Merisoarele si rolul lor in tratarea infectiilor urinare – mit si realitate [studii]

Ai auzit, probabil, ca sucul de merisoare ar fi un aliat bun contra infectiilor de tract urinar. Asa ca astazi ne indreptam atentia in directia merisoarelor si asupra proprietatilor lor benefice, incercand sa aflam cat de mult ne ajuta impotriva infectiilor urinare aceste mici fructe cu denumirea stiintifica de Vaccinium vitis-idaea.

Merisoarele sunt mici fructe rosii, similare cu coacazele rosii, insa nu la fel de acre. Ele mai sunt cunoscute si sub alte denumiri populare la noi: merisor de munte, afin rosu, coacaz de munte, coacaz, etc.

Ce legatura exista intre merisoare si preventia ori tratarea infectiilor urinare

Cateva studii1,2 vorbesc despre infectiile tractului urinar (ITU) si aceste mici fructe rosii. De exemplu, femeile care au baut suc concentrat de merisoare (obtinut din doua tipuri de merisoare, din soiuri diferite) pe o perioada de 6 luni au avut un risc cu 20% mai mic de infectii recurente ale tractului urinar. Chiar si asa, spun expertii, sucul de merisoare trebuie sa fie testat si mai in amanunt, in viitoare studii.

O meta-analiza3 a aratat ca merisoarele reduc riscul de recurenta a infectiilor de tract urinar la femeile sanatoase. Motivul pentru care merisoarele ajuta in acest sens este simplu: s-a descoperit ca protoantocianidinele de tip A (PAC) din componenta merisoarelor inhiba dezvoltarea E.coli pe celulele care fac parte din tesutul numit uroteliu (cel din vezica urinara si uretere, adica tesutul care captuseste tractul urinar).

In urma acestei meta-analize, oamenii de stiinta au identificat 7 studii controlate randomizate, efectuate pe femei sanatoase, cu risc de infectii de tract urinar – in total, au fost 1498 de participante. Rezultatele meta-analizei au aratat ca merisoarele au redus riscul de infectii ale tractului urinar cu pana la 26%. In general, studiile3 acestea au fost relativ mici, doar doua dintre ele avand peste 300 de participante.

Concluzia oamenilor de stiinta a fost ca aceste rezultate sugereaza ca merisoarele ar putea fi eficiente in prevenirea recurentei infectiilor tractului urinar la femeile in general sanatoase, insa sunt necesare studii mai mari, de inalta calitate, pentru a confirma aceste descoperiri.

Chiar daca este un remediu natural, merisoarele nu se pot numi un tratament medicamentos “oficial”, insa acest efect care inhiba dezvoltarea bacteriilor in tractul urinar s-a observat atat in cercetarile de laborator, cat si in studiile efectuate pe oameni.

Merisoarele contin substante care ar putea distruge bacteriile

Citeste continuarea articolului pe doc.ro:

https://doc.ro/sanatate/merisoarele-si-rolul-lor-in-tratarea-infectiilor-urinare-mit-si-realitate

 

 

Please follow and like us:
error

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.