20 cărţi de citit în 2020 recomandate de redacţia descopera.ro

Ce poate fi mai frumos decât să te cufunzi în lumea magică a cărţilor, să scapi astfel de stresul zilnic şi să te relaxezi?

Cărţile sunt cea mai bună modalitate de a-ţi îmbunătăţi activitatea cognitivă, de a combate semnele de îmbătrânire prematură a creierului, de a afla noi lucruri şi a-ţi îmbogăţi astfel cunoştiinţele.

Descopera.ro îţi recomandă 20 cărţi, multe din ştiinţă şi istorie, pe care le poţi citi în cursul anului 2020. Nu toate sunt ultime apariţii, însă îţi vor da de gândit, îţi vor răspunde la o serie de curiozităţi şi te vor învăţa noi lucruri. Rămâne să stabileşti tu ordinea în care le vei citi şi câte vei alege dintre ele.

Lista cărţilor pe care le poţi citi în 2020: 

„Anxietatea”, de Scott Stossel (editura Humanitas)

Jurnalistul şi autorul american Scott Stossel abordează anxietatea, condiţia pe care o resimt mulţi oameni, pornind  de la propria sa luptă pentru căutarea liniştii interioare. Cartea sa este o lungă istorie medicală, culturală, filozofică şi socială, de la Galen şi Hipocrate, trecând prin Robert Burton şi Kierkegaard, Darwin, William James şi Freud, până în prezent. Stossel oferă numeroase exemple de bolnavi celebri, precum şi o galerie (autoironică şi savuroasă) de portrete de familie.

„România în 100 de ani. Bilanţul unui veac de istorie”, de Oliver Jens Schmitt (editura Humanitas)

Autorul este profesor de istorie sud-est-europeană la Universitatea din Viena şi afirmă că a scris această carte „cu simpatie şi respect faţă de acei oameni care, în ultima sută de ani, au încercat să construiască, în condiţii grele, ceea ce, după părerea mea, merită România să fie: o ţară normală, nu un caz special, nici în bine, nici în rău, ci un stat de drept, democratic, în Europa”.

„X-Cyber: Viitorul începe azi”, Marc Goodman (editura RAO)

Cartea a fost bestseller „New York Times”, „Wall Street Journal” si „USA Today”, fiind scrisă de un specialist de marcă în domeniul securităţii globale. Marc Goodman introduce cititorii în lumea digitală subterană, pentru a le dezvălui modurile în care acţionează hackerii asupra publicului, dar şi asupra corporaţiilor.

„Geniul din noi”, de David Adam (editura RAO)

Autor al bestsellerului „The Man Who Couldn’t Stop” şi redactor al revistei Nature, dr. David Adam explorează în această carte ultimele descoperiri din neuroştiinţă în legătură cu subiectul îmbunătăţirii sau ameliorării cognitive, al cărei scop este să schimbe modul în care funcţionează creierul şi mintea pentru a le face să funcţioneze mai bine şi mai rapid. După ce poartă cititorul într-un tur fascinant al istoriei cunoaşterii ştiinţifice cu privire la creier, autorul porneşte el însuşi într-o călătorie de descoperire a posibilităţilor oferite de îmbunătăţirea cognitivă, devenind cobai voluntar pentru aşa-zise droguri inteligente şi stimularea electrică a creierului pentru a-şi îmbunătăţi scorul IQ şi a intra în MENSA.

„Sapiens. Scurtă istorie a omenirii”, de Yuval Noah Harari (editura Polirom)

Cartea a fost publicată iniţial în Israel, în 2011, însă a devenit foarte repede bestseller internaţional, fiind tradusă în peste patruzeci de limbi.

Acum 100.000 de ani, pe Pământ existau cel puţin şase specii de oameni. Astăzi există una singură: noi, Homo sapiens. Ce s-a întîmplat cu celelalte? Şi cum am ajuns să fim stăpînii planetei? În această carte, Yuval Noah Harari (doctorand în istorie la Universitatea Oxford şi profesor de istorie universală în cadrul Departamentului de Istorie al Universităţii Ebraice din Ierusalim) îmbină istoria şi ştiinţa pentru a pune în discuţie tot ce ştim despre noi înşine.

„Carol al II – lea”, de Adrian Cioroianu şi Eduard Matei (Editura Curtea Veche)

Este o carte despre un prinţ sclipitor, devenit un rege controversat. Potrivit autorilor, Carol al II-lea a fost, într-un sens, un Rege tragic. Fire extrem de inteligentă, dar rebelă (lucru periculos pentru un monarh), acesta a făcut şi multe greşeli în plan personal, dovedind, pentru încă o dată, că şi regii sunt oameni ca toţi muritorii şi că pot fi doborâţi de pasiuni.

„Cosmosapiens. Evoluţia omului de la originile universului”, de John Hands (editura Humanitas)

Profesor de chimie la unele dintre cele mai mari universităţi din SUA şi Marea Britanie şi un apreciat autor şi romancier la nivel internaţional, John Hands face în „Cosmosapiens” cea mai mai cuprinzătoare analiză a ideilor ştiinţifice actuale, de la inflaţia cosmică, energia întunecată şi formarea Pământului până la apariţia vieţii, dezvoltarea cooperării şi manifestările conştiinţei.

„Pământul nelocuibil”, de David Wallace-Wells (editura Litera)

O carte care punctează una dintre cele mai acute probleme ale omenirii şi urmările ei: încălzirea globală. Dacă planeta a fost adusă în pragul catastrofei climatice în timpul unei singure generaţii, responsabilitatea de a evita dezastrul aparţine tot unei singure generaţii. Ştim cu toţii că este vorba de generaţia noastră. Şi totuşi cum va araăta Pământul nelocuibil?

„Viaţa după Auschwitz”, de Eva Schloss şi Karen Bartlett (editura RAO)

Cartea urmăreşte povestea Evei Schloss, începând cu anii de dinaintea celui de al Doilea Război Mondial, continuând cu supravieţuirea la Auschwitz şi, mai târziu, cu activitatea ei la Fundaţia „Anne Frank“. Eva s-a împrietenit cu Anne înainte de război, în Amsterdam, şi a reuşit să supravieţuiască războiului, spre deosebire de prietena ei. Eva  avea să fie, însă, legată pentru tot restul vieţii de ea, deoarece mama ei s-a căsătorit cu tatăl Annei.

Citeste continuarea pe descopera.ro:

https://www.descopera.ro/cultura/18711957-20-carti-de-citit-in-2020-recomandate-de-redactia-descoperaro

 

 

Please follow and like us:
error0
Tweet 20
fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.