Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeşte mai mult...

ATENŢIE la ce mâncaţi: cum se fac mezelurile în ziua de astăzi?

Septembrie 5, 2012 11:34 am 0 comentarii

“La capitolul «mezeluri şi preparate din carne», mă văd nevoit să încerc să vă dau cat mai multe amănunte, deoarece mezelurile reprezintă, din păcate, un aliment preferat de majoritatea românilor”, arată prof. ing. dr. Gheorghe Mencinicopschi, unul dintre specialiştii în domeniul alimentaţiei sănătoase, care a pornit nu demult o cruciadă împotriva obiceiurile alimentare deficitare ale omului modern.

“Mezelurile sunt produse din carne, in general din carne de porc, dar şi de vita, vânat, pui, strut etc. După tranşare, 80% din carne se foloseşte pentru specialităţi, iar restul intră in producţia salamurilor, a cârnatilor, parizerului şi a cremwurstilor.

Cantităţile sunt ajustate cu multă slănină tare, dar şi cu soia sau grăsimi hidrogenate.

Carnea sau amestecul de cărnuri şi alte ingrediente (şorici, slănină, organe ş.a.) se toacă (mai întâi carnea, apoi slănina şi şoriciul), se sărează, se adaugă aditivi alimentari (E-uri), se aromatizează (adeseori arome artificiale) şi  se maturează – explică prof. Gheorghe Mencinicopschi în cartea sa “Şi noi ce mai mâncăm?”

Din saci de rafie se adaugă făina de soia şi, potrivit oricărui reţetar, se mai pun aditivi sintetici şi coloranţi. Unele se fierb, altele se afumă, iar altele sunt crud-svântate (ex. Salam de Sibiu). Omogenizarea se face in câteva minute, iar pasta prinde gust şi aspect de carne.

Mezelurile sunt ambalate in membrane naturale (mate) sau membrane artificiale (colagenice, care uneori ajung să coste mai mult decât compoziţia produsului) sau rămân ca atare (ex. şuncă presată, ciolan presat). Mezelurile in membrane sunt salamurile, cârnatii, cremwurstii.

Produsele „premium” ca pastrama, muşchiul sau cotletul sunt injectate cu saramură, fosfaţi, gume (compuşii care reţin cea mai multă apă). Injectarea se face cu o maşină specială cu ac, iar vidarea maschează faptul că produsul e umplut cu apă.

Saramura, care trage mult din greutatea produsului, are ca efecte secundare hipertensiunea arterială şi diabetul. E-urile sunt importante şi, in cele mai multe cazuri, condimentele precum ceapa sau usturoiul sunt prafuri obţinute prin deshidratare.

Ca o paranteză, vreau să atrag atenţia asupra intoxicării cu reclame!

Mezelurile şi sănătatea n-au nimic in comun! Copiii n-ar trebui să consume nici un gram. De aceea publicitatea este agresivă pe segmentul celor mici.

Chiar dacă au fost siliţi de legi să treacă pe etichete toate componentele reţetei, producătorii din România se feresc să dezvăluie cantităţile adevărate de carne dintr-un produs. Uitaţi-vă cu atenţie pe etichete!

Veţi observa că dintr-o listă de aproximativ 20 de ingrediente, la unele produse, doar unul singur este carne. Restul sunt fosfaţi, nitriţi, nitraţi, arome sintetice şi coloranţi, multă sare şi multă apă. Şi, după cum am tot spus şi spun, efectele acestor aditivi nu apar de pe o zi pe alta. În schimb, pe timp îndelungat, acestea sunt dezastruoase.

Ne-am obişnuit să cumpărăm apă la preţ de carne. În ultima vreme au apărut tot soiul de aditivi care n-au fost testaţi îndeajuns toxicologic, dar pe care producătorii au început să-i folosească intens. Dintre cei mai utilizaţi sunt fosfaţii care, în exces, împiedică fixarea calciului in oase.
Imaginaţi-vă ce înseamnă asta pentru copii!

În plus, potenţiatorii de aromă, care se regăsesc chiar şi in specialităţile mai scumpe de carne, provoacă un apetit ridicat sau dependentă. Glutamatul monosodic, E 621 dă un gust foarte bun. Stimulează pofta şi te face să mănânci încontinuu.

Efectul nu este imediat, dar mâncând şi măncănd duce la obezitate.

Mezelurile mai pot conţine:

- carne dezosată mecanic (cu valoare nutritivă scăzută MDM),

- E-uri (fosfaţi E 452, coloranţi roşu carmen E 120, conservanţi E 250, substanţe de întărire a gustului, glutamat monosodic E 621, guanilat disodic E 627, inozinat disodic E 631, gume caragenan E 407, amidonuri E 1420, dextroză, glucono-delta-lactoză E 575),

- concentrate proteice din soia,

- hidrolizate proteice din carne şi vegetale,

- şorici şi emulsie de şorici,

- grăsime animală (slănină), uneori şi vegetală,

- sare

- şi uneori organe.

Din lista lungă de compuşi chimici alimentari, coloranţii sunt bombe pentru organism. Roşul carmin se extrage dintr-o insectă. În procesul chimic de extracţie se foloseşte aluminiul. Consumul cronic poate distruge celulele nervoase şi riscul cel mai mare îl reprezintă Alzheimerul.

Aspectul „ferm” al mezelurilor este dat, in mare parte, de făina de soia, fosfaţi, gume sau de amidonul de cartofi, care uneori reprezintă chiar 40% din compoziţia unui parizer sau a unui salam ieftin.

Ştiţi ce-i culmea? Soia in stare pură, nemodificată genetic, a ajuns să fie cel mai sănătos ingredient dintr-un salam! De amidon ce să mai zic… acesta chiar n-are ce căuta într-un produs din carne!

Unele produse sunt afumate, fumul crescând riscul apariţiei unor maladii cronice grave (ex: cancere).

Trebuie arătat şi faptul că in prezent consumurile specifice (respectiv din câtă carne se obţine 1 kg de produs) au scăzut drastic, 1 Kg de mezeluri obţinându-se din câteva sute de grame de carne şi aceea grasă. (Consumul specific arată câtă carne s-a folosit pentru obţinerea unui kilogram de produs din carne.)

Având in vedere faptul că numai aditivii (E-urile) pentru industria cărnii au reprezentat 25-30% in anul 2008, din valoarea celor 220 mii de tone de mezeluri consumate in ţara noastră, ne dăm seama de ponderea mare a acestor chimicale in produsele de carne.

Repet: mezelurile nu ar trebui consumate de copii până la vârsta de cel puţin 12 ani şi, in plus, de persoanele predispuse la osteoporoză, de femeile însărcinate şi care alăptează, de suferinzii de obezitate, maladii cardiovasculare, dislipidemie, hipertensiune, diabet, boli hepato-renale, cancere, osteoartrite, boli de piele, boli de plămân, hiperuricemie (gută), celulită, boli ale tubului digestiv, bătrâni etc.

Mezelurile determină, pe lângă cele enumerate mai sus, acidifierea mediului intern având in timp consecinţe grave asupra sănătăţii.

Astăzi multe specialităţi (muşchi file, pastramă, kaizer etc) sunt injectate cu soluţii care conţin sare, gelifianti pentru reţinerea apei, coloranţi pentru aspectul de proaspăt, conservanţi, agenţi de întărire a gustului şi aromei.

Astfel, aceste specialităţi devin in fapt mezeluri cu aceleaşi riscuri pentru sănătate. Chiar tradiţionalul Salam de Sibiu astăzi s-a transformat, conţinând concentrat proteic de soia, acidifianti şi alte componente „netradiţionale”.

De cele mai multe ori produsele din carne, in special mezelurile, mai păstrează doar denumirea de „traditional”, in realitate reţetele fiind drastic modificate faţă de produsele autentice.

Atentie!
Produsele din carne industriale sunt surse de grăsimi animale aterogene, fosfori şi sare ascunse, pe care trebuie să le conştientizăm pentru a reduce consumul excesiv, dăunător al acestora.

Consumul excesiv de carne şi produse din carne creşte semnificativ riscul de obezitate, sindrom metabolic, maladii cardiovasculare, cancer, hipertensiune, dislipidemie, diabet”.

[financiarul.ro]

Comentarii

comments

Raspunde


Alte Vesti

 • Sanatate Vesti Beneficiile ceaiului din muguri de pin: Iata de ce este bine sa il bei toata iarna!

  Beneficiile ceaiului din muguri de pin: Iata de ce este bine sa il bei toata iarna!

  Ceaiul din muguri de pin este o bautura exceptionala in timpul iernii, nu doar datorita proprietatilor medicinale exceptionale pe care le are pentru sanatate, ci si gustului parfumat, care te duce cu gandul la sarbatori. Fara contraindicatii sau efecte adverse, ceaiul din muguri de pin este tratamentul ieftin si recomandat pentru oricine. Descopera ce minuni poate face pentru sanatatea ta! Stimuleaza imunitatea si previne infectiile In sezonul rece, cand virusurile gripale pandesc organismul tau, este important sa lupti eficient impotriva [...]

  Mai mult →
 • Social Vesti Premieră: “Văcarii” ardeleni vor face camembert românesc într-o celebră fabrică olandeză de lângă Cluj

  Premieră: “Văcarii” ardeleni vor face camembert românesc într-o celebră fabrică olandeză de lângă Cluj

  Fabrica de Brânzeturi Transilvania, care s-a născut din asocierea dintre AgroTransilvania Cluster și Cooperativa Agricolă Someș Arieș a reînceput producţia brânzei de Năsal, în fabrica de la Ţaga deţinută, de compania olandeză FrieslandCampina. Brânza va fi comercializată de Friesland, sub umbrela brandului Napolact.   Acum două zile, în grota de la Ţaga, judeţul Cluj, locul unic unde se ţine la maturat celebra brânză Năsal, s-au stivuit primele bucăţi  ce urmează a fi readuse în magazine la finele lunii decembrie sau la [...]

  Mai mult →
 • Pentru Suflet Vesti Poveste de DRAGOSTE ETERNĂ. Ce i-a spus un BĂTRÂN femeii pe care a iubit-o 55 de ani înainte să moară FOTO

  Poveste de DRAGOSTE ETERNĂ. Ce i-a spus un BĂTRÂN femeii pe care a iubit-o 55 de ani înainte să moară FOTO

  Un cuplu din Marea Britanie, care a avut o căsnicie de 55 de ani, a reuşit să uimească o ţară întreagă după ce amândoi au ajuns pe patul de moarte în acelaşi timp, murind la câteva ore distanţă. Pat şi George Pitman, din Hartlepool, au murit împreună la vârsta de 77 de ani, după ce 55 de ani şi-au stat unul altuia alături, până în ultimele clipe, potrivit Mirror. Soţul devotat i-a spus soţiei sale “Închide ochii, vin şi eu [...]

  Mai mult →
 • Social Vesti A RETURNAT o CARTE la BIBLIOTECĂ după 100 de ANI. Amenda INIMAGINABILĂ pe care a avut-o de plătit

  A RETURNAT o CARTE la BIBLIOTECĂ după 100 de ANI. Amenda INIMAGINABILĂ pe care a avut-o de plătit

  Un bărbat din Marea Britanie a descoperit în podul casei o carte care fuseseră împrumutată de la biblioteca unei şcoli locale de bunicul său în urmă cu 100 de ani. Din bun simţ, tânărul a trimis-o înapoi, alături de o scrisoare în care roagă bibliotecarul să nu îi dea o amendă foarte mare. Cartea “Palgraves Golden Treasury with Additional Poems” a fost împrumutată în data de 20 octombrie 1914 de către Albert Chambers de la biblioteca şcolii Morpeth din Northumberland, [...]

  Mai mult →
 • Social Vesti SFANTUL ANDREI: Când se pune grâul la încolţit

  SFANTUL ANDREI: Când se pune grâul la încolţit

  Sfantul Andrei, prăznuit de creştini în data de 30 noiembrie, este considerat ocrotitorul României. Printre tradiţiile şi obiceiurile de Sfântul Andrei se numără şi punerea de grâul la încolţit. În noaptea de Sfantul Andrei se pun câteva boabe acoperite de un strat subţire de pământ într-o farfurioară sau ghiveci pentru fiecare membru al familiei. Fiecare membru va fi responsabil de bunăstarea lui. În funcţie de cum a crescut grâul aşa va fi şi următorul an pentru respectivul membru de familie. [...]

  Mai mult →
 • Social Vesti Ţigările electronice conţin de 10 ori mai mulţi agenţi cancerigeni decât ţigările obişnuite

  Ţigările electronice conţin de 10 ori mai mulţi agenţi cancerigeni decât ţigările obişnuite

    Ţigările electronice conţin de 10 ori mai mulţi agenţi cancerigeni decât ţigaretele obişnuite, potrivit unui studiu comandat de Ministerul Sănătăţii din Japonia. Cercetătorii niponi au descoperit concentraţii mari de substanţe chimice nocive, inclusiv formaldehidă şi acetaldehidă, în vaporii produşi de lichidul utilizat de mai multe branduri de ţigarete electronice, informează dailymail.co.uk. Acest studiu contrazice teoriile recente potrivit cărora dispozitivele electronice sunt mai “sigure” decât ţigaretele obişnuite. Aceste aparate, care au devenit tot mai populare pe plan mondial, în special [...]

  Mai mult →
 • Monden Vesti Mickey Mouse şi prietenii săi vor veni în România, în perioada 22 – 26 aprilie 2015

  Mickey Mouse şi prietenii săi vor veni în România, în perioada 22 – 26 aprilie 2015

    Mickey Mouse şi gaşca sa de prieteni – Minnie Mouse, Donald Duck şi Goofy – sosesc în România pentru a participa la spectacolul muzical Disney Live! Mickey’s Music Festival, care se va desfăşura în perioada 22-26 aprilie 2015, la Sala Palatului din Bucureşti, informează organizatorii evenimentului. Astfel, spectatorii se vor putea bucura live de cele mai cunoscute piese de pe coloanele sonore ale unor superproducţii Disney, precum “Aladdin”, “Mica Sirena” şi “Toy Story”, reorchestrate pe ritmuri de rock, pop, [...]

  Mai mult →
 • Social Vesti Google ne oferă turul muzeelor şi instituţiilor de artă din România

  Google ne oferă turul muzeelor şi instituţiilor de artă din România

  Google a anunţat lansarea  prin intermediul platformei Google Cultural Institute a primelor colecţii de artă şi tradiţie din România, ceea ce va permite oamenilor din toată lumea să viziteze şi să exploreze obiecte şi colecţii ale partenerilor din România. Trei dintre cele mai importante muzee din România – Muzeul Naţional Brukenthal, Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu, împreună cu asociaţii şi fundaţii care îşi expun lucrările din patrimoniu – Asociaţia Folclor Fără Frontiere, Ordinul [...]

  Mai mult →