Grunjul de la Mânzălești, straniul monument sculptat de natură, unic în România

La răscrucea dintre două râuri şi trei drumuri, natura a sculptat un monument unic în ţara noastră. Grunjul de la Mânzăleşti, un pinten alb înalt de 30 de metri, atrage turişti din toată ţara. Toţi vor să vadă cum arată monumentul peste care pare că a nins tot timpul anului.

În mijlocul unor peisaje de poveste din munţii Buzăului se ridică mândru un monument sculptat de natură. Grunjul din Mânzăleşti este nucleul comunei şi locul cu cea mai mare însemnătate pentru localnici.

„Grunjul de la Mânzăleşti se află la confluența dintre Pârâul Slănic şi Pârâul Jgheab. Grunj înseamnă grumaz sau îngustare și fiind la confluenţă, aici se strânge puțin el, este alcătuit din tuf dacitic, din marne albe care îi dă culoarea aceasta albă şi proeminentă”, explică Valeriu Beșliu, primarul comunei Mânzălești.

Despre perioada apariţiei Pintenului Alb de la Mânzăleşti s-a vorbit mult. După lungi analize, experţii au tras o concluzie. Specialiştii au stabilit că Grunjul de la Mânzăleşti s-ar fi format în urmă cu aproximativ 16 milioane de ani. Un detaliu important în ceea ce priveşte vârsta monumentului natural este că ar fi aceeaşi cu a Carpaţilor.

Citeste mai multe detalii si vezi imagini pe digi24.ro:

https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/grunjul-de-la-manzalesti-straniul-monument-sculptat-de-natura-unic-in-romania-1193539

 

 

Please follow and like us:
error0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.