Cum emoțiile blocate se transformă în boli și moduri sănătoase de gestionare

Scriam într-un articol recent (aici) despre cum să ne redobândim sănătatea emoțională, cum să câștigăm teren în fața valului emoțional sau cum să înțelegem această manifestare irațională căreia cu toții îi spunem în mod comun emoționalitate.

Acum, dacă ne concentrăm pe spectrul negativ al emoțiilor putem să recunoaștem că, în cele din urmă, fără o conștientizare a adevăratei naturi a acestora și fără un exercițiu de a ne recâștiga echilibrul emoțional, aceste manifestări produc unele efecte indezirabile în corpul fizic, emoțional și în cel mental.  Nu înseamnă acum că orice emoție reprimată, orice emoționalitate negativă sau refuz de a experimenta acea emoție înseamnă imediat sau inevitabil boală, însă experiența are o coerență și, în timp, acestea pot produce diverse neplăceri. Cu care desigur, că va trebui să ne confruntăm.

Mindfulness – o modalitate de gestionare a emoțiilor toxice

Într-o primă fază, din postura cuiva care nu știe să își gestioneze emoționalitatea, fie că este din cauza unei fixații de eneagramă, ori din cauza unui mediu familial conflictual continuu sau din cauza unei hipersensibilități – există o categorie de persoane HSP, oameni hiper-sensibili, care procesează în mod conștient mult mai mult din experiențele uzuale decât restul – cea mai bună abordare este mindfulness.

De ce?

În primul rând din cauză că reacțiile automate – a se citi orice emoționalitate negativă, putem pune cu cea mai mare lejeritate un egal între cele două exprimări – sunt lăsate să își continue procesul , nederanjate.

În al doilea rând pentru că acest tip de reacție conține, în profunzime, un alt tip de implus, deformat și ascuns, care este adevăratul semnal pe care ar trebui să îl observăm, însă, datorită inerției și a lipsei de observare a experiențelor interioare, acel fond profund rămâne de cele mai multe ori ascuns, mai ales când vine vorba despre emoții negative.

În al treilea rând din cauză că practicând mindfuness, în mod constant și din ce în ce mai ușor, mai natural dacă se poate spune astfel, ne reconectăm la acea parte din ființa noastră, ce părea ascunsă și care știe să vadă emoțiile ca ceea ce sunt – dinamica naturală a energiei – și să putem să ne gestionăm în mod corect emoțiile.

Emoțiile negative, în sine, nu au ceva rău în ele

Ele nu sunt bune sau rele ci sunt, în cel mai rău caz neplăcute. Reacția inconștientă, automată, la ele, este cea care de cele mai multe ori, conduce la așa zisele blocaje energetice și care, în timp, neoconștientizate, nelucrate și ne integrate, pot duce la diverse afecțiuni.

Nu cred că trebuie să mai amintesc nici faptul că, în întregimea ei, umanitatea, poartă în interior emoții neprocesate din copilărie, care nu sunt altceva decât parte din procesul natural și firesc de evoluție și formare al egoului, adică a interfeței care ne permite să avem experiența umană. Așadar, undeva la mijloc trebuie să fie fie o neînțelegere a experienței dublată de necunoașterea directă a acesteia – decât poate când emoțiile au căpătat deja inerție și au ajuns la niște niveluri la acre nu mai pot fi ignorate.

Ce putem face practic?

  • Observarea este punctul de pornire. Este capătul oricărui proces de echilibrare.
  • Înțelegerea propriului proces este parte din ecuație. Cu ajutorul unei hărți corecte a realității și a propriei naturi se poate naviga în haosul creat de necunoaștere.
  • Practici care eliberează psihicul de acele urme pe care emoțiile neprocesate sau reprimate le lasă în urmă: psihodinamica spre exemplu, este o abordare extrem de ”performantă” pe care te poți baza în acest proces.
  • Eliberarea blocajelor energetice, prin tehnici diverse, dublate de o practică de relaxare. Eliberarea și relaxarea, în paralel, conduc în mod inevitabil la o anumită pace interioară, la mai multă claritate în observare, mai ales la începutul procesului, când pare că nimic nu funcționează, sau că nu există nicio soluție practică.

Citeste continuarea pe cunoastelumea.ro:

http://www.cunoastelumea.ro/cum-emotiile-blocate-se-transforma-in-boli-si-moduri-sanatoase-de-gestionare/

 

 

Please follow and like us:
error

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.