Elevii clujeni au inventat un senzor care te avertizează când scade calitatea aerului şi trebuie să deschizi geamul

O echipă de elevi de liceu din Cluj-Napoca a inventat un senzor de monitorizare non-stop care își schimbă culoarea în funcție de calitatea aerului și o aplicație IT aferentă prin care utilizatorul este avertizat despre creșterea nivelului de CO2, proiectul câștigând locul întâi la un concurs.

Carla Todoran, elevă în clasa a XII-a a Liceului Teoretic „Avram Iancu” Cluj-Napoca a declarat că senzorul va trimite notificări în aplicația IT ori de câte ori constată o scădere a calității aerului într-o încăpere, pentru ca utilizatorul să deschidă geamul.

„Echipa Reboot a Liceului Teoretic <Avram Iancu> a prezentat proiectul <Clair> cu care a obținut locul întâi la concursul derulat de Asociația <Descoperă-ți pasiunea în IT>. Am dezvoltat un senzor de monitorizare non-stop a calității aerului, însoțit de o aplicație IT, după ce am efectuat un studiu într-o clasă a școlii din care rezultă că un copil, pe parcursul unei zile, elimină dioxid de carbon, CO2, cât ar umfla 220 de baloane, ceea ce ar însemna 6.600 de baloane într-o clasă.

Un nivel prea ridicat de CO2 și de alte substanțe din aer induce elevilor stări de amețeală, reduce capacitatea creierului de a funcționa la parametri maximi, astfel că am decis să facem acest senzor care să semnaleze scăderea calității aerului sub o anumită limită.

Senzorul, sub forma unui norișor alb, trimite notificări în aplicația IT aferentă ori de câte ori constată o scădere a calității aerului în sala de clasă, avertizând utilizatorul că trebuie să deschidă geamul”, a explicat Carla Todoran.

Citeste mai multe detalii pe digi24.ro:

https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/elevii-clujeni-au-inventat-un-senzor-care-te-avertizeaza-cand-scade-calitatea-aerului-si-trebuie-sa-deschizi-geamul-1206983

 

 

Please follow and like us:
error0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.