (respectiv din câtă carne se obţine 1 kg de produs) au scăzut drastic, 1 Kg de mezeluri obţinându-se din câteva sute de grame de carne şi aceea grasă. (Consumul specific arată câtă carne s-a folosit pentru obţinerea unui kilogram de produs din carne.)

Având in vedere faptul că numai aditivii (E-urile) pentru industria cărnii au reprezentat 25-30% in anul 2008, din valoarea celor 220 mii de tone de mezeluri consumate in ţara noastră, ne dăm seama de ponderea mare a acestor chimicale in produsele de carne.

Repet: mezelurile nu ar trebui consumate de copii până la vârsta de cel puţin 12 ani şi, in plus, de persoanele predispuse la osteoporoză, de femeile însărcinate şi care alăptează, de suferinzii de obezitate, maladii cardiovasculare, dislipidemie, hipertensiune, diabet, boli hepato-renale, cancere, osteoartrite, boli de piele, boli de plămân, hiperuricemie (gută), celulită, boli ale tubului digestiv, bătrâni etc.

Mezelurile determină, pe lângă cele enumerate mai sus, acidifierea mediului intern având in timp consecinţe grave asupra sănătăţii.

Astăzi multe specialităţi (muşchi file, pastramă, kaizer etc) sunt injectate cu soluţii care conţin sare, gelifianti pentru reţinerea apei, coloranţi pentru aspectul de proaspăt, conservanţi, agenţi de întărire a gustului şi aromei.

Astfel, aceste specialităţi devin in fapt mezeluri cu aceleaşi riscuri pentru sănătate. Chiar tradiţionalul Salam de Sibiu astăzi s-a transformat, conţinând concentrat proteic de soia, acidifianti şi alte componente „netradiţionale”.

De cele mai multe ori produsele din carne, in special mezelurile, mai păstrează doar denumirea de „traditional”, in realitate reţetele fiind drastic modificate faţă de produsele autentice.

Atentie!
Produsele din carne industriale sunt surse de grăsimi animale aterogene, fosfori şi sare ascunse, pe care trebuie să le conştientizăm pentru a reduce consumul excesiv, dăunător al acestora.

Consumul excesiv de carne şi produse din carne creşte semnificativ riscul de obezitate, sindrom metabolic, maladii cardiovasculare, cancer, hipertensiune, dislipidemie, diabet”.

[financiarul.ro]

Comentarii

comments

Raspunde


Alte Vesti

 • Social Vesti Cum scoți rapid mirosurile neplăcute din frigider

  Cum scoți rapid mirosurile neplăcute din frigider

  Uneori mirosul neplăcut din frigider devine insuportabil și nu poate fi eliminat decât prin dezgețare totală și eliminarea surselor de miros. Sunt însă și soluții mult mai simple.  Frigiderele “no frost” au de obicei un sistem prin care se aerisesc singure. Dar alte tipuri de frigider – si nu sunt putine – prind usor mirosuri neplacute, mai ales daca alimentele stau in interior neacoperite sau neinchise etans. Cateva pungi de ceai folosite si asezate intr-o farufurioara absorb perfect mirosurile neplacute [...]

  Mai mult →
 • Sanatate Vesti Consumi produse DEGRESATE? NU sunt atât de sănătoase pe cât crezi

  Consumi produse DEGRESATE? NU sunt atât de sănătoase pe cât crezi

  Unele reguli alimentare sunt considerate literă de lege pentru un regim de viaţă echilibrat, dar altele sunt simple mituri, cum ar fi acelea că alimentele degresate sunt mai sănătoase sau că reducerea consumului de sare ar fi benefic tuturor persoanelor, potrivit unui comunicat remis Mediafax. Degresat sau fără zahăr înseamnă fără calorii. Adevărul este că în cele mai multe cazuri etichetele care afişează mesajul “degresat” sau “fără zahăr” sunt doar capcane, deoarece din dorinţa de a crea un produs care [...]

  Mai mult →
 • Sanatate Social Vesti Probleme de sănătate cu care te poţi confrunta de Sărbători

  Probleme de sănătate cu care te poţi confrunta de Sărbători

  Sărbătorile se apropie, motiv de bucurie pentru multe persoane. Din păcate, însă, în această perioadă pot apărea și câteva probleme de sănătate. Iată care sunt acestea și ce trebuie să faci pentru a le preveni, potrivit sfaturilor dr. Melinda Ring, director medical la Osher Center for Integrative Medicine de la Universitatea Northwestern, scrie huffingtonpost.com. Tulburări stomacale În perioada Sărbatorilor, oamenii au tendința de a exagera cu mâncarea. Dr. Ring recomandă să bei înainte de a merge la o petrecere, o [...]

  Mai mult →
 • Monden Vesti De zece ani merge cu maşina doar în marşarier – VIDEO

  De zece ani merge cu maşina doar în marşarier – VIDEO

  Dacă ţi se blochează cutia de viteze în marşarier în anul 2003, ar fi normal să repari transmisia ca să revii la normal. Însă un cetăţean a hotărât că ar fi mai bine dacă ar continua să meargă doar cu spatele. Pentru indianul Harpeet Devi, viaţa e puţin pe dos. El îşi conduce Fiatul doar în marşarier din anul 2003 (fiindcă de ce nu ar face-o, nu?), iar totul a început cu o problemă la cutia de viteze care se [...]

  Mai mult →
 • Social Vesti Aproape 1.000 de copii au fost abandonați în spitale în 2014

  Aproape 1.000 de copii au fost abandonați în spitale în 2014

  Un număr de 925 de copii au fost abandonaţi, în primele nouă luni ale anului, în maternităţi, secţii de pediatrie sau în alte secţii de spital, iar 807 dintre ei au fost externaţi, arată Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, într-un răspuns la o solicitare a MEDIAFAX. Dintre cei 925 de copii abandonaţi în perioada ianuarie-septembrie, 570 au fost părăsiţi în maternităţi, 324 în secţii de pediatrie şi 31 în alte secţii de spital. Autoritatea Naţională pentru Protecţia [...]

  Mai mult →
 • Diverse / Evenimente Social Vesti S-a întâmplat în 20 decembrie

  S-a întâmplat în 20 decembrie

  1852 - S–a născut Ion Mincu, arhitect, membru fondator şi preşedinte al Societăţii Arhitecţilor din România, întemeietorul şcolii româneşti de arhitectură (Casa Lahovary, Şcoala Centrală de fete) (m.06.12.1912). 1880 - A fost inaugurat iluminatul public electric pe Broadway – New York. 1898 - S-a născut actriţa americană Irene Dunne (m.04.09.1990). 1907 - S-a născut Paul Francis Webster, textier american. 1925 - A apărut legea de organizare a Curţii de Casaţie. 1927 - S–a născut economistul Constantin Bărbulescu, membru corespondent al Academiei Române, deţine diferite funcţii de conducere ale unor organisme ştiinţifice de [...]

  Mai mult →
 • Sanatate Vesti 10 lucruri neștiute despre CANCER

  10 lucruri neștiute despre CANCER

  Cancerul este boala secolului și milioane de oameni mor anulal din pricina acestuia. Cancerul se poate instala aproape în orice parte a corpului. Libertatea.ro îți prezintă 10 lucruri pe care nu le știai despre cancer. 1. 20.000 de oameni mor zilnic de cancer 2. Cancerul provoacă mai multe decese decât SIDA, Tuberculoza și Malaria la un loc 3. Sunt mai mult de 100 de tipuri de cancer și orice parte a corpului poate fi afectată 4. În lume sunt 28 [...]

  Mai mult →
 • Social Vesti Tradiţii mai puţin cunoscute de Ignat! Ce e BINE să faci pe 20 decembrie

  Tradiţii mai puţin cunoscute de Ignat! Ce e BINE să faci pe 20 decembrie

  Ne grăbim să sacrificăm porcul de Crăciun chiar în prima parte a lunii decembrie, dar tradiţia spune că acest gest ritualic ar trebui făcut abia pe data de 20. Şi că atât în ziua cu pricina, cât şi cu o zi înainte trebuie să respectăm obiceiurile din bătrâni, ca să avem un an cu belşug şi sănătate. Ignatul nu se rezumă la şorici şi ţuică fiartă. Pentru strămoşii noştri, 20 decembrie era o sărbătoare a luminii, pentru că aceasta este [...]

  Mai mult →