Strada, ca o scrumieră. Deși par inofensive, chiștoacele sunt adevărate minibombe chimice

Sunt peste tot! Prin parcuri, în iarbă. Pe șosele, în parcări, pe trotuare… chiștoacele de țigări sunt gunoaiele pe care oamenii le aruncă cel mai des fără să își dea seama că încalcă reguli de bun simț și norme de sănătate. 72 de miliarde de mucuri de ţigări ajung în natură în fiecare an în lume și aproape trei miliarde la noi în țară.

Digi24 a inceput campania „România NEbunului simț”, o pledoarie în favoarea oamenilor civilizați. Un reportaj filmat timp de mai multe zile prin București ne arată câte sunt de făcut în acest sens.

Chiștocul, o mică bombă chimică

Reporter: Cum ne afectează concret aceste chiştoace aruncate la întâmplare?
Magdalena Ciobanu, medic pneumolog: Ele conţin atât filtru, cat si bucăți din tutun nears. O minibombă chimică. Asta sunt chiştoacele, pentru că în ele se concentrează fumul provocat de arderea frunzelor din tutun și rămân particule de 10 microni, care au arsenic, cadmiu, plumb… Aceste chiştoace şi mai ales partea de filtru se dizolvă atât în lichide, în apa din pământ, ne afectează sănătatea prin dizolvarea substanțelor chimice în pământ.
Reporter: Deci am putea concluziona că locul lor nu e pe jos.
Magdalena Ciobanu: Ele trebuie colectate si distruse controlat.

Amenzi de milioane pentru chiștoace aruncate pe stradă

Citeste mai multe detalii pe digi24.ro:

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/strada-ca-o-scrumiera-desi-par-inofensive-chistoacele-sunt-adevarate-minibombe-chimice-1160002

 

 

Please follow and like us:
error0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.