Îngheţata din comerţ – 2 experţi români te învaţă cum să o alegi

Am spune că îngheţata este un desert nevinovat şi foarte iubit, cu mai puţine calorii decât o felie de tort de exemplu. Însă reţetele de îngheţată din comerţi au în compoziţie multe substanţe artificiale. Experţii Asociaţiei Pro Consumatori au efectuat în urmă cu 4 ani un studiu de piaţă în România. În cele 55 de sortimente de îngheţată studiate s-au identificat 23 de aditivi alimentari. Iată câţiva dintre cei mai folosiţi: E141 – complecşi de cupru ai clorofilelor şi clorofilinelor, E150 a – caramel simplu, E150 d – caramel cu sulfit de amoniu, E160 c – extract de paprika, E162 – betanină, E171 – dioxid de titan, E202 – sorbat de potasiu, E296 – acid malic, E322 – lecitină din soia/ floarea soarelui, E 330 – acid citric, E401 – alginat de sodiu, E407 – caragenan, E410 – gumă de carruba, E412 – gumă de guar, E414 – gumă arabică, E417 – gumă tara, E440 – pectină, E442 – fosfatide de amoniu, E460 – gumă de celuloză, E468 – carboximetilceluloză, E471 – mono şi digliceride ale acizilor graşi, E476 – poliricinoleat de poliglicerină, E477 – esteri ai acizilor graşi cu propilenglicol.

Cea mai bună îngheţată se poate face acasă din ingrediente naturale

Aşadar, toate aceste E-uri ne îndepărtează de clasica reţetă de iaurt şi fructe la congelator din copilăria noastră.
„Îngheţata industrială a ajuns să fie un amestec de uleiuri vegetale exotice, despre care nu ni se spune dacă sunt hidrogenate sau nu, zer praf, amidon, zahăr adăugat şi chimicale din belşug. Acest produs, dezechilibrat din punct de vedere nutriţional prin conţinutul ridicat de acizi graşi saturaţi şi zahăr adăugat” explică dr. Costel Stanciu, preşedinte APC România.

În ce cantităţi şi când se poate consuma îngheţata din comerţ?

Citeste mai multe detalii pe csid.ro:

https://www.csid.ro/diet-sport/dieta-si-nutritie/inghetata-din-comert-2-experti-romani-te-invata-cum-sa-o-alegi-18235827/

 

 

 

Please follow and like us:
error

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.