Îndulcitori artificiali şi naturali – argumente pro şi contra

Dr Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutritie, boli metabolice, Doctor in medicina, de la clinica Smart Nutrition, ne da cateva informatii despre tipurile de indulcitori cu avantajele si dezavantajele acestora.

Tipuri de indulcitori:

1. Artificiali sau naturali

Îndulcitorii artificiali au o putere de indulcire foarte mare (uneori si de 600 de ori mai mare fata de a zaharului) si sunt obtinuti pe cale chimica, insa nu dintr-o sursa naturala. Cei mai folositi sunt: zaharina (Sweet’n low), aspartam (Nutrasweet, Equal), sucraloza (Splenda), acesulfam de potasiu (acesulfame K, Sunett, Sweet One) , cyclamate (Sucaryl, Sugar Twin), steviol glycozide (Stevia).

Indulcitorii naturali sunt substante extrase din plantele existente in natura si sunt de tip poliol (alcooli naturali ai zaharului). Dintre acestia, cei mai cunoscuti sunt: erytrithol, isomalt, lactitol, xylitol, maltitol, manitol, sorbitol, glicerol.

2. Calorici sau hipocalorici (non calorici)

In general, indulcitorii naturali de tip poliol au calorii (de cele mai multe ori mai putine decat zaharul). Indulcitori precum aspartam, zaharina, acesulfam de potasiu, stevia sau sucraloza sunt considerati non calorici.

Argumente Pro indulcitori non calorici

  • Au gustul zaharului si nu contin calorii – permit indulcirea bauturilor in principal fara dezavantajul linguritelor de zahar adunate de bautorii de cafea de exemplu pe parcursul zilei.
  • Au un efect benefic pe scaderea in greutate (1) – exista studii, care sustin ca utilizarea indulcitorilor are un efect benefic in controlul greutatii. In practica clinica singurul efect benefic pe care l-am putut observa este acela adus de limitarea zaharului din alimentatie.

Citeste mai multe detalii pe csid.ro:

https://www.csid.ro/diet-sport/dieta-si-nutritie/indulcitori-artificiali-si-naturali-argumente-pro-si-contra-18604598/

 

 

Please follow and like us:
error0
Tweet 20
fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.