ATENŢIE la ce mâncaţi: cum se fac mezelurile în ziua de astăzi?

Septembrie 5, 2012 11:34 am 0 comentarii

“La capitolul «mezeluri şi preparate din carne», mă văd nevoit să încerc să vă dau cat mai multe amănunte, deoarece mezelurile reprezintă, din păcate, un aliment preferat de majoritatea românilor”, arată prof. ing. dr. Gheorghe Mencinicopschi, unul dintre specialiştii în domeniul alimentaţiei sănătoase, care a pornit nu demult o cruciadă împotriva obiceiurile alimentare deficitare ale omului modern.

“Mezelurile sunt produse din carne, in general din carne de porc, dar şi de vita, vânat, pui, strut etc. După tranşare, 80% din carne se foloseşte pentru specialităţi, iar restul intră in producţia salamurilor, a cârnatilor, parizerului şi a cremwurstilor.

Cantităţile sunt ajustate cu multă slănină tare, dar şi cu soia sau grăsimi hidrogenate.

Carnea sau amestecul de cărnuri şi alte ingrediente (şorici, slănină, organe ş.a.) se toacă (mai întâi carnea, apoi slănina şi şoriciul), se sărează, se adaugă aditivi alimentari (E-uri), se aromatizează (adeseori arome artificiale) şi  se maturează – explică prof. Gheorghe Mencinicopschi în cartea sa “Şi noi ce mai mâncăm?”

Din saci de rafie se adaugă făina de soia şi, potrivit oricărui reţetar, se mai pun aditivi sintetici şi coloranţi. Unele se fierb, altele se afumă, iar altele sunt crud-svântate (ex. Salam de Sibiu). Omogenizarea se face in câteva minute, iar pasta prinde gust şi aspect de carne.

Mezelurile sunt ambalate in membrane naturale (mate) sau membrane artificiale (colagenice, care uneori ajung să coste mai mult decât compoziţia produsului) sau rămân ca atare (ex. şuncă presată, ciolan presat). Mezelurile in membrane sunt salamurile, cârnatii, cremwurstii.

Produsele „premium” ca pastrama, muşchiul sau cotletul sunt injectate cu saramură, fosfaţi, gume (compuşii care reţin cea mai multă apă). Injectarea se face cu o maşină specială cu ac, iar vidarea maschează faptul că produsul e umplut cu apă.

Saramura, care trage mult din greutatea produsului, are ca efecte secundare hipertensiunea arterială şi diabetul. E-urile sunt importante şi, in cele mai multe cazuri, condimentele precum ceapa sau usturoiul sunt prafuri obţinute prin deshidratare.

Ca o paranteză, vreau să atrag atenţia asupra intoxicării cu reclame!

Mezelurile şi sănătatea n-au nimic in comun! Copiii n-ar trebui să consume nici un gram. De aceea publicitatea este agresivă pe segmentul celor mici.

Chiar dacă au fost siliţi de legi să treacă pe etichete toate componentele reţetei, producătorii din România se feresc să dezvăluie cantităţile adevărate de carne dintr-un produs. Uitaţi-vă cu atenţie pe etichete!

Veţi observa că dintr-o listă de aproximativ 20 de ingrediente, la unele produse, doar unul singur este carne. Restul sunt fosfaţi, nitriţi, nitraţi, arome sintetice şi coloranţi, multă sare şi multă apă. Şi, după cum am tot spus şi spun, efectele acestor aditivi nu apar de pe o zi pe alta. În schimb, pe timp îndelungat, acestea sunt dezastruoase.

Ne-am obişnuit să cumpărăm apă la preţ de carne. În ultima vreme au apărut tot soiul de aditivi care n-au fost testaţi îndeajuns toxicologic, dar pe care producătorii au început să-i folosească intens. Dintre cei mai utilizaţi sunt fosfaţii care, în exces, împiedică fixarea calciului in oase.
Imaginaţi-vă ce înseamnă asta pentru copii!

În plus, potenţiatorii de aromă, care se regăsesc chiar şi in specialităţile mai scumpe de carne, provoacă un apetit ridicat sau dependentă. Glutamatul monosodic, E 621 dă un gust foarte bun. Stimulează pofta şi te face să mănânci încontinuu.

Efectul nu este imediat, dar mâncând şi măncănd duce la obezitate.

Mezelurile mai pot conţine:

- carne dezosată mecanic (cu valoare nutritivă scăzută MDM),

- E-uri (fosfaţi E 452, coloranţi roşu carmen E 120, conservanţi E 250, substanţe de întărire a gustului, glutamat monosodic E 621, guanilat disodic E 627, inozinat disodic E 631, gume caragenan E 407, amidonuri E 1420, dextroză, glucono-delta-lactoză E 575),

- concentrate proteice din soia,

- hidrolizate proteice din carne şi vegetale,

- şorici şi emulsie de şorici,

- grăsime animală (slănină), uneori şi vegetală,

- sare

- şi uneori organe.

Din lista lungă de compuşi chimici alimentari, coloranţii sunt bombe pentru organism. Roşul carmin se extrage dintr-o insectă. În procesul chimic de extracţie se foloseşte aluminiul. Consumul cronic poate distruge celulele nervoase şi riscul cel mai mare îl reprezintă Alzheimerul.

Aspectul „ferm” al mezelurilor este dat, in mare parte, de făina de soia, fosfaţi, gume sau de amidonul de cartofi, care uneori reprezintă chiar 40% din compoziţia unui parizer sau a unui salam ieftin.

Ştiţi ce-i culmea? Soia in stare pură, nemodificată genetic, a ajuns să fie cel mai sănătos ingredient dintr-un salam! De amidon ce să mai zic… acesta chiar n-are ce căuta într-un produs din carne!

Unele produse sunt afumate, fumul crescând riscul apariţiei unor maladii cronice grave (ex: cancere).

Trebuie arătat şi faptul că in prezent consumurile specifice (respectiv din câtă carne se obţine 1 kg de produs) au scăzut drastic, 1 Kg de mezeluri obţinându-se din câteva sute de grame de carne şi aceea grasă. (Consumul specific arată câtă carne s-a folosit pentru obţinerea unui kilogram de produs din carne.)

Având in vedere faptul că numai aditivii (E-urile) pentru industria cărnii au reprezentat 25-30% in anul 2008, din valoarea celor 220 mii de tone de mezeluri consumate in ţara noastră, ne dăm seama de ponderea mare a acestor chimicale in produsele de carne.

Repet: mezelurile nu ar trebui consumate de copii până la vârsta de cel puţin 12 ani şi, in plus, de persoanele predispuse la osteoporoză, de femeile însărcinate şi care alăptează, de suferinzii de obezitate, maladii cardiovasculare, dislipidemie, hipertensiune, diabet, boli hepato-renale, cancere, osteoartrite, boli de piele, boli de plămân, hiperuricemie (gută), celulită, boli ale tubului digestiv, bătrâni etc.

Mezelurile determină, pe lângă cele enumerate mai sus, acidifierea mediului intern având in timp consecinţe grave asupra sănătăţii.

Astăzi multe specialităţi (muşchi file, pastramă, kaizer etc) sunt injectate cu soluţii care conţin sare, gelifianti pentru reţinerea apei, coloranţi pentru aspectul de proaspăt, conservanţi, agenţi de întărire a gustului şi aromei.

Astfel, aceste specialităţi devin in fapt mezeluri cu aceleaşi riscuri pentru sănătate. Chiar tradiţionalul Salam de Sibiu astăzi s-a transformat, conţinând concentrat proteic de soia, acidifianti şi alte componente „netradiţionale”.

De cele mai multe ori produsele din carne, in special mezelurile, mai păstrează doar denumirea de „traditional”, in realitate reţetele fiind drastic modificate faţă de produsele autentice.

Atentie!
Produsele din carne industriale sunt surse de grăsimi animale aterogene, fosfori şi sare ascunse, pe care trebuie să le conştientizăm pentru a reduce consumul excesiv, dăunător al acestora.

Consumul excesiv de carne şi produse din carne creşte semnificativ riscul de obezitate, sindrom metabolic, maladii cardiovasculare, cancer, hipertensiune, dislipidemie, diabet”.

[financiarul.ro]

Comentarii

comments

Raspunde


Alte Vesti

  • Turism Vesti 5 oraşe din România care te surprind cu frumuseţea lor. GALERIE FOTO

    5 oraşe din România care te surprind cu frumuseţea lor. GALERIE FOTO

    Iîţi propunem să descoperi 5 oraşe condimentate bine cu istorie, cultură şi tradiţii şi care sunt mult mai frumoase decât te aşteptai! De câte ori vorbeşti despre frumuseţile patriei, mai ales atunci când trebuie să faci câteva recomandări unor prieteni din străinătate, primele locuri din România care îţi vin în minte sunt Sibiu, Sighişoara şi Timişoara. Însă există şi alte oraşe mioritice mult mai frumoase decât te aşteptai. Descoperă în Galeria Foto care sunt aceste oraşe şi locurile pe care […]

    Mai mult →
  • Social Vesti Cum poate fi determinată vârsta reală a unei persoane

    Cum poate fi determinată vârsta reală a unei persoane

    Cercetătorii de la Academia de ştiinţe din China au creat un dispozitiv de imagistică 3D care permite determinarea vârstei biologice a unei persoane prin simpla scanare a chipului acesteia, se afirmă într-un studiu publicat în revista Nature, informează slate.fr. Potrivit The Guardian, cercetătorii chinezi au analizat fotografii cu chipurile unui număr de 300 de persoane, cu vârstele cuprinse între 17 şi 77 de ani, pentru “a construi o hartă care dezvăluie felul în care chipul uman se modifică pe parcursul […]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti Un unguent făcut după o reţetă veche de 1.000 de ani decimează o infecţie care face ravagii în spitalele moderne

    Un unguent făcut după o reţetă veche de 1.000 de ani decimează o infecţie care face ravagii în spitalele moderne

    Cercetătorii de la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie, au redescoperit un elixir medicinal din antichitate care pare să aibă efecte benefice asupra unei boli moderne. Substanţa luptă împotriva unei infecţii bateriene ce poate fi fatală şi care se răspândeşte în spitalele moderne. Mai exact, este vorba despre stafilococul auriu, o bacterie patogenă ce poate produce infecţii supurative sau chiar septicemie. Dacă un pacient s-ar fi prezentat, în urmă cu sute de ani la un botanist, având o rană infectată spre […]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti Apa consumată din căni de cupru are efecte nebănuite asupra corpului!

    Apa consumată din căni de cupru are efecte nebănuite asupra corpului!

    Apa hidratează organismul, reglează temperatura corpului, ajută la eliminarea toxinelor din corp și are grijă de țesuturile pielii, înă beneficiile ei nu se opresc aici. Dacă este depozitată în recipiente din cupru, apa are efecte nebănuite asupra sănătății. În medicina Ayurvedică, apa consumată din căni de cupru are mult mai multe efecte pozitive asupra corpului, decât dacă ar fi depozitată în sticle de plastic sau în recipiente de sticlă. „Dacă țineți apa în recipiente din cupru, de preferat întreaga noapte […]

    Mai mult →
  • Social Vesti Cum arată azi Catedrala Mântuirii Neamului. Imagini de sus

    Cum arată azi Catedrala Mântuirii Neamului. Imagini de sus

    Peste 300 de muncitori lucrează zi şi noapte pe şantierul Catedralei Mântuirii Neamului. Într-un material realizat de Trinitas puteţi vedea cum arată lăcaşul de cult filmat de sus. Pe Șantierul Catedralei Mântuirii Neamului sunt deschise în prezent mai multe fronturi de muncă și se execută toate tipurile de lucrări. Un număr de 320 de oameni lucrează în continuare în trei schimburi și s-au făcut progrese vizibile pe toate ploturile, informează b365.ro. Se montează armătură rigidă în zona absidelor, între cotele […]

    Mai mult →
  • Sanatate Vesti Ce medicamente fac rău rinichilor

    Ce medicamente fac rău rinichilor

    Obișnuim adesea să luăm medicamente indiferent de afecțiunea de care suferim. Dar oare știm ce pericole se ascund în spatele pastilelor? Multe dintre acestea pot afecta rinichii, fără să ne dăm seama. Printre medicamentele care dăunează rinichilor se numără antiinflamatoarele nesteroidiene. Ibuprofenul, diclofenacul, piroxicamul sau naproxenul sunt deosebit de nocive pentru rinichi. „Acestea sunt folosite frecvent pentru tratamentul febrei și a durerilor musculo-scheletale. Alterarea fluxului sangvin renal stă la baza afectării renale, din fericire nu atât de frecvent întâlnită. O […]

    Mai mult →
  • Culinar Vesti Reţetă inedită: Dulceaţă de toporaşi

    Reţetă inedită: Dulceaţă de toporaşi

    Potrivit maestrului bucătar Mircea Groza, rețeta este una relativ simplă, dar care are mici secrete, pentru a obține la final un preparat delicios și sănătos, scrie Agerpres.ro.  “Toporașii sau viorelele, cum se mai numesc, se adună floare cu floare, din flora spontană. O floare cântărește 0,06 sau 0,05 grame, cam acolo e media. Intră cam 15-16 flori într-un gram. Sunt foarte plăpânde. Chiar am fost la un bijutier să cântăresc exact o floare. Am adunat 5.500 bucăți de flori, care […]

    Mai mult →
  • Social Vesti Ce să faci ca să nu-ţi miroasă pantofii

    Ce să faci ca să nu-ţi miroasă pantofii

    Acum, că vara se apropie, mirosul pantofilor poate deveni o reală problemă. Vezi cum să scapi de mirosul urât din pantofi şi sandale. Caută cauza mirosului Uită-te în interiorul pantofilor urât mirositori. Dacă talpa interioară este umedă, scoate branţurile şi aeriseşte-le sau schimbă-le cu unele noi. Lasă pantofii complet desfăcuţi să se aerisească şi să se usuce complet. Îngheaţă pantofii Dacă mirosul tot nu se duce, încearcă un truc simpatic, care dă rezultate, mai ales cu pantofii din piele. Pune […]

    Mai mult →