ATENŢIE la ce mâncaţi: cum se fac mezelurile în ziua de astăzi?

Septembrie 5, 2012 11:34 am 0 comentarii

“La capitolul «mezeluri şi preparate din carne», mă văd nevoit să încerc să vă dau cat mai multe amănunte, deoarece mezelurile reprezintă, din păcate, un aliment preferat de majoritatea românilor”, arată prof. ing. dr. Gheorghe Mencinicopschi, unul dintre specialiştii în domeniul alimentaţiei sănătoase, care a pornit nu demult o cruciadă împotriva obiceiurile alimentare deficitare ale omului modern.

“Mezelurile sunt produse din carne, in general din carne de porc, dar şi de vita, vânat, pui, strut etc. După tranşare, 80% din carne se foloseşte pentru specialităţi, iar restul intră in producţia salamurilor, a cârnatilor, parizerului şi a cremwurstilor.

Cantităţile sunt ajustate cu multă slănină tare, dar şi cu soia sau grăsimi hidrogenate.

Carnea sau amestecul de cărnuri şi alte ingrediente (şorici, slănină, organe ş.a.) se toacă (mai întâi carnea, apoi slănina şi şoriciul), se sărează, se adaugă aditivi alimentari (E-uri), se aromatizează (adeseori arome artificiale) şi  se maturează – explică prof. Gheorghe Mencinicopschi în cartea sa “Şi noi ce mai mâncăm?”

Din saci de rafie se adaugă făina de soia şi, potrivit oricărui reţetar, se mai pun aditivi sintetici şi coloranţi. Unele se fierb, altele se afumă, iar altele sunt crud-svântate (ex. Salam de Sibiu). Omogenizarea se face in câteva minute, iar pasta prinde gust şi aspect de carne.

Mezelurile sunt ambalate in membrane naturale (mate) sau membrane artificiale (colagenice, care uneori ajung să coste mai mult decât compoziţia produsului) sau rămân ca atare (ex. şuncă presată, ciolan presat). Mezelurile in membrane sunt salamurile, cârnatii, cremwurstii.

Produsele „premium” ca pastrama, muşchiul sau cotletul sunt injectate cu saramură, fosfaţi, gume (compuşii care reţin cea mai multă apă). Injectarea se face cu o maşină specială cu ac, iar vidarea maschează faptul că produsul e umplut cu apă.

Saramura, care trage mult din greutatea produsului, are ca efecte secundare hipertensiunea arterială şi diabetul. E-urile sunt importante şi, in cele mai multe cazuri, condimentele precum ceapa sau usturoiul sunt prafuri obţinute prin deshidratare.

Ca o paranteză, vreau să atrag atenţia asupra intoxicării cu reclame!

Mezelurile şi sănătatea n-au nimic in comun! Copiii n-ar trebui să consume nici un gram. De aceea publicitatea este agresivă pe segmentul celor mici.

Chiar dacă au fost siliţi de legi să treacă pe etichete toate componentele reţetei, producătorii din România se feresc să dezvăluie cantităţile adevărate de carne dintr-un produs. Uitaţi-vă cu atenţie pe etichete!

Veţi observa că dintr-o listă de aproximativ 20 de ingrediente, la unele produse, doar unul singur este carne. Restul sunt fosfaţi, nitriţi, nitraţi, arome sintetice şi coloranţi, multă sare şi multă apă. Şi, după cum am tot spus şi spun, efectele acestor aditivi nu apar de pe o zi pe alta. În schimb, pe timp îndelungat, acestea sunt dezastruoase.

Ne-am obişnuit să cumpărăm apă la preţ de carne. În ultima vreme au apărut tot soiul de aditivi care n-au fost testaţi îndeajuns toxicologic, dar pe care producătorii au început să-i folosească intens. Dintre cei mai utilizaţi sunt fosfaţii care, în exces, împiedică fixarea calciului in oase.
Imaginaţi-vă ce înseamnă asta pentru copii!

În plus, potenţiatorii de aromă, care se regăsesc chiar şi in specialităţile mai scumpe de carne, provoacă un apetit ridicat sau dependentă. Glutamatul monosodic, E 621 dă un gust foarte bun. Stimulează pofta şi te face să mănânci încontinuu.

Efectul nu este imediat, dar mâncând şi măncănd duce la obezitate.

Mezelurile mai pot conţine:

– carne dezosată mecanic (cu valoare nutritivă scăzută MDM),

– E-uri (fosfaţi E 452, coloranţi roşu carmen E 120, conservanţi E 250, substanţe de întărire a gustului, glutamat monosodic E 621, guanilat disodic E 627, inozinat disodic E 631, gume caragenan E 407, amidonuri E 1420, dextroză, glucono-delta-lactoză E 575),

– concentrate proteice din soia,

– hidrolizate proteice din carne şi vegetale,

– şorici şi emulsie de şorici,

– grăsime animală (slănină), uneori şi vegetală,

– sare

– şi uneori organe.

Din lista lungă de compuşi chimici alimentari, coloranţii sunt bombe pentru organism. Roşul carmin se extrage dintr-o insectă. În procesul chimic de extracţie se foloseşte aluminiul. Consumul cronic poate distruge celulele nervoase şi riscul cel mai mare îl reprezintă Alzheimerul.

Aspectul „ferm” al mezelurilor este dat, in mare parte, de făina de soia, fosfaţi, gume sau de amidonul de cartofi, care uneori reprezintă chiar 40% din compoziţia unui parizer sau a unui salam ieftin.

Ştiţi ce-i culmea? Soia in stare pură, nemodificată genetic, a ajuns să fie cel mai sănătos ingredient dintr-un salam! De amidon ce să mai zic… acesta chiar n-are ce căuta într-un produs din carne!

Unele produse sunt afumate, fumul crescând riscul apariţiei unor maladii cronice grave (ex: cancere).

Trebuie arătat şi faptul că in prezent consumurile specifice (respectiv din câtă carne se obţine 1 kg de produs) au scăzut drastic, 1 Kg de mezeluri obţinându-se din câteva sute de grame de carne şi aceea grasă. (Consumul specific arată câtă carne s-a folosit pentru obţinerea unui kilogram de produs din carne.)

Având in vedere faptul că numai aditivii (E-urile) pentru industria cărnii au reprezentat 25-30% in anul 2008, din valoarea celor 220 mii de tone de mezeluri consumate in ţara noastră, ne dăm seama de ponderea mare a acestor chimicale in produsele de carne.

Repet: mezelurile nu ar trebui consumate de copii până la vârsta de cel puţin 12 ani şi, in plus, de persoanele predispuse la osteoporoză, de femeile însărcinate şi care alăptează, de suferinzii de obezitate, maladii cardiovasculare, dislipidemie, hipertensiune, diabet, boli hepato-renale, cancere, osteoartrite, boli de piele, boli de plămân, hiperuricemie (gută), celulită, boli ale tubului digestiv, bătrâni etc.

Mezelurile determină, pe lângă cele enumerate mai sus, acidifierea mediului intern având in timp consecinţe grave asupra sănătăţii.

Astăzi multe specialităţi (muşchi file, pastramă, kaizer etc) sunt injectate cu soluţii care conţin sare, gelifianti pentru reţinerea apei, coloranţi pentru aspectul de proaspăt, conservanţi, agenţi de întărire a gustului şi aromei.

Astfel, aceste specialităţi devin in fapt mezeluri cu aceleaşi riscuri pentru sănătate. Chiar tradiţionalul Salam de Sibiu astăzi s-a transformat, conţinând concentrat proteic de soia, acidifianti şi alte componente „netradiţionale”.

De cele mai multe ori produsele din carne, in special mezelurile, mai păstrează doar denumirea de „traditional”, in realitate reţetele fiind drastic modificate faţă de produsele autentice.

Atentie!
Produsele din carne industriale sunt surse de grăsimi animale aterogene, fosfori şi sare ascunse, pe care trebuie să le conştientizăm pentru a reduce consumul excesiv, dăunător al acestora.

Consumul excesiv de carne şi produse din carne creşte semnificativ riscul de obezitate, sindrom metabolic, maladii cardiovasculare, cancer, hipertensiune, dislipidemie, diabet”.

[financiarul.ro]

Comentarii

comments

Raspunde


Alte Vesti

 • Turism Vesti Cel mai modern traseu pentru biciclete din Alba Iulia: Transalpina de Mamut

  Cel mai modern traseu pentru biciclete din Alba Iulia: Transalpina de Mamut

  Anul acesta cetatea de la Alba Iulia împlinește 300 de ani de la construire, iar turiști de toate vârstele vor lua cu asalt acest oraș. Dincolo de frumusețe urbei, aceștia ar trebui să știe că la Alba Iulia există una cele mai spectaculoase piste de biciclete din România. Denumită de pasionaţii acestui sport „Transalpina de Mamut“, pista măsoară peste 5 kilometri şi leagă prin pădure două localităţi componente ale oraşului. Dacă stăpâniți deja acest sport este cazul să vă aventurați […]

  Mai mult →
 • Turism Vesti Proiect inedit în Ţara Haţegului – Valea Dinozaurilor

  Proiect inedit în Ţara Haţegului – Valea Dinozaurilor

  Valea Dinozaurilor, o potecă tematică pe care turiştii vor putea să meargă pe urmele dinozaurilor pitici, în geoparcul din Ţara Haţegului, judeţul Hunedoara, va fi inaugurată în această vară, în cadrul unui proiect de dezvoltare a turismului din zonă. Proiectul iniţiat de Asociaţia Geomedia vizează reamenajarea potecii tematice denumite Valea Dinozaurilor, considerată una dintre cele mai frumoase şapte poteci tematice din România. “Poteca va avea o lungime de opt kilometri pe traseul Sînpetru – Ohaba Sibişel – Nucşoara, va putea […]

  Mai mult →
 • Social Vesti Viitorul arată bine. Persoanele cu picioare amputate pot controla protezele bionice cu creierul

  Viitorul arată bine. Persoanele cu picioare amputate pot controla protezele bionice cu creierul

  Oamenii de ştiinţă din Islanda au inventat noi membre bionice care pot fi controlate de gândurile purătorului. Tehnologia este atât de avansată încât aceasta este deja testată de două persoane. Dezvoltate de o companie care se numeşte Ossur, prima tehnologie de acest tip din lume implică implantarea unor senzori mioelectrici (care folosesc curentul electric produs de contracţiile musculare) cu dimensiuni de cinci milimetri pe trei milimetri în ţesutul muscular rezidual pentru a măsura şi interpreta semnalele dintre terminaţiile nervoase şi […]

  Mai mult →
 • Monden Vesti Se împlinesc 58 de ani de la moartea celui mai important poet simbolist român

  Se împlinesc 58 de ani de la moartea celui mai important poet simbolist român

  Pe 22 mai 1957 a murit poetul George Bacovia. George Bacovia a fost un scriitor român format la şcoala simbolismului literar francez. El este autorul unor volume de versuri şi proză scrise în baza unei tehnici unice în literatura română, cu vădite influenţe din marii lirici moderni francezi pe care-i admira. La început văzut ca poet minor de critica literară, el va cunoaşte treptat o receptare favorabilă, mergând până la recunoaşterea sa ca cel mai important poet simbolist român şi […]

  Mai mult →
 • Sanatate Vesti LENTILELE care te scapă definitiv de ochelari

  LENTILELE care te scapă definitiv de ochelari

  Tehnologia avanseaza in aproape orice domeniu, iar in Canada, doctorul Garth Webb chiar pare sa fi dat lovitura in medicina. Şi asta pentru că a inventat lentilele care te ajută să vezi perfect fără să mai foloseşti vreodată ochelari de vedere. Lentilele bionice sunt atât de mici încât stau pe vârful degetului arătător şi vor fi produse în masă şi distribuite în toată lumea.   Foto: NorthFoto http://www.libertatea.ro/detalii/articol/lentilele-care-te-scapa-definitiv-de-ochelari-537117.html#ixzz3aswWcS96 Da-ne un like pe www.facebook.com/evesteata

  Mai mult →
 • Social Vesti SURPRINZĂTOR! Ce efecte au filmele 3D asupra sistemului nervos

  SURPRINZĂTOR! Ce efecte au filmele 3D asupra sistemului nervos

  Un studiu realizat recent de un cercetător britanic arată că vizionarea fimelor 3D îmbunătăţeşte activitatea sistemului nervos, grăbeşte viteza de reacţie şi intensifică emoţiile. La studiu au participat peste 100 de persoane care au vizionat un film în format standard și unul în format 3D. Potrivit studiului, participanţii au avut o creştere de 23% a procesului cognitiv şi o viteză de reacţie mai mare cu 11% în cazul filmelor 3D, informează Mediafax. “Este o certitudine faptul că oamenii trăiesc mai […]

  Mai mult →
 • Social Vesti Şeful din Gara de Nord îi aşteaptă pe cei mici să-i viziteze birou

  Şeful din Gara de Nord îi aşteaptă pe cei mici să-i viziteze birou

  Micuţii care îşi doresc să facă o scurtă „călătorie imaginară cu trenul” sau vor să viziteze Salonul Regal, biroul șefului de gară, spectaculoasă dioramă de trenulețe din Muzeul CFR din Gara de Nord, o pot face vineri în cadrul evenimentului Ziua Porţilor Deschise. Copiii de toate vârstele însoţiţi de mămici, tătici sau bunici sunt aşteptaţi la evenimentul ce le este dedicat în totalitate. CFR Călători, CFR SA și CENAFER vor sărbători copilăria, vineri, prin organizarea evenimentului Ziua Porţilor Deschise şi […]

  Mai mult →
 • Social Vesti 13 probleme cu care se confruntă doar fetele înalte

  13 probleme cu care se confruntă doar fetele înalte

  Foarte multă lume invidiază persoanele înalte, dar următoarele probleme sunt dovada clară a faptului că viața nimănui nu este roz. Iată cu ce te confrunți atunci când te-ai născut cu câțiva centimetri în plus: 1. Ca să poți să-ți faci selfie cu prietenele tale, trebuie să te apleci. 2. De cele mai multe ori, nu poți să îți bagi genunchii sub masa la care stai. Decât dacă scaunul este reglabil și poți să îl mai cobori. 3. În casele anumitor […]

  Mai mult →
 • Social Vesti 15 lucruri pe care le făceai acum 10 ani care azi ți s-ar părea ciudate

  15 lucruri pe care le făceai acum 10 ani care azi ți s-ar părea ciudate

  E bine să nu uităm de unde am plecat. Lucrurile care azi ni se par ciudate erau perfect normale acum 10 ani. 1. Dețineai un telefon mobil cu clapetă. 2. Căutai numere de telefon în Pagini Albe. 3. Îți sunai prietenii pe fix și îți răspundeau părinții lor pe care îi rugai să le transmită ceea ce voiai să le spui sau să te sune înapoi. 4. Te conectai la Internet prin telefon. 5. Ascultai un album muzical cap-coadă. 6. […]

  Mai mult →
 • Mediu Vesti PROGNOZA METEO pe trei luni. Cum va fi VREMEA în iunie, iulie, august

  PROGNOZA METEO pe trei luni. Cum va fi VREMEA în iunie, iulie, august

  Administrația Națională a emis o estimare a valorilor temperaturilor și precipitațiilor pentru următoarele trei luni. Astfel, în lunile iulie şi august, temperaturile vor fi destul de ridicate, iar cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare. PROGNOZA METEO pentru IUNIE Regimul termic se va situa, în luna iunie, în limite apropiate de mediile multianuale în cea mai mare parte a teritoriului. Cantităţile lunare de precipitatii vor inregistra valori sub normele climatologice local in sudul, sud-estul, estul si vestul tarii, iar in centru […]

  Mai mult →