Reumatismul se activează la frig sau nu? Explică dr. Cipriana Dimitrakopoulos

”Mă doare piciorul. Se schimbă vremea”. Aproape în fiecare familie de români este o persoană ce poate anticipa schimbările meteo din cauza reumatismului. Am stat de vorbă despre bolile reumatice în sezonul rece, cauzele acestor afecţiuni, precum şi tratamentele existente în prezent cu dr. Cipriana Dimitrakopoulos, medic specialist  reumatologie.

Iarna şi toamna atunci când temperaturile sunt scăzute şi plouă mult o largă categorie de persoane simte dureri musculare, dureri de oase, dureri articulare. Multă lume este atât de obişnuită cu ele încât nici nu le mai acordă atenţie. Cu toate acestea, afecţiunile reumatice pot duce pe termen lung la complicaţii, iar starea de sănătate se va degrada. Cele 200 de afecţiuni reumatologice trebuie ţinute sub control cu ajutorul medicului reumatolog.
 

CSÎD: Există o legătură între frig şi bolile reumatice?
Dr. Cipriana Dimitrakopoulos:
Pacienţii reumatici simt schimbarea anotimpului şi, mai ales, modificarea presiunii atmosferice.

Reumatismul nu este o boală în sine, ci este un termen folosit pentru cele 200 de tipuri de reumatism – reumatisme infecţioase, inflamatorii (poliartrita reumatoidă, lupus eritematos sistemic), reumatisme microcristaline (guta), degenerative (artroze, spondiloze), reumatisme abarticulare (tendinite, bursite).
Toate tipurile de afecţiuni reumatice sunt declanşate de frig, deoarece receptorii intraarticulari devin sensibili la schimbarea bruscă a presiunii atmosferice.

Artrozele – boli reumatice se activează la frig

CSÎD: Şi totuşi, care sunt cele mai frevente boli din sfera reumatologiei ce se declanşează în sezonul rece?
Dr. Cipriana Dimitrakopoulos:
Cele mai frecvente boli reumatice ce se declanşează în sezonul rece sunt reumatismele degenerative – artrozele (spondilozele, gonartrozele, coxartrozele).

Boli reumatice – cauze şi factori declanşatori

CSÎD: Ce declanşează bolile reumatologice?
Dr. Cipriana Dimitrakopoulos:
Experţii consideră că bolile reumatice sunt cauzate de o alterare imună şi factori de mediu. Deşi nu sunt cunoscute cauzele tuturor bolilor reumatice, sunt descrişi o mulţime de factori favorizanţi  precum: expunerea la frig, umezeală, sexul, obezitatea, vârsta, factorii genetici, infecţiile, fumatul, ocupaţiile care solicită articulaţiile .

Citeste continuarea articolului pe csid.ro:

https://www.csid.ro/health/dureri-musculare/reumatismul-se-activeaza-la-frig-sau-nu-explica-dr-cipriana-dimitrakopoulos-18781213/

 

Please follow and like us:
error0
Tweet 20
fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.