Gândacul de Colorado: Metode de combatere bio sau cu insecticide chimice

Gândacul de Colorado – cum scăpăm de el cu stropiri bio foarte eficiente sau prin aplicarea insecticidelor chimice cu efect sigur! Gândacul de Colorado este un dăunător periculos al culturii de cartof, dar și al roșiilor sau al culturii de vinete. Combaterea gândacului de Colorado pune mari probleme fermierilor dacă nu se intervine la timp, cu tratamente țintite și în dozele recomandate de producător. Dăunătorul solanaceelor poate fi combătut și cu tratamente ecologice și are inamici în rândul altor insecte și al anumitor păsări foarte utile în protejarea culturilor.

Gândacul de Colorado – culturi atacate de dăunător
Gândacul de Colorado produce cele mai mari pagube la culturile de cartof, tomate și de vinete. Din cauză că este foarte prolific, este apreciat ca fiind cel mai periculos dăunător al solanaceelor. Atacă atât ca adult, cât și ca larvă. Gândacul adult preferă frunzele, începând cu cele din vârful tulpinii, lăsând semnele de perforație neregulată. Vara, dacă nu mai găsesc destule frunze, gândacii de Colorado devorează și tuberculii aflați mai la suprafață sau consumă vinetele. O populație de 100 de adulţi poate consuma în 30 zile 1 -2 kg de frunze. Larvele sunt mai periculoase decât gândacii adulți. Ele perforează frunzele, devenind tot mai lacome pe măsură ce înaintează în vârstă. Din cauza larvelor, pierderile de producție la un atac de gândac de Colorado pot ajunge până la 95% în cazul culturii de cartof.

Gândacul de Colorado: combatere fără chimicale
Combaterea fără chimicale a gândacului de Colorado se poate face prin colectarea adulților până la depunerea ouălor, a pontelor și a larvelor. Este o activitate laborioasă, existând și dispozitive care să vă ajute în acest sens. Sunt comercializate pe piață dispozitive de colectarea a gândacului de Colorado, aparatele de aspirat adulții și larvele fiind montate pe tractor. Într-o oră, se poate curăța astfel un hectar de cultură, cu o eficiență de 95% pentru adulți și 85% pentru larve.

Pe suprafețe mai reduse se poate face combaterea gândacului de Colorado prin plantarea unor plante pe care acesta nu le tolerează, precum hreanul, coriandru sau gălbenelele. Se poate face și infuzie de gălbenele cu care să se stropească cultura împotriva atacului…..

Citeste mai multe detalii pe agrointel.ro:
Please follow and like us:
error

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.